free download 78 travel guides written by experts

Trenul ecologic de mare viteza al Companiei BOMBARDIER atinge un nou record de viteza de 303 km/h

Trenul Verde – “Gröna Tåget” ce are instalate noile tehnologii ECO4 – ce reduc consumul de energie şi emisiile de gaze, îşi doboara propriul record stabilit recent în materie de viteză

Un nou record de viteză a fost atins în Suedia de către Grona Taget (Trenul verde), dezvoltat de compania Bombardier pe platforma modelului REGINA. Aceasta este o treaptă importantă pentru platforma REGINA, care, în condiţii normale de trafic în Suedia ciruculă cu viteze de maxim 200 km/h. Testele efectuate confirmă că automotoarele REGINA, cu mai mult de 1200 vagoane vândute către Suedia şi China, sunt de fapt capabile să ajungă până la viteza de 303 km/h pe căile ferate standard.

Recordul de viteză a fost stabilit pe ruta dintre oraşele Toreboda şi Skovde, în partea de sud a Suediei, trenul fiind condus de oameni ai operatorului naţional feroviar SJ AB, unul dintre partenerii proiectului de dezvoltare în sectorul feroviar suedez -Trenul Verde. Proiectul are ca scop promovarea atractivităţii transportului feroviar şi mai mult, creşterea limitei de viteză pe caile ferate suedeze.

O atenţie specială a fost acordată boghiurilor, care sunt uşor adaptabile traseelor, datorită sistemului unic pasiv de auto reglare. Printre beneficiile acestor boghiuri se numară mărirea stabilităţii în timpul mersului, reducerea forţelor de frecare etc. precum şi o mai mică uzură a roţilor pe traseele curbate. Trenul este echipat cu suspensie laterală activă pentru un comfort sporit al pasagerilor şi cu vagoane mai largi pentru mărirea numărului de locuri pe scaune (la cerinţa operatorului).

În plus, recordul obţinut scoate în evidenţă capabilităţile Bombardier în sector trenurilor de foarte mare viteză, alături de beneficiile adiţionale aduse performanţei trenurilor de conceptul BOMBARDIER ECO4, care optimizează un vehicul la nivel Energetic, de Eficienţă, Economic şi Ecologic.

Exista 2 produse ECO4 folosite pentru Trenul Verde:

BOMBARDIER MITRAC Permanent Magnet Motor – este bazat pe a doua generaţie de motoare de tip PM (o tehnologie modernă a motorului ce permite o creştere a eficienţei puterii de propulsie). Proiectată pentru o optimizare superioară a tuturor vehiculelor, eficienţa energetică sporită precum şi reducerea volumului şi a greutăţii, aceasta tehnologie asigura o eficienţă totală sporită având ca rezultat un impact redus asupra mediului, costuri operaţionale mai mici şi viteze mai mari.

Al doilea produs este BOMBARDIER EBI Drive 50 Driver Assistance System – sistem de asistenţă pentru conducatorii trenurilor, acesta poate salva pana la 15 % din energia de tracţiune asistând conducătorul cu informaţii detaliate legate de viteza şi forţa de frecare.

“Trenul Verde” a fost conceput astfel încât să poată opera în conditiile meteo aspre, specifice ţărilor nordice. A fost modificat şi remodelat, fiind îmbunătăţite performanţele în ceea ce priveste rularea la viteze mari, cu siguranţă sporită şi impact mai mic asupra şinelor.

Bucuresti, 03.11.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *