free download 78 travel guides written by experts

La portile infernului: 1941-1945

Emilian Ezechil
Colectia: „Biblioteca de razboi”, Editura Tritonic
Reviwq by Rudi

Editura Tritonic a publicat de curand „La portile infernului: 1941-1945” de Emilian Ezechil. Este cartea unui absolvent al Facultatii de Silvicultura (deci nu a unui scriitor) care a simtit ca este nevoie ca amintirile lui – lucide – sa nu se piarda. Desi mai are foarte putin pana va implini 90 de ani, autorul da dovada de o luciditate extraordinara. Sau, cum o spune autorul in subtitlu: „Amintirile unui veteran de razboi”.

Participant activ la evenimentele cumplite de la Stalingrad si la cele de pe frontul din Vest contra Germaniei naziste, Emilian Ezechil este un supravietuitor.

Cartea nu se vrea a fi un roman de razboi sau o cronica a atmosferei bucurestene a acelor ani. A aparut mai degraba din nevoia noastra de a nu uita. Sau de a sti adevarul asa cum a fost el pentru cei foarte tineri.

„Poate iadul exista, iar daca este asa, atunci razboiul, daca nu face parte din el, cu siguranta ca se afla la hotarele acestuia… la portile infernului. […] Moartea pe care o vezi sub ochii tai, in cele mai infioratoare ipostaze, ultimele zvacniri de viata ale propriului tau camarad de front, sfartecat de schije…” (p. 9)

Personajele sunt reale si minutios descrise. Acestea, impreuna cu aparatul critic al editiei (XXXII + 29 note si o bogata bibliogafie selective, cu trimitere la 162 de articole si carti) si cu cele cateva fotografii, fac din „La portile infernului: 1941-1945” o aparitie impresionanta.

O carte despre care e foarte greu sa scrii ceva. Pentru ca abunda de adevaruri monstruoase, de durere istorica.

O carte care nu are nevoie de recomandari pentru a fi citita.

O carte care vine singura in mana ta, se deschide in fata ochilor tai si se lasa citita fara sa iti dai seama.

O carte – bucatica de istorie – pe care o citesc si cei carora nu le prea place istoria.

O carte pe care esti tentat sa o povestesti celor din jur.

O carte care se vrea si trebuie citita.

Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.

Bucuresti, 18.02.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *