Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Wave Quartet – Concert de marimba la București pe scena Festivalului Vară Magică 2021

Festivalul “Vara magică”, aflat la ediția a X-a, vă invită în data de 4 august, începând cu ora 19:30, la Ateneul Român pentru a vă bucura de un concert de marimba susținut de WAVE QUARTET, cunoscut și apreciat la nivel internațional. Vor fi interpretate piese ale artiștilor Astor Piazzolla, Suzanne Vega, Avner Dorman sau Georges Bizet / Rodion Schtschedrin – Carmen Suite cu un aranjament al WAVE QUARTET. Programul complet este disponibil pe pagina evenimentului.

WAVE QUARTET s-a înființat atunci când Bogdan Băcanu, artistul recunoscut la nivel mondial pentru modul în care a dezvoltat marimba, a făcut o adaptare pentru instrumentul său a celor trei concerte ale lui J.S. Bach pentru două clavecine. Atunci a făcut echipă cu fostul său elev Christoph Sietzen, câștigător al concursului internațional de muzică ARD 2014 și o stea în ascensiune a European Concert Hall Organisation în stagiunea 2017/2018, și cu Emiko Uchiyama și Vladi Petrov, care au câștigat competiții internaționale într-un duo de marimba. În 2019, Nico Gerstmayer a devenit noul membru al Wave Quartet, înlocuindu-l pe Vladi Petrov.

Marimbafonul, denumit și marimba, marimbă sau balafon, este un instrument de percuție de proveniență africană, foarte asemănător cu xilofonul și vibrafonul, care aduce prin sunetul său o poveste aparte. Este construit din plăci de lemn de palisandru, acordate și dispuse în ordinea înălțimii, înzestrate cu tuburi rezonante, care întăresc și prelungesc sunetele. Asupra lui se acționează cu ciocănele de lemn sau de cauciuc.

afis Wave Quartet

Unul dintre cei mai importanți interpreți de marimba din generația sa, Bogdan Băcanu a fost apreciat pentru cultivarea sunetului și muzicalitatea sa profundă. Încă de la vârsta de 23 de ani Bogdan Băcanu este profesor de marimba la Universitatea Privată Anton Bruckner din Linz (Austria) și a devenit astfel cel mai tânăr profesor de acest gen, la nivel mondial. În 1998 a primit distincția de „Muzician al anului” în Australia și în 2010 a fost profesor onorific la Universitatea din Sechuan (China). De asemenea, a fost profesor la Universitatea pentru Muzică și Artele Spectacolului din Viena.

Bogdan Băcanu cântă exclusiv pe instrumentele ADAMS Marimbas, iar cunoscutul producător de instrumente a dezvoltat împreună cu artistul o serie de ciocane de marimba denumite ”Bogdan Bácanu Signature Series” și a prezentat un model inedit de marimba la târgul internațional Musikmesse de la Frankfurt, din 2015.

Bogdan Băcanu a spus despre marimba sa: ”Sunt pianist la origine și, astfel, sunt obișnuit să am pe scenă un Steinway. Când a fost introdusă marimba Alpha, aceasta a fost prima marimba de design de pe piață. Un instrument cu tuning la superlativ și calitate deosebită a sunetului. Așa că acum am un instrument al cărui sunet se potrivește perfect cerințelor și stilului meu. Ceea ce înseamnă că niciodată nu am probleme de acordare atunci când cânt într-o orchestră sau într-un ansamblu. Și oricine îmi cunoaște stilul de a cânta va ști că pot cânta cu multă putere. Cu toate acestea, am avut încă o serie de dorințe în ceea ce privește designul. Dar acest vis a fost realizat când am intrat într-un proces mai detaliat cu Adams și KesselsGranger.

Chiar de la bun început am afirmat că marimba trebuie să fie elegantă, dar și provocatoare. Combinația de culori, forme, materiale și finisaje a dus la un instrument uimitor. De asemenea, am dorit ca lemnul cadrului să fie finisat cu lac lucios așa cum s-a și realizat. Culorile selectate nu sunt standard pentru marimba – ceea ce conferă instrumentului un aspect proaspăt și modern, iar forma este extrem de elegantă. Această marimba prezintă un avantaj într-o sală de concert clasică, dar și într-un cadru industrial modern”.

Printre referințele despre Bogdan Băcanu și marimba:

„Pentru mine, cultura atingerii tastelor și a perfecțiunii muzicale a lui Bogdan Băcanu pe Marimba poate fi comparată cu modul în care cineva ca Arturo Benedetti Michelangeli ar cânta la pian”, a spus Prof. Dr. Dr. h.c. Peter Sadlo.

Elisabeth Michot de Jowers, președinta ‘Música para Salvar Vidas’, a descris arta lui Bogdan Băcanu astfel: “Este diferit, are profunzime, spiritualitate și putere … muzica este mult mai mult decât o religie pentru el, este ceea ce îl definește ca artist; este motivul său pentru care este în viață!”.

“Muzica este artă și când Bogdan cântă la marimba sa creează opere de artă. Există doar câțiva cântăreți la marimba care depășesc nivelul de ”interpretare a unei piese muzicale”, iar Bogdan este cu siguranță unul dintre ei”, a spus Frans Swinkels, Director al ADAMS Instrumente muzicale.

Festivalul Vara Magică va continua în perioada 4 și 19 august cu câte două spectacole pe săptămână, în zilele de miercuri și joi, de la orele 19:30. Vă invităm să urmăriți agenda festivalului și biletele disponibile pe site-ul www.bilete.ro şi la casa de bilete a festivalului deschisă la Ateneul Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, de luni până joi, între orele 14:00 şi 19:00.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *