free download 78 travel guides written by experts

Parcul cioburilor

Parcul cioburilorAlina Bronsky
Editura ALLFA

Unii nici nu stiu ce viata usoara si lipsita de probleme au, chiar atunci cand se plang de greutatile pe care le intampina. Pentru fiecare insa, problemele personale sunt cele mai mari din lume – si este firesc sa fie asa. Ce faci insa cand tatal tau o omoara pe mama ta? Mai mult, cum reactionezi cand el este eliberat si isi reia viata cu voi?

Dar am ajuns prea departe. Alina Bronsky ne invita sa o cunoastem pe Sasa Naimann, da, fata, nu baiat, desi Sasa e de obicei alintul de la Alexandru. Sasa s-a mutat intr-un cartier rau famat din Berlin, un loc plin de imigranti. Acceptata la o scoala oarecum din mila, Sasa devine o curiozitate – lucru care se va pastra si la facultate, ea fiind ceva exotic in peisajul institutiilor de invatamant pe care le frecventeaza. Mama ei ii recomanda sa isi faca prietene si chiar sa le invite la ea acasa. Dar ea nu poate face asta – scena in care isi imagineaza cum ar fi ca fetele cu mobila de calitate si case deosebite i-ar vizita apartamentul in care mobila este luata din diverse locuri, vesela desperecheata…

De parca mutarea si adaptarea intr-un nou mediu nu ar fi provocari suficiente, Sasa mai are parte de o drama: Vadim, tatal vitreg, ii omoara mama. De altfel, eroinea marturiseste, de la bun inceput, ca are doua vise: sa il omoare pe Vadim si sa scrie o carte care s-ar intitula „Povestea unei roscate fara minte, care ar mai fi trait si azi daca ar fi ascultat de fata ei cea mare si inteleapta”. Prin comparatie cu aceste vise, Sasa le considera stupide, puerile pe cele ale colegelor si prietenelor.

Maria, matusa venita sa stea cu copiii – Sasa mai avea un frate, Anton, de noua ani (marcat in mod vizibil de drama familiala) si Alyssa, cea mai mica sora (prea mica pentru a constientiza tot ce se intampla) – nu se descurca, asa ca Sasa dezvaluie si o latura materna.

Pusa in situatia de a se descurca, de a avea grija de frati, Sasa se descurca. Spirit teribilist, revoltat, Sasa reuseste totusi sa se descurce.

Ce idei ii vin pentru a-l omori pe Vadim, daca reuseste si cine ii va cuceri inima va las sa aflati din carte.

„Parcul cioburilor” este romanul de debut al autoarei, un roman provocator, captivant, cu un personaj principal deosebit de interesant. Autoarea insasi a fost imigranta – desi, marturiseste de la bun inceput, nu era necesar sa aiba aceasta experienta pentru a putea scrie o asemenea carte. Un roman despre puterea de a merge mai departe, despre viata de imigrant si despre a fi diferit, despre mecanismele de a lupta cu drama interioara si cu greutatile familiale, cu viata si piedicile puse in cale, un roman despre acceptare (va reusi Sasa sa se impace cu moartea mamei? pentru ca, toate modalitatile de a-l omori pe Vadim pot fi vazute ca mecanisme de a lupta cu tragedia si de a trece peste ea), o poveste de viata complexa (aveti si un triunghi amoros la un moment dat) cu un final care va poate surprinde.

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *