Shadow

Interviu Felicia Verban, English Coach & Neurolanguage Coach®: Am înțeles că nu există o rețetă standard a succesului

Vă invităm să citiți un interviu în exclusivitate cu Felicia Verban – English Coach& Neurolanguage Coach® din care veți afla mai multe despre coaching-ul pe care îl realizează, cum a ajuns să fie antreprenor, lecții învățate, provocări, temeri și multe altele!

Felicia Verban - English Coach& Neurolanguage Coach® 
Felicia Verban – English Coach& Neurolanguage Coach®

Pentru început, te rog să ne spui câte ceva despre tine

Sunt dobrogeancă la origine, dar locuiesc în Galați. Am aproape 42 de ani, iar motorașul vieții mele este fetița mea – Ariadni, de 8 ani și jumătate. Destinul meu profesional a fost și este legat de limba engleză – marea mea pasiune de pe la 9 ani. Nu am știut de la început că vreau să o transmit mai departe, cel puțin nu conștient. Chemarea însă, de profesor, am avut-o de mică- îmi plăcea să ‘predau’ celorlalți copii de pe scara blocului în care am copilărit.

Am intrat în învățământul public deoarece părea pasul firesc după Facultatea de Litere și recunosc că sistemul nu mi-a plăcut. Nu m-am încadrat tiparelor. Dar mă simțeam extraordinar în mijlocul copiilor.  După câțiva ani de sistem am găsit o modalitate să fac ceea ce îmi plăcea pe cont propriu- deschizând un centru de engleză în Galați.

Am ‘crescut’ și eu cumva o dată cu vârsta elevilor mei – am început cu cei mici, de 3 ani, au urmat elevii de gimnaziu și liceu, iar acum a venit rândul adulților.

Câteva evenimente neplăcute din viața mea au dus la închiderea centrului și atunci am ales să mă dedic o perioadă fetiței mele, înțelegând din proprie experiență cât este de important ca părinții, și mai ales, mama, să fie cât mai mult timp în preajma copilului în primii ani de viață.

Când, de ce și cum ai făcut pasul către antreprenoriat?

După aproape 3 ani de pauză profesională, în toamna anului 2020, începusem să simt nevoia de a-mi relua activitatea, dar mă aflam într-un moment de răscruce pe plan personal și nu știam ce cale să aleg. Îmi doream foarte mult o schimbare dar una care să îmi permită în același timp să rămân aproape de fetița mea. Noul drum, de English Coach, a venit ca un răspuns al universului, iar lucrurile s-au închegat atât de frumos, încât sunt convinsă că am ajuns acolo unde trebuie și este nevoie de mine.

Am urmat singurul program de coaching lingvistic existent la nivel mondial, numit Neurolaguage coaching® și am devenit English Coach& Neurolanguage Coach®, calificat și acreditat la nivel internațional, specializându-mă astfel în a lucra cu adulți.

Ce servicii oferi acum și cine sunt clienții tăi?

Ca și English Coach creez trasee personalizate de învățare a limbii engleze pentru fiecare persoană alături de care lucrez.
În coaching plecăm de la premiza că fiecare dintre noi este unic și învață în stilul său, de aceea îmbinăm principii din neuroștiință și strategii din coaching pentru a creea experiențe de învățare ușoare și autentice.

Cum fac acest lucru? Ajut cursanții să afle ce anume vor să învețe și care este calea cea mai plăcută și mai eficientă de a o face. În coaching lucrez pe obiective reale ale cursanților, în funcție de preferințele lor, obiective ce pot fi variate – personale sau profesionale.

În plus, rolul meu de coach este și să ajut oamenii să identifice și să depășească acele bariere emoționale care îi împiedică să vorbească, să capete din nou acea încredere, curajul și plăcerea de a conversa în engleză. Adesea în învățare problema nu este atât nivelul de cunoștințe, cât barierele emoționale create în mintea noastră în urma experiențelor trăite, precum: lipsa de încredere în forțele proprii, teama de greșeli, teama de a fi judecat sau convingerea eronată că, o dată ajunși la o anumită vârstă, nu mai putem învăța.

Care a fost cea mai mare provocare în business pentru tine? Și cum ai depășit această provocare?

Cea mai mare provocare a fost promovarea în online. Până în anul 2022, când am început să vorbesc pe platformele de socializare despre mine și ceea ce fac, fusesem o prezență destul de discretă în mediul online. Am depășit-o ‘făcând’ – încercând și experimentând diverse modalități de a ajunge la persoanele care au nevoie de mine. Am înțeles că nu există o rețetă standard a succesului și încerc să îmi transmit mesajul într-un mod cât mai autentic, bucurându-mă în același timp și de traseu.

Ce îți propui pentru acest an și pentru următorul?

Îmi propun să popularizez conceptul de coaching în învățare și să stăpânesc arta de a vorbi despre ceea ce fac, astfel încât mesajul meu să ajungă acolo unde este nevoie de mine.

Îmi continui, în același timp, devenirea ca și coach, urmând și alte cursuri de specializare.

Ți-ai atins obiectivele pe care ți le-ai propus când ai lansat afacerea? Dacă da, ai ales unele noi? Dacă nu, care e cea mai mare piedică?

Recunosc că nu am pornit cu obiective clare de la început. Ele au apărut pe măsură ce am înaintat. Pot spune că am bifat o parte din ceea ce îmi doream până în momentul de față și, pe măsură ce se întâmpla acest lucru, am adăugat noi obiective.

Pentru ceea ce nu am realizat încă aș spune că este responsabilă în principal abilitatea mea de time management. În același timp, aleg să dedic în continuare mult timp fetiței mele, deși nu aș considera niciodată acest lucru ca fiind o ’piedică’.

Te-ai confruntat cu auto-limitări? Cum le-ai făcut față? Ce sfaturi ai pentru cei care trec prin aceleași temeri?

Cu siguranță auto-limitările s-au manifestat chiar dinainte de a începe să mă promovez. Pregătirea mea de coach implică și strategii de depășire a credințelor limitative și aveam cumva instrumentele necesare, deși este mai dificil atunci când trebuie să aplic pe propria persoană. Ca și strategie generală încerc să abordez totul într-un mod cât mai relaxat, concentrându-mă pe mine și pe ceea ce îmi doresc să fac.

Există o bine-cunoscută zicală în coaching ‘Energy flows where attention goes’ – energia ta se concentrează acolo unde îți îndrepți atenția. În momentul în care atenția noastră este îndreptată asupra temerilor și nu asupra obiectivelor, nu mai avem energie pentru ceea ce ne-am propus.

Desigur, este întotdeauna mai ’ușor de zis’.

Privind în urmă, ce ți-ai fi dorit să știi când ți-ai lansat afacerea? La ce nu te așteptai și ți s-a întâmplat ca antreprenor?

Am învățat foarte mult lucruri noi în ultimii 2 ani de când am început să mă promovez în online. Cred că m-ar fi ajutat să fi avut experiență în a lucra pe obiective și ceva abilități de time management mai bune. De asemenea, mi-ar fi fost de folos și abilități mai bune de public speaking, care să mă ajute să vorbesc mai curajos despre ceea ce fac. Dar privesc tot traseul ca pe o experiență de învățare, nu ca pe o cursă și îmi acord timp să învăț.

Acum, la aproape 42 de ani, cred că universul ne aduce în viața noastră ceea ce ne trebuie, la momentul potrivit. Am avut norocul să întâlnesc foarte multe persoane care m-au ajutat să cresc în mediul online și cărora le sunt profund recunoscătoare. Aceasta a fost marea surpriză- să constat că am răspunsul în fața mea atunci când am nevoie.

Care ar fi top 5 sfaturi pe care le-ai da cuiva care vrea să urmeze aceeași cale, a antreprenoriatului?

Evit în general să ofer sfaturi în viața personală, iar ca și coach, sarcina mea este să ajut pe cel din fața mea să găsească singur răspunsurile. În plus, consider că mai am multe de învățat eu însămi. Cele de mai jos sunt câteva observații trăite pe propria ’piele’:

1. Cel mai important – stabilește-ți intențiile! Este foarte important să ai claritate asupra a ceea ce vrei să obții.
2. Concentrează-te pe ceea ce își dorești și într-acolo se va duce și energia ta.
3. Relaxează-te! Soluțiile și răspunsurile vin atunci când facem un pas în spate și respirăm. Dacă te uiți puțin în jur vei vedea că ai resursele necesare în apropiere.
4. Rămâi flexibil! Cum spuneam și mai devreme, nu există o rețetă standard a succesului și e bine să ne putem modifica traseul atunci când ceva nu funcționează.
5. Enjoy the ride! Dacă învățăm să ne bucurăm de traseu, totul devine mult mai ușor.

Și să încheiem pe o notă personală: Spune-ne 5 lucruri pe care nu le știe lumea despre tine.

1. Îmi place să rezolv puzzle-uri Sudoku
2. Am învățat să merg pe role la 40 de ani
3. Îmi plac limbile străine.Vorbesc fluent franceză, italiană și greacă. Învăț în prezent germană și rusă.
4. Recent mi-am reluat o pasiune din copilărie si anume dansurile latino – bachata și salsa.
5. Adopt din ce în ce mai mult un stil de viață minimalist.

Care e cuvântul care te definește? Dar cuvântul care definește afacerea ta?

Cuvântul care mă definește este ENERGIE, iar cuvântul care definește afacerea mea este CURAJ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *