free download 78 travel guides written by experts

TVR si Circom organizeaza, la Iasi, un curs de specializare in videojurnalism

Televiziunea Română, prin intermediul studioului TVR Iaşi, organizează, cu sprijinul Circom Regional – Asociaţia televiziunilor regionale din Europa, în perioada 20-24 aprilie 2012, un curs de specializare în videojurnalism.

Cursul, la care vor participa jurnalişti de la studiourile teritoriale ale TVR, este susţinut de Karol Cioma, Training Project Manager la Circom Regional, şi Tony O’Shaugnessy, realizator de documentare şi fost editor de ştiri la BBC. 

Printre temele abordate în cadrul cursului se numără: principiul narativităţii în domeniul ştirilor TV, gândirea în imagini, jurnalismul echilibrat şi corect, relatarea pentru televiziune, tehnica interviului, scrierea pentru televiziune, utilizarea camerelor DV, tehnici de filmare.

După finalizarea cursului, între 24 şi 28 aprilie, va avea loc jurizarea Premiilor Circom Regional- o prestigioasă competiţie în care vor fi alese cele mai bune producţii realizate de televiziuni publice regionale europene, pe parcursul anului 2011.

Jurizarea Prix Circom se va face pentru 10 categorii: Documentare, Ficţiune/Drama, Programe magazin, Cel mai original program, Programe cu impact social, Programe de sport, Videojurnalism, Minorităţile în cadrul societăţii, Jurnalism de investigaţie, Rising Star (premiu oferit de TVR, pentru al doilea an consecutiv, în memoria Vandei Condurache, fost realizator şi redactor–şef al Redacţiei Programe de la TVR Iaşi).

Din juriu face parte şi Dan Raţiu, producător la studioul TVR Timişoara, alături de profesonişti de la televiziuni din Suedia, Polonia, Slovenia, Norvegia, Marea Britanie, Franţa, Irlanda, Olanda.

În competiţie s-au înscris 189 de programe de la televiziunile publice din 23 de ţări membre Circom, cele mai multe provenind de la televiziunile din Suedia (SVT), Marea Britanie (BBC), Norvegia (NRK), Franţa (F3), Irlanda (TG 4), România (TVR).

Câştigătorii vor fi anunţaţi la finalul sesiunii de jurizare, urmând ca premierea să aibă loc în cadrul conferinţei Circom Regional – cea mai importantă întâlnire anuală a asociaţiei (Malmo, Suedia, 17-19 mai 2012)

Marele Premiu va fi acordat pentru cel mai bun program din cadrul tuturor categoriilor şi va fi anunţat la Gala Prix Circom, în cadrul conferinţei din Suedia. Premiile au o valoare totală de peste 30.000 euro.

În 2011, TVR şi Circom Regional au organizat, la Timişoara, cea de-a 29-a ediţie a Conferinţei Circom Regional. A fost pentru a doua oară când TVR s-a implicat în organizarea acestui eveniment, după ce, în 1994, studioul de la Iaşi a găzduit prima conferinţă Circom desfăşurată într-o ţară din Europa de Est.

TVR se află în plin proces de redefinire a rolului de serviciu public de televiziune. Noua abordare pune accent pe traininguri, dezbateri, parteneriate strategice şi schimburi de idei cu societatea civilă, profesioniştii de media, organizaţiile de profil. Astfel, TVR îşi propune să crească, pe termen lung, calitatea producţiilor şi a dialogului cu publicul şi să devină un reper în materie de jurnalism responsabil.

Despre Circom:
Circom – European Association of Regional Television – reuneşte 376 de staţii de televiziune regionale, din 38 de ţări. Printre obiectivele acesteia se numără dezvoltarea culturilor regionale şi schimbul de experienţă, idei şi producţii între membri, intensificarea formării profesionale a jurnaliştilor, recompensarea anuală a celor mai bune producţii regionale. Asociaţia datează din 1983, iar Televiziunea Română este membră din 1993.

Preşedinte al Circom este Jacques Briquemont (de la RTBF – Radioteleviziunea Belgiană a comunităţii franceze).

Anual, asociaţia organizează, într-o altă ţară membră, conferinţa Circom Regional, la care participă jurnalişti, traineri şi manageri de la televiziuni regionale europene, membre Circom. Conferinţa prilejuieşte organizarea de workshopuri, dezbateri şi cursuri de perfecţionare, dar şi acordarea de premii pentru cele mai bune producţii regionale.

Bucuresti, 19.04.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *