Shadow

Interviu Janina Ghenciu, fondator Mela Education & Training: Antreprenoriatul mi-a oferit libertate

Vă prezentăm un nou interviu în exclusivitate. Am stat de vorbă cu Janina Ghenciu, antreprenor, facilitator în educație antreprenorială și dezvoltare financiară, fondator Mela Education & Training. Din această nouă poveste de antreprenor vedem cum a ajuns Janina de la profesor la antreprenor, ce piedici a avut, ce a trebuit să facă pentru a avea succes și aflăm multe lucruri interesante despre ea și afacerea ei!

Janina Ghenciu
Janina Ghenciu

Pentru început, te rog să ne spui câte ceva despre tine

Sunt născută în România, olteancă de fel, dar cu influențe de peste tot, pentru că am călătorit foarte mult și am și locuit în diverse țări, cel mai mult, vreo 8 luni, în Turcia. Cu o carieră de peste 15 ani în educație, am avut privilegiul de a participa la programe Erasmus în domeniul educației și am dezvoltat programe educative axate pe creșterea financiară și dezvoltarea antreprenorială.

Sunt mândră să fiu membră în Asociația pentru Antreprenoriat din România și fondator al MELA Education & Training, companie educațională cu scop în dezvoltarea abilitaților antreprenoriale și de administrare a finanțelor pentru un viitor mai prosper, avînd la baza o strategie unică, puterea obiceiurilor în rafinarea și construirea unor comportamente de succes.

Sunt și absolventă de facultate de Drept și Științe administrative, și a unuia dintre cele mai bune programe de dezvoltare antreprenorială, programul Empretec.

Ce am făcut până acum pe scurt – am fost bugetar o lungă perioadă de timp, după care am spus stop, am schimbat macazul și am luat-o pe drumul antreprenorial, anevoios, că așa se făcea atunci, am avut vreo câteva proiecte eșuate, am învățat și lucrat foarte mult la mine, și am luat-o de la capăt, după ce mi-am descoperit, de fapt, și ikigaiul meu, educația.

Mai departe am și găsit oameni dragi cu care m-am însoțit, inclusiv partenerul meu Bogdan Enache, antreprenor de peste 25 de ani și facilitator in educație antreprenorială și financiară și am creat programele cu care aducem zi de zi , azi, valoare oamenilor ce vor să-și rafineze comportamentele pentru a merge mai departe, a evolua către o viață echilibrată și prosperă, inclusiv în dezvoltarea și construirea drumului în acest domeniu și pentru generațiile de viitori adulți și juniori antreprenori.

Când, de ce și cum ai făcut pasul către antreprenoriat?

Experiența de profesor mi-a oferit o perspectivă profundă asupra nevoilor educaționale, dar am simțit nevoia de a avea un impact mai amplu și de a pune în practică viziunea mea despre educație. Astfel, am decis să îmbrățișez rolul de întreprinzător, dorind să contribui activ la formarea unei generații educate financiar și antreprenorial. Antreprenoriatul mi-a oferit libertatea și spațiul pentru a face acest lucru.

Ce servicii oferi acum și cine sunt clienții tăi?

Oferim programe educative și mastermind-uri (inclusiv organizare de evenimente si business-camps) axate pe formarea și rafinarea obiceiurilor în antreprenoriat și dezvoltare financiară.

Clienții noștri sunt adulți motivați, interesați de dezvoltarea personală și antreprenorială, creșterea personală și a businessului lor, aducerea la un alt nivel a afacerii. Și atunci în mastermindul “eXpand you”, căci așa se numește programul pe care îl începem în 1 noiembrie, ajungem să ne răspundem la întrebarea ce să implementez de azi în creșterea mea și a business-ului meu, cum să rafinez aceste noi obiceiuri care să mă susțină să merg mai departe.

Este o călătorie de așezare a cine vrei să fii tu cu adevărat ca antreprenor, întreprinzător. Ce obiceiuri să ai, ce activități să desfășori să fii de succes, cum să vorbești, cum să negociezi, cum să îți împarți timpul, ce riscuri și cum să le iei, cum îți asumi de acum încolo responsabilitatea, cum să fii încrezător cu adevărat în tine, dar și de cine să te inconjori, ce stil de viață să ai, cum să îți administrezi cu înțelepciune finanțele tale.

Și de asemenea, pentru acei antreprenori cu componentă de contribuție în activitatea lor, care înțeleg nevoia de aducație financiară, și antreprenorială pentru copii, avem un parteneriat in acest sens- “Clubul de Antreprenoriat by Mela Education” în școli și licee, un program de dezvoltare pentru copii și tineri cu accent pe practică foarte mult și pe pedagogia norvegiană.

Care a fost cea mai mare provocare în business pentru tine? Și cum ai depășit această provocare?

Adaptarea constantă la nevoile pieței și găsirea metodelor optime pentru a face educația financiar-antreprenorială atrăgătoare, în contextul multor jucători pe piață. Am analizat în permanență, ce putem face diferit pentru a ajuta cu adevărat oamenii, nu doar să creăm niște produse. Am discutat cu mulți parteneri și am înțeles nevoia exact și cum putem veni în sprijinul lor cu resursele pe care le avem. Deci da, recomand o abordare flexibilă și o colaborare strânsă cu comunitatea.

Ce îți propui pentru acest an și pentru următorul?

Sunt foarte dedicată obiectivului nostru de a impacta viața a 3 milioane de români în următorii ani și îmi doresc să ajung cu programele pentru școli în cel puțin 100 de instituții.

Ți-ai atins obiectivele pe care ți le-ai propus când ai lansat afacerea? Dacă da, ai ales unele noi? Dacă nu, care e cea mai mare piedică?

Chiar dacă am atins multe dintre obiectivele inițiale, drumul antreprenoriatului m-a învățat că mereu vor exista noi obiective și provocări de abordat. Până acum, găsirea resurselor adecvate pentru scalarea proiectelor a reprezentat cea mai mare provocare.

Te-ai confruntat cu auto-limitări? Cum le-ai făcut față? Ce sfaturi ai pentru cei care trec prin aceleași temeri?

Am avut momente de îndoială, ca orice antreprenor. În astfel de momente, mi-am reamintit de misiunea și viziunea mea. E important să ai alături oameni care te susțin și te înțeleg.

M-am confruntat mult cu tiparele pe care le aveam din perioada de bugetar și influențe din copilărie, că nimic nu se poate, orice vis ai avea. De asemenea, m-au tras în jos comportamentele dobândite ca urmare a unor eșecuri personale și profesionale. Asta pentru că înainte de toate provocările, cu noi avem de gestionat. A ne așeza noi obiceiuri în fiecare zona a noastră pentru a ne conduce cu adevărat spre visul nostru, asta avem de făcut. Și m-am antrenat și ma antrenez încă, îmi dezvolt inteligența emoțională, lucrez cu un business coach, mentor, am învățat să cer ajutor și să vorbesc din suflet despre misiunea mea. Și la fel de bine, am învățat să spun nu!

Privind în urmă, ce ți-ai fi dorit să știi când ți-ai lansat afacerea? La ce nu te așteptai și ți s-a întâmplat ca antreprenor?

Aș fi dorit să înțeleg mai bine cât de esențială este construirea unei echipe solide din primul moment. Adaptabilitatea și reziliența sunt esențiale în antreprenoriat.

Care ar fi top 5 sfaturi pe care le-ai da cuiva care vrea să urmeze aceeași cale, a antreprenoriatului?

a) Pasiunea trebuie să fie motorul tău principal și nu renunța niciodată la visul tău!
b) Construiește o echipă alături de care să împărtășești viziunea și crede în Dumnezeu la fiecare pas!
c) Rămâi curios și dispus să înveți mereu și cere sprijin, aratându-te și vulnerabil!
d) Înconjoară-te de mentori!
e) Celebrează fiecare succes, indiferent cât de mic.

Și să încheiem pe o notă personală: Spune-ne 5 lucruri pe care nu le știe lumea despre tine

Visul meu antreprenorial a debutat cu ideea unei școli de dans.

Am implementat peste 40 de obiceiuri noi in ultimii 3 ani, printre care tras cu arcul înainte să încep activitatea, pentru că mă ajută să mă focusez extraordinar de bine pe obiective.

Practic zilnic meditația și yoga.

Ador să îmi petrec timp cu animalele de companie.(și să vorbesc cu ele😊)

Sunt conștientă că pentru succes este nevoie să lucrezi la tine în fiecare zi și asta fac 1 oră pe zi cel puțin.

Care e cuvântul care te definește? Dar cuvântul care definește afacerea ta?

Never quit! Nu renunța niciodată! Când nu mai poți vorbește cu D-zeu!

Construiește pe o fundație solidă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *