metalshow

Mediul. Subiectul preferat de anul acesta al campaniilor CSR

Unele companii din Romania investesc bugete de la 10.000 euro pana 1 miliard euro pentru campanii de CSR prin care se implica in problemele societatii din care fac parte. Cele mai numeroase campanii s-au facut in domeniul mediului, dar si in cel al sanatatii si educatiei. Business Review prezinta in numarul de saptamana aceasta o analiza complexa a acestui subiect si da exemple de campanii reusite.
Conceptul de raspundere sociala a companiilor (CSR) evolueaza incet dar sigur. Companiile au inceput sa realizeze ca nu functioneaza in vid si daca vor sa reuseasca pe termen lung ei au nevoie de strategii sustinute. In timp ce documentarul lui Al Gore, An Inconvenient Truth (Un adevar incomod), nu  a avut in Romania impactul de pe plan mondial, dezbaterea locala pe teme ecologice se imbunatateste. Un alt impuls sunt reglementarile UE in legatura cu emisiile de carbon. Un numar semnificativ de companii care au raspuns cercetarii anuale Business Review au plasat CSR printre prioritatile lor majore. In cover story-ul de saptamana aceasta, Business Review examineaza modul in care conceptul de CSR a evoluat in ultimii ani si cum, la nivel local, din ce in ce mai multe companii incep sa fie interesate de acest tip de activitati.

Majoritatea companiilor care au raspuns la cercetarea anuala Business Review au trecut protectia mediului printre preocuparile lor de CSR. “Daca vorbim despre impactul companiei in mediu, de fapt vorbim despre impactul social si economic. Daca adaugam intrarea noastra in UE, care are stipulari clare referitoare la dezvoltarea pe termen lung si responsabilitatea sociala, integrarea conceptului CSR in strategia companiei devine evidenta”, spune Luminita Oprea, initiatorul conferintei CSR’07, care este anul acesta la a doua editie.

CSR nu trebuie vazut ca un exercitiu de PR, spune Oprea. Anvergura acestui concept trebuie inteleasa in totalitatea ariilor pe care le acopera – comportament corporativ, relatii cu angajatii, sanatate si siguranta, relatie cu furnizorii si consumatorii, monitorizarea si implicarea in viata comunitatii.

Exista doua tipuri de companii care se implica in proiecte CSR. Prima categorie sunt companiile al caror domeniu de activitate au un impact imediat asupra mediului: energie, exploatare, poluare. A doua categorie sunt companiile care chiar cred in cauze si care, desi legatura dintre profilul companiei si mediu nu este vizibila, intelege ca fiecare companie are un impact asupra mediului.

Prioritatea esentiala a oricarui program CSR al companiilor este sa se asigure ca nu este in contradictie cu ce este bine pentru afacerea lor si dezvoltarea lor, spune Oprea. Cand rapoartele economice si de dezvoltare se deterioreaza, oamenii devin mai nesatisfacuti si afacerea are de suferit. Daca afacerea inseamna contributia vizibila la bunastarea societatii, CSR trebuie sa fie sinonim cu dezvoltare pe termen lung. 

Bugetul pentru CSR difera in functie de marimea companiei si de traditia pe care o are in implicarea in activitati de CSR. Un buget CSR poate incepe de la 10.000 euro si poate creste pana la 1.000.000.000 euro. “Depinde de ce intelegem prin investitie CSR. Daca vorbim despre proiecte cu implicatii in comunitate, vorbim despre o singura cifra. Daca vorbim despre tot ce implica CSR-ul ca investitie in forta de munca (pachete salariale, training-uri, facilitati pentru angajati), investitiile in domeniul mediului cu scopul diminuarii impacului asupra mediului, investitiile in sanatate si siguranta muncii, vorbim despre cifre total diferite”, spune Oprea.

“Informatia despre activitatile noastre din domeniul responsabilitatii sociale este prezentata in raportul anual asupra Dezvoltarii Durabile, de pe site-ul nostru, comunicate de presa si prin informatie directa pentru colegii nostrii”, spune Markus Wirth, General Manager la Holchim Romania.

“Este esential pentru Carpatcement ca toate actiunile noastre sa fie cunoscute de public. Astfel, prin platforma online reusim sa ne adresam, intr-un mod interactiv, unui public targetat, in principal persoane tinere, cu varsta intre 20 si 40 ani, care isi procura informatia exclusiv de pe internet”, spune Bogdan Arnautu, Comunications Manager Carpatcement.

Un instrument folositor pentru campaniile CSR si vizibilitatea proiectului sunt implicarea in campanii a unor figurii publice cunoscute, fie ca sunt personalitati publice, politicieni sau staruri de film, al caror exemplu ar putea fi urmat de alti oameni. Prezentatoarea TV Mihaela Radulescu este printre activistii cei mai cunoscuti in domenii variate care acopera protectia mediului, educatia si programe de suport al comunitatii. Recent, s-a alaturat programului “Tu si Umbrela Verde” initiat de compania URBB. Proiectul Coca-Cola Verde 003 a fost sustinut in acest an de presedintele Traian Basescu. In cardul proiectului s-au plantat 10.000 de copaci. Cantareata Loredana este un alt exemplu al celebritatilor cu un impact favorabil asupra publicului. Cantareata a compus un cantec “Afla ca esti bine” pentru campania impotriva cancerului la san.

CSR nu trebuie fie un subiect doar pentru companiile private. De acest domeniu trebuie sa se ocupe atat sectorul privat cat si cel public. Sectorul privat poate ajuta prin programe suport. Unul dintre vorbitorii editiei din acest an a CSR’07, Gunnar Walzholz, Manager al departamentului de sustinere al KPMG (Amsterdam Office), considera ca mediul privat nu trebuie sa ia locul Guvernului in responsabilitate lui in a asigura serviciile publice de baza. Walzholz crede ca o strategie buna ar fi cea de schimb de experienta, tehnologii si abilitatii intre companii si institutiile publice. 

 Bucuresti, 25.10.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *