free download 78 travel guides written by experts

VIDEO. În România, conviețuirea dintre oameni și carnivorele mari este posibilă

Două clipuri video spectaculoase filmate în România, cu mărturii ale unor oameni care reușesc să trăiască pașnic alături de urși, lupi și râși, se alătură seriei de producții video lansate azi, la nivel european, prin proiectul LIFE EuroLargeCarnivores.

Videoclipurile ilustrează modul în care oameni de pe întreg continentul reușesc să împartă același spațiu cu carnivorele mari ale Europei, respectiv lupul (Canis lupus), ursul (Ursus arctos), râsul (Lynx lynx) și glutonul (Gulo gulo).

Potrivit estimărilor oficiale, în Europa trăiesc în jur de 17.000 lupi, 18.000 urși, 9.000 râși și 1.250 glutoni. Exceptând glutonul, animal care trăiește în zona scandinavă, Munții Carpați adăpostesc o mare parte din aceste populații de carnivore, România fiind una dintre puținele țări europene din care ursul, lupul și râsul nu au dispărut niciodată.

În zonele locuite deopotrivă de oameni și carnivorele mari pot apărea conflicte. Campania video lansată astăzi, 11 februarie, oferă o voce acelor localnici care au găsit modalități de a conviețui mai bine cu aceste animale. Videoclipurile au fost filmate în Finlanda, Norvegia, România, Germania, Franța, Slovacia, Italia, Spania, Portugalia, Polonia, Austria și Ungaria.

WWF logo

Din România avem mărturiile a doi localnici, un fost salvamontist care este astăzi instructor de supraviețuire în natură, respectiv un fost vânător din munții Apuseni. Pentru amândoi, carnivorele mari sunt o prezență indispensabilă pentru pădure și o bogăție care trebuie protejată.

În opinia lor, există soluții pentru a reduce riscul întâlnirilor nedorite, pe care unii oameni le-au aplicat cu succes și pe care le pot împărtăși și altora.

Soluții locale pentru probleme locale

„Coexistența dintre oameni și carnivorele mari este posibilă dacă oamenii sunt deschiși să învețe unii de la alții și dacă încearcă să se adapteze situației din prezent”, spune Marius Berchi, manager de proiect la WWF România.

În campania video lansată prin proiectul EuroLargeCarnivores, oamenii care își împărtășesc experiențele au ocupații diferite, de la fermieri și ciobani care au găsit modalități de a-și proteja turmele până la primari, operatori de ecoturism și localnici din comunitățile rurale care acceptă și chiar se bucură de prezența carnivorelor mari.

„Situațiile și reacțiile comunităților locale care trăiesc alături de carnivorele mari sunt foarte diferite în Europa. Este și motivul pentru care aceste mărturii video nu-și propun să ofere o rețetă universală. Sperăm însă ca ele să inspire oameni din diferite țări și regiuni în încercarea de a găsi soluții potrivite, specifice pentru situațiile lor”, mai spune Marius Berchi.

Campania video la nivel european face parte din proiectul LIFE EuroLargeCarnivores, finanțat de UE. Proiectul își propune să aducă împreună oameni obișnuiți și specialiști preocupați de coexistența dintre oameni și carnivorele mari.

Toate videoclipurile sunt publice pe canalul YouTube al proiectului LIFE EuroLargeCarnivores. Ele vor fi distribuite pe canalele de socializare ale partenerilor de proiect, precum Facebook, Instagram și Twitter.

Despre proiectul LIFE EuroLargeCarnivores

Proiectul LIFE EuroLargeCarnivores, finanțat de UE, are ca scop crearea unui context favorabil pentru coexistența între carnivorele mari și oameni, care să țină cont de interesele tuturor factorilor implicați.

Peste 16 țări cooperează și fac schimb de cunoștințe și informații pe această temă. Aceste cunoștințe pot fi legate de provocările sociale, economice și ecologice ridicate de prezența urșilor, lupilor, râșilor și glutonilor și până la soluții practice precum protecția animalelor de fermă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *