free download 78 travel guides written by experts

MINI in 2011: mai multa putere, mai multa sportivitate, mai multa personalitate

• Premiera versiunii MINI Cooper SD cu motor turbodiesel de 2,0 litri şi 105 kW/143 CP
• MINI Yours prezintă ediţia specială MINI Clubman Hampton.

La doar câteva luni după lansarea pe piaţă a noii game MINI şi a modelului MINI Countryman, începutul anului 2011 aduce mărcii un plus de personalitate şi dinamism. MINI Cooper SD va fi cea mai puternică variantă diesel din lista de modele MINI. Noul motor de 2,0 litri care dezvoltă 105 kW/143 CP, disponibil pentru întreaga gamă MINI, va oferi şi mai multă putere cu un consum extrem de redus de combustibil.

Unul dintre elementele care definesc personalitatea mărcii este posibilitatea de individualizare a modelelor MINI, astfel încât fiecare model să reflecte într-un mod unic caracterul celui din spatele volanului. Acum, gama de opţiuni MINI Yours extinde încă o dată posibilităţile de personalizare MINI. Primul ambasador al stilului exclusivist şi inovator MINI Yours va fi ediţia specială MINI Clubman Hampton.

Ambele noutăţi vor fi disponibile în România de la începutul lunii martie a acestui an, odată cu debutul mondial de la Salonul Auto de la Geneva.

MINI Cooper SD: impresionant ca putere, frugal ca şi consum.

Noul MINI Cooper SD îşi va face intrarea în gamă alături de MINI One D, 66 kW/90 CP, şi MINI Cooper D, 82 kW/112 CP, ca cel mai puternic model diesel MINI. Motorul turbodiesel cu patru cilindri, capacitate de 2,0 litri, va produce un maxim al puterii de 105 kW/143 CP la o turaţie de 4.000 rpm. Caracteristica deosebită a acestui nou model diesel este cuplul maxim de 305 Nm, disponibil pe o plajă a turaţiilor cuprinsă între 1.750 şi 2.700 rpm.

În formula sa de bază, noul motor diesel de 2,0 litri se potriveşte pe acelaşi tipar ca şi la propulsoarele de 1,6 litri aflate în echiparea modelelor MINI One D şi MINI Cooper D. Blocul motor integral din aluminiu reduce semnificativ masa, în timp ce turbocompresorul cu geometrie variabilă a admisiei dezvoltă cuplul necesar la orice turaţie a motorului. Motorul de la MINI Cooper SD are o turbină specială pentru acest model, controlată de sistemul de gestiune a propulsorului, în timp ce injecţia directă common-rail cu injectoare cu supapă solenoid, poziţionate central în chiulasă, asigură o alimentare foarte precisă şi eficientă. Sistemul de injecţie funcţionează la o presiune maximă de 1.600 bar şi asigură o pregătire optimă a amestecului în camera de combustie.

În echiparea standard, noul MINI Cooper SD este dotat cu o gamă extinsă de sisteme din tehnologia MINIMALISM. Pe lângă eficienţa motorului, particularităţi precum recuperarea energiei la frânare, funcţia Auto Start-Stop, indicatorul treptei de viteze recomandată, Electric Power Steering (EPS / servodirecţie electrică) şi control inteligent al componentelor auxiliare contribuie la realizarea unei economii remarcabile de combustibil pentru această clasă de putere.

Pentru a controla nivelul emisiilor, MINI Cooper SD dispune de filtru de particule diesel şi de convertor de oxidare catalitică. Pentru curăţarea filtrului de particule nu este necesar un flux suplimentar de combustibil. Şi, la fel ca la toate modelele actuale MINI, noua variantă diesel îndeplineşte standardele EU5 cu privire la emisii. Vibraţiile reduse ale motorului cu patru cilindri şi proprietăţile foarte bune din punct de vedere acustic sunt un factor important de confort. Pentru o notă de sportivitate, se remarcă sonoritatea aparte a motorului de la MINI Cooper SD la turaţii înalte, distinctă faţă de celelalte două versiuni diesel.

Motorul de 2,0 litri demonstrează calităţile sportive de care dispune MINI Cooper SD printr-o acceleraţie de la 0 la 100 km/h în 8,1 secunde, în timp ce viteza maximă este de 215 km/h. Acesta este combinat cu un nivel remarcabil de eficienţă, reflectat în consumul mediu de combustibil, în ciclul de testare EU, de 4,3 litri per 100 kilometri şi în nivelul emisiilor CO2 de 114 grame per kilometru.

Noul MINI Cooper SD Clubman atinge 100 km/h, cu start de pe loc, în 8,6 secunde şi atinge o viteză maximă de 215 km/h. Consumul mediu mixt al modelului MINI Cooper SD Clubman este de 4,4 litri per 100 km, în timp ce emisiile CO2 ating un nivel de 115 g/km. MINI Cooper SD Cabriolet scoate în evidenţă potenţialul sportiv cu un timp de acceleraţie (0-100 km/h) de 8,7 secunde şi o viteză maximă de 210 km/h. Plusul de plăcere a condusului este combinat cu un consum mediu mixt de 4,5 litri per 100 km şi un nivel al emisiilor CO2 de 118 g/km.

În cazul modelului MINI Countryman, acest motor diesel foarte sportiv este combinat cu tracţiune pe puntea faţă sau cu sistemul de tracţiune integrală MINI ALL4. MINI Cooper SD Countryman sprintează de la 0 la 100 km/h în 9,3 secunde, MINI Cooper SD Countryman ALL4 în 9,4 secunde, în timp ce viteza maximă este de 198, respectiv de 195 km/h. Varianta MINI Cooper SD Countryman cu tracţiune faţă are un consum de 4,6 litri per 100 km, în timp ce versiunea cu tracţiune integrală atinge 4,9 litri per 100 km. Emisiile CO2 sunt de 122, respectiv de 130 grame per kilometru.

Modelele cu această nouă versiune de motorizare sunt echipate cu o transmisie manuală cu şase viteze, ale cărei rapoarte sunt reglate pentru a corespunde caracteristicilor de performanţă ale motorului şi pentru a permite o accelerare puternică, dar în acelaşi timp constantă. Cu o masă de numai 44,8 kilograme, aceasta se remarcă ca fiind cea mai uşoară cutie de viteze de acest gen. În plus, transmisia impune un nou standard în segmentul MINI prin cursele scurte de schimbare a treptelor şi prin acţionarea extrem de precisă. Încă de la lansare va fi disponibilă, ca opţiune, şi o cutie de viteze automată cu şase trepte. Timpii mici de schimbare şi posibilitatea de retrogradare directă a mai multor trepte sunt caracteristicile care vor permite transmisiei automate să îmbunătăţească caracterul sportiv al MINI Cooper SD.

MINI Cooper SD se remarcă prin particularităţi de design specifice, menite să demonstreze calităţile sportive ale automobilului. Cel mai puternic model diesel din gamă iese în evidenţă – asemenea cele mai rapide motorizări pe benzină, MINI Cooper S – prin prizele de aer mai mari, dispuse în eleronul faţă şi în admisia de pe capota motorului. La fel ca la MINI Cooper S, identitatea modelului este marcată prin inscripţionarea specială (în acest caz, literele "SD") şi de ţeava dublă de eşapament poziţionată pe mijlocul difuzorului. MINI Cooper SD, MINI Cooper SD Clubman şi MINI Cooper SD Countryman sunt echipate şi cu un spoiler pe acoperiş pentru o notă suplimentară de dinamism.

Premieră pentru MINI Yours prin apariţia versiunii MINI Clubman Hampton.

Ca pionier şi apariţie unică în segmentul automobilelor premium mici, MINI oferă o gamă de opţiuni fără egal ca varietate, care asigură posibilităţi nelimitate de personalizare. Clienţii pot alege dintr-o gamă largă de nuanţe coloristice pentru exterior, jante din aliaj uşor, variante de tapiţerie, echipări şi „Colour Lines” pentru interior, opţiuni tipice MINI cum ar fi modele grafice pentru carcasele oglinzilor retrovizoare, dar şi alte numeroase opţiuni şi accesorii. Toate acestea pentru ca fiecare MINI să fie o creaţie unică în cel mai mic detaliu, de la capacele ventilului de la roată, care în cadrul ofertei de accesorii vin decorate cu steagul Marii Britanii, până la autocolantele speciale pentru acoperiş.

Cu începere din luna martie, MINI va deschide un nou capitol în acest domeniu: gama de produse MINI Yours va oferi opţiuni exclusive de design, livrate direct din fabrică, pentru exteriorul şi interiorul actualei linii de modele MINI. Printre particularităţile gamei MINI Yours se numără culori exterioare, variante de tapiţerie şi culori interioare, toate abordări cromatice ieşite din comun, pachete de echipamente configurate cu stil şi ediţii limitate bazate pe cele patru game de modele din familia MINI.

Iniţial, gama MINI Yours va include două nuanţe coloristice pentru exterior, Highclass Grey metalizat şi Laguna Green metalizat. Clienţii pot adăuga ornamente simple, dar elegante prin graficele MINI Yours Tattoo Funky şi MINI Yours Tattoo Glorious şi scheme coloristice realizate din alb, gri şi negru. Jantele din aliaj, de 17 ţoli, cu design Twin Blade Spoke pot beneficia şi ele de o amprentă aparte graţie cercului alb de pe jantă. Pe de altă parte, aplicarea unei pelicule inovatoare oferă carcaselor oglinzilor retrovizoare un efect fascinant de hologramă, prin designului Soda Mirror.

În interior, gama MINI Yours cuprinde dotări precum scaunele Lounge Leather în variante de culoare Satellite Grey cu Highclass Grey şi un elegant model coroană care este asortat cu banda de pe panoul de instrumente. Echiparea completă cu piele Walknappa integrează şi panoul de instrumente. Secţiunea superioară a panoului este de culoare neagră, iar zona centrală, în funcţie de tapiţeria scaunelor, este Polar Beige sau Satellite Grey. Aceste dotări sunt combinate cu jambiera de piele a levierului de la schimbătorul de viteze, care are cusături contrastante în nuanţe Polar Beige sau Satellite Grey, şi volanul îmbrăcat în piele pe două nuanţe şi butucul asortat din punct de vedere coloristic.

Pentru premiera MINI Yours, piesa de rezistenţă va fi o versiune exclusivă MINI Clubman. Ediţia specială MINI Clubman Hampton întruchipează caracterul gamei MINI Yours.

Particularităţile de design fac referire atât la tradiţia britanică a mărcii, cât şi la denumirea ediţiei speciale, inspirată de suburbia din sud-vestul Londrei. Primul model de acest fel din gama MINI Clubman continuă o tradiţie prin care o serie de modele speciale au fost denumite după regiuni ale Londrei, aşa cum a fost cazul pentru Park Lane, Mayfair, Piccadilly, Ritz sau Compton.

În istoria de peste 50 de ani a mărcii, MINI a oferit clienţilor săi o notă de autenticitate şi exclusivitate printr-un şir lung de ediţii speciale care răspunde dorinţei clienţilor pentru o configuraţie exclusivistă şi un stil unic.

MINI Clubman Hampton este finisat în nuanţa Reef Blue metalizat, dezvoltată special pentru acest model. Acoperişul şi contururile uşilor spate de la această ediţie specială sunt argintii, la fel cum sunt şi jantele sau elementele cromate ale caroseriei. Opţional pot fi comandate culori de exterior Pepper White, Midnight Black şi Eclipse Grey, în timp ce culorile Black şi Reef Blue sunt disponibile ca nuanţe de contrast pentru acoperiş şi montanţii C. Jantele din aliaj uşor cu design Twin Blade Spoke pot fi comandate în nuanţe argintii sau negre peste care se aplică un cerc roşu închis. Farurile dispun de reflectoare negre dacă se comandă cu unităţile opţionale cu xenon. Emblema de pe montantul B şi înscrisul "Hampton" de pe grila radiatorului fac o trimitere subtilă la caracterul exclusivist al automobilului. Logoul "MINI 50 Hampton" de pe benzile aflate pe pragurile uşilor evocă cele cinci decenii trecute de la lansarea versiunii de caroserie care astăzi este considerată predecesorul istoric pentru MINI Clubman – Morris Mini Traveller şi Austin Mini Countryman.

Interiorul de la MINI Clubman Hampton are un stil la fel de distinctiv. Litera H de pe spătar, muchiile roşii şi cusăturile contrastante, de nuanţă portocaliu, sunt particularităţi de identificare a scaunelor Lounge Leather de culoare neagră. Căptuşeala acoperişului, de culoarea antracitului, afişajul de aceeaşi nuanţă de la turometru şi vitezometru, aflate pe Centre Speedo, contribuie şi ele la ambianţa aparte a modelului. Conturul de la Centre Speedo este un cerc de culoare roşu închis mat, la fel ca cel de pe jante. Pachetul Chilli este disponibil şi la MINI Clubman Hampton, adăugând elemente precum volanul sport îmbrăcat în piele, proiectoarele de ceaţă, controlul automat al aerului condiţionat, computer de bord, pachetul de lumini, pachetul de stocare şi covoraşele speciale de velur pentru podea în stilul acestei ediţii speciale a modelului.

Această ediţie specială exclusivă va fi disponibilă pentru MINI Cooper Clubman, MINI Cooper S Clubman, MINI Cooper D Clubman şi MINI Cooper SD Clubman. Producţia MINI Clubman Hampton va fi limitată la un singur an.

Bucuresti, 07.02.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *