free download 78 travel guides written by experts

Poluarea Kronospan a ajuns la Brasov

Asociatiile de mediu Brasovul Verde, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) Cluj-Napoca si Centrul Independent pentru Protectia Mediului (CIPM) Sebes atrag atentia fata de gravele problemele de ordin juridic si de mediu pe care le implica proiectul fabricii de producere de placi PAL al companiei Kronospan la Brasov, fabrica deja construita intr-o proportie semnificativa. Cele trei ONG-uri trag un semnal de alarma pentru brasoveni si publicul larg privind pericolele la adresa sanatatii populatiei si a mediului pe care procesul de productie le reprezinta. Totodata, cer autoritatilor sa ia de indata masuri pentru incetarea ilegalitatilor comise deja in procedurile de autorizare a proiectului respectiv.

Kronospan Romania este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei si o filiala a multi-nationalei Kronospan. Aceasta companie opereaza in Romania in orasele Sebes, Brasov  si Constanta. De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, datorita emisiilor de substante periculoase care se folosesc in procesul de productie sau care rezulta din acesta (formaldehida si poluantul PM10 praf fin de lemn, ambele cancerigene).
                            
In februarie, 2008, Kronospan a inceput la Brasov lucrari de construire pentru o noua fabrica de producere de placi PAL generand profunde nemultumiri si ingrijorari din partea locuitorilor din zona. Nu mai putin de 7000 de brasoveni au trimis petitii autoritatilor competente, prin care si-au exprimat dezacordul privind construirea acestei fabrici. Lucrarile de construire au fost demarate ilegal, in baza unui acord de mediu obtinut de companie in anul 2002 si expirat in 2007. Pentru acest motiv Kronospan a fost sanctionata de Garda de Mediu Brasov cu amenda si oprirea lucrarilor, sanctiune a carei legalitate a fost mentinuta de instanta competenta printr-o sentinta irevocabila. Conform legislatiei privind autorizarea lucrarilor de constructii, pierderea valabilitatii documentatiei care a stat la baza emiterii autorizatiei de construire atrage dupa sine si pierderea valabilitatii autorizatiei. La momentul de fata exista de asemenea un litigiu vizand demolarea constructiei ridicate ilegal.

Pe parcursul acestor litigii si in contradictie flagranta cu legislatia privind evaluarea impactului asupra mediului dar si a amenajarii teritoriului si urbanismului, Agentia de Protectie a Mediului (APM) Brasov a inceput o procedura de eliberare a acordului de mediu pentru constructia deja existenta pentru care s-a anuntat deja dezbaterea publica a studiului privind impactul asupra mediului. Cele 3 ONG-uri au solicitat APM Brasov sa inceteze de indata aceasta procedura, aratand in esenta ca in cazul proiectelor cu impact semnificativ asupra mediului realizate fara acord de mediu nu exista posibilitatea intrarii ulterioare in legalitate, dar si aceea ca documentatia care sta la baza acestei proceduri este incompleta (nu exista un plan urbanistic aprobat pentru proiectul fabricii). APM Brasov a refuzat sa ia masuri, reiterand toate sustinerile Kronospan privind existenta tuturor avizelor si aprobarilor necesare.

Mai mult decat atat, Kronospan continua lucrarile de construire la fabrica de producere de placi PAL, in ciuda faptului ca s-a dispus incetarea lor de catre Garda de Mediu Brasov. Ori OUG 195/2005 privind protectia mediului prevede ca infractiune continuarea activitatii dupa dispunerea incetarii acesteia.

‘Populatia din zona este extrem de ingrijorata privind impactul pe care aceasta fabrica il poate avea asupra sanatatii lor, a calitatii aerului si a peisajului. Cu toate acestea, comunitatea direct afectata nu a fost consultata de la inceput, cand toate optiunile erau deschise, in privinta deciziei daca aceasta fabrica sa se construiasca sau nu. Dezbaterea la care vom asista maine nu este efectiv o consultare a populatiei, ci pentru APM Brasov este o simpla formalitate birocratica, iar pentru Kronospan o parada de PR care mimeaza responsabilitate sociala si grija fata de parerea cetatenilor afectati’, a declarat Mircea Ungur, Presedintele Asociatiei Brasovul Verde.

‘Atitudinea fata de lege aratata de Kronospan la Brasov este deja patologica. Aceeasi companie a construit la Sebes in 2007 fara acord de mediu si fara autorizatie de construire nimic altceva decat o fabrica de producere de formaldehide cu o capacitate de 60000 t/an. Ceea ce a facut autoritatea de mediu in cazul respectiv nu este de asemenea nou – elibereaza acum in 2009 avizul de mediu pentru constructia deja ridicata ilegal. Daca Kronospan nu recunoaste nici macar legea ca fiind mai presus de dorinta sa de a-si maximiza profiturile, cum se poate pune atunci la adapost sanatatea populatiei si a mediului de impactul si riscurile unor asemenea proiecte?’, a declarat Mircea Matei, Presedintele CIPM Sebes.

‘APM Brasov ar fi trebuit sa astepte rezultatul litigiilor in curs ce vizeaza demolarea constructiei dar si al procedurilor ce vizeaza atragerea raspunderii penale pentru continuarea lucrarilor si apoi sa integreze efectele acestor sentinte in toate deciziile sale privind cazul Kronospan Brasov’, afirma Stefania Simion, Director Executiv al CIDRM.

Brasov, 09.06.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *