free download 78 travel guides written by experts

Maine incepe PLAI 2008 – Cultura fara viza

Pregătirile pentru cea de a treia ediţie a Festivalului Plai s-au încheiat. De mâine, timp de trei zile, Muzeului Satului Bănăţean va fi gazda celui mai mare festival de muzică, artă, multiculturalitate din zona de vest a ţării. De fapt, totul va începe din această seară, de la ora 22.00, în Piaţa Unirii, printr-un spectacol de foc şi lumină organizat în colaborare The Serious Road Trip, ca un pre-eveniment al celei de-a treia ediţii Plai. Festivalul Plai înseamnă cultură fără bariere, sunet fără compromis, mişcare fără constrângeri, exaltare fără zgomot, iar 2008 înseamnă cea de-a treia rundă a acestei aventuri. Ediţia din acest an va avea loc în perioada 12-14 septembrie, la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara. PLAI merge mai departe, la fel de proaspăt şi de surprinzător, în cele trei zile de festival putând fi urmărite nume mari ale scenei de jazz şi muzica lumii precum Mariza (Portugalia), Fanfare Ciocîrlia (România), Al Jawalla (Germania), Alvik (Cehia), Tarhana (Olanda), Panonia Allstar Ska Orkestra (Ungaria), Hotel Palindrone (Austria), Grigore Leşe (România), NN (Polonia).

Alături de acestea, în timpul celor trei zile de festival, pe teritoriul Muzeului Satului Bănăţean vor fi acţiunile a nu mai puţin de 40 de parteneri culturali, care în acest an vin cu o ofertă culturală fără precedent pentru publicul timişorean.

Puţini au dat şanse de reuşită Festivalului Plai la prima sa ediţie, în 2006. Eram, practic, doar un grup de tineri doreau să aducă ceva nou în Timişoara, un festival deosebit de tot ce exista până în acel moment, un festival care să aducă laolaltă multiculturalitatea, arta, natura, tradiţia şi, nu în ultimul rând, muzica bună. Ideea putea să pară o nebunie. Şi totuşi…

PLAI 2006 – Identitate prin diversitate

Prima ediţie “Plai” a fost un succes. Am arătat că ştim sa sărbătorim multitudinea de culturi din Banat. Şi aceasta nu printr-un festival de folclor, ci unul de recunoaştere a propriei identităţi culturale prin diversitate. Aşa cum a învăţat Banatul. Şi noi cu el. Ne-am inspirat din ce-am trăit şi am vrut să insuflăm inspiraţie la rândul nostru. La Muzeul Satului Bănăţean.

Pe Plai 2006, pe lângă casa tradiţională românească, maghiară şi cehă, slovacă, bulgărească şi sârbească, am modelat în lut cu meşterul olar, am cioplit în lemn, am încondeiat ouă pe Aleea Meşteşugurilor sau am învăţat cuvintele de bază în rromani pe Aleea Etniilor. Am văzut filme, am răsfoit cărţi, am discutat despre carte la Cortul de Lectură, am prins un pic de percuţie pe Aleea Culturală. Ne-am relaxat la cortul cu muzică “chill” şi am văzut teatru proaspăt. Şi am ascultat muzică. Muzica de pe PLAI a avut în 2006 ritmuri de jazz şi influenţe tradiţionale din culturile lumii, muzica lumii. Al di Meola si Gumbi Ortiz, Mircea Florian si Shukar Collective, Agbeko Cultural Group, Blazzaj, Dixie Krauser Band, Eldad Tarmu Jazz Ensemble, Funky Train, Natasa Milosavljevic au fost pe scena noastră. Trupe româneşti, rrome, sârbeşti, percuţionişti şi dansatori africani, mari cântăreţi de jazz americani, artişti israelieni. Puţin altfel, nu?

PLAI 2007 – Artă fără frontiere

În 2007 aventura a continuat. Încrezători după succesul primei ediţii,
ne-am propus să creştem în calitate, în muzică, artă, multiculturalitate. Festivalul PLAI 2007 a adus, în cadrul celei de-a doua ediţii, nume de talie mondială pe scenele de jazz şi muzica lumii, workshop-uri, piese de teatru, demonstraţii de dans, lansări de carte, expoziţii de fotografie şi multe alte activităţi artistice. PLAI 2007 s-a îmbogăţit cu activităţile a nu mai puţin de 26 de parteneri culturali. Am modelat şi am pictat, am învăţat câte ceva portugheză, franceză şi germană, Tai Chi şi jonglerie, salsa, arte marţiale şi improvizaţie pe violoncel. Cultură fără bariere, sunet fără compromis, mişcare fără constrângeri, libertate de exprimare, exaltare fără zgomot. PLAI-ul a devenit expresia pasiunii reale pentru artă fără frontiere. Fără clişee.

Nu mai puţin de 26 de parteneri culturali au fost alături de noi la această ediţie a festivalului, contribuind din plin, prin activităţile lor desfăşurate pe teritoriul Muzeului Satului Bănăţean, la succesul acestuia.

Paco de Lucia, Al Jawalla, Pentatones, Dullemajik, Yungchen Lhamo, Jean-Luc Ponty, Eldad Tarmu şi Ternipe au fost oaspeţii noştri.
Oaspeţii Timişoarei.

Pornim de la rădăcinile proprii, explorăm diversitatea, dialogăm pentru a celebra vibraţia unisonului intercultural. O dată pe an, la PLAI, pentru a experimentăm trei zile de exaltare muzicală, artistică, multiculturală.

Spaţiul înseamnă pentru noi manifestarea diversităţii integrate în viaţa cotidiană. Timişoara este locul nostru pentru exprimarea libertăţii de exprimare şi de oglindire a creativităţii, iar Muzeul Satului Bănăţean este terenul nostru de joacă interculturală.

Artişti legendari şi tineri experimentalişti dialoghează timp de trei zile în acelaşi spaţiu nonconvenţional pentru a face legătura dintre generaţii, dintre mine şi tine, dintre artă şi minte. Ne vedem la PLAI!

Bucuresti, 11.09.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *