free download 78 travel guides written by experts

Reteaua GEANT conecteaza Pakistanul cu 100 de milioane de cercetatori din Europa si Asia

Oamenii de ştiinţă şi cercetătorii din Pakistan se pot în prezent conecta cu colegii lor de pe întregul glob graţie noii legături computerizate de mare viteză puse la dispoziţie de GÉANT, infrastructură avansată de reţea paneuropeană, şi TEIN, echivalentul asiatic al reţelei GÉANT. GÉANT a fost lansată în anul 2000 de către Comisia Europeană şi statele membre ca o iniţiativă finanţată în comun destinată ameliorării şi actualizării infrastructurii europene de reţea în domeniul educaţiei şi cercetării.
„Trans-Eurasia Information Network (TEIN)”, finanţată de UE, şi „US National Science Foundation (NSF)” au convenit astăzi să se interconecteze cu reţeaua pakistaneză „Pakistan Education Research Network” (PERN). Împreună, TEIN şi GÉANT sunt la dispoziţia a 100 de milioane de cercetători din Europa şi Asia, lucru care permite realizarea unor colaborări revoluţionare în domenii de cercetare cum ar fi schimbările climatice, radioastronomia şi biotehnologia.

Reţeaua GÉANT conectează Pakistanul cu 100 de milioane de cercetători din Europa şi Asia

„Europa este încântată că oamenii de ştiinţă şi cadrele academice din Pakistan sunt acum conectaţi la comunitatea globală de cercetare şi educaţie graţie acestei noi legături. Sunt bucuroasă că programul TEIN, care reprezintă «coloana vertebrală regională» a educaţiei şi cercetării în Asia-Pacific, a făcut posibil acest lucru şi conectează Pakistanul cu oamenii de ştiinţă şi cercetătorii europeni din reţeaua GÉANT”, a arătat Viviane Reding, Comisarul european pentru societatea informaţională şi media. „Acesta este un model excelent de cooperare între programele nord-americane şi cele europene, pe baza căruia vom putea continua să construim în viitor.”

Comisarul european pentru Relaţii externe şi pentru politica de vecinătate, Benita Ferrero-Waldner a adăugat: "De la încheierea Acordului de cooperare pentru parteneriat şi dezvoltare al Comunităţii Europene cu Pakistanul în 2004, am făcut progrese considerabile în aprofundarea relaţiilor noastre. Conectarea la reţelele TEIN2 şi GÉANT permite cercetătorilor pakistanezi să se implice în colaborarea internaţională în materie de cercetare şi ne consolidează angajamentul cu privire la construirea unui parteneriat puternic cu Pakistanul."

„Acest lucru reprezintă, totodată, un reper major în dezvoltarea conectivităţii fizice de reţea între Pakistan şi comunitatea ştiinţifică globală. Au fost necesare eforturi energice şi susţinute din partea specialiştilor şi a guvernelor din SUA, Europa şi Pakistan. Acum trebuie să continuăm aceste eforturi în direcţia obiectivului nostru important de amplificare a colaborării globale în domeniile ştiinţei şi educaţiei”, a spus Dr. Arden Bement de la US National Science Foundation.

Utilizând reţelele europene, oamenii de ştiinţă din 60 de universităţi şi institute pakistaneze, conectaţi prin intermediul Pakistan Education Research Network (PERN), pot lucra cu colegii lor la proiecte comune care necesită transfer rapid de date pentru a face schimb de informaţii pe întregul glob. PERN ajunge la GÉANT prin intermediul reţelei TEIN, finanţate de UE şi care cuprinde Asia. De asemenea, îi va pune în legătură pe cercetătorii pakistanezi cu cei din Statele Unite prin intermediul iniţiativei TransPAC2.

Conexiunea la TEIN a fost co-finanţată de PERN şi SUA, prin National Science Foundation (NSF). Prin intermediul acestei legături, Pakistanul este prima dintr-o serie de noi ţări care intră în TEIN3, noua generaţie a reţelelor asiatice de cercetare finanţate de UE. PERN utilizează această nouă conexiune de 155 de milioane de biţi pe secundă (megabiţi) între Karachi şi punctul de prezenţă al TEIN3 din Singapore, care este asigurată de Pakistan Telecommunications Company Limited (PTCL).

Comisia a anunţat recent o finanţare de 12 milioane de euro pentru TEIN3 (Trans Eurasia Information Network, IP/08/269) Reţeaua TEIN este gestionată de DANTE, organizaţia de networking din domeniul cercetării.

Context:

GÉANT este o reţea centrală paneuropeană de ultimă generaţie, care conectează Reţelele naţionale pentru cercetare şi educaţie (NREN) din Europa, însumând mai mult de 50 000 km în lungime. GÉANT oferă o acoperire geografică inegalabilă, o lăţime mare de bandă şi tehnologii inovatoare de reţea hibridă. GÉANT oferă cadrelor academice şi cercetătorilor europeni conexiuni în reţea privată de mare viteză către alte centre de cercetare.

Contribuţia actuală a Comisiei Europene la GÉANT este finanţată din cel de-al şaselea Program-cadru (2002-2006) şi se ridică la 93 de milioane de euro pentru 58 de luni. Costul total al GÉANT pentru această perioadă depăşeşte 200 milioane EUR. Restul sumei este cofinanţată de ţările participante. Partenerii proiectului sunt reţelele naţionale NREN, Trans-European Research and Education Networking Association (TERENA) şi DANTE, care gestionează şi operează reţeaua GÉANT în numele reţelelor NREN europene. Lansat în anul 2000, programul a fost ulterior actualizat şi a devenit un lider la nivel mondial, reuşind să ridice gradul de atractivitate a Europei în materie de cercetare (IP/04/1058 şi IP/05/722).Mai devreme în acest an s-au stabilit conexiuni cu infrastructurile regionale de reţele de cercetare care se dezvoltă în Balcani, în regiunile Mării Negre şi Mării Mediterane, precum şi cu reţele din Asia, Africa de Sud şi America Latină (IP/08/354).

Informaţii suplimentare privind GÉANT sunt disponibile la:

//ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=3915

Bucuresti, 28.10.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *