Kinodiseea

Premiera mondială a BMW Art Car by John Baldessari la Art Basel Miami Beach. Modelul Art Car va participa la Cursa de 24 de ore de la Daytona

Bucureşti/Miami Beach. În data de 30 noiembrie, ziua de avanpremieră VIP a ediţiei din acest an a Art Basel Miami Beach, BMW Art Car by John Baldessari a avut premiera mondială.

Cel de-al 19-lea automobil din colecţia BMW Art Car a fost conceput de maestrul american al artei conceptuale şi a fost dezvăluit în prezenţa artistului, a lui Ludwig Willisch (preşedinte şi director executiv al BMW of North America) şi a lui Jens Marquardt (director BMW Motorsport) în cadrul unei recepţii exclusiviste ce a avut loc la Grădina Botanică din Miami Beach. Modelul BMW M6 GTLM al lui John Baldessari, o maşină de curse ce dezvoltă 585 CP, va fi expus publicului până la închiderea Art Basel. Continuând o tradiţie de peste 40 de ani a BMW Art Cars, “sculptura în mişcare” a lui John Baldessari îşi va dovedi calităţile pe circuit în cursa de 24 de ore de la Daytona, pe 28-29 ianuarie 2017.

Ludwig Willisch, preşedinte şi director executiv al BMW of North America: “Este o onoare să adăugăm această nouă capodoperă a lui John Baldessari la colecţia BMW Art Car. În calitate de unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani din prezent, John se alătură unui grup incredibil, de la Calder şi Hockney până la Warhol şi Koons, care a contribuit la această colecţie de-a lungul ultimilor 40 de ani. El a utilizat estetica lui caracteristică de combinare a culorilor, formelor şi textului pentru a crea o lucrare fascinantă din punct de vedere vizual, care va ieşi înde evidenţă atât la muzeu, cât şi pe circuit la Daytona, la începutul anului următor”.

BMW Art Car #19 by John Baldessari

“Anterior, am făcut o singură lucrare în viaţa mea care a implicat un automobil, iar aceasta a fost imaginea unei maşini. Aşa că pentru proiectul BMW Art Car, am intrat pe un teritoriu necunoscut, nu doar în ceea ce priveşte subiectul, ci şi prin trecerea de la arta bidimensională la cea tridimensională. O provocare ce mi-a plăcut! Toate ideile mi-au venit dintr-o dată: de exemplu, punctul roşu de pe acoperiş, astfel încât să-l poţi vedea de sus, FAST pe o parte şi o imagine a maşinii pe cealaltă parte. Îmi place ambiguitatea de a avea două dimensiuni şi trei dimensiuni în acelaşi timp. Considerând automobilul ca un simbol al vieţii contemporane, conceptul meu s-a transformat într-o satiră jucăuşă, dar evidenţiază şi unele dintre ideile emblematice pe care le folosesc. Aşa că puteţi spune, BMW Art Car este, fără îndoială, o creaţie Baldessari tipică şi cea mai rapidă capodoperă pe care am creat-o vreodată!” – John Baldessari.

Pentru cel de-al 19-lea BMW Art Car, John Baldessari, ca legendă a întregii scene a artei din Los Angeles, a atras prin faimoasele sale simboluri artistice. În conceperea maşinii, artistul american a apelat la dispozitive stilistice binecunoscute şi a creat o lucrare care unifică practicile sale creatoare din ultimii 50 de ani într-o manieră unică. Ca adept al minimalismului, el a lucrat cu culori precum roşu, galben, albastru şi verde şi cu puncte monocrome, lăsându-şi amprenta asupra BMW M6 GTLM prin culorile sale familiare. Jocul ironic al lui Baldessari asupra multidimensionalităţii maşinii de curse ca obiect de artă este cel mai evident în reflectarea grafică a maşinii din profil. Iar prin “FAST” ca element tipografic central, artistul transferă în mod îndrăzneţ puterea BMW Art Car către exterior şi îl face să fie accesibil din punct de vedere vizual pentru spectatorii de pe circuit şi din muzeu.

John Baldessari a condus şi a supervizat designul celui de-al 19-lea BMW Art Car, care a fost realizat cu ajutorul unei echipe de ingineri BMW la începutul lunii noiembrie la centrul de pregătire pentru vopsit şi caroserii pe care BMW îl are la Oxnard, în California.

BMW M6 GTLM pe circuit

În ianuarie 2016, BMW M6 GTLM a debutat pe Daytona International Speedway. A trecut primul test competiţional şi s-a clasat pe locul al cincilea. Cel de-al 19-lea BMW Art Car va fi supus testelor în aceeaşi locaţie şi va concura în cursa de 24 de ore de la Daytona, la 28-29 ianuarie 2017. Înscrisă de BMW Team RLL, maşina va participa în IMSA WeatherTech SportsCar Championship (IWSC). Din 2009, BMW Team RLL, împreună cu BMW Motorsport North America, a obţinut cinci titluri şi 12 victorii. Şi primul sezon al modelului BMW M6 GTLM a fost unul de succes, cu trei clasări pe podium la Sebring, Watkins Glen şi Road America. Această serie va fi continuată în 2017. Bill Auberlen (SUA), Alexander Sims (Marea Britanie), Augusto Farfus (Brazilia) şi Bruno Spengler (Canada) se vor afla la comenzile BMW Art Car.

Jens Marquardt, directorul BMW Motorsport, a declarat: “Este o mare onoare pentru noi să prezentăm al 19-lea BMW Art Car pe circuit – şi mai ales să-l aducem la un eveniment cu aşa tradiţie bogat precum cele 24 de ore de la Daytona. Designul acestui BMW M6 GTLM este absolut unic. Vom face totul pentru a fi siguri că această capodoperă mobilă va reuşi nu doar un impact vizual, ci va fi şi de succes pe circuit”.

Dimensiuni

Lungime:                      4.944 mm
Lăţime:                          2.046 mm
Ampatament:               2.910 mm
Masă:                            Sub 1.250 kg (fără pilot, în funcţie de regulament)
Motor
Model:                           Bazat pe motorul de serie S63 şi uşor modificat pentru cerinţele specifice din motorsport; cu tehnologie M TwinPower Turbo
Tip:                               V8
Capacitate:                  4.395 cmc
Putere:                          Până la 585 hp (în funcţie de categorie)
Şasiu
     – Şasiu autoportant din oţel.
     – Celulă de siguranţă sudată în conformitate cu cele mai noi standarde FIA.
     – Structură de rezistenţă din fibră de carbon în faţă şi element de protecţie din CFRP în spate.
Rezervor
     – Capacitate: până la 120 de litri (în funcţie de regulament / BoP).
Frâne
     – etrier fix, cu şase pistoane, în faţă.
     – etrier fix, cu patru pistoane, în spate.

Premieră mondială la Art Basel Miami Beach

Ca partener global al Art Basel, BMW Group a prezentat, de-a lungul anilor, legendarele BMW Art Cars la expoziţiile din Miami Beach şi Hong Kong. După ce a expus multe “sculpturi mobile”, inclusiv lucrările lui Jeff Koons, Roy Lichtenstein şi Robert Rauschenberg, în Grădina Botanică din Miami Beach, BMW va continua tradiţia în acest an şi va folosi această platformă majoră pentru a prezenta în premieră cel de-al 19-lea BMW Art Car, semnat John Baldessari.

Ediţia din acest an marchează a 15-a aniversare a Art Basel Miami Beach (Florida). Între 1 şi 4 decembrie 2016, peste 200 de galerii de top din America de Nord, Europa, America Latină, Asia şi Africa vor prezenta peste 4.000 de artişti ai secolelor XX şi XXI. Ca şi în anii anterior, BMW va oferi serviciul oficial VIP Shuttle pentru oaspeţii expoziţiei. Flota sa de automobile va oferi conexiunea ideală între expoziţie şi diferitele evenimente-satelit. În cadrul ediţiei 2016 a Art Basel Miami Beach va avea loc şi următoarea selecţie pentru proiectul BMW Art Journey – o iniţiativă globală a Art Basel şi BMW pentru susţinerea artiştilor în curs de afirmare din lumea întreagă. Precedenţii câştigători au fost Samson Young, Henning Fehr & Philipp Rühr şi Abigail Reynolds.

Colecţia BMW Art Car: 1975-2016

Cu începere din 1975, 17 artişti din lumea întreagă au creat BMW Art Cars pe baza automobilelor BMW contemporane. Colecţia a fost inaugurată când pilotul şi pasionatul de artă francez Hervé Poulain, în colaborare cu directorul BMW Motorsport de la acea vreme, Jochen Neerpasch, i-a cerut prietenului său, artistul american Alexander Calder, să creeze designul unei maşini. Rezultatul a fost un BMW 3.0 CSL care în 1975 a concurat în cursa de 24 de ore de la Le Mans şi care a devenit imediat o favorită a spectatorilor: colecţia BMW Art Car lua naştere. BMW Art Cars sunt expuse nu numai la domiciliul lor, Muzeul BMW din München, ci şi călătoresc pretutindeni în lume la expoziţii şi muzee din Asia, Europa şi America de Nord.

În noiembrie 2015, în cadrul unui eveniment organizat la Muzeul Solomon R. Guggenheim, BMW Group a anunţat numele celor doi artişti care vor crea următoarele BMW Art Cars. Pe lângă artistul american John Baldessari, artistul media Cao Fei, una dintre cele mai importante reprezentate ale artei contemporane din China – tocmai a primit premiul CAA Artist of the Year şi a avut o expoziţie solo la MoMA PS1 în 2016 -, creează în prezent designul unui alt automobil al acestei colecţii legendare. Premiera mondială a celui de-al 18-lea BMW Art Car va avea loc în vara anului 2017. Prin angajamentul lor, Cao Fei şi John Baldessari se vor alătura unei liste de artişti renumiţi precum Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Robert Rauschenberg şi David Hockney.

Juriul pentru al 18-lea şi al 19-lea Art Car a inclus următorii membri: Richard Armstrong (director – Muzeul Solomon R. Guggenheim, New York); Chris Dercon (fost director – Tate Modern, Londra); Juan Gaitán (director – Muzeul de Artă Contemporană Tamayo, Mexico City); Gabriele Horn (director – Institutul KW de Artă Contemporană, Berlin); Udo Kittelmann (director – Nationalgalerie Staatliche Museen zu Berlin); Dr. Matthias Mühling (director – Städtische Galerie im Lenbachhaus, München); Hans-Ulrich Obrist (codirector – Galeria Serpentine, Londra); Shwetal A. Patel (Bienala Kochi-Muziris, India); Beatrix Ruf (director – Muzeul Stedelijk, Amsterdam); Bisi Silva (director – Centrul pentru Artă Contemporană, Lagos); Philip Tinari (director – Centrul Ullens pentru Artă Contemporană, Bejing) şi Adam D. Weinberg (director – Muzeul Whitney de Artă Americană, New York).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *