free download 78 travel guides written by experts

„Toti cei care cad” de Samuel Beckett – auditie cu public la TEATRU&CEAI

„Dumnezeu ii sprijina pe toti cei care cad si ii ridica pe toti cei smeriti”. Versetul psalmului 145 l-a inspirat ca tema, pe Samuel Beckett in scrierea in piesei radiofonice „Toti cei care cad” (All That Fall). „Toti cei care cad” de Samuel Becket este urmatorul spectacol prezentat de Teatrul National Radiofonic in cadrul Poriectului TEATRU&CEAI. Auditia cu public va avea loc miercuri, 9 februarie 2011, de la ora 19.00, la Sala de Lectura a Teatrului ACT.

Nevoia de a fi sprijiniti de un Dumnezeu mantuitor in toate avatarurile noastre existentiale – mici sau mari, impiedicari sau caderi din proiectul divin si dorinta de protectie pe care omul o resimte din partea aceluiasi Dumnezeu abandonat tot de el – aceste doua stari transpar in piesa „Toti cei care cad”, scrisa in 1956, la putin timp dupa premiera pariziana a spectacolului „Asteptandu-l pe Godot”.

Doamna Rooney, personajul principal, se lupta cu o batranete pe care o considera nedreptatea majora a vietii. Cu arme inegale, se lupta cu destramarea fizica, cu bolile, cu durerile pe care nu le mai poate controla, cu o ingustare tot mai abrupta a sperantelor si posibilitatilor sale. Si cu o singuratate tot mai sufocanta, devastatoare. Pare sa fie povestea oricarui destin omenesc – asa si este -, iar Samuel Beckett reuseste sa construiasca un univers uman invadat de poezie, poate aspra, dar autentica, si avand drept contra-punct un umor muscator, lucid, care salveaza personajul de lamentari.

Regizorul artistic Attila Vizauer a realizat distributia grupand in jurul actritei Mariana Mihut, careia i-a incredintat personajul Doamna Rooney, parteneri pe masura: Victor Rebengiuc, Constantin Cojocaru, Petre Nicolae, Gelu Nitu, Mircea Constantinescu, Liliana Pana, Pavel Bartos, Silviu Biris. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnica: inginer Mirela Georgescu, regia muzicala: Patricia Prundea.

Premiera romaneasca a avut loc la cincizeci de ani de la premiera absoluta a piesei radiofonice „Toti cei care cad” de Samuel Beckett la Radio BBC, 13 ianuarie 1957. Realizata cu sprijinul British Council, premiera a fost difuzata in seria Dramaturgi Straini Contemporani, sambata, 13 ianuarie 2007, la Radio Romania International. Este evenimentul prin care Teatrul National Radiofonic a incheiat Anul Samuel Beckett – anul 2006; au trecut mai bine de 100 de ani de la nasterea dramaturgului de a carui opera este legata schimbarea temelor, a limbajului si a modalitatilor de expresie din teatrul contemporan si valoarea acestei opere pastreaza inca noi dimensiuni ce trebuie descoperite.

Teatrul National Radiofonic – Redactia Teatru a Societatii Romane de Radiodifuziune si Fundatia Teatrul ACT – Sala de Lectura realizeaza, in stagiunea 2010 – 2011, un parteneriat, TEATRU&CEAI, ce consta in auditii cu public ale unor spectacole de teatru dupa dramaturgie moderna si contemporana, sau noi variante radiofonice ale unor texte dramatice clasice. In spatiul rafinat si primitor al Ceainariei Sala de Lectura – Teatru ACT, publicul are posibilitatea sa cunoasca creatiile unor consacrati actori sau tineri talentati care vor sa se impuna, in montari ale unor regizori exersati si convinsi de posibilitatile expresive ale universului artistic sonor ce da identitate teatrului radiofonic.

Bucuresti, 07.02.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *