Două episoade Lumea şi noi din seria „Aici e Radio Europa Liberă. La microfon…”, pe 24 şi 25 martie
Mihaela Crăciun aduce în acest weekend, la Lumea şi noi de la TVR INFO, două noi episoade din seria Aici e Radio Europa Liberă. Sâmbătă, 24 martie, de la ora 20.25 (şi în reluare duminică, de la 14.30), la microfon… Neculai Constantin Munteanu. Pe 25 martie, duminică, la 20.30, realizatoarea a pregătit un interviu cu o altă voce a postului de radio Europa Liberă, Mihai Sturdza.
Lumea şi noi de sâmbătă aduce telespectatorilor TVR INFO o discuţie pe care Mihaela Crăciun a avut-o la München cu N.C. Munteanu, în curtea sediului unde a funcţionat Europa Liberă, la berăria de langă Pagoda Chinezească şi în liniştitoarea Grădină Engleză.
Puţini sunt românii care nu îl cunosc pe Neculai Constantin Munteanu. Sau care nu îşi amintesc măcar vocea, devenită emblemă a emisiunii „Actualitatea Românească" de la Europa Liberă. „Al Dvs. N.C. Munteanu” şi-a petrecut acolo cei mai frumoşi ani din viaţă. Într-un fel sau altul, vocea şi numele lui sunt asociate pentru totdeauna cu lupta şi curajul de a spune adevărul.
Au fost ani grei în care N.C. Munteanu a reprezentat libertatea de exprimare, în care a rostit, de departe de ţară, ceea ce în România nu putea fi rostit. S-a întors apoi în ţară, cu gândul să se stabilească aici definitiv. Şi-a dedicat toată energia şi experienţa jurnalismului. După o experienţă de peste un deceniu într-o Românie în care nu şi-a găsit locul, avea să se întoarcă în Germania, unde se exilase pe vremea lui Ceauşescu. În 2006, şi-a cercetat, prin CNSAS, dosarele de la Securitate. A primit informaţii doar până în anul 1977, anul plecării din România. Toate documentele au fost strânse într-o carte, „Ultimii şapte ani de-acasă. Un ziarist în dosarele Securităţii”.
Duminică seară, de la 20.30, tot la TVR INFO, Mihaela Crăciun propune interviul Aici e Radio Europa Liberă. La microfon Mihai Sturdza.
Strănepot al domnitorului Moldovei Mihail Sturdza (1834-1849), Mihai Dim. Sturdza a trecut, înainte să emigreze în Occident, prin închisorile şi lagărele comuniste de muncă. A fost, apoi, pe rând, diplomat al Institutului de Ştiinţe Politice din Paris, angajat al Departamentului de Schimburi Culturale şi Ştiintifice de la Ministerul de Externe al Franţei, interpret oficial de limba română al preşedinţilor Franţei, redactor politic la Europa Liberă. Cunoscut şi apreciat istoric, Mihai Dim. Sturdza are zeci de studii publicate în prestigioase reviste din Occident, este autorul monumentalei lucrări „Dictionnaire Historique et Généalogique des Grandes Familles de Grèce, d’Albanie et de Constantinople” (Paris, 1983), iar în România a publicat „Familiile boiereşti din Moldova şi Ţara Românească. Enciclopedie istorică, genealogică şi biografică”, „Românii între frica de Rusia şi dragostea de Franţa”.
În interviul acordat Mihaelei Crăciun, prinţul afirmă: „Europa Liberă a rămas ca un monument al istoriei recente. Nu-i o vorbă mare, e adevărul. Şi noi, toţi care am lucrat acolo, ne simţim, astăzi, retrospectiv, ca un fel de soldaţi ai libertăţii.”
„De la München, s-auzim numai de bine”, ne spune realizatoarea TVR în fiecare sâmbătă şi duminică, la TVR INFO, alături de jurnalişti români de la Radio Europa Liberă.