Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Investitiile pe ansamblul pietei imobiliare se vor reduce cu pana la 80% in 2009

faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

“ În acest moment cele mai sigure investiţii sunt în proprietăţile generatoare de lichidităţi cum ar fi spaţiile industriale sau logistice, spaţiile comerciale de stradă sau centrele comerciale” – Dan Ionaşcu, Director Departament Evaluare, Cushman & Wakefield

Cushman & Wakefield anuţă că , în 2009, investiţiile pe ansamblul pieţei imobiliare se vor reduce cu până la 80% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În ce priveşte România specialiştii consideră că este privită ca şi o piaţă terţiară de către investitorii investiţionali. În acest moment prioritar pentru aceştia este să îşi consolideze investiţiile pe pieţe cu un potenţial mai ridicat precum Polonia, Cehia sau Ungaria.

Cu acastă ocazie Departamentul de Evaluare al Cushman & Wakefielf dă publicităţii date, cifre şi previziuni despre anul în curs pentru toate segmentele pieţei imobiliare: rezidenţial, birouri, industrial, comercial precum şi oportunităţile de investiţii pentru deţinătorii de capital.

SEGMENTUL REZIDENŢIAL
Referitor la segmentul rezidenţial majoritatea consturucţiilor au intrat într-o aşa numită etapă de conservare. Toate acele proiecte ce nu au fost încă începute aflându-se în stadiul de proiect sau de obţinere a aprobărilor sunt oferite spre vânzare. Aceste proiecte care se aflau în stadiul de planificare şi organizare şi la care construcţia nu a fost încă demarată reprezintă 70% din totalul proiectelor noi la care s-au început lucrările după 2006.

În ce priveşte preţurile pe acest segment, raportat la luna Decembrie 2008, ele au scăzut cu 15% la apartamentele vechi şi 5-10% la apartamentele noi. Deci în total vorbim de o scădere a preţurilor cu până la 35% pe piaţa rezidenţială. “ Din septembrie 2008 până acum 50% dintre apartamente au fost scoase de la vânzare şi oferite spre închiriere”, declară Dan Ionaşcu, Director Departament Evaluare Cushman & Wakefield. “ În această conjunctură preţul de piaţă pe apartamente nu se mai poate forma astfel încât există posibilitatea ca acesta să scadă cu încă 30% de-a lungul acestui an. Astfel se poate ajunge la o scădere de 65% la finalul 2009.”.

În ce priveşte micii investitori din sectorul rezidenţial se pare că aceştia vor traversa cu bine acestă criză. Doar 15% din cei care au contactat credite bancare vor avea problem în această period datorită imposibilităţii rambursării fondurilor. În acelaşi timp în acest segment sunt foarte mulţi acei mici investitori ce nu au contractat credite bancare şi nu vor fi atât de afectaţi de ce se întâmplă în acest moment pe piaţă ei oferind apartamentele spre închiriere la preţuri modice.

Tot în segmentul rezidenţial cele mai avantajate vor fi oraşele în care şomajul este foarte scăzut adică oraşele ce se bucură de interes din partea investitorilor, vorbim de Bucureşti urmat de Constanţa, Cluj şi Braşov.

PIAŢA DE BIROURI
Piaţa de birouri este una în care încă se investeşte. Există încă cerere pe piaţă şi în aceeaşi măsură există interes din partea investitorilor pentru dezvoltarea de proiecte. A scăzut însă foarte mult interesul pentru tranzacţionarea unor asemenea proprietăţi.

Tot în acest segment, în această perioadă, companiile şi-au redus drastic cheltuielile iar una dintre acestea este aceea de relocare. De aceea se doreşte pe cât posibil conservarea locaţiei deţinute în acest moment, mai întâi pentru a-şi consolida poziţia şi imaginea pe o piaţă agresivă şi concurenţială dar şi pentru a creea posibilitatea de renegociere a chiriei în aceeaşi locaţie.
Spaţii de birouri – prime – Yield Februarie 2009 – 8.5%
Yield Decembrie 2009 -11.5%

SEGMENTUL INDUSTRIAL
În acest moment proiectele au fost îngheţate în Bucureşti dar şi în alte zone ale ţării iar bugetele de expansiune au fost tăiate. Multe dintre proiecte (finalizate sau în curs de dezvoltare) sunt oferite spre vânzare şi nu la preţuri tocmai accesibile. Investitorii la rândul lor nu acceptă preţul de absorbţie pe care îl recomandă piaţa. Pe de altă parte intervine şi lichidarea datorită problemelor întâlnite pe alte pieţe europene a anumitor portofolii logistice şi industriale. „Multe spaţii industriale vor suferii o reconvertire şi vor dobândi o altă utilizare de exemplu spaţiile de producţie ar putea fi transformate în spaţii de depozitare sau logistice. O altă variantă ar fi ca aceste proprietăţi să fie oferite spre vânazare la preţuri sub piaţă pentru a putea fi absorbite imediat. “, declară Dan Ionaşcu, Cushman & Wakefield.
Piaţa de investiţii – Spaţii de industriale – prime – Yield Februarie 2009 – 9%
Yield Decembrie 2009 -13%

În ceea ce priveşte preţurile din domeniul industrial vorbim de:
Piaţa ocupaţională – Închiriere spaţii prime – 4.5 Euro /mp în scădere cu 10% faţă de Septembrie 2008
Piaţa terenurilor destinate dezvoltărilor industriale – preţurile scad cu 25% faţă de Septembrie 2008

PIAŢA COMERCIALĂ (REATAIL)
Piaţa de retail – prime – Yield – Februarie 2009 – 8.75%
Yield – Decembrie 2009 – 12%
“High street retail” – spaţiile de stradă – Yield – Februarie 2009 – 9.25%
Yield – Decembrie 2009 – 12.5%

INVESTIŢII
“Există tot mai puţine locuri de parcare a capitalului în acest moment, cele mai căutate fiind prprietăţile ce generează lichidităţi cum ar fi spaţiile industriale şi logistice închiriate, spaţiile comerciale de stradă dar şi centrele comerciale. “ În acest moment specialiştii recomandă investitorilor cumpărarea de proprietăţi ce pot genera chirii cât mai mari., concluzionează Ionaşcu, Cushman & Wakefield.

Bucuresti, 16.02.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *