free download 78 travel guides written by experts

Oamenii cartii

Geraldine Brooks
Editura Leda

Hagada din Sarajevo – iata o lucrare speciala in jurul careia este construit intreg romanul. Care sunt originile ei si mai ales cum a reusit aceasta carte sa dainuie – mai ales daca tinem cont ca se vorbeste despre un document evreiesc ce a trecut prin vremurile in care tot ce tinea de evrei era ars sau aruncat? "Hagada din Sarajevo, creata in Spania Evului Mediu, era o raritate faimoasa pentru picturile sale somptuoase, intr-o epoca in care credinta iudaica interzicea ilustratiile de orice fel. Se credea ca porunca din Exod: suprimase orice incercare de arta figurativa a evreilor medievali. In 1984, cand a fost descoperita la sarajevo, aceasta carte a determinat rescrierea istoriei artei." (pp. 20-21).

Despre Hanna – personajul central, conservatorul din Australia chemat sa se ocupe de aceasta carte – aflam foarte multe lucruri, inclusiv "cateodata ma simt ca un personaj din miniaturile persane pe care le conserv. O creatura micuta privita permanent pe fete inexpresive, care se uita in jos din galerii inalte sau de dupa paravane zabrelite. Doar ca, in cazul meu, este intotdeauna o singura fata, cea a mamei mele, cu buzele ei tuguiate si ochii dezaprobatori" (p. 39).

"Cate povesti spune o singura carte?

Povestea oamenilor care au scris-o?

Povestea celor care au pastrat-o?

Povestea oamenilor care au cumparat-o si vandut-o…

… A celor care au cautat-o…

Si a celor care au murit pentru a o apara…

Dar cea mai minunata poveste…

Este cea care ramane nespusa…" (cop. 4)

Un roman interesant, povesti inedite, o idee aparte si o carte pe care va cititi si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site. {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *