free download 78 travel guides written by experts

Romania mea

Televiziunea Română (TVR) sărbătoreşte Ziua Naţională cu transmisiuni de la parada militară de la Arcul de Triumf, cu ştiri despre românii de pretutindeni şi cu reportaje de arhivă.

TVR va difuza, de 1 Decembrie, un program special – „România mea” – care va cuprinde transmisiuni de la parada militară şi de la evenimentele din ţară, precum şi, în exclusivitate, o serie de 25 de reportaje, cu imagini unice din arhiva TVR, despre cum şi-a sărbătorit România, din 1990 şi până în 2011, Ziua Naţională.

Imensa arhivă video a televiziunii publice le dezvăluie acum telespectatorilor amănunte semnificative ale sărbătorii naţionale. Sunt imagini document care arată drumul României după 1990 dintr-o altă perspectivă.

Elementul central al zilei de 1 Decembrie a fost în fiecare an parada militară, la care asistă şi oficialităţile statului. Vom vedea în reportaje ce personalităţi postdecembriste au fost constant prezente, cine a dispărut şi cine a revenit la tribuna oficială, dar şi pe scena politică. Merită revăzuţi, mai tineri şi la apogeul carierei lor politice, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, Victor Ciorbea sau Adrian Năstase.

Fiecare reportaj va avea cel puţin un amănunt care intrigă: de ce a fost parada din 1998 considerată expresia unei vanităţi inutile, dar paguboase a autorităţilor române; care preşedinte român a spus chiar de 1 Decembrie că am dovedit că nu avem cu ce să ne mândrim în felul în care am sărbătorit Ziua Naţională; care preşedinţi au avut parte de soare şi care de ploaie rece; în ce an de 1 Decembrie a fost arborat steagul României pe Empire State Bulding şi cum a ajuns România, prin simpla voinţă a politicienilor, să aibă două capitale de 1 Decembrie – la Alba Iulia şi la Bucureşti. (Urmăriţi mai jos reportajul despre 1 Decembrie 2002).

Colecţia de reportaje de retrospectivă va fi completată cu două minidocumentare despre Ziua Naţională în perioada interbelică şi în perioada comunistă.

Realizatori sunt jurnaliştii Monica Ghiurco, Alina Grigore, Alexandra Bogdan, Ioana Pavel, Camelia Csiki, Eugen Rusu, Ştefan Musceleanu şi Mihai Rădulescu.

Reportajele vor fi difuzate, încă de la ora 7.00 dimineaţa, pe parcursul Telejurnalului matinal. „Pe lângă ştirile de interes imediat, vom avea şi acest maraton de mini-producţii. A fost un efort considerabil la care au participat zeci de jurnalişti şi oameni de creaţie”, spune Claudiu Lucaci, directorul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din TVR.

„Sute de ore de arhivă unicat au fost condensate în mai puţin de 75 de minute de povestiri şi imagini document, în care vor fi incluse şi cele din perioada monarhiei şi a regimului comunist”, adaugă Claudiu Lucaci.

Televiziunea Română vă va ţine la curent şi cu toate evenimentele zilei de 1 Decembrie, atât prin transmisiuni în direct de la parada militară din faţa Arcului de Triumf şi din alte puncte importante ale ţării, cât şi prin ştiri aduse de corespondenţii TVR de la românii din străinătate.

Sub titlul „România mea”, programul special debutează la Telejurnalul matinal, de la ora 7.00, cu informaţii despre pregătirile pentru Ziua Naţională şi corespondenţe de la Madrid, Bruxelles, Moscova şi Tel Aviv. Invitaţi de marcă vor comenta din studioul TVR parada militară, începând de la ora 10.00, iar reporterii TVR vor fi prezenţi printre militari şi spectatori şi în toate locurile din ţară unde se vor desfăşura evenimente dedicate zilei de 1 Decembrie.


Bucuresti, 29.11.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *