free download 78 travel guides written by experts

Trenul de Trieste

Domnica Radulescu
Editura Tritonic
Review by Rudi

De cateva luni EdituraTritonic ne ofera placerea de a putea citi primul volum al unei noi colectii – CASMIR –, „Trenul de Trieste”, romanul de debut al scriitoarei americane de origine romana Domnica Radulescu.

De fapt, Domnica Radulescu este singura autoare de succes romanca din SUA. Si asta ne onoreaza, chiar daca romanul apare in limba natala a autoarei in traducere. Este nascuta in Romania, dar plecata – in 1983 – in SUA, dupa ce a terminat Facultatea de Litere la Universitatea din Bucuresti. A fost profesoara la Universitatea din Chicago, iar acum este profesor universitar la „Washington and Lee Virginia University”. S-a intors in Romania, pentru a preda, cu o bursa Fullbright, la Cluj.

Personajul principal – Mona Maria Manoliu („Imi place sa ma gandesc la mine ca la o Naiada pasind visatoare pe nisipurile fierbinti si alunecand incet in apele pline de o dantelarie de alge si de scoici sidefate.”) – da o oarecare tenta autobiografica romanului.

Actiunea din „Trenul de Trieste” incepe in 1977, in Romania, si se termina dupa aproape 25 de ani tot aici, trecand, intre timp, si prin America. Mona avea 17 ani si se indragosteste – la Brasov, unde isi petrecea vacanta de vara – de Mihai, un misterios tanar, posibil securist.

In ciuda fricii specifice regimului comunist („In Romania mancam mai bine vara.
In alimentare nu gasesti nici carne si nici hartie igienica. Faina, uleiul si zaharul sunt rationalizate. Lumea spune ca-i aproape la fel de rau acum, in 1977, ca pe vremea lui Stalin. Cel mai rau e ca intalnesti barbati in haine de piele neagra, cu ochii mici, care te urmaresc la fiecare colt, la fiecare etaj al fiecarei cladiri, si asculta orice linie telefonica. Vor sa afle daca te plangi, daca spui bancuri, daca vorbesti cu strainii, daca te gandesti sa pleci din tara si de unde faci rost de tigari Kent. Intr-un fel sau altul, multa lume reuseste sa fuga din tara.”), tineretea si placerile ei isi urmeaza cursul senzual.

Poveste seducatoare de dragoste.

Suspans.

Romantism.

Pasiune.

Poezie.

Emotii.

Iata cateva cuvinte care imi vin in minte cand ma gandesc la „Trenul de Trieste”, cartea pe care nu o lasi din mana pana nu o termini de citit.

Va invitam sa cititi acest roman si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la el pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site. {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *