Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

Trei vitamine esențiale în sezonul de toamnă – iarnă

Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție

Toamna și iarna aduc în general zile reci și întunecate, ploi abundente și umiditate crescută, factori care favorizează răspândirea mai accelerată a virusurilor. Există însă câteva soluții pentru a pregăti organismul corect și pentru a-l păstra energizat și protejat pe tot parcursul sezonului. Deși este foarte important să îi asigurăm organismului toți nutrienții de care are nevoie, în special în această perioadă a anului, de cele mai multe ori alegerea corectă a vitaminelor care nu trebuie să lipsească din dietă, poate deveni o provocare.

„Vitaminele sunt compuși de care organismul nostru are nevoie pentru a putea funcționa la nivel optim, inclusiv în sezonul rece când crește riscul de a ne îmbolnăvi. Deoarece organismul nu poate produce majoritatea vitaminelor, vitamina D fiind una dintre puținele excepții, trebuie să îi asigurăm aportul necesar prin alimentele pe care le consumăm zilnic.

Vitaminele sunt esențiale pentru ca organismul să funcționeze la capacitate maximă și fiecare dintre ele are un rol diferit. Apare însă inevitabil întrebarea – cum ne putem asigura aportul necesar în această perioadă a anului? Deși răspunsul corect poate varia de la o persoană la alta, este important să alegem o dietă variată, cu alimente de sezon, foarte bogate în nutrienți.

Totodată, chiar dacă temperaturile scăzute ne determină să petrecem mai mult timp în interior, activitatea fizică este extrem de benefică. Mișcarea nu numai că ajută în lupta împotriva simptomelor de răceală sau gripă, dar poate reduce și probabilitatea de a ne îmbolnăvi”, spune dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție
Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție

3 vitamine recomandate în sezonul rece

Vitamina C sau acidul ascorbic contribuie la menținerea sănătății celulelor, a pielii și poate ajuta chiar la scăderea tensiunii arteriale. Însă unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg să consume vitamina C este pentru a fi siguri că imunitatea funcționează corespunzător.

De asemenea, vitamina C stimulează producerea de celule albe din sânge, cunoscute sub numele de limfocite, care ajută la protejarea organismului împotriva infecțiilor. Fructele și legumele sunt cele mai bune surse alimentare de vitamina C. Printre alimentele cele mai bogate în această vitamină se regăsesc, ardeiul gras roșu și verde, pătrunjelul, sucul de cătină sau sucul de roșii.

Conceptul de „vitamine de tip B” descrie un complex de vitamine responsabile pentru numeroase funcții metabolice vitale și cuprinde vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 și B12. Printre alte beneficii, acestea sunt indispensabile pentru producerea de energie, funcționarea normală a sistemului nervos și regenerarea mușchilor și a pielii. Majoritatea vitaminelor B se găsesc cu ușurință în alimente, mai puțin vitamina B12 care nu se găsește în plante.

Din acest motiv, persoanele vegetariene și vegane care nu consumă produse de origine animală trebuie să completeze dieta cu alimente fortificate și suplimente. Printre alimentele sănătoase, bogate în una sau mai multe vitamine B se numără somonul, legume cu frunze verzi, ouă, lapte sau fructe de mare.

Totodată, berea poate avea un aport la dieta alimentară, datorită conținutului de vitamine din grupul B, minerale, polifenoli și fibre, furnizând substanţe nutritive, atât timp cât este consumată cu moderație (330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați). Bogată mai ales în vitaminele B2, B3, B6, B9 și B12, în condițiile unui consum moderat, berea poate contribui la un nivel crescut de absorbție al acestora.

În plus, vitaminele de tip B prezente în bere contribuie la starea de bine a organismului, stimulează sistemul imunitar și oferă o protecție suplimentară împotriva bolilor cardiovasculare.

Vitamina D susține sănătatea oaselor și întărește sistemul imunitar, însă ceea ce o diferențiază de alți nutrienți este faptul că poate fi sintetizată de corpul uman direct prin acțiunea soarelui. Există trei modalități care pot susține un nivel sănătos de vitamina D:

  • Expunerea la soare, pentru ca organismul să poată sintetiza în mod natural suficientă vitamina D. Nu uitați însă de protecția solară.
  • Alegerea unui supliment alimentar cu vitamina D. Bineînțeles, cu recomandarea unui medic.
  • Consumul de alimente bogate în vitamina D, precum sardinele, somonul, gălbenușul de ou sau ciupercile care, la fel ca oamenii, pot sintetiza această vitamină atunci când sunt expuse la lumina UV, fiind de asemenea, singura sursă de vitamină D ce provine din plante.
By Violeta-Loredana Pascal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.