metalshow

Luna nouă (Seria Luna, partea I)

Ian McDonald
Editura Nemira

Câţi oameni nu şi-au imaginat cum ar fi să se poată locui pe lună? Câţi nu şi-au dorit să se numere printre colonizatori? Dar cum ar decurge oare viaţa acolo? Ian McDonald ne oferă o variantă în Luna nouă, primul roman din seria Luna.

Numai că dacă vă gândiţi că lucrurile sunt simple pe Lună, vă înşelaţi. Supravieţuirea este dură. Plăteşti nu doar pentru medicamente şi mâncare sau haine, precum pe Pământ. Plăteşti şi pentru fiecare respiraţie. Şi când nu ai de lucru şi nu îţi mai poţi permite să respiri… există o problemă. Dar cei rămaşi acasă nu ştiu cu ce probleme se confruntă coloniştii. Au impresia că lucrurile sunt uşoare, că banii sunt mulţi şi se fac repede. Aşa că aşteaptă să primească ajutor.

luna noua

Nici interesele, jocurile politice şi de putere nu lipsesc de pe lună. Mai mult, aici lucrurile sunt duse la extrem. Avocaţii se pot lupta pe viaţă şi pe moarte, la propriu, pentru a obţine câştig de cauză într-un proces. Iar familiile puternice se luptă pentru exploatarea resurselor Lunii.

În centrul povestirii se află familia Corta. Adriana Corta, cea care conducea familia, a ajuns la finalul vieţii. Dar predarea frâielor companiei sale nu se realizează aşa de simplu precum şi-ar dori. Iar imperiul său este atacat cu mai multă putere decât în trecut.

Conflictul între familiile puternice, iubirea, lupta pentru supravieţuire, toate sunt prezente în roman. Modul în care se trăieşte pe lună este şi el interesant – şi nu vă spun nimic despre el tocmai pentru a vă lăsa pe voi să vă imaginaţi, pe măsură ce veţi citi cartea, viaţa pe Lună.

Ian McDonald a creat un univers interesant şi propune o variantă foarte plauzibilă a unui viitor în care am putea trăi pe lună. Toate uneltirile, întreaga luptă pentru supravieţuire, poveştile de iubire, luptele, toate te pun pe gânduri de la prima şi până la ultima pagină. Dacă ar fi adevărat? Şi dacă ai putea pleca mâine pe Lună, ai face-o?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *