creative night talks

Povestea teatrului În Culise a ajuns la final

Compania de teatru independent În Culise a încetat să mai existe, însă unele spectacole din stagiunea 2016-2017 se vor mai juca în alte spații independente din București și din țară.

În Culise a luat ființă în 2011 și a trăit până în 2016, la final. O viață scurtă ar spune unii, dar mai multe vieți pentru cei din echipă, care au simțit independența prin toate venele. Povestea aceasta confirmă încă o dată faptul că un astfel de proiect artistic poate populariza teatrul în România oferind o alternativă de entertainment de calitate, însă nu poate rezista foarte mult timp din cauza lipsei de fonduri, de mijloace de susținere și de sprijin din partea instituțiilor care ar trebui să finanțeze fenomenele culturale actuale. În Culise nu s-a putut susține niciodată, nu sub condițiile financiare actuale care se raportează la o inițiativă culturală ca la un business în toată regula.


În cei cinci ani de activitate, sub directoratul artistic al lui Cristian Bajora, Teatrul În Culise a produs peste 30 de spectacole și a găzduit peste 100 de titluri de spectacole invitate, activând și în domeniul educațional-cultural în parteneriat cu TeenMedia Academy, împreună producând peste 60 de spectacole cu peste 500 de actori neprofesioniști, participanți la cursurile de actorie. De asemenea, În Culise a colaborat cu peste 200 de artiști și oameni de teatru, care au servit împreună, necondiționat, misiunii teatrului independent.

Cristian Bajora, fondatorul În Culise a declarat: „Teatrul În Culise nu mai există. Pentru că… poate și-a atins scopul. Poate pentru că nu mai e nevoie de el. Poate pentru că nu a putut rezista.

Nu a putut rezista niciodată. A fost mereu un efort al tuturor ca În Culise să existe. Pentru că așa e aici, în România. Aici nu am contat pentru nimeni. Am contat probabil doar în inimile oamenilor care ne-au privit. Am crezut, din nefericire, într-o utopie. Din toate punctele de vedere. Însă rămân cu bucuria că noi, singuri, fără “nume”, fără vedete, fără bani, fără capete de afiș, am ridicat ceva ce oamenii caută, își doresc să vadă. Am câștigat o grămadă de prieteni care ne-au văzut spectacolele și ne-au iubit. Am schimbat vieți. Între timp ne-am făcut și un nume. Încă primim mail-uri – lumea întreabă de spectacole. Când se mai joacă „Clinica Sinucigașilor”? Când se mai joacă „Dragoste în 4 Tablouri”? Mi-e greu să le scriu că nu am un răspuns – și atunci le spun că momentan ne-am întrerupt activitatea. Cert e că fiecare a rămas cu ceva din povestea asta. Vă mulțumesc tuturor că ați susținut, din sală, de pe scenă sau cu gândul activitatea Teatrului În Culise. Ați participat la împlinirea unui vis. Pentru că pentru mine, În Culise a fost un vis împlinit.”

Fiind mai mult decât o simplă formațiune teatrală independentă, În Culise a funcționat precum o familie, reușind să-și apropie atât colaboratorii, cât și spectatorii. Din acest motiv, unele spectacole lansate în stagiunea 2016-2017 vor mai fi prezentate publicului în alte spații din țară și din București. Toți cei care vor să fie la curent cu programul și viitoarele proiecte ale echipei sunt invitați să trimită întrebări, gânduri și idei la adresa teatru@inculise.ro. Sperăm că va urma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *