free download 78 travel guides written by experts

„O fereastra deschisa catre un trecut apropiat…”

Radio România a lansat miercuri, 9 noiembrie, albumul „În slujba voastră în toate timpurile. Mesaje şi convorbiri radiofonice ale M.S. Regele Mihai I al României (1989-2010)”.

Evenimentul a fost onorat de prezenţa Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, academicianului Dan Berindei – vicepreşedinte al Academiei Române, preşedintelui director general al Societăţii Române de Radiodifuziune – András István Demeter, jurnalistelor Denise Theodoru şi Mariana Conovici – realizatoarele interviurilor cu Regele Mihai I al României, cuprinse în acest album. Au fost, de asemenea, prezente personalităţi ale vieţii culturale şi ale societăţii civile, academicieni, jurnalişti.

În intervenţiile lor, invitaţii au subliniat valoarea istorică şi jurnalistică a acestui album, considerat a fi „(…) o largă fereastră deschisă către un trecut apropiat, un trecut al nostru”, cum sublinia acad. Dan Berindei.

La rândul său, András István Demeter, preşedinte director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, vorbind despre importanţa acestui demers remarca: „Tezaurizarea valorilor şi punerea acestora la dispoziţia publicului fac parte integrantă din misiunea postului public de radio. Două sărbători apropiate în timp – aniversarea a 90 de ani a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României şi aniversarea a 83 de ani de emisie neîntreruptă a postului public de radio – ne dau astăzi ocazia de a oferi deopotrivă Majestăţii Sale, Casei Regale, dar şi publicului ascultător şi cititor importante mărturii ale unor decenii încărcate de evenimente, momente frumoase atât din viaţa Majestăţii Sale, cât şi din activitatea radioului public”.

Academicianul Dan Berindei a subliniat nota de normalitate pe care lansarea acestui album o aduce în viaţa publică: „Este un moment fericit astăzi, un eveniment încurajator într-o lume de evenimente care nu sunt încurajatoare. Albumul este realizat în condiţii excepţionale, de către o instituţie – Radio România – care are un merit regal: meritul echilibrului, al măsurii, al participării la evenimente cruciale ale acestei naţiuni. Nu aş putea adresa acest compliment întregii mass media, dar în ceea ce priveşte radioul public, fac acest compliment din toată inima şi cred că nu exprim numai o opinie personală. Într-o lume de contradicţii, de lupte, de discuţii inutile şi dăunătoare, iată că există un pol care funcţionează normal, şi acesta este Radio România.”

Adresându-se celor prezenţi, Principele Radu, evidenţia în mod deosebit importanţa evenimentului: „(…) Când eram mic, mă întrebam de ce atunci când asculţi radioul ai o anume stare de emoţie! Ascultând acum aceste două atât de frumoase confesiuni ale tânărului preşedinte al Radioului Public şi ale vârstnicului academician Dan Berindei, am înţeles. Radioul are acest mister, pentru că atunci când o societate naţională de radio îşi face datoria, ea face naţiunea să se simtă precum o familie. Într-un fel, Societatea Română de Radiodifuziune este precum coroana regală: îi face pe oameni să se simtă precum o familie: adică, să se iubească între ei, să se respecte între ei şi să se simtă posesorii unor bunuri comune. Pesemne, de aceea e o atât de mare diferenţă între a face presă şi a face presă cu măsură, cu viziune, cu bunătate. Cred că aveţi astăzi un moment de graţie nu datorită vârstei de 90 de ani ai Regelui, nu pentru că suntem într-un moment decisiv românesc, pentru că omenirea nu stă bine şi noi avem de luat acum decizii fundamentale pentru copiii noştri şi urmaşii lor, ci pentru că astăzi am avut, prin generozitatea unor jurnalişti minunaţi, o probă despre cum se poate sta bine în raport cu lumea de astăzi din care facem parte. (…) Suntem fericiţi că acest produs cultural lansat astăzi de Radio România reprezintă nu numai o lecţie de istorie sau de regalitate, ci şi o lecţie de jurnalism.”

Prin editarea acestui album-document, Radio România restituie publicului său fragmente noi şi valoroase din tezaurul sonor păstrat şi gestionat de arhiva instituţiei. Volumul, publicat în colecţia "Biblioteca Radio" a Editurii Casa Radio, cuprinde două compact-discuri conţinând mesaje ale Regelui Mihai I al României din ultimii 22 de ani şi o serie de interviuri inedite realizate de Mariana Conovici şi Denise Theodoru, în perioada 2008-2009. Documentelor sonore transcrise li se adaugă un bogat material ilustrativ, provenind din colecţiile Casei Regale a României, arhivelor Radio România, Bibliotecii Naţionale a României, Muzeului Naţional de Istorie a României, Agerpres.

Înregistrarea video a lansării de la Sala Radio va fi postată pe site-ul www.radioromania.ro iar transcrierea discursurilor rostite la acest eveniment va fi disponibilă pe pagina web a Agenţiei de Presă RADOR.

Bucuresti, 09.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *