metalshow

100.000 de euro pentru solutiile arhitecturale care aduc lumina naturala in casa

Doi arhitecţi francezi au fost premiaţi cu 100.000 de euro pentru valorificarea luminii naturale în proiectele derulate în ultimii ani. Premiul “Daylight and Building Component” este acordat în fiecare an de către fundaţiile VILLUM şi VELUX, fiind una dintre cele mai valoroase aprecieri oferite arhitecţilor, oamenilor de ştiinţă sau artiştilor.

Epoca luminii artificiale a apus. Încă din anii ’80, cercetătorii au constat că în spaţiile luminate artificial apare sindromul “răului de clădire” (Sick building syndrome). Termenul descrie situaţiile în care ocupanţii unui spaţiu manifestă înrăutăţiri ale stării de sănătate sau disconfort pe durata prezenţei în acel spaţiu, simptomele neavând nici o altă explicaţie medicală. Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii publicat în anul 1984 a corelat aceste manifestări cu lipsa luminii naturale şi a unei aerisiri corespunzătoare a spaţiilor în care apărea sindromul. În anii ’90-2000, mai multe studii efectuate în numeroase ţări europene şi în SUA au scos la iveală faptul că lumina naturală previne deficienţele de vedere, sporeşte confortul psihic, creşte productivitatea şi ameliorează starea de sănătate.

În acest context, lumina naturală capătă tot mai multă importanţă în proiectarea atât a spaţiilor de locuit, cât şi în a celor publice. De aceea, arhitecţii şi cercetătorii care aduc inovaţii semnificative legate de valorificarea luminii naturale se bucură tot mai des de recunoaştere la nivel mondial.

Daylight and Building Component- cea mai cunoscută distincţie din lume pentru valorificarea luminii naturale în mediul construit

Aceasta are o valoare de 100. 000 de euro şi este oferită anual de către fundaţiile VILLUM şi VELUX.

“Prin distincţiile acordate, cele două fundaţii deţinute de Grupul VELUX sprijină proiecte de cercetare din domenii variate precum: arhitectură, cultură, ştiinţă, tehnologie, mediu. Anual, premiul “Daylight and Building Component” se acordă unui specialist sau unui grup de specialişti care, prin lucrări de arhitectură, de artă, ştiinţifice sau practice, contribuie esenţial la recunoşterea valorii şi importanţei luminii naturale în mediul construit. În 2011 atenţia s-a îndreptat către cuplul de arhitecţi francezi Anne Lacaton şi Jean-Philippe Vassal, desemnaţi câştigători ai distincţiei” declară Alexandra Maier, Arhitect, VELUX Romȃnia.

Cei doi arhitecţi francezi lucrează în aceeaşi firmă din 1987 şi, împreună, au dezvoltat proiecte arhitecturale de renovare inteligentă şi sustenabilă a unor spaţii complexe. Recunoaşterea lor a venit odată cu performanţa extraordinară de a refolosi materiale şi resurse deja existente in situ, reducând considerabil consumul de material şi cel energetic printr-un design inovativ. Alături de proiecte ample de reabilitare a locuinţelor sociale în diverse oraşe din Franţa, realizate cu implicarea rezidenţilor, unele dintre cele mai însemnate proiecte ale lor au fost renovarea Palatului Tokyo din Paris, un important centru dedicat artei moderne şi contemporane, a Şcolii de Arhitectură din Nantes sau a cafenelei Una din centrul muzeal MuseumsQuartier din Vienna.

“În proiectele noastre este vorba despre flexibilitate şi capacitatea fiecărui spaţiului de a le oferi locuitorilor săi libertate şi confort. Am încercat să îmbunătăţim starea clădirilor prin adăugarea unor elemente care au lipsit în momentul construirii acestora: balcoane, extensii, acustică sau izolaţii care să economiseasca energie”, spune Anne Lacaton.

“Noi credem că cel mai frumos lucru care i se poate întâmpla cuiva este să poată privi în afara spaţiului în care se află. Asta încercăm să facem în proiectele noastre.” a adăugat Jean-Philippe Vassal.

Premiul în valoarea de 100. 000 de euro va fi înmânat celor doi arhitecţi francezi astăzi, 7 martie 2011, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Copenhaga.

Distincţia este acordată de VILLUM FOUNDATION şi VELUX FOUNDATION, grup de fundaţii non-profit, ale căror baze au fost puse în 1971, respectiv 1981, de către Villum Kann Rasmussen, inginer şi inventator al ferestrei de mansardă. Prin inovaţia sa, Rasmussen a lărgit orizonturile arhitecturale, facilitând folosirea luminii naturale şi a aerului proaspat şi, plecând de la invenţia sa, au fost puse bazele companiei VELUX, al cărei nume este un acronim provenind de la cuvintele latine VENTILATIO – aer proaspăt şi LUX – lumină.

Bucuresti, 07.03.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *