metalshow

Stagiunea de Jazz continua cu „… years after Petrucciani”

O coproducţie Radio România Cultural – Teatrul ACT

Al doilea eveniment din cadrul Stagiunii de Jazz, „…years after Petrucciani”, va loc miercuri, 9 martie 2011, ora 19.00, la Teatrul ACT, cu un program dedicat pianistului şi compozitorului francez Michel Petrucciani, de la a cărui dispariţie se împlinesc 12 ani. Un muzician remarcabil, atipic ca prezenţă scenică, recunoscut pentru sensibilitatea şi tehnica sa pianistică unică, Michel Petrucciani a reuşit să se impună pe scena jazzului atât prin interpretarea standardelor de jazz, cât şi prin compoziţiile sale proprii, care au îmbogăţit repertoriul genului. 

Pentru ca omagiul adus lui Michel Petrucciani să fie complet, concertul de la Teatrul Act va cuprinde atât lucrări emblematice pentru concepţia artistică a jazzmanului francez – reorchestrate de George Natsis, Cristian Soleanu şi Vlad Popescu – cât şi piese standard asupra cărora Petrucciani şi-a impus viziunea interpretativă.

Vlad Popescu a început colaborarea cu Big Band-ul Radio în 1992, aceasta desfăşurandu-se neîntrerupt până astăzi. În 1996, a devenit percuţionist secund al Filarmonicii „George Enescu”. Primele concerte peste hotare la care a luat parte ca baterist şi percutionist au avut loc în 1997, în Italia, Spania şi Germania. A evoluat în toate ediţiile de până acum (2000 – 2005) ale Festivalului Internaţional de Jazz de la Bucureşti, fie ca sideman al unor notabili muzicieni români şi străini – pianistul italian Guido Manusardi în 2002, în 2003 cu grupul trompetistului francez Michel Marre şi cu grupul „East Village”, în 2004 şi 2005 împreună cu Decebal Bădilă şi cu virtuozul chitarist brazilian Marcinho Eiras (2005), dar şi ca lider de proiect, la ediţia 2004.

George Natsis este unul dintre cele mai cunoscute nume în domeniul muzical românesc. Câştigător a peste 20 de premii pentru lucrările compuse, a realizat genericul unor emisiuni de televiziune precum „Ora 1 a venit” (Tele 7abc), „Muzica e viaţa mea” (TVR1) şi pentru transmisiunile Festivalului Internaţional „Cerbul de Aur” (TVR1). A compus muzica filmului „Divorţ din dragoste” în regia lui A. Blaier. Din 1993, colaborează ca pianist cu Big Band-ul Radio. În calitate de aranjor a colaborat cu Ştefan Hruşcă, Ovidiu Lipan, Gheorghe Zamfir şi Florin Piersic. A asigurat orchestraţia şi direcţia muzicală pentru emisiunea „O la la” de la ProTV şi pentru spectacolul de music-hall „Micul Paris”.

Cristian Soleanu este membru al Big Band-ului Radio încă din 1990, realizând pe lângă această activitate, colaborări pentru muzică de teatru şi teatru radiofonic cu Alexandru Tocilescu, Cristian Ioan, George Marcu. De-a lungul timpului, a cântat alături de David Palmer Symphonic Project, Global Unity (Sam Newsome, Carlo de Rosa, Derek Phillips, Lucian Ban), Blutopia (Alex Harding, Bruce Cox, Hill Greene, Lucian Ban) şi Badilleiras Jazz Samba do Mar Negro (Decebal Badila, Marcihno Eiras,Vlad Popescu). A colaborat şi la coloanele sonore ale unor seriale precum “Ştefan cel Mare” şi “Lombarzilor 8”, dar şi pentru filmul de lung metraj “Legiunea Straină” în regia lui Mircea Danieliuc.

Masterand al Facultăţii de Jazz Muzică Uşoară din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, la clasa Pr. Mircea Tiberian, Adrian Mircea Flautistu este câştigător a mai multor premii importante în festivalurile studenţeşti, printre care Premiul cel Mare din cadrul Festivalului Studenţesc de Jazz de la Sibiu cu trupa ”Sorin Jazz Trio” în 2010 şi Premiul cel Mare din cadrul Festivalului Internaţional Studenţesc de Jazz de la Târgu-Mureş cu trupa ”Sorin jazz trio”, în 2009. A concertat în cluburile din România alături de solişti şi instrumentişti cum ar fi: Lucian Ban, Garbis Dedeian, Petrică Andrei, Mircea Tiberian şi alţii.

Stagiunea de Jazz este un proiect organizat de Orchestrele şi Corurile Radio şi Radio România Cultural în perioada februarie – iunie 2011. Gândit ca o serie de cinci recitaluri lunare, cu tematica diferită, proiectul îşi propune să revitalizeze mişcarea de jazz din România, să creeze o scenă pentru studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, care vor exemplifica sonor istoria genului, alături de muzicieni consacraţi şi de membri ai Big Band-ului Radio. Proiectul – singurul cu o desfăşurare amplă din România – va permite unui public fidel să se familiarizeze cu istoria acestui gen şi să-i cunoască valorile, promovând totodată şi schimburile culturale, prin incinta aleasă, anume Teatrul Act. Recitalurile vor fi înregistrate şi difuzate de Radio România Cultural şi prezentate de Maria Balabaş.

Programul următoarele recitaluri din Stagiunea de Jazz:
13 aprilie – “O scurtă istorie a chitarei”
11 mai – “Footprints/Music of Wayne Shorter”
8 iunie – “Muzica în România înainte de 1950”

Preţul unui bilet este de 30 lei. Pentru informaţii: 0723 103 103; info@teatrulact.ro.

Bucuresti, 04.03.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *