Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Scrisori de 8 Martie, de la copiii rămași acasă, pentru mamele plecate să muncească în străinătate

Copiii ai căror mame sunt plecate în străinătate, incluși în programele Organizației Salvați Copiii, și-au scris dorul pe felicitările realizate cu ocazia zilei de 8 Martie. Scrisorile au ajuns la mamele care lucrează în Italia, Germania, Austria, Spania, Marea Britanie, Danemarca, Finlanda, Franța și Olanda și care nu au putut fi alături de copiii lor de Ziua Mamei.

În cadrul campaniei „Mi-e dor de tine, mamă”, derulată de compania de curierat DPD România și de Organizația Salvați Copiii România, peste 100 de copii au trimis felicitări de Ziua Mamei către mamele lor aflate departe.

„Dragă mamă, îți doresc o primăvară frumoasă, la fel ca tine. Mi-aș dori să fii lângă mine, să fim unul lângă celălalt și să petrecem timpul pe care l-am pierdut. Chiar dacă nu ești aproape de mine, să știi că mă gândesc mereu la tine și abia aștept să vii acasă”, a scris un băiețel.

Sora lui, Alina, și-a așternut și ea pe hârtie dorul pentru mămica ei.

„Dragă mamă, îți doresc o primăvară frumoasă, așa ca tine. Să știi că îmi este foarte dor de tine și te așteptăm acasă. Te iubesc, mamă! Și la mulți ani! Că tot e și ziua ta îți doresc multă sănătate. Cu drag, Alina.”

Scrisori de 8 Martie pentru mamele plecate sa munceasca in strainatate

Printre copiii din programul Salvați Copiii care au scris și au desenat cu gândul la mama plecată la muncă în străinătate este și Maria. Are 9 ani, îi place să joace șotron și îi place muzica. Se înțelege excelent cu sora ei mai mare, Ioana, și amândouă își iubesc enorm bunicii. Dar nu înțeleg de ce nu pot să stea împreună cu părinții, pe care îi văd doar o dată pe an, când merg în vacanță la ei, în Spania, unde aceștia au plecat să muncească.

E minunată vacanța în Spania, pe atât de frumoasă pe cât de dureroasă este despărțirea, când vacanța se sfârșește. Cel mai greu este la serbări și de sărbători, când toți copiii se bucură să fie împreună cu părinții lor. Iar pentru Maria și Ioana nu se poate.

„Este firesc ca părinții să facă tot ce le stă în putință pentru binele copiilor lor. Vulnerabilitatea emoțională a copiilor rămași acasă este deja destul de mare, iar în preajma sărbătorilor devine copleșitoare. De aceea, pe lângă implicarea lor în activități de socializare în astfel de perioade, îi stimulăm să își exprime și să transmită trăirile și emoțiile către mamele aflate departe.
Felicitările și scrisorile aduc mamelor un strop de fericire de ziua lor, chiar dacă nu pot înlocui căldura unei îmbrățișări”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii.

Curierii DPD România, companie care face livrări internaționale în toată Europa, sunt deseori impresionați de poveștile pe care le află atunci când aduc pachete de la părinții plecați la muncă în străinătate sau preiau colete pentru ei – de la copiii rămași acasă și de la cei care au grijă de ei.

„Știm că de 8 Martie se obișnuiește ca mamele din România să primească felicitări realizate la clasă de către copiii lor. Iar din cauza distanței, mamele plecate la muncă în străinătate nu au parte de această bucurie. Ne-am gândit la ele, dar și la micuți atunci când am decis să expediem aceste scrisori pline de emoție”, a declarat Elena Andrei, director de marketing la firma de curierat DPD România.

Conform Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției, 85.089 de copii aveau părinții plecați la muncă în străinătate, în septembrie 2019, din care 15.910 copii cu ambii părinți plecați și 11.205 copii cu părintele unic susținător plecat.

Organizația Salvați Copiii dezvoltă din 2010 servicii de suport specializat adresate atât copiilor rămași acasă cât și părinților lor sau reprezentanților legali. Acestea sunt asigurate în cadrul a 17 centre locale și constau în consilierea psihologică, pregătirea școlară suplimentară, activități de socializare și timp liber pentru copii, facilitarea comunicării lor cu părinții din străinătate, precum și oferirea de consiliere și suport persoanelor în grija cărora au rămas. Peste 8.500 de copii și 5.900 de adulți au beneficiat până acum de suportul echipei Salvați Copiii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *