free download 78 travel guides written by experts

Ziua Internationala a Animalelor, sarbatorita de copii

Tibi, Tuca si Mulan, trei catei comunitari antrenati de VIER PFOTEN, au smuls strigate de surpriza si aplauzele celor 400 de copii de la Scoala generala 198 din Capitala, care au asistat la numerele de dresaj performate in curtea scolii cu ocazia Zilei Internationale a Animalelor.

Sub privirile incantate ale copiilor, cei trei catei au efectuat exercitii de disciplina, dar si alte elemente incitante care au electrizat atmosfera. Echipa canina Caini pentru Oameni e compusa din trei fosti caini fara stapan, special antrenati pentru astfel de evenimente, dar si pentru a ajuta copii cu diverse nevoi speciale sa se refaca sau sa-si imbunatateasca vizibil starea emotionala. 

”Astazi sarbatorim, fiecare dupa masura constiintei sale, Ziua Internationala a Animalelor. De la animalele salbatice pana la cele din ferme, de la animalele marine pana la cele pe care nu le vedem, ceea ce ar trebui sa ne lege de acestea este respectul pentru viata. Macar o zip e an, sa hranim un caine fara adapost, sa nu ne ducem la gradina zoologica sau la circ, sa ne gandim de doua ori cum sunt crescute si sacrificate animalele de ferma si ca toate acestea sunt fiinte care au dreptul la viata”, a declarat Veronica Tulpan, coordinator de programe nationale al VIER PFOTEN Romania.

Tot astazi, in curtea institutiei de invatamant a fost inaugurat un padoc construit de VIER PFOTEN pentru a adaposti cei trei caini comunitari adoptati si ingrijiti de scoala. Una dintre cele trei ”locatare” ale padocului este Eva, o catelusa salvata dupa ce a fost aruncata pe geamul unei masini, pe cand avea doua luni. Codita si Fetita, doua catele aciuate in curtea scolii, au adoptat-o si au ocrotit-o ca pe propriul lor pui. Incepand din luna iulie, cei trei caini sunt tinuti in padoc, fiind eliberati pe timpul noptii si in week-end, cand nu exista activitati scolare.

Scoala generala 198 din cartierul Militari este una din primele institutii de invatamant care a implementat, din 2005, proiectul VIER PFOTEN ”Copiii invata sa protejeze animalele”, aplicat la nivelul claselor a III-a si a IV-a. Din 2005 si pana astazi, peste 10.000 de copii din scoli din Bucuresti si judetele Prahova, Cluj, Brasov si Sibiu au invatat despre necesitatile si comportamentul animalelor domestice si salbatice, dupa un manual realizat de VIER PFOTEN.

”De-a lungul anilor, am remarcat o schimbare de atitudine a copiilor, care au devenit mult mai ingaduitori cu animalele de pe strada. Au invatat sa le inteleaga comportamentul si sa se gandeasca si la propriul lor comportament pentru a nu le declansa reactii adverse. Au devenit ambasadorii acestui mesaj pentru parinti, frati sau vecini si, in general, pentru adultii cu care interactioneaza. Ceea ce ne confirma necesitatea acestui proiect este numarul mare de solicitari venit din partea scolilor din Bucuresti si din tara. Speram ca acest proiect sa se transforme intr-un curs optional pentru copii”, a declarat directoarea scolii 198, Sorina Cuzum, co-autor si formator de profesori in cadrul proiectului.

In prezent, Fundatia VIER PFOTEN lucreaza la programa cursului, pentru a fi supusa aprobarii la Ministerul Educatiei.

Directorul institutiei va implementa in curand un program ecologic, prin care copiii vor colecta deseuri de plastic, hartie si doze de aluminiu. Cu banii rezultati din valorificarea lor va fi cumparata hrana pentru cainii comunitari adapostiti. ”Am dorit combinarea celor doua componente – ecologic si de protectie a animalelor – pentru a implica direct copiii in aceste activitati”, a mai spus Sorina Cuzum.

Bucuresti, 04.10.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *