Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Vasile Ernu, invitat special la doua festivaluri literare din Italia

Vineri, 16 noiembrie, de la ora 17.00, în Sala del Munizionere a Palatului Ducal din Genova, Italia, Vasile Ernu va dialoga în cadrul primei ediţii a Festivalului BABEL cu un grup de studenţi italieni pe marginea unor fragmente din volumul său de debut – Născut în URSS – tradus în 2011 în limba italiană (Nato in URSS) şi apărut la Editura Hacca.

De asemenea, sîmbătă, 17 noiembrie, ora 17.00, la sediul Museo del Risorgimento din Milano, autorul este invitat în cadrul Festivalului „BookCity Milano”, festival dedicat cărţilor şi lecturii şi aflat la prima ediţie. În cadrul întîlnirii va avea loc lansarea ediţiei în limba italiană a volumului Ultimii eretici ai Imperiului (Gli ultimi eretici dell’Impero), apărut recent în traducerea Anitei N. Bernacchia, la Editura Hacca.

Participarea la aceste două evenimente a fost posibilă cu sprijinul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Ultimii eretici ai Imperiului (Polirom, 2009), volum nominalizat la Premiul pentru eseu al revistei Observator cultural şi premiat de revista Tiuk!, este în curs de apariţie la Editura Ad Marginem din Rusia.

Ultimii eretici ai Imperiului (apărut şi în ediţie digitală) spune – cu ironie, cinism şi mult umor – povestea a doi eroi din două lumi diferite: un bătrîn terorist care a încercat să-l asasineze pe Stalin, disident ce a scandalizat mai multe regimuri politice, şi un tînăr scriitor specialist în tehnici de fraudare a băncilor. Doi eroi din generaţii diferite care îşi împărtăşesc idei, tehnici de luptă şi de subzistenţă, secrete de decodare a diverselor limbaje, precum şi forme de rezistenţă şi virusare a unor mecanisme de control şi represiune. Ce fel de arme, ce fel de substanţe şi ce fel de „vrăji” trebuie să foloseşti în societăţi cu un nivel ridicat de poluare ideologică? Posibile răspunsuri în acest eseu-ficţiune, construit ca un dialog epistolar între protagoniştii săi, Vasiliy Andreevici şi A.I.

Născut în URSS reprezintă volumul de debut al lui Vasile Ernu (Polirom, 2006, ediţia a II-a, cu CD, în 2007, ediţia III-a în 2010). Cartea a fost distinsă cu Premiul pentru debut al revistei România literară şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2006. Pentru acelaşi titlu a obţinut nominalizări la Premiul de debut al revistei Cuvântul, Premiul pentru Roman şi Memorialistică al revistei Observator cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul.

Născut în URSS a fost publicat în anul 2007 la Editura Ad Marginem din Rusia (traducere de Oleg Panfil) şi în 2009 la Editura KX – Critique & Humanism din Bulgaria (traducere de Stilyan Deyanov). De asemenea, volumul a apărut recent la editura Akal din Spania, cu titlul Nacido en la URSS (traducere de Corina Tulbure), la Editura L’Harmattan din Ungaria (traducere László Noémi) şi la Editura Sulakauri din Georgia (traducere de Gaga Lomidze). Cartea este în curs de apariţie la Editora Claroscuro din Polonia.

Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea „Al.I.Cuza”, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în România Liberă, HotNews şi Timpul, precum şi rubrici permanente la revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural.

În 2010 publică împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (Editura Polirom).

În 2012 publică volumul Intelighenţia rusă azi (Editura Cartier).

Vasile Ernu (alături de Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu) este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu (Editura Cartier).

Este unul din fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro.

Vizitaţi şi paginile web ale autorului: www.ernu.ro / www.nascutinurss.ro.

Bucuresti, 14.11.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *