Shadow

”Pereți Verzi Experimentali” – proiectul inaugurat în centrul Bucureștiului – un exemplu de soluție alternativă pentru tranziția spre orașe mai verzi

Proiectul este susținut de inițiativaUrban Landscapes Romania în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din Capitală

La evenimentul de lansare de vineri, 26 noiembrie 2021, au participat studenți și cadre didactice ale Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București (UAUIM), profesioniști din domeniul arhitecturii și al arhitecturii peisagistice alături de reprezentanți ai Urban Landscapes Romania, inițiativa public-privată care are ca obiectiv realizarea unor proiecte inovatoare de arhitectură peisagistică și promovare a înverzirii urbane, pe baza expertizei olandeze în domeniul orașelor verzi.

Urban Landscapes Romania Pereti verzi

Au fost realizați 3 pereți verzi experimentali, doi dintre ei exteriori, situați în porticul de acces al UAUIM și unul interior în zona de acces a Departamentului Proiectare Urbană și Peisagistică. Pregătirea acestui proiect a durat mai bine de o lună. Conceptul proiectului a fost realizat de studenți și cadre didactice ale UAUIM îndrumați și inspirați de specialiștii Urban Landscapes Romania.

Totodată, Urban Landscapes Romania a oferit și soluția pentru structura de bază a peretelui, sistemul de irigație precum și plantele perene din soiurile Astilbe Breeders Mix, Bergenia cordifolia, Campanula poscharskyana, Convallaria majalis, Epimedium perralchicum ‘Frohnleiten’, Geranium macrorrhizum, Heuchera hybrida ‘Venus’, Liriope muscari ‘Moneymaker’, Polystichum setiferum, Pulmonaria officinalis ‘Sissinghurst White’, Viola odorata.

“Urban Landscapes Romania continuă seria proiectelor ce sprijină activarea sustenabilă a spațiului urban prin construcția de pereți verzi. Acest nou proiect demonstrativ se derulează în cadrul parteneriatului nostru strategic cu UAUIM și ca parte a unei  inițiative a universității vizând inovarea proceselor educaționale în domeniul arhitecturii și urbanismului,. Ne bucurăm că pereții verzi experimentali, împreună cu spațiul reabilitat anterior pe Strada Academiei la intrarea în universitate, vor fi folosite activ în sprijinul ideii de a (re)aduce  natura în oraș. Ambele proiecte vor fi folositeca instrumente practice în procesul de educație al viitorilor profesioniști, dar și pentru a inspira locuitorii orașului și autoritățile publice pentru abordări noi de extindere a spațiului verde atât de necesar pentru creșterea calității vieții în orașele noastre”, a declarat Florentina Nanu, reprezentantul local al inițiativei Urban Landscapes Romania.

Pereții au fost realizați în cadrul proiectului INNOMINCU – „INovarea că Necesitate, Oportunitate și Marcă Înregistrată a Cercetării Universitare” și promovează un sistem inovativ de abordare, atât pentru sectorul educațional, dar mai ales pentru cel profesional și instituțional.

“Acest tip de soluții pot fi extrem de utile pentru atingerea obiectivelor de înverzire pentru multe dintre aglomerările urbane din România. Acest proiect va fi folosit de UAUIM împreună cu Urban Landscapes România atât pentru activități didactice și de cercetare, cât și pentru a promova acest tip de proiecte în practica curentă sprijinind creșterea capacității actorilor locali de a le proiecta, implementa și întreține.

Dând proiectului nostru vizibilitate pe o strada centrală a Bucureștiului, vizăm totodată să educăm și să stimulăm comunitatea pentru a promova și susține multiplicarea unor astfel de proiecte în viitor ”, a mai declarat Sorina Rusu, Directorul proiectului INNOMINCU.

În București, conform statisticilor, suprafața medie de spațiu verde care-i revine fiecărui locuitor este de sub 10 metri pătrați, în contextul în care Uniunea Europeană recomandă un minimum de 26 de metri pătrați, iar Organizația Mondială a Sănătății, 50 de metri pătrați/cap locuitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *