Baby Boom Show 2022
Shadow

Liniștea este cheia

Ryan Holiday
Editura ACT și Politon

“Chemarea liniștii este făcută. Lumea modernă, nu. (…)
Atât problemele noastre personale, cât și cele profesionale sunt copleșitoare. În afaceri, este totul sau nimic. Birourile gem de hârtii, iar mesajele din inbox-uri sunt nesfârșite. Putem fi întotdeauna contactați, ce înseamnă că discuțiile în contradictoriu și informațiile de ultimă oră sunt mereu la un pas de noi. Știrile ne bombardează cu tot felul de crize de pe fiecare ecranul pe care îl avem – și avem multe. Rutina muncii ne epuizează și pare că nu se mai oprește. Mâncăm în exces, dar suntem subnutriți. Suprastimulați, suprasolicitați și singuri.

Cine are puterea să se oprească? Cine are timp să se gândească? Există cineva care să nu fie afectat de vacarmul și disfuncționalitățile vremurilor noastre?” (p. 17)

“Liniștea sufletească (…) este cheia care eliberează ideile de geniu și care ne permite nouă, oamenilor obișnuiți, să le înțelegem.” (p. 18)

“Liniștea sufletească este cheia pentru, ei bine, cam tot.

Pentru a fi un părinte mai bun, un artist mai bun, un investitor mai bun, un sportiv mai bun, un om de știință mai bun, un om mai bun. Pentru a fructifica potențialul maxim de care dispunem în această viață.” (p. 21)

Liniștea este cheia

Ryan Holiday subliniază importanța dobândirii liniștii în zilele noastre.

Dar cum poți ajunge la această stare de calm, de serenitate?

Și, mai ales, se poate dobândi această stare în mijlocul tuturor problemelor cu care ne confruntăm?

Ryan Holiday arată că se poate să ajungem la o stare de liniște, de imperturbabilitate. pentru aceasta face trimitere la “poezie și romane, la texte filozofice și cercetări științifice.” (p. 24) Sunt oferite multe exemple ale unor oameni cunoscuți și ale unor momente importante și modul în care liniștea liderilor în acele momente a făcut diferența în măsurile luate și impactul acestora.

Cartea este structurată în trei părți: minte, spirit și corp. fiecare parte are câteva capitole atent organizate și ușor de urmărit cu informații și exemple, dar și cu recomandări de acțiuni concrete pe care fiecare cititor le poate face pentru a ajunge să dobândească acea liniște mult râvnită.

“Este nevoie de efort. Pentru că nu putem obține pacea doar prin puterea gândului. Nu putem să avem o stare sufletească mai bună doar prin rugăciune. Trebuie să acționăm fizic spre această direcție. Așa cum este nevoie de mintea și de spiritul nostru ca să ne conducem corpul în direcția potrivită, la fel este nevoie și de corp – de obiceiurile noastre, acțiunile și ritualurile noastre, dar și de grija pe care ne-o purtăm nouă înșine – pentru ca mintea și spiritul nostru să ajungă acolo unde trebuie.

Este o treime. Una sfântă. Fiecare parte depinde de cealaltă.” (p. 202)

Lucrarea lui Ryan Holiday este una care poate fi de real ajutor tuturor celor care se simt copleșiți la serviciu sau în viața personală, tuturor celor care simt că este greu să ajungi la o stare de calm și de echilibru. Trebuie însă conștientizat faptul că simpla lectură a cărții nu va fi suficientă. Este nevoie de exercițiu constant, în toate cele trei zone – minte, spirit și corp – pentru a ajunge la a dobândi liniștea dorită. Însă această dedicare pentru a dobândi calmul dorit este răsplătită de un rezultat pe măsură: o stare de liniște care permite luarea unor decizii mai bune, eliminarea sau mai buna gestionare a stresului zilnic, și obținerea unor rezultate mai bune atât în viața profesională, cât și în cea personală. Iar vestea și mai bună este că volumul este concis, informațiile sunt

Leave a Reply

Your email address will not be published.