bucharest tech week 2021

Lenin. O viata de revolutionar

Lenin. O viata de revolutionarChristopher Read
METEOR Publishing

„(…) scopul prezentului studiu este acela de a incerca sa-l faca inteles pe Lenin. Nu sa-l justifice, ci sa-l faca inteles. De aceea, accentul este pus mai degraba pe ce a spus si a facut Lenin insusi decat pe ceea ce au spus altii despre el.” (pp. 13-14)

Pentru noi, romanii, istoria Rusiei nu este extrem de straina. Tara cu care am avut relatii uneori tulburi, tara aflata aproape de noi, tara cu lideri care influenteaza si au influentat politica mondiala si geopolitica, Rusia a oferit numeroase nume care au lasat amprente adanci. Lenin este unul dintre aceste personaje, unul intr-adevar analizat adesea de multi, unul despre care multe persoane care s-au aflat in jurul sau au scris.

Exista insa si multe marturii personale ale lui Lenin, iar pe acestea – chiar pe cele mai neinsemnate articole si scrisori ale sale – se bazeaza cartea de fata in primul rand. Evident, sunt incluse si „comentarii facute despre el de personaje apropiate de epoca lui” (p. 14), dar si memoriile faimoase.

Lucrarea are marele merit de a-i familiariza pe cititori cu figura lui Lenin, cu lucrurile pe care le-a facut de-a lungul vietii. Veti remarca accentul pus pe redarea personalitatii lui liderului rus, pe faptele sale, pe modul in care a exploatat cultura, propaganda si educatia. Cartea ii ajuta pe cititori sa inteleaga si partea „populista” a lui Lenin, sa ii afle viziunea asupra Rusiei si a rusilor, dar si relatia liderului cu marxismul.

Un volum complex care se doreste a fi obiectiv, care il infatiseaza pe Lenin oferind informatii variate – inclusiv originile familiei (etnica, sociala si culturala). Cititorii au sansa sa afle mai multe despre Leninism, despre viata din partid si multe jocuri de culise, au ocazia sa il inteleaga pe Lenin si viziunea sa politica, legatura cu Revolutia. Sa nu uitam ca perioada in care a trait Lenin a fost una dificila, marcata de razboaie, revolutii si incercari pentru multe popoare.

O lectura interesanta, un studiu atent realizat, documentat, cuprinzator – astfel am putea rezuma, in doar cateva cuvinte, lucrarea „Lenin – O viata de revolutionar”.

Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *