free download 78 travel guides written by experts

Noul Citigo: mic si inteligent

· Soluţii “Simply Clever” pentru spaţiu, utilitate practică, siguranţă şi tehnologie
· Detalii ingenioase pentru mai mult confort cotidian

„Simply Clever“ – moto-ul mărcii ŠKODA este mult mai mult decât un simplu slogan publicitar: este o adevărată cultură corporate, iar acum automobilele ŠKODA întruchipează, mai mult ca niciodată, această aspiraţie. Astfel, noul Citigo este o altă maşină ŠKODA inteligentă: un nivel mare de funcţionalitate şi un caracter foarte practic, mult spaţiu, tehnologii inovative şi un design atractiv, definesc cel mai recent model al mărcii. Nu mai este nevoie să spunem că toate acestea sunt completate de un raport preţ/valoare excelent, aşa cum toată lumea se aşteaptă din partea ŠKODA. Mic, şi totuşi spaţios, practic, sigur, accesibil: adică “simply clever”.

Spaţiu generos, confort perfect la bord

Una dintre cele mai mari valori ale ampatamentului din segment – motoare poziţionate mult în faţă – punţi redesenate: inginerii care au lucrat la Citigo au trecut de toate obstacolele pentru a utiliza cât mai optim, spaţiul din maşină, până la ultimul milimetru. Este un succes: pasagerii au şi spaţiu de rezervă şi confort, fără nici cel mai mic indiciu de tensiune. Noul Citigo demonstrează că şi un automobil din segmentul subcompact poate fi spaţios în interior.

Lăţimea interioară a automobilului este un important atu în segment. La 1,36 metri este mult peste ceea ce oferă cei mai mulţi competitori, ceea ce oferă o mare libertate de mişcare. Nici cifrele pentru spaţiul la cap, pentru pasagerii din spate, nu lasă nimic de dorit.

Funcţia “Easy Entry” a versiunii cu trei uşi permite accesul fără efort la locurile din spate. Aceasta însemnă împingerea unuia dintre scaunele din faţă spre partea frontală şi, simultan, plierea spătarului acestora, cu o singură mişcare a mâinii. Astfel, ocupanţii locurilor din spate se pot aşeza uşor.

Aspectele ergonomice impresionează prin designul lor excelent, la fel ca şi confortul scaunelor. Poziţia în scaune, care nu este prea joasă, şi suportul lateral suficient, în combinaţie cu spaţiul pentru genunchi, creează un nivel de confort care, în mod normal, nu este asociat cu un automobil din segmentul subcompact. În această privinţă, designerii s-au concentrat în special asupra poziţionării coloanei de direcţie, inclusiv a volanului.

La o valoare de 251 de litri, volumul portbagajului modelului Citigo este cel mai mare din clasa sa. Portbagajul impresionează şi prin înălţime: poate acomoda obiecte cu o înălţime de până la 58 cm. Capacul portbagajului are o deschidere de 185 cm. Prin plierea spătarului locurilor din spate, volumul portbagajului creşte la 959 litri (versiunea cu 5 uşi). În plus, suprafaţa de încărcare rezultată este aproape plană, permiţând transportul obiectelor de până la 2 metri lungime. Printre alte elemente practice se numără cele patru cârlige din portbagaj, potrivite pentru plase sau alte obiecte. În plus, în portbagaj este disponibil şi un sistem dublu, pentru prinderea plasei de bagaje, care poate susţine obiecte de până la 3 kg.

Practic de la un capăt la celălalt

Citigo este un automobil practic, pentru oraş. Aceasta se datorează agilităţii şi manevrabilităţii sale, dar şi numeroaselor soluţii simple şi practice din interiorul său. Mai întâi de toate, nivelul practic se traduce printr-un spaţiu de depozitare suficient, fără a irosi vreun milimetru. Există compartimente de depozitare în consola centrală şi în torpedo. Sunt disponibile suporturi pentru sticle (de până la 1 litru) şi pentru pahare. Un detaliu extrem de practic şi de unic este cârligul pentru geantă, ataşat torpedoului. Un suport pentru documente şi fotografii, poziţionat pe bord, va fi util, mai mult ca sigur. Un suport pentru obiecte multimedia este destinat depozitării telefonului mobil, iPod-ului şi a altor mici ajutoare mobile. „Setul de plase pentru bagaje” din portbagajul lui Citigo şi buzunarele de tip plasă de pe scaunele din faţă, oferă opţiuni practice pentru reţinerea unor obiecte mici pe părţile laterale ale scaunelor şi ale portbagajului.

Maşină mică – siguranţă mare

În ziua de azi, maşinile mici, moderne, nu fac compromisuri în ceea ce priveşte siguranţa. Citigo oferă caracteristici exemplare în materie de siguranţă activă şi pasivă, pe care, cu numai câteva săptămâni în urmă, Euro NCAP, organizaţia de protecţie a consumatorilor, le-a evaluat cu ratingul maxim, de cinci stele. O inovaţie şi, în acelaşi timp, un punct important în segmentul subcompact este asistentul automat la frânare “City Safe Drive”. Această funcţie opţională, pentru frânarea de urgenţă, ajută la prevenirea accidentelor în mediul urban. Ea se activează automat, la viteze între 5 şi 30 km/h. În prima etapă, un senzor laser, integrat în parbriz, va scana o zonă de zece metri în faţa lui Citigo. Dacă este detectată o coliziune iminentă, sistemul de frânare va fi activat, în a doua fază, dacă şoferul nu are nici o reacţie, asistentul hidraulic pentru frânare fiind comutat la un nivel de sensibilitate crescută. În funcţie de situaţie, a treia etapă implică o acţionare automată a frânei, până la oprirea pe loc sau asistarea şoferului în obţinerea deceleraţiei maxime prin frânare, în cazul în care acesta nu frânează suficient de puternic. Dacă pericolul de coliziune devine extrem, deceleraţia va atinge 10 m/s2. În funcţie de viteză şi de situaţia din trafic, “City Safe Drive” poate reduce gravitatea unui accident sau îl poate preveni în totalitate.

Peste toate acestea, şoferul va păstra controlul complet şi va avea întreaga responsabilitate în ceea ce priveşte autovehiculul, în orice moment. Şoferul poate dezactiva oricând sistemul, accelerând, virând sau prin apăsarea pedalei de ambreiaj. De asemenea, el poate alege să oprească această funcţie prin apăsarea unui buton. În acest caz, un simbol cu înscrisul “off” va indica dezactivarea sistemului. Acest martor va fi vizibil pentru 5 secunde, reapărând de fiecare dată când maşina se află în mişcare, în intervalul de viteză de la 5 la 30 km/h. În cazul unei defecţiuni, simbolul va clipi uşor şi continuu.

Informaţii mobile şi navigaţie cu “Move&Fun”

Citigo se dovedeşte inteligent şi atunci când vine vorba despre sistemele multifuncţionale moderne. Sistemul multifuncţional, mobil, de infotainment, “Move&Fun”, este disponibil pentru prima dată într-un automobil Škoda. “Move&Fun” înseamnă navigaţie, telefon, informaţii şi entertainment. Sistemul a fost dezvoltat în cooperare cu Navigon, specialistul german în sisteme de navigaţie.

Sistemul nu va arăta doar traseul de urmat, în timpul condusului. Acesta poate, de asemenea, să fie luat şi afară din maşină. În plus, date importante despre automobil, precum informaţiile computerului de bord sau semnalele provenite de la senzorii de parcare, sunt afişate pe ecranul tactil al acestui sistem mobil. Pentru a fixa sistemul “Move&Fun,” trebuie doar să-l introduce-ţi în locaşul special, din suportul rezistent, poziţionat pe consola centrală. Această acţiune îl va conecta la sistemul electronic al maşinii.

“Move&Fun” uneşte patru sisteme de informare şi entertainment într-un singur dispozitiv: un sistem de navigaţie, un telefon hands-free, un player media şi un sistem de informaţii pentru autovehicul. Conţinutul este organizat în consecinţă: automobil, media, navigaţie şi telefon. Un ecran tactil, color, de 5 inch, serveşte drept interfaţă pentru activarea şi operarea sistemului.

Meniul “car”(automobil) include toate informaţiile relevante ale computerului de bord, cu privire la autonomie, consum, timpul şi viteza medie a călătoriei. Un panou de instrumente este generat digital, dar dispune de ceasuri analogice, care indică turaţia, temperatura uleiului din motor şi a lichidului de răcire. În plus, afişaje de stare indică, de exemplu, dacă toate uşile sunt închise.

Meniul “navigation” (navigaţie) conţine sistemul de navigaţie. Acesta include hărţi pentru 37 de ţări. În plus, acesta va afişa aşa-numitele “Puncte de Interes” (PoI): cu până la 500 de puncte favorite, cu detalii complete şi în 3D. De asemenea, “Move&Fun” poate indica 2 milioane de repere. Alte caracteristici utile sunt funcţia de căutare pentru parcări şi garaje, importul adreselor din Outlook sau un “jurnal de bord”.

În automobilele echipate cu sistemul Radio-CD “Funky”, meniul “Media” (media) permite operarea radio-ului, player-ului pentru CD sau MP3, prin intermediul “Move&Fun”. Alegeţi posturi de radio sau piese audio şi redaţi-le, chiar şi prin intermediul unui card-reader micro SD (pentru card-uri de până la 32 Gigabyte), sau prin intermediul player-ului pentru CD/MP3 “Funky”. Sau redaţi muzică de pe iPod ori iPhone, prin intermediul conexiunii Bluetooth. Fotografiile pot fi afişate de pe un card SD. În plus, şoferul sau pasagerul din dreapta poate accesa funcţiile radio chiar de pe aparatul radio de la bord. Astfel, când “Move&Fun” este utilizat pentru navigaţie, piesele şi volumul pot fi selectate şi modificate de la radio, fără a afecta în vreun fel display-ul.

În final, meniul telephone (telefon): baza sa este funcţia hands-free, care se conectează la un telefon cu Bluetooth pentru a permite conversaţii sigure şi legale. Ecranul tactil va afişa o tastatură numerică şi întreaga agendă a telefonului conectat, precum şi cele mai recente numere formate. De asemenea, este posibilă acţionarea prin comenzi vocale.

Bucuresti, 09.03.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *