free download 78 travel guides written by experts

Zece comici mititei

Fred van Lente
Editura RAO, carte oferită de Libris.ro

Nouă comici sunt invitați pe insulă a legendarului actor de comedie de la Hollywood Dustin Walker.

Toți au impresia că este un prilej unic, o oportunitate ce nu trebuie ratată. Nu e de mirare așadar că unul dintre personaje preferă să vină pe insulă deși a avea programată nunta în acea perioadă.

Zece comici mititei

Dustin Walker este un comedian faimos, care nu a mai apărut însă în fața reflectoarelor de ceva timp. Fiecare dintre invitați crede că asocierea cu Dustin ar fi benefică pentru cariera proprie – mai ales că nu toți invitații sunt persoane de succes în lumea stand-up-ului.

Odată ajunși pe insulă constată că Dustin nu este de găsit. Atunci își dau seama că niciunul nu a vorbit cu el, întrucât invitație a venit prin asistenta lui.

Totul ar trebui să se desfășoare conform unui plan anterior stabilit – numai că pe insulă nu pare a fi nimeni altcineva.

Invitații își iau în primire camerele, dar când să mănânce au prima surpriză neplăcută când unul dintre ei moare subit.

Toți încep să se suspecteze.

Iar numărul celor care mor crește constant.

Zece comici mititei este o radiografie a culiselor stand-up-ului. Oameni diferiți – cu sau fără succes în stand-up, bogați sau săraci, unii cu origini asiatice, din diverse pături sociale – sunt aduși laolaltă, iar șicanele nu întârzie să apară.

Romanul conține și fragmente din unele numere de stand-up de-ale invitaților. Așa cum se întâmplă și în viața reală, numerele respective pot părea amuzante sau, dimpotrivă, pot să fie privite ca fiind lipsite de substanță și umor.

Fred van Lente reușește să aibă o tehnică asemănătoare cu cea a Aghatei Christie, autoarea romanului la care face trimitere inclusiv titlul acestui volum. Atmosfera este și ea atent creată, la fel ca și decorul.

S-ar putea ca pentru unii cititori să fie mai ușor de identificat criminalul decât în cărțile Aghatei Christie, însă elemente de suspans și neclarități rămân până la final.

Zece comici mititei este un roman care se citește ușor, o lectură potrivită pentru cei care vor să descopere un nou autor de romane polițiste.

Romanul aduce în atenție multe dintre defectele societății actuale – femei obsedate de operații estetice, goana după succes indiferent de costuri, ipocrizie, vedete dependente de alcool și droguri, persoane care vor să se căsătorească întru anumită zi pentru că atunci s-ar afla anumite astre într-o poziție favorabilă, etc.

Există și multe momente de analiză a stand-up-ului în general – “Publicul n-o să te iubească niciodată aşa cum vrei tu să fii iubit. Nu pentru că nu te înţeleg cu adevărat sau prostii din astea, ci pentru că tu n-o să te vezi niciodată pe tine prin ochii lor, ochi care te idolatrizează. Tu încă îi ai pe ai tăi prin care să te priveşti. Şi ei ştiau ce-ai fost atunci şi asta o să fii întotdeauna.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *