free download 78 travel guides written by experts

Regele Mihai I al Romaniei celebrat la Londra, la Ora Regelui de la TVR 1

Sâmbătă, 1 Decembrie, de la ora 13.00

De 1 Decembrie, telespectatorii TVR 1 vor putea urmări o ediţie specială a emisiunii Ora Regelui, realizată la Londra, unde, în zilele de 6,7 şi 8 noiembrie, a avut loc o serie de înalte ceremonii dedicate Regelui Mihai I al României, sub înaltul patronaj al Reginei Elisabeta a II-a. Considerat, în discursuri rostite de reprezentanți ai aristocrației britanice, unul dintre cei mai mari regi ai lumii, Regele Mihai a fost sărbătorit în inima regalității, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la prima sa vizită în Marea Britanie, în 1937, ca principe moștenitor, la încoronarea Regelui George al VI-lea (la 12 mai 1937), tatăl Reginei Elisabeta a II-a.

În 15 noiembrie 1938, principele moştenitor al României l-a însoţit pe tatăl sau, Regele Carol al II-lea, la Londra, prilej cu care Regele George al VI-lea l-a decorat cu Ordinul Regal Victorian în grad de Cavaler al Marii Cruci.

Regele Mihai este cel mai longeviv participant regal la evenimentele regale britanice, vizita la recentele ceremonii care i s-au dedicat fiind a şaptesprezecea. Toate aceste vizite se înscriu în activitatea diplomatică a Regelui în folosul României, precum şi în relaţiile fructuoase dintre cele două ţări şi Familiile Regale britanică şi română. Regele Mihai este primul monarh din afara graniţelor britanice al cărui blazon a fost aşezat, pentru totdeauna, în Capela Savoy, sediul Ordinului Regal Victorian şi, totodată, capela de suflet a Reginei Elisabeta a II-a. Slujba a fost condusă de reverendul Galloway, capelanul suveranei britanice. Acordurile Imnului Regal au răsunat la orgă în cinstea Majestăţii Sale Regele Mihai I. Ca şi în 1938, primirea oficială a avut loc la Palatul Lordului Primar al Londrei, care reprezintă în faţa Coroanei interesele celor mai importante bresle londoneze. Ghildele tradiţionale ale Londrei au oferit un dineu la Wax-Chandlers Hall, unul dintre monumentele metropolei.

Chiar în ziua onomastică a Regelui Mihai, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Familia Regală Britanică, reprezentată prin Ducele şi Ducesa de Gloucester, a oferit un spectaculos dineu, marcat de două discursuri încărcate de profundă gratitudine şi emoţie: cel al lui Sir Gavin Arthur, al 675-lea Lord Primar al Londrei şi cel al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României.

Realizatori: Marilena Rotaru, Camelia Csiki, Bogdan Şerban Iancu

Producător tv: Maria Cristina Ţilică

Bucuresti, 29.11.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *