free download 78 travel guides written by experts

Parteneriatul Public Privat, un instrument esential in dezvoltarea infrastructurii

Aon România şi Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) au găzduit astăzi, la Palatul Parlamentului conferinţa internaţională “Dezvoltarea infrastructurii româneşti în parteneriat public-privat”. Organizată în scopul facilitării schimbului de experienţă între sectorul public şi cel privat, întâlnirea a găzduit dezbateri şi prezentări ce au evidenţiat  perspectiva de dezvoltare a infrastructurii în România şi alternativele oferite de parteneriatul public-privat pentru susţinerea acesteia.

Temele de discuţie au avut în vedere găsirea formulei optime a parteneriatelor între sectorul public şi cel privat, definirea unei proceduri de selecţie eficiente, necesitatea atragerii finanţărilor din partea instituţiilor de credit, precum şi contextul în care un astfel de parteneriat poate fi unul de succes.

Concluziile desprinse în cadrul acestei întâlniri evidenţiază faptul că este nevoie de timp şi de contribuţia responsabilă a multor personalităţi experimentate pentru a pune în echilibru şi optimiza necesităţile publice şi constrângerile autorităţii pe de o parte şi interesele şi posibilităţile investitorilor, pe de altă parte. De asemenea, este nevoie de o structură contractuală şi financiară care să protejeze în principal proiectul şi doar apoi partenerii unul de celălalt. Este vorba de un angajament şi susţinere reciprocă pe termen lung, chiar dacă condiţiile se modifică substanţial.

“România este astăzi în situaţia de a-şi iniţia proiectele de infrastructură vitală, în condiţiile în care gradul de selectivitate al instituţiilor financiare se accentuează direct proporţional cu restrângerea disponibilităţii finanţării private, până la un nivel dificil de anticipat şi cu atât mai dificil de satisfacut, când scrutinul de elgibilitate va elimina sau va determina regândirea proiectelor”, consideră Adriana Gaşpar, Partener Senior NNDKP.

În urma discuţiilor este mai mult decât evident că există proiecte fezabile între sectorul public şi cel privat, dar şi că este nevoie de fluidizarea comunicării între cele două. “Iată de ce eforturile de consultare între sectorul public şi cel privat, înainte de a trece formal la construirea unor parteneriate, a unor aranjamente contractuale pentru lucrări de infrastructură, nu numai că se justifică, dar trebuie şi intensificate. Întrunirile organizate de Aon şi NNDKP au menirea de a cataliza contactul şi schimbul de idei şi experienţe”, a declarat domnul Jaap Veenebos, Consultant Coordonator al Aon Global Risk Consulting.

La eveniment au participat 80 de persoane, oameni de afaceri din România, Austria, Marea Britanie, Olanda şi Cehia. S-au remarcat prin prezenţă ambasadorul Olandei, Excelenţa Sa, domnul Jaap L. Werner, care a vorbit despre experienţa guvernului olandez în astfel de proiecte, reprezentanţii Autorităţii Porturilor Maritime Constanţa, ai unor agenţii de dezvoltare regională şi primării, alături de experţi din sectorul privat ale căror competenţe acoperă, din perspective complementare, toate segmentele unui proiect de PPP: proiectare, construcţie, consultanţă (tehnică, financiară, juridică), finanţare şi refinanţare, asigurare etc.

Evenimentul este cel de-al doilea dintr-o serie, pe care organizatorii au gândit-o pe o perioadă mai lungă de timp, în scopul identificării oportunităţilor de realizare a proiectelor de parteneriat public-privat  în domenii precum cel al sănătăţii şi infrastructurii de transport.

Aon România Broker de Asigurare Reasigurare, parte a Corporatiei Aon, este un furnizor de prim rang în domeniul serviciilor de management al riscului, brokeraj de asigurări şi reasigurări şi consultanţă de resurse umane de management. Corporaţia Aon are o reţea de 46.000 de specialişti în 500 de birouri din 120 de ţări din întreaga lume.

NNDKP este promotor al avocaturii de afaceri în România şi în prezent are o echipă de peste 115 avocaţi, un staff de 75 de angajaţi, birouri la Bucureşti, Timişoara şi Braşov şi oferă servicii de avocatură complete companiilor care îşi desfăşoară activitatea în România.

Bucuresti, 04.11.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *