free download 78 travel guides written by experts

Mesteri Maramureseni: dam viata lemnului

Sa incepem anul sub semnul frumosului si al valorilor, al realitatilor pur romanesti si al inspiratiei care ne caracterizeaza. Ma uit in jur si percep vibratia anului 2011 ca MADE IN ROMANIA. De la cele mai marunte lucruri, la produse de mari dimensiuni, care vor dura in timp, facand dovada calitatii si profesionalismului de care noi, romanii, putem sa dam dovada.

La un moment de rascruce, cand iarna incepe sa-si intoarca fata spre soarele de primavara, cand ingheturile ar trebui sa ne slabeasca din stransoare si sa faca loc renasterii naturii, am ales sa va dezvalui eleganta lemnului si a mestesugului maramuresan. Intr-un peisaj dominat de betoane si ciment, lemnul readuce un strop din forta naturii, in acelasi timp ridicand nivelul esteticului si al confortului la un alt standard.

“Lemnul este viu. Iti cere rabdare si gratie. Iti impune atentie la detaliu pentru a-i evidential texturile si formele variate. O singura gresala si lucrarea sufera stricaciuni semnificative, greu de corectat. Indelungata noastra experienta – suntem pe piata din ’96 – ne-a invatat sa respectam nu numai clientul, ci si materia prima. O casa din lemn, o scara, o veranda sau un mobilier din lemn se fac cu pasiune si respect, oferind clientilor nu numai un produs de calitate, ci confortul si eleganta pe care le doresc. Noi suntem mesteri maramureseni, ceea ce inseamna ca unui produs adaptat modernitatii prezentului, ii aducem valoare adaugata prin armonizarea trendurilor cu traditiile romanesti, adesea ignorate sau puse in plan secundar. In ziua de azi inca mai exista mesteri populari care lucreaza dupa aceleasi principii de secole transmise din tata in fiu, epurate de filtrul istoriei,” a spus Gavrila Buftea, administrator al companiei de constructii Mesteri Maramureseni.

Cu totii cunoastem pasiunea pentru modernism, normala dupa decenii de lipsuri si constrangeri, insa cati realizam ca nu este nevoie sa tanjim la pereti cortina, la zeci de camere, piscine olimpice, finisaje interioare placate cu metale pretioase sau pietre rare? Lasand in urma jungle urbana, ne putem refugia la munte sau intr-o regiune colinara, intr-o casa de lemn rotund sau lemn masiv, care sa devina spatiul noastru protector intr-un univers sfasiat de permanenta graba si stress.

“O casa din lemn, fie si masiv, permite o mai mare apropiere de personalitatea cumparatorului. In primul rand termenul de finalizare al constructiei este mult mai scurt chiar si in cazul lucrarilor de mari dimensiuni cum ar fi bisericile din lemn, unde complexitatea structurala se imbina armonios cu estetica ornamentelor generand o siluete zvelte si echilibrate in care fiecare detaliu este tratat cu responsabilitate pentru a conlucra in ansamblu. Mesterul se apleaca asupra materialelor primordiale – precum lemnul si piatra – cu respect si daruire si, cunoscandu-le tainele, releva din inima lor simboluri si valente ancestrale,” a adaugat Buftea.

Ma intreb… ce este mai exclusivist? O casa hi-tech in plin haos metropolitan sau un camin de vis, intr-un peisaj complet natural? O parere pur subiectiva, inclin spre cea de-a doua varianta, deoarece o constructie din lemn nu inseamna ca trebuie sa te privezi de cele mai moderne gadgeturi si facilitati. Contrastul pe care lemnul il face cu texturile utilizate in sfera amenajarii interioare si a rasfatului mentinut de sisteme surround, plasme, laptopuri, sisteme de iluminat contorlate de la distanta s.a.m.d. vine ca o declaratie de forta a creativitatii, talentului si mestesugului romanesc.

“Majoritatea potentialilor clienti nu sunt familiarizati cu beneficiile pe care le aduce o constructie din lemn. Sunt inca inchistati in mituri legate de siguranta, anduranta si calitate. Adevarul este complet diferit. O casa din lemn, construita la standard internationale, ofera in primul rand un mediu de viata sanatos. Lemnul este un material viu cald si maleabil, casa reglandu-si singura – ca un organism – umiditatea si reactionand la vibratii intr-un mod omogen. In plus, daca este tratat si pus in opera corespunzator poate rezista foarte bine la fluctuatiile de temperatura creand totodata un mediu stabil pentru generatii,” a subliniat reprezentantul Mesteri Maramureseni.

Unul dintre marile daruri ale omului este capacitatea de a visa. Daca arhitectura si constructia in sine iti permit o infinitate de variante, lumea reala este limitata in costuri si capacitate de finantare.

“Costurile unei case din lemn pot varia in functie de multe considerente dintre care amintim complexitatea proiectului, cantitatea de materiale necesare si pretiozitatea lor. In ultima instanta tehnologia lemnului este una dintre cele mai economice, un pret per metru patrat construit putand incepe de la 250 Euro. Si mai mult de atat, lemnul pus in opera – in forma lui naturala – nu necesita neaparat alte finisaje. Noi mizam pe naturaletea acestui material pe care nu vrem s-o ascundem sub straturi de gips carton sau tencuieli,” a declarat Gavrila Buftea.

Migala, imaginatie, profesionalism, magia traditiei, dar si exclusivismul se intalnesc intr-un punct unic: constructiile din lemn. Fie ca ne gandim la case, pavilioane de adapostire a barcilor, porti, terase, mobilier, decoratiuni sau facem un pas inspre un alt tip de lucrari precum biserici si troite, lemnul ne aduce un strop de poveste in viata de zi cu zi.

Bucuresti, 21.02.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *