Shadow

Raport Trimestrial Saxo T4 Outlook: Obligațiuni. Obligațiuni „lungi”

Saxo a publicat Raportul Trimestrial pentru T4 2023 pentru piețele globale, inclusiv idei de tranzacționare care acoperă acțiuni, valută, valute, mărfuri și obligațiuni, precum și o serie de teme macro-centrale care afectează portofoliile clienților.

Pe măsură ce intrăm în ultima fază a anului, Saxo consideră că sentimentul general este că bugetele naționale vor fi tot mai „strânse cu ușa”, iar ciclul fiscal al SUA întâmpină un curent puternic de opoziție. Este posibil ca lumea să fi atins într-adevăr „dobânzile de vârf”, spune Steen Jakobsen, Chief Investment Officer al Saxo, oferind o oportunitate o dată la un deceniu de a merge „lung” pe obligațiuni… cu termen lung.

Steen Jakobsen, economist șef și CIO la Saxo Bank
Steen Jakobsen, economist șef și CIO la Saxo Bank

„Suntem fie în fața unei oportunități unice în ultimele patru decenii de a bloca dobânzile la ciclul maxim, fie la un punct de inflexiune în care avem o schimbare completă de paradigmă, către un moment Schumpeter de distrugere creativă a politicii economice prin guvernele ahtiate de control.”

„Într-un mediu economic în care dobânzile reale sunt prea pozitive, va exista o consecință a sectoarelor și a consumatorilor cu nevoi de finanțare. Acest lucru va avea un impact în special asupra companiilor de transformare ecologică, cum ar fi dezvoltatorii de tehnologie eoliană offshore, deoarece valoarea economică a proiectelor lor merge adânc în roșu în cazul ratelor dobânzilor actuale.”

Sectorul mărfurilor susținut de rate de vârf, concentrare strictă asupra ofertei

Forța în sectorul mărfurilor, prognozată de Saxo pe T3, este programată să se extindă până în ultimul trimestru al anului, potrivit șeful Strategiei pentru mărfuri al Saxo, Ole Hansen. Slăbirea perspectivelor economice din Europa și SUA și, într-o măsură mai mică, China, continuă să fie mai mult decât compensată de preocupările privind aprovizionarea – nu în ultimul rând în sectorul energetic.

„Grupul OPEC+ de gestionare activă a aprovizionării de producători s-a dovedit de un extraordinar succes, creând astfel un nivel de etanșeitate ridicat și de susținere a prețurilor pentru produsele pe bază de țiței și combustibili.”

În ceea ce privește metalele prețioase, Hansen menține o viziune optimistă asupra aurului, alături de argint și platină – metalul galben „atingând în cele din urmă un nou record în lunile următoare”. Momentul acestei tendințe va rămâne însă foarte dependent de datele economice din SUA. „În timp ce așteptăm ca FOMC să-și îndrepte atenția de la creșterea ratelor la reduceri, […] este probabil să vedem o acțiune comercială agitată în continuare.”

Ole Hansen, șeful Strategiei pe Mărfuri la Saxo Bank
Ole Hansen, șeful Strategiei pe Mărfuri la Saxo Bank

La metalele industriale, „lipsa proiectelor miniere mari care să asigure un flux constant de aprovizionare viitoare continuă să primească atenție din partea investitorilor concentrați pe termen lung”. La rândul său, acest lucru „susține perspectiva noastră structurală optimistă, determinată de cererea în creștere pentru metale ecologice de transformare, în special cuprul”.
În cele din urmă, concentrarea în sectorul agriculturii în următoarele luni „se va îndrepta către evoluțiile meteorologice din emisfera sudică, nu în ultimul rând în Australia, unde preocupările legate de vremea caldă și „La Niña” sunt deja în creștere, și în America de Sud, care a înlocuit din ce în ce mai mult SUA ca principal furnizor de porumb și soia către China, cel mai mare importator mondial.”

Acțiuni: Costul mai mare al capitalului devine dureros

Peter Garnry, șeful Strategiei de capitaluri proprii Saxo Bank
Peter Garnry, șeful Strategiei de capitaluri proprii Saxo Bank

Lupta împotriva inflației „a crescut costul capitalului la niveluri care au declanșat fisuri deschise în economia globală”, spune șeful Strategiei de capitaluri proprii al Saxo, Peter Garnry. Acest lucru, la rândul său, pune în lumina reflectoarelor fragilitatea transformării ecologice – potențial unul dintre cei mai mari catalizatori pentru rate mai scăzute ale dobânzilor în afara unei economii în slăbire, „deoarece decarbonizarea rapidă se va produce doar într-un mediu cu dobânzi mai scăzute”.

Un sector deosebit de vulnerabil este eolianul offshore, deoarece multe proiecte din rețeaua globală „au fost negociate pe baza unor ipoteze de dobânzi permanent scăzute și metale industriale ieftine”. Proiectele intensive de capital legate de transformarea ecologică au fost cele mai afectate de peisajul schimbător al ratei dobânzii, iar cele trei coșuri tematice cu cele mai proaste performanțe în ultimul an au fost energia regenerabilă, transformarea ecologică și stocarea energiei.

În altă parte, coșul tematic de inteligență artificială al Saxo – constând din 20 de acțiuni legate de IA – este evaluat la o evaluare a acțiunilor forward care este cu 33% peste indicele Nasdaq 100 și aproape de două ori mai scump decât indicele MSCI World.

„Dacă randamentele obligațiunilor scad de aici din cauza încetinirii creșterii economice, atunci nu este sigur că această reducere mai mică va ajuta acțiunile legate de IA, deoarece sensibilitatea lor este mult mai mare față de perspectivele de creștere și, prin urmare, acțiunile legate de IA prezintă unele dintre cele mai mari riscuri în T4.”

FX: Regele dolar și repercusiunile sale de amploare

Deoarece majoritatea băncilor centrale par să se afle la sfârșitul ciclurilor de înăsprire, piețele valutare vor aștepta să vadă care va fi primul care va trece la un ciclu de relaxare și cum va evolua agresivitatea reducerii ratei dobânzilor.

Analistul Saxo FX, Charu Chanana, vede mai multe riscuri pentru consumator în al patrulea trimestru, „odată cu erodarea economiilor cauzate de pandemie și începerea rambursării creditelor pentru studenți care afectează bugetele gospodăriilor. Această slăbire a economiei SUA ar putea duce la anticiparea așteptărilor de reducere a ratelor de la jumătatea anului 2024, deocamdată, punând USD în așteptare.”

Între timp, USD continuă să fie puternic, iar „cu riscurile crescute de stagflație din Europa și Marea Britanie, combinate cu o economie chineză structural slabă afectată de dinamica recesiunii, USD ar putea să-și extindă impulsul, în ciuda prețului de „dobânzi maxime” și reduceri ale ratelor în 2024.”

Un indiciu că dobânzile maxime au fost atinse este ciclul de reducere a dobânzilor pe piețele emergente (EM) care a început în al treilea trimestru al anului – și anume în Brazilia, Chile și Polonia. Ritmul acestor reduceri a fost „o surpriză agresivă” și, în timp ce mișcările bruște ale ratelor ar putea destabiliza monedele din EM, „s-ar putea ca reducerile ratelor de aici să rămână mai modeste dacă Fed va continua să piardă mai mult timp”.

„Participanții de pe piață cu o expunere ridicată la activele în USD, dar cu o viziune bearish asupra acțiunilor și care doresc să-și protejeze portofoliile ar putea lua în considerare poziții lungi pe dolarul american, ca un refugiu sigur.” Cu toate acestea, „este de remarcat, de asemenea, că diferențele mari ale ratei dobânzii dintre dolar și alte valute fac ca acoperirea riscurilor să fie costisitoare pentru investitorii asiatici și europeni de astăzi. Decizia de a investi la nivel internațional într-un portofoliu bine diversificat ar putea fi mai relevantă pentru portofolii decât decizia de acoperire.”

Drumul către o piață bullish a obligațiunilor este pavat, deși provocările rămân

Potrivit analistei senior pentru venituri fixe de la Saxo, Althea Spinozzi, ultimul trimestru al anului va aduce aprofundarea stagflației de ambele maluri ale Atlanticului, în timp ce inflația crescută pe tot restul anului și în 2024 va impune băncilor centrale să mențină o părtinire solicită.

„În acest cadru, este sigur să ne așteptăm la o înclinare a curbelor randamentelor în ultimul trimestru al anului de ambele maluri ale Atlanticului, deoarece piețele iau în considerare cât timp pot fi menținute ratele la nivelurile actuale înainte de începerea ciclului de reducere.”

Cu toate acestea, Spinozzi avertizează că, în timp ce reducerile ratelor dobânzilor sunt optimiste pentru obligațiunile pe termen scurt și lung, perioada care o precede, având în vedere perspectivele de inflație în curs și incerte, ar putea să nu fie la fel de pozitivă pentru obligațiunile pe termen lung. Într-adevăr, „suveranele pe termen mai lung devin atractive odată ce inflația nu are nicio șansă să revină” și „oportunități mai bune de a adăuga durată portofoliului propriu vor apărea spre sfârșitul anului, când băncile centrale ar putea fi forțate să relaxeze economia”.

Între timp, obligațiunile legate de inflație oferă „un raport excelent risc-recompensă” într-un mediu caracterizat de rate care sunt fie prea ridicate, fie o inflație proiectată care are un preț prea scăzut pe piață.

„Frumusețea obligațiunilor legate de inflație este că au o dublă expunere la inflație și rate. Asta înseamnă că dacă inflația crește, și cuponul lor vor crește. Cu toate acestea, dacă inflația revine la medie, investitorii vor avea de câștigat din scăderea ratelor dobânzilor, în ciuda faptului că plătesc cupoane mai mici și egal la scadență.”

Nimeni nu este indestructibil

La 12 martie 2020, lumea titlurilor de trezorerie americane s-a trezit brusc confruntată cu tulburări. Dealerii primari, stâlpii pieței de obligațiuni din SUA, au fost inundați de un potop de vânzări de titluri trezorerie.

„Trezoreria SUA, cel mai profund și mai lichid grup de titluri de stat sigure, a experimentat o schimbare seismică, aducând la lumină un potențial risc pentru sistemul financiar.”

Ca răspuns la această criză, Rezerva Federală a luat măsuri extraordinare – extinderea finanțării masive către dealeri și inițierea unei achiziții substanțiale de titluri de trezorerie. Pe măsură ce timpul a trecut, guvernul SUA și-a mărit dramatic emisiunea de obligațiuni guvernamentale pentru a sprijini cheltuielile fiscale suplimentare de 1 trilion USD ale administrației Biden. În același timp, Fed se confruntă cu pierderi crescânde nerealizate.

„Dacă randamentele obligațiunilor pe termen lung continuă să crească din cauza creșterii ratelor dobânzilor Fed sau a emisiunii crescute de trezorerie, pierderea nerealizată a Fed-ului la valoarea de piață s-ar putea extinde și mai mult.”
Strategul Saxo de piață, Redmond Wong, explică faptul că restricțiile de capital cu care se confruntă dealerii primari, complexitatea pieței de trezorerie din SUA și constrângerile de reglementare ar putea declanșa o explozie de lichiditate.

Pentru a accesa Raportul Saxo pentru T4 2023 în varianta completă, cu articole mai aprofundate de la analiștii și strategii noștri, vă rugăm să accesați acest link.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *