free download 78 travel guides written by experts

Ursul de Aur si Leopardul de Aur incununeaza a 5-a editie BIEFF

Festivalul Internaţional de Film Experimental București BIEFF dă startul celei de-a cincea ediții miercuri, pe 10 decembrie. Conectat la pulsul marilor evenimente europene de film, BIEFF prezintă un program de excepție, dedicat scurtmetrajelor premiate cu aur în 2014 la Berlinale, Locarno și Clermont-Ferrand – Golden Shorts, care va fi proiectat vineri, de la ora 23:00, la CinemaPRO. TAPROBANA, NOAH, AS LONG AS SHOTGUNS REMAIN și ABANDONED GOODS vor fi difuzate în premieră în România.

În plus, proiecția BIEFF oferă șansa vizionării a două dintre filmele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film, chiar înaintea decernării acestor distincții, care va avea loc pe 13 decembrie. Astfel, cinefilii se pot delecta vineri cu TAPROBANA și sâmbătă cu EMERGENCY CALLS din programul Urban Ghosts, iar la scurt timp pot afla și clasamentul Academiei Europene.

BILETE PRIN EVENTBOOK

Trailer-ul programului

„În acestă scurtă comedie, Luis Vaz de Camões, cel mai mare poet renascentist portughez, se află într-un impas creativ în timp ce se lasă absorbit de un stil de viață hedonist, coprofag și tulburat de droguri. TAPROBANA (Premiul pentru Cel Mai Bun Film European la Berlinale) îl urmărește pe poet și pe iubita acestuia, Dinamene, în timp ce el îşi scrie capodopera, poemul epic Os Lusíadas. Poetul călătorește de la cacofonia junglei indiene, înconjurat de elefanți alegorici și maimuţe ce rimează, spre frontiera dintre Rai și Iad, unde se confruntă cu fantezia sa: faima și imortalitatea.” (Gabriel Abrantes)

Trailer

Taprobana (trailer) / BIEFF 2014 from BIEFF on Vimeo.

Câştigător ale Ursului de Aur pentru scurtmetraj la Berlinale, AS LONG AS SHOTGUNS REMAIN are loc „vara în Bouloc, un mic sat din sudul Franței. Este extrem de cald și totul zace abandonat. În vârstă de 18 de ani, Joshua rătăcește prin împrejurimi, fără scop. Case cu familii divorțate, șiruri de bazine de înot. Amintirile sinuciderii celui mai bun prieten al lui, Silvain, îl călăuzesc, tânarul le citește în zidurile caselor. Nici Joshua nu vrea să continue să trăiască. El deja face parte din lumea celor morți, dar încă mai trebuie să aibă grijă de fratele său înainte de a putea trece dincolo. Trebuie să găsească o familie pentru el.” (Berlinale 2014)

Fragment

As Long as Shotguns Remain (excerpt) / BIEFF 2014 from BIEFF on Vimeo.

Câştigător al premiului Leopardul de Aur pentru scurtmetraj la Locarno, ABANDONED GOODS spune povestea călătoriei Colecției Adamson, una dintre cele mai importante colecții britanice de artă de azil. Aceasta conține în jur de 5500 de lucrări create între 1946 și 1981 de pacienții spitalului de psihiatrie Netherne în Surrey. Filmul explorează felul în care obiectele se transformă din probe clinice în opere de artă venerate și oferă o perspectivă emoţionantă asupra istoriei nevăzute a vieții de azil, în Marea Britanie de după război.

Laureat cu Marele Premiu şi Premiul Publicului la Clermont-Ferrand, dar şi cu Premiiul Criticii la Toronto, „NOAH reprezintă povestea de dragoste care are loc în epoca rețelelor on-line, compus numai din imagini afișate pe un monitor de calculator (…) pe Facebook, Twitter, și YouTube. Cu o narațiune axată pe epoca noastră plină de îndoială și durere, filmul nu este altceva decât o interpretare pătrunzătoare a felului în care lumea digitală ne-a schimbat viața, gândurile și emoțiile noastre de zi cu zi.” (Byeong-Won Jang, Jeonju International Film Festival)

Alături de cei mai promițători creatori de film, BIEFF 2014 reunește o mulţime de surprize spectaculoase şi trei parteneriate unice în ţară: cu Berlinale Forum Expanded, International Film Festival Rotterdam şi Cinedans – Dance on Screen Festival Amsterdam.

De asemenea, publicul este așteptat să ia parte la reinventarea competiţiei internaţionale: cele 33 filme din 18 țări selectate în acest an vor fi organizate pe cinci teme de maxim interes pentru direcțiile actuale din cinema: Alternative History, Family Ties, Recycled Cinema, In Search of a Soul și Urban Ghosts.

Pe lângă multele noutăţi, revin şi cele mai îndrăgite programe speciale ale anilor trecuţi: programele speciale dedicate IDFA Amsterdam (program tematic pe tema filmelor-jurnal), Festivalului de Scurtmetraj de la Oberhausen (program tematic axat pe creaţiile femeilor regizor), panorama românească și Quinzaine des Réalisateurs – Cannes, care anul acesta prezintă ultimele creații ale lui Alejandro și Adan Jodorowsky.

O multitudine de premiere, multe prezentate de înşişi autorii lor, cineaști de renume în circuitul festivalier, seminarii, masterclass-uri, retrospective dedicate lui Andy Warhol şi Jan Švankmajer, și un workshop de film experimental – o săptămână experimentală ce va ţine publicul cu sufletul la gură.

Bucuresti, 09.12.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *