free download 78 travel guides written by experts

Studiu Ensight: Analiza pietei bancare (ECE si Romania)

Ensight Management Consulting prezinta rezultatele studiului pietei bancare din Europa Centrala si de Est si din Romania. Obiectivul studiului este de a examina evolutia pietei pe parcursul ultimilor ani si de a identifica tendintele pe termen mediu si scurt. Studiul a inclus urmatoarele tari: Romania, Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Croatia, Slovenia si Bulgaria. Analiza si tendintele formulate au fost realizate pe baza datelor disponibile pana in luna iunie 2014.

Principalele subiecte analizate sunt reprezentate de activele bancare, imprumuturile bancare si calitatea creditelor, depozitele bancare, terminalele si instrumentele de plata, ratele dobanzilor, tehnologiile moderne utilizate in sistemul bancar, profitabilitatea, costurile si sistemul de distributie etc. De asemenea, studiul include o analiza asupra contextului competitiv de pe piata bancara din Romania, precum si o prezentare a cadrului legislativ care reglementeaza sistemul bancar din tara noastra.

Analiza pietei bancare din Europa Centrala si de Est (ECE)

In 2013, valoarea totala a pietei bancare din ECE a atins nivelul de 927,80 miliarde de euro. Romania si-a mentinut pozitia de a patra cea mai mare piata bancara din ECE, insumand active bancare totale de 91,40 miliarde de euro.

Similar situatiei din 2012, in 2013 activele bancare totale din ECE au inregistrat o evolutie pozitiva, crescand usor, cu aproximativ 0,34%. Aceasta tendinta generala a fost determinata in principal de Polonia, care a cunoscut o crestere de 6,91 miliarde de euro fata de 2012, in timp ce alte tari au aratat o crestere destul de scazuta in ceea ce priveste activele bancare. Per ansamblu, depozitele bancare au inregistrat o tendinta pozitiva in majoritatea tarilor din ECE, valoarea totala a depozitelor bancare pentru tarile din ECE crescand cu 1,53% in 2013 comparativ cu 2012. Pe de alta parte, valoarea creditelor totale in ECE a scazut in 2013 cu 0,22%, dupa o crestere de 5,93% in anul precedent.

Principalul factor care a influentat aceasta evolutie este reprezentat de scaderea creditelor acordate in Slovenia cu 4,60 miliarde de euro in 2013 comparativ cu 2012, pe fondul unei cereri mai scazute din partea populatiei si a companiilor, dar si pe baza unor conditii mai stricte de acordare a imprumuturilor. In ceea ce priveste raportul dintre credite si depozite, a existat o crestere pentru tarile in care raportul a fost subunitar in 2012 si o descrestere pentru celelalte tari, raportul pentru acestea mentinandu-se insa supraunitar. In 2013, media raportului credite/depozite pentru tarile din ECE a fost de 1,07, usor mai scazuta decat valoarea de 1,10 inregistrata in 2012.

Dintre tarile ECE care fac parte din UE, in ceea ce priveste platile efectuate prin intermediul cardurilor de debit si de credit, Romania si Bulgaria au inregistrat cele mai scazute niveluri pe cap de locuitor in cazul tranzactiilor efectuate cu carduri. Astfel, Romania a atins un nivel de 212 euro/locuitor pentru cardurile de debit si 44 euro/locuitor pentru cardurile de credit, in timp ce Bulgaria a inregistrat 127 euro/locuitor pentru cardurile de debit si 61 euro/locuitor pentru cardurile de credit.

Analiza pietei bancare din Romania

Activele nete bancare totale in termeni nominali au scazut cu 0,94% in RON la nivelul anului 2013, aceasta fiind prima scadere din ultimii 10 ani, ca urmare atat a reducerii activitatii bancare, cat si a scaderii volumului creditelor cu 2,51%. Motivul principal pentru scaderea creditarii este reprezentat de cererea mai redusa din partea populatiei si a companiilor.

Creditele bancare totale au prezentat o tendinta usor negativa in 2013, inregistrand o scadere de 2,51% fata de 2012. Pe de alta parte, valoarea totala a depozitelor bancare atrase de sistemul bancar romanesc in 2013 a continuat sa creasca intr-un ritm moderat. Acest fapt demonstreaza inclinatia populatiei spre economisire si prudenta sporita a marilor companii. In ceea ce priveste structura creditelor, creditele acordate companiilor au scazut cu 5,43% in 2013, atingand un nivel de ~112,34 miliarde RON, in timp ce creditele acordate gospodariilor populatiei au inregistrat o usoara scadere de 1,16% fata de nivelul inregistrat in 2012.

Creditele acordate catre sectorul public si-au mentinut valoarea totala aproape egala cu cea din 2012, fiind in continuare mai ridicata decat valoarea inregistrata in anul 2008, inainte de criza financiara (9,88 miliarde RON in 2013, respectiv, 9,89 miliarde RON in 2012, comparativ cu 6,25 miliarde RON in 2008).

Valoarea nominala a depozitelor totale a continuat sa creasca cu ~17,11 miliarde RON in 2013 comparativ cu 2012, ajungand la ~200,52 miliarde RON. Pe langa preferinta populatiei catre economisire, care a continuat si in 2013, depozitele companiilor au crescut cu 15,68% fata de 2012. Depozitele companiilor in RON au crescut in mod semnificativ, in ciuda reducerii dobanzii la aceste tipuri de depozite, de la 5,15% in decembrie 2012 la 2,19% in decembrie 2013. Aceasta evolutie este influentata de prudenta crescuta a companiilor intr-o perioada caracterizata de incertitudine economica si politica.

Tendinta din anul precedent s-a mentinut, atat numarul total de carduri valide cat si valoarea tranzactiilor de plata crescand in 2013 fata de 2012, dupa cum urmeaza: numarul de carduri cu 3,23%, iar valoarea tranzactiilor cu 13,87%. Aceasta evolutie arata o schimbare in comportamentul populatiei din Romania, in directia adoptarii unor mijloace moderne de plata.

Creditele neperformante si-au continuat trendul ascendent, crescand de la 18,24% in 2012 la 21,87% in 2013. Aceasta crestere a condus la o deteriorare suplimentara a calitatii creditelor pentru multe banci, chiar daca majoritatea si-au imbunatatit portofoliile prin vanzarea creditelor neperformante. Explicatia pentru acest fenomen este data de numarul crescut de imprumuturi acordate sectoarelor cu un grad de risc mai ridicat si, de asemenea, de deprecierea monedei nationale fata de monedele straine.

In concluzie, principalele tendinte pe termen mediu si scurt ale sistemului bancar din Romania includ: cresterea activitatii de creditare, restructurarea portofoliului de credite, optimizarea continua a retelei si monitorizarea nivelului de costuri, dezvoltarea si imbunatatirea canalelor alternative, modificarea structurii competitionale si consolidarea pietei.

Bucuresti, 25.06.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *