free download 78 travel guides written by experts

Statele membre ale Uniunii Europene renunta la televiziunea analogica terestra

Europa este leader mondial în procesul de înlocuire a televiziunii analogice cu televiziunea digitală.Comisia Europeană a adoptat o abordare coordonată în vederea creării de capacitate şi a utilizării viitoare a spectrului radio, deoarece doreşte să se asigure că cetăţenii europeni se pot bucura de avantajele televiziunii digitale, inclusiv de o serie de servicii de televiziune interactive în creştere (precum televiziunea de înaltă definiţie sau video la cerere), disponibile pe platforme de transmisie multiple, printre care reţele terestre, prin cablu, prin satelit, reţele de televiziune prin internet şi de televiziune mobilă. Pentru atingerea acestui obiectiv, statele membre renunţă treptat la transmisiile analogice, care ocupă o mare parte din spectrul radio, şi trec la transmisiile digitale.În concluzie, înlocuirea transmisiilor de televiziune analogică terestră în Europa este în plină desfăşurare.Cinci state membre (Germania, Finlanda, Luxemburg, Suedia şi Ţările de Jos) au încheiat deja procesul de renunţare la televiziunea analogică şi se preconizează că până în 2010 se vor înregistra progrese semnificative în acest sens în întreaga Europă.Se aşteaptă ca aproape toate statele membre să încheie acest proces până în 2012, termenul stabilit la nivel comunitar.

„Numărul cetăţenilor europeni care se bucură de avantajele televiziunii digitale este din ce în ce mai mare.Mai multe statele membre ale UE sunt, în mod clar, leaderi mondiali în trecerea de la transmisiile de televiziune analogice terestre la televiziunea digitală”, a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicaţii şi mass-media.„În Europa, această trecere are loc conform planului şi este în plină desfăşurare, mai ales în comparaţie cu alte ţări din lume. Am convingerea că, în următorii doi ani, şi alte ţări din Uniunea Europeană se vor alătura grupului iniţial de ţări care au trecut la transmisiile digitale. Aceasta înseamnă că, dacă Europa ia rapid deciziile corecte, o mare parte, nouă, din spectru va fi disponibilă pentru noile servicii de televiziune şi prin unde radio. Hotărârile coordonate privind utilizarea aşa-numitului «dividend digital» sunt un element cheie pentru redresarea economică rapidă a Europei.”

Transmisiile digitale oferă imagini şi sunet de o calitate superioară, o mai bună recepţie mobilă, canale de televiziune şi de radio mai numeroase, precum şi servicii de informare îmbunătăţite (precum ghidurile de programe afişate pe ecran). Întrucât transmisiile digitale utilizează spectrul radio într-un mod mai eficient, ele vor crea capacitate în cadrul acestuia pentru noi utilizări, precum televiziunea de înaltă definiţie, comunicaţiile mobile sau cele în bandă largă prin unde radio în zonele rurale. Aceasta ar trebui să stimuleze inovaţiile şi posibilităţile de creştere în domeniul telecomunicaţiilor şi în industria media, contribuind totodată la eforturile europene de a impulsiona redresarea economică. Comisia lucrează la o abordare comună referitoare la modul de utilizare a capacităţii care a devenit disponibilă prin trecerea la transmisiile digitale, în scopul de a obţine beneficiile optime pentru piaţa internă şi cei 500 de milioane de cetăţeni ai săi.

Transmisiile de televiziune digitale terestre au fost deja introduse în 21 de state membre (Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franţa, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Ţările de Jos, Finlanda, Suedia, Slovenia, Regatul Unit), în unele părţi ale teritoriului naţional al acestora. Alte cinci state membre (Cipru, Irlanda, Polonia, Portugalia şi Slovacia) au anunţat că vor fi furnizate servicii digitale cel târziu în 2010. România nu şi-a prezentat încă planurile.

Renunţarea la televiziunea analogică terestră a avut loc deja în Luxemburg, Ţările de Jos, Finlanda, Suedia, Germania, Belgia (Flandra) şi în mare parte din teritoriul Austriei. Se va renunţa la aceste transmisii până cel târziu la sfârşitul anului 2010 în Austria, Estonia, Danemarca, Spania, Malta şi Slovenia. În Belgia (în Valonia şi în regiunea Bruxelles-Capitale), Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Grecia, Franţa, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Portugalia, România, Slovacia şi Regatul Unit, se va renunţa la televiziunea analogică terestră în perioada cuprinsă între sfârşitul anului 2010 şi sfârşitul anului 2012. În Polonia, termenul limită pentru renunţarea completă la acest tip de televiziune este 2015.

Grup:

State membre

A (procesul de renunţare la televiziunea analogică este încheiat)

BE (Flandra), DE, FI, LU, NL, SE

B (termenul pentru renunţarea la televiziunea analogică este cel târziu sfârşitul anului 2010)

AT, DK, EE, ES, MT, SI

C (termenul pentru renunţarea la televiziunea analogică este cel târziu sfârşitul anului 2012)

BE (regiunea Bruxelles-Capitale), BG, CY, CZ, EL, FR,HU, IT, LT, LV, PT, RO, SK, UK

În timp ce Statele Unite au devansat termenul pentru încheierea acestui proces pentru 12 iunie 2009, pentru Japonia, termenul preconizat este luna iulie 2011, pentru Coreea de Sud, sfârşitul anului 2012, pentru Australia anul 2013, iar pentru India şi Rusia, 2015.

Tehnologia utilizată în Europa pentru transmisiile de televiziune digitale terestre este DVB-T. Comisia Europeană încurajează utilizarea standardelor din familia DVB în Europa şi la nivel mondial ( IP/08/451).

Pagini Utile

* Informaţiile furnizate de statele membre privind planurile lor de trecere la transmisiile digitale
//ec.europa.eu/information_society/policy/ecomm/current/broadcasting/switchover/national_plans/index_en.htm

* Comunicarea pe tema accelerării trecerii de la transmisiile analogice la cele digitale
//eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52005DC0204:EN:NOT

* Comunicarea pe tema dividendului digital
//eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52007DC0700:EN:NOT

Bucuresti, 16.02.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *