Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Planurile celor mai importante banci din Romania pentru anul 2008

Anul trecut bancile si-au extins retelele cu 1.100 filiale, cu 25% mai mult comparativ cu anul precedent. In septembrie rata cresterii anuale s-a oprit la 18%, aducand un total de 5.175 filiale bancare de la 4.401, anul trecut, conform statisticilor Bancii Nationale (BNR). Business Review a adunat in numarul de saptamana aceasta realizarile din anul 2007 si estimarile pentru 2008 ale celor mai importante banci din Romania. Anul viitor cursa extinderii va fi mai inceata, conform previziunilor, desi cateva dintre numele mari in industria bancara local isi anunta planurile de a cuceri orasele romanesti ramase si cresterea cotei de piata.

“Planurile bancilor de crestere organica sunt de inteles dat fiind faptul ca exista putine targeturi pentru preluari. Acum exista doar 2 sau 3 banci care nu fac parte din grupuri internationale si au un procent din piata care le face interesante”, spune presedintele consiliului de directori Bancpost, Mihai Bogza.

Bancile prefera sa-si puna banii in extinderea retelei de unitati mai degraba decat sa-si dezvolte canalele de vanzare alternative, bazandu-se pe preferintele clientilor pentru bancile traditionale, a adaugat el.

BCR a anuntat ca va mari reteaua de unitati de la 532 in prezent la 700 la sfarsitul lui 2008, ceea ce inseamna ca noi filiale BCR vor rasari la aproape fiecare doua zile.

Al doilea jucator in clasificarea dupa active, BRD-SocGen spune ca va reduce viteza de crestere dupa terminarea anului cu 700 unitati. Anul viitor, banca va infiinta mai mult de 50 filiale BRD Express si considera expansiunea mai mult sau mai putin o afacere terminata. 

Intre timp, Raiffeisen Bank spune ca va deschide o noua filiala in fiecare zi lucratoare si preseaza pentru un total de 220 noi filiale anul viitor. Efortul prelungit va aduce costuri de crestere a bancii la aproximativ 22 milioane euro, dat fiind faptul ca pentru a ridica o filiala costurile sunt in mod normal de 100.000 euro, conform estimarilor presedintelui bancii Steven van Groningen.

UniCredit Tiriac a anuntat o schimbare neinsemnata in strategia pietei, ea facand angajari pana in aceasta vara  si acum fiind axata mai mult pe partea de retail. “La 1 august, am introdus un nou model organizational care presupune unitati distincte  pentru consumatori persoane fizice si clienti corporate. La finele lui 2007 vom avea 20 de filiale dedicate companiilor, 6 dintre ele aflate in resedinte de judet. Banca doreste sa se extinda rapid in orasele in care nu este prezenta inca si in marile orase, de asemenea, sa asigure toate ariile cu un potential ridicat pentru servicii pentru persoane fizice”, spun reprezentantii UniCredit Tiriac. Prin urmare, UniCredit Tiriac spune ca va deschide 70 noi filiale in 2008, fata de 141 cate vor fi la sfarsitul anului. Bancpost doreste sa creasca numarul de filiale la aproximativ aceeasi valoare, de 74, anul viitor si ajungand astfel la un total de 310 filiale, spune Bogza.

Ca UniCredit Tiriac, ING Bank isi marireste reteaua de filiale prin mai multe mijloace: filiale traditionale, unitati francizate si, daca situatia o cere, chiar si achizitii. Banca ING acum are 141 unitati Self-Bank si 26 filiale cu servicii pentru companii. “Numai in acest an la ING Wholesale Banking au devenit operationale 7 noi filiale pentru servicii corporate. De asemenea, ING Retail Bank a deschis 47 de noi birouri ING, iar totalul de unitati ING francizate este de 141”, spun reprezentantii bancii. “ING Bank Romania urmareste sa fie in primele 5  banci de pe piata romaneasca si sa creasca cu 1 milion numarul de clienti pana la sfarsitul lui 2008. In atingerea acestor obiective, noi vom continua sa dezvoltam reteaua (pentru ambele si filiale corporate si birouri pentru persoane fizice), sa lanseze noi produse si sa se axeze pe noile segmente ale pietei”, spun oficialii ING Bank.

Alpha Bank a adugat la reteaua sa anterioara de 100 de filiale peste 125 si planuieste sa deschida cu 75 mai multe anul viitor, inclusiv unitati Alpha Point localizate in centrele comerciale si targetate pe cumparatori grabiti in cautare de imprumuturi rapide.

Bancile locale investesc, de asemenea, mari sume pentru multiplicarea unitatilor lor din tara. Banca Transilvania vrea sa mearga de la 430 de filiale, cate are acum, la 500 in 2008, in functie de spusele actionarilor din martie anul viitor. Principala tinta a BT este cresterea cotei de piata la 5,2% din totalul activelor, ceea ce nu este o sarcina usoara luand in calcul competitia mare de pe piata locala, mai ales la varf. Banca s-a decis sa foloseasca o alta cale sa creasca in acest an si a fost prima care a deschis o filiala in Cipru la inceputul lui octombrie.

Mult mai jos in top, Volksbank a deschis 53 filiale anul acesta, astfel crescand la un total de 123. Separat exista 75 de francize Volksbank in Romania, specializate in acordarea de imprumuturi persoanelor fizice.Conform ultimelor declaratii se vor deschide inca 12 unitati pana la sfarsitul anului si chiar mai multe francize, 15, care vor creste numarul lor la 90, si se asteapta sa creasca la 40% reteaua de filiale nou intrate. Strategia Volksbank este sa-si creasca cota de piata la 4,5% anul viitor si sa atinga pozitia 5 in top pana la sfarsitul lui 2011 spun reprezentantii bancii. “Ne asteptam in 2008 la o crestere a profitului cu 50% la un total de 36 milioane de euro, care cu siguranta va fi influentat de deschiderea a 65 de noi filiale”, spune directorul general Gerald Schreiner.

Unica exceptie intre primele 10 banci este CEC, detinuta de stat, lider incontestabil ca numar de filiale pe piata locala. CEC este cea mai veche banca din Romania si are astfel o multime de timp sa isi creasca o retea de 1.400 de filiale care se extinde la cateva localitati izolate din tara in care nici o alta banca nu a ajuns si nici nu planuieste sa investeasca in viitorul apropiat. Reteaua CEC a ramas in general neschimbata in 2007 si se asteapta sa ramana asa si in 2008 cu exceptia a 4 sau 5 filiale care ar putea fi relocate in medii mai prospere, spun reprezentantii CEC.

Luand in coniderare toate lucrurile, bancile isi vor ridica cateva filiale in 2008, aproximativ 800 comparativ cu 1.100 in 2006. Sapte dintre primele 10 banci din topul dupa active raman doar sub 80 de filiale ca limita pentru anul viitor: Alpha Bank, Banca Transilvania, UniCredit Tiriac, Bancpost, Volksbank, CEC si ING Bank.

Bucuresti, 13.12.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *