free download 78 travel guides written by experts

In ziua alegerilor parlamentare, „Romania, te iubesc!” prezinta

experientele romanilor care au ales Marea Britanie

Duminică, 25 mai, în ziua alegerilor parlamentare, de la ora 18:00, „România, te iubesc!” aduce în prim plan unul dintre beneficiile majore aduse de integrarea în Uniunea Europeană: migrația forței de muncă, dar și implicațiile acestui fenomen în comunități și în viețile oamenilor. Realizatorii emisiunii le vor prezenta telespectatorilor experiențele unor români care au ales să muncească sau să studieze în Marea Britanie, cea mai eurosceptică țară de pe continent.

Un sfert din populația României se află peste granițe și aproape că nu există familie care să nu aibă o rudă plecată, fie că este frate, părinte sau văr. Există români care își clădesc o nouă viață în străinătate, alții care se întorc în țară cu povești de succes, iar alții care fac sacrificii printre străini pentru a-și putea întreține familiile din România. Corespondentul ştirilor Pro TV, Cosmin Savu, a vorbit cu unii dintre aceștia, le-a aflat bucuriile și nemulțumirile și i-a invitat să-și împărtășească poveștile de viață cu telespectatorii PRO TV.

Bogdan Crișan este instructor auto în Londra, astfel că îi învață pe britanici cum să conducă pe dreapta. În România era profesor de sport, a plecat în Italia, unde a lucrat în construcții și retail, dar și ca salvamar, iar apoi a ales Marea Britanie. În prezent, locuiește într-un ghetou în sudul Londrei, alături de câțiva prieteni britanici și de cei trei copii ai săi, pe care îi învață să respecte valorile românești.

Bogdan, un alt român care cânta hip-hop și avea un studio de muzică în țară, a ales să plece în Londra, unde lucrează în construcții. Spune că și-a găsit liniștea și că este mulțumit de viața pe care o are în prezent.

Am întâlnit, însă, și români nemulțumiți de condițiile de muncă de pe malurile Tamisei. Gigi, șofer de taxi, spune că urăște Marea Britanie și tot ceea ce reprezintă Londra. De asemenea, frații Mutescu și familia Nistor, deși au reușit să-și ridice case frumoase în județul Suceava cu ce au agonisit, se plâng că și-au rupt spatele lucrând în construcții printre englezi și că doresc să se întoarcă în țară.

Un alt beneficiu al integrării în UE îl constituie oportunitățile oferite tinerilor români de a studia oriunde în Europa. Tot în ediția din această duminică a emisiunii „România, te iubesc!”, PRO TV readuce în fața telespectatorilor câțiva studenți români de la Universitatea din Coventry. Aceștia și-au spus prima oară povestea în fața camerelor PRO TV în urmă cu trei ani, când erau doar o mână de studenți români la această universitate de prestigiu. În prezent, peste 600 de tineri români studiază aici. PRO TV reia povestea câtorva dintre ei, care se pregătesc acum să-și dea licența și vorbesc despre viitor. Unii dintre ei își doresc să rămână în Marea Britanie, alții și-au propus să se întoarcă în țară și să-și pună în valoare experiența și know-how-ul obținute acolo.

Duminică, în ziua alegerilor europarlamentare, vom vorbi despre alegerile românilor, despre schimbările provocate în comunități și în oameni, într-un nou reportaj marca „România, te iubesc!”

Bucuresti, 24.05.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *