free download 78 travel guides written by experts

Reduceri fiscale pentru angajatorii model

Marian Sarbu, Ministrul Muncii, si reprezentanti ai ministerului s-au intalnit astazi cu membrii Guvernului Privat in cadrul unei mese rotunde despre piata muncii organizate de cotidianul Business Standard. Simplificarea procedurilor de angajare, flexibilizarea angajarii in regim de munca temporara, reformularea unor prevederi confuze din Codul Muncii sau corelarea legislatiei romanesti cu aceea europeana sunt cateva dintre cerintele oamenilor de afaceri catre Ministrul Muncii, Marian Sarbu.

Participantii la eveniment au propus constituirea unui grup de lucru la nivelul ministerului care sa modifice legislatia muncii, au cerut scaderea, din 2010, a contributiilor sociale pentru angajatorii care mentin locurile de munca sau creaza altele noi, clarificarea unor inadvertente in ordonanta ce scuteste de impozit somajul tehnic, precum si scoaterea de sub tutela statului a reconversiei profesionale. Ministrul de resort, Marian Sarbu a promis ca le va pune in practica cat mai curand posibil: "Maine are loc o noua intalnire a Comisiei de Munca din Camera Deputatilor, unde speram sa treaca ordonanta prin care somajul tehnic este scutit de la plata impozitelor si a contributiilor sociale. Au fost aduse mai multe amendamente si au fost facute mai multe modificari care speram sa rezolve toate problemele existente", a replicat Sarbu la criticile patronilor legate de un act normativ care, desi menit sa ajute angajatorii, nu se poate, inca, aplica. "Sunt deschis la discutii si la orice fel de propuneri, dar sunt dezamagit de faptul ca marile companii, multinationalele, nu si-au exprimat pana acum dorinta de participare la discutiile de la minister", a spus Sarbu.

Referitor la reducerea fiscalitatii pe forta de munca, ministrul Muncii a recunoscut ca Romania este printre tarile din UE in care taxarea muncii este foarte ridicata, dar a explicat ca reducerea contributiilor sociale nu se poate face de pe o zi pe alta, fara a asigura o alta sursa pentru alimentarea bugetului de pensii. "Daca Romania ar avea posibilitatea ca pe termen de 10-15 ani sa ia un imprumut de 10-15 miliarde de euro care sa acopere deficitul la fondul de pensii, am scadea contributiile sociale cu un sfert", a precizat ministrul. "Atunci, nu faceti nimic pe tema asta, vom pierde in continuare locuri de munca si consecinta va fi aceeasi – nu veti avea bani la fondul de pensii", a spus in replica Maria Grapini, presedinte al Federatiei Patronatelor din Industria Usoara (FEPAIUS). Sarbu a asigurat, insa, patronii ca in 2-3 luni se va gasi o solutie pentru ca, de anul viitor, sa se diminueze contributiile la bugetul asigurarilor sociale pentru cei care pastreaza locurile de munca sau creaza altele noi. „Voi avea o discutie cu Ministrul Finantelor pe aceasta tema”, a spus Sarbu.

"In perioada de criza, tarile din Europa Centrala si de Est au luat anumite masuri fiscale pentru combaterea crizei. In Cehia, contributiile de asigurari sociale ale angajatorului au scazut, in 2009, cu 2,5%, in Bulgaria cu 19%, iar in Ungaria, incepand cu 1 iulie, scad de la 32 la 27 la suta", a exemplificat Ruxandra Stoian, partener la PricewaterhouseCoopers.

"Se discuta despre modificarea Codului Civil, a Codului Penal si a celui Fiscal, nu si despre Codul Muncii. De ce nu s-a atins nimeni de Codul Muncii, este din cauza simpatiei dumneavoastra fata de sindicate?", a deschis discutia despre modificarile ce se impun la Codul Muncii, Daniela Necefor, managing partner la Total Business Solutions. O cerinta pe care toti patronii prezenti la discutii au repetat-o a fost flexibilizarea procedurilor de angajare, in special a angajarii cu contract pe perioada determinata. "Daca o companie are nevoie de un numar de salariati pentru doar cateva zile este absurd sa-i angajeze pe termen nelimitat. Aceste tipuri de angajari, pentru o zi, pentru o saptamana, ar trebui mai bine reglementate", a spus Anca Grigorescu, de la Casa de Avocatura bpv Grigorescu, atragand atentia asupra mai multor aspecte din legislatia muncii ce se contrazic chiar si in cadrul aceluiasi act normativ. Marian Sarbu a recunoscut ca actualul Cod al Muncii trebuie modernizat, el a pledat insa in favoarea angajatilor: " Ganditi-va ca un contract individual de munca pe perioada nedeterminata este garantia pe care o are un salariat, cu acest contract se duce la banca pentru un credit. Nu cred ca putem vorbi ca legea avantajeaza mai mult salariatii, dar cred ca trebuie un plus de flexibilitate la angajare", a explicat Sarbu.

Reconversia si formarea profesionala au fost, de asemenea, teme de interes pentru mediul de business, care considera ca statul ar trebui sa lase in grija angajatorilor aceste sarcini. "Statul pregateste niste oameni, dar atunci cand ii angajam acestia sunt total nepregatiti. Noi stim cel mai bine cum trebuie sa-i pregatim", a atras atentia Maria Grapini. Sarbu a precizat ca va avea o initiativa in acest sens si ca va elimina formarea profesionala de sub tutela statului. "Cred ca ar trebui sa scoatem statul din orice activitate de formare profesionala. Intentia noastra este sa lasam aceste activitati pe mana unor profesionisti, intr-un mediu concurential", a  promis Ministrul Muncii.

Alaturi de Marian Sarbu, Ministrul Muncii, au mai fost prezenti Secretarii de stat Dumitru Cornoiu, Valentin Mocanu si Alexandru Petru Fratean, Camelia Carbunaru – Director Directia Legislatia Muncii, Gabriela Radu – Director Directia Control Relatii Munca,George Butunoiu –Head Hunter Gb Executive Search Consultants, Cristina Pasat – Director General Professional, Florin Petrescu – Director Resurse Umane Citibank Romania, Anca Grigorescu – Partener Bpv Grigorescu, Eugenia  Florian – Partener Haida, Mircea &Partners, Silvia Stefania Radu – Governmental Programs Executive IBM Romania, Cristina Savuica – Director General Lugera & Makler, Florin Ionut – Country Manager Sumitomo, Ioan Niculae – Presedinte Interagro, Carmen Medar – Avocat Senior  David & Baias, Adrian Izvoranu – Director General CPISC – Confederatia Patronala a Industriei Serviciilor si Comertului din Romania, Anca   Harasim – Director Executiv Amcham.

Evenimentul a fost moderat de Dan Suciu, realizator The Money Channel, si  Adrian Mirsanu, redactor-sef Business Standard. Concluziile dezbaterii vor fi publicate in paginile cotidianului  Business Standard si pe site-ul dedicat proiectului: www.guvernulprivat.ro.

Bucuresti, 09.06.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *