Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Lectura publica la Carturesti Verona: Adina Dabija din romanul “Saman”

• Simona Sora (Dilema veche): „Şaman e o carte extraordinar de proaspătă, de „transparentă” şi de atentă cu livrarea adevărului propriu, o carte a naşterii de sine. Una dintre cele mai spectaculoase cărţi apărute, în ultimii ani, în limba română”.
• O. Nimigean: „Adina Dabija ne oferă un roman de citit, la propriu, cu sufletul la gură.”

Miercuri, 5 iunie, la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona din Bucureşti, Adina Dabija, cunoscută mai ales pentru volumele sale de poezie (poezia-păpuşă, Stare nediferenţiată), va citi fragmente din Şaman, primul său roman, apărut de curînd în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală.

Invitaţi: Luminiţa Corneanu, Daniel Cristea-Enache

Într-un roman cu tentă autobiografică, Adina Dabija descrie căutarea înfrigurată a identităţii, pe parcursul unui drum care începe într-un sat din Ardeal şi ajunge pînă în nordul îngheţat al Canadei. Eroina sa cunoaşte lumea prin poezie, filosofie, iubire, aventură, dar aceste etape sînt mereu arse fiindcă ea caută altceva, iar în final se regăseşte prinsă într-un triunghi amoros straniu, în care mai sînt implicaţi un om de afaceri din Quebec şi soţia lui. Împingînd aventura la limită, decide să pornească în căutarea unui şaman eschimos, care pare să deţină cheia împlinirii sale în viaţă. Şaman este un roman despre curaj şi inefabil, despre reinventare şi optimism, plin de poezie şi candoare.

„Adina Dabija aparţine rasei rare a autorilor care nu consimt să aducă ofrande nici idolului literaturii, nici idolului pieţei, respingînd atît constrîngerile «scolastice» ale unui canon formal, cît şi aplicarea cutărei reţete de succes. Se întîmplă însă, din cînd în cînd, să le iasă acestor rebeli cărţi cu adevărat vii, care ne reamintesc miza ontologică a scrisului. Combinînd, de la sine, autoficţiunea cu insertul oniric şi fantastic – gen proxim: irealitatea imediată a lui Blecher, ezoterismul lui Eliade ori Cărtărescu –, romanul de mistere (ale Bucureştilor, fireşte) cu cel de aventuri în gheţurile nordului canadian, basmul cu tran-scrierea nemediată a realităţii lumii contemporane, Şaman recuperează (uneori de pe buza clişeului, dar cu atît mai spectaculos) şi resemnifică un traseu iniţiatic. Fără urmă de mimă. Netrucat. Convingător. Transmiţînd o senzaţie de autenticitate chiar şi atunci cînd îţi spui că ai mai văzut «de astea». Adina Dabija ne oferă un roman de citit, la propriu, cu sufletul la gură.” (O. Nimigean)

Adina Dabija locuieşte în prezent la New York, unde practică medicina chineză. Şaman reprezintă primul său volum în proză. A debutat în 1997 cu volumul poezia-păpuşă (Cartea Românească), distins cu premiul pentru debut al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. În 2006 a publicat volumul Stare nediferenţiată (Brumar), distins cu Premiul pentru poezie al revistei Tomis pentru cea mai bună apariţie editorială a anului 2006. Poeziile sale au fost traduse şi publicate în numeroase reviste literare şi antologii de poezie din Statele Unite ale Americii, iar volumele sale de versuri au fost traduse şi publicate de NorthShore Press. Piesa de teatru Manole 3D a fost nominalizată la premiile UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2004. Din 2001 este editor al revistei www.respiro.org.

Bucuresti, 04.06.2013
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *