metalshow

In Romania, hartuirea sexuala este pedepsita prin lege

„Hartuirea unei persoane prin amenintare sau constrangere in scopul de a obtine satisfactii de natura sexuala, de catre o persoana care abuzeaza de calitatea sau de influenta pe care i-o confera functia indeplinita la locul de munca, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu zile-amenda.” Codul Penal, art. 223, capitolul VII

Desi Codul Penal are prevederi specifice privind aceasta infractiune, in Romania nici un caz de hartuire sexuala nu a fost inca solutionat de o instanta judecatoreasca.

Acest lucru se intampla in conditiile in care 4,7% din populatia adulta (adica aproximativ 700.000 de persoane) are pe cineva apropiat care, in ultimii doi ani, a fost victima a hartuirii sexuale. In 55% dintre cazuri, agresorul a fost un sef sau un director si in 24% dintre situatii a fost vorba despre un patron, conform Cercetarii nationale privind violenta in familie si la locul de munca, CPE, 2003.

Este concluzia Centrului Parteneriat pentru Egalitate (CPE), care lanseaza, astazi, un proiect la nivel national, destinat persoanelor angajate sau aflate in cautarea unui loc de munca si care sunt potentiale victime ale hartuirii sexuale, indiferent de sex.

“Principalul motiv pentru care victimele tac este pentru ca nu isi cunosc drepturile sau nu au curajul sa apeleze la instrumentele legale pentru a se proteja. Cele mai expuse sunt persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, cu preponderenta din mediul urban” – precizeaza Irina Sorescu, managerul de proiect in cadrul CPE. „Aceste persoane sunt tinta principala a campaniei de informare pe care o vom derula timp de un an”.

Proiectul initiat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate in parteneriat cu Fundatia Concept va debuta cu o cercetare privind amploarea si caracteristicile hartuirii sexuale in Romania – studiu derulat de IMAS – si va cuprinde, in etapele ulterioare, o campanie media si o serie de dezbateri publice in 4 orase mari: Cluj, Iasi, Constanta si Bucuresti.

Primele rezultate ale studiului comandat de CPE vor fi facute publice in decembrie 2006.
Proiectul „Spune NU hartuirii sexuale” este desfasurat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE, in parteneriat cu Fundatia Concept. Proiectul este finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Societatea Civila Componenta 3 – Democratie, drepturile omului, statul de drept si independenta justitiei si de CPE din fonduri primite de la Fundatia pentru o Societate Deschisa.

Bucuresti, 13.11.2006

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *