Shadow

Manual de mentorat: un ghid pas cu pas pentru a fi un mentor mai bun

Julie Starr
Editura ap! (Act și Politon)

“Mentorii eficace sunt mai puțini profesori și mai mult apărători ai scânteii potențialului existent în ceilalți. Ei își acumulează propriile lecții și experiențe de viață într-un fel care ajută în loc să împiedice, inspiră în loc să informeze. Mentorii extraordinari încurajează potențialul unei persoane, astfel ca ea să devină ceea ce este cu adevărat; o abilitate naturală ce există în noi toți de a ne dezvolta, de a prospera și de a fi fericiți.”

recenzie Manual de mentorat: un ghid pas cu pas  pentru a fi un mentor mai bun

“Această carte îți oferă un ghid comprehensiv care te susține să gândești ca un mentor, ajutându-te totodată să decizi ce vrei să faci și cum vrei să o faci. De la pregătirea necesară pentru a mentora pe cineva, până la realizarea deplină a acestei relații, vei găsi explicații, sfaturi și indicații de tipul cum să, care să te ajute să pornești și să menții un curs sigur.”
Manual de mentorat: un ghid pas cu pas pentru a fi un mentor mai bun devine astfel o carte foarte utilă deopotrivă celor care se gândesc să devină mentori, dar și celor care simt că își pot îmbunătăți activitatea de mentor.

Primele patru capitole prezintă în detaliu ce este mentoratul și care sunt principiile care stau la baza lui. Sunt prezentate diferențele între mentorat, coaching și training, cinci principii directoare ale mentorilor (capitolul 3), dar și care sunt principalele calități ale unui mentor priceput (capitolul 4).

Urmează apoi un capitol care prezintă un proces practic pentru mentori, care care și Și Ce trebuie să conțină prima ședință de mentorat dar și toate elementele specifice celor cinci etape în călătoria unui mentor.

Sunt prezentate apoi capcanele mentoratului și moduri în care acestea pot fi evitate, iar capitolul final se constituie într-un soi de rezumat al conceptelor-cheie din carte.

“Mentoratul reprezintă o relație aparte în cadrul căreia o persoană (mentorul) susține procesul de învățare și progresul unei alte persoane (discipol). Un mentor oferă sprijin oferind informație, sfaturi și asistență, astfel încât să îi confere putere discipolului.” Dacă v-ați gândit, fie și doar întrecere, la cum ar fi dacă ați deveni mentor, atunci această carte trebuie citită.

Julie Starr Este executiv coach, mentor, Scriitoare și speaker. A mai scris The Coaching Manual și Brilliant Coaching și consideră că „Să mentorezi nu înseamnă să schimbi pe cineva sau să determini pe cineva să facă diferit un lucru sau altul, ci înseamnă să faci o persoană să devină conștientă de ceea este cu adevărat.”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *