free download 78 travel guides written by experts

Hubner in misiune pentru a atrage atentia asupra

stimulării inovării şi creşterii economice în România

Danuta Hübner, Comisar european pentru politica regională, pune astăzi accentul asupra stimulării inovării şi creşterii economice în România, în misiunea pe care o întreprinde în regiunea de nord-est a ţării. Comisarul se întâlneşte cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi vizitează proiecte, precum şi oraşul Iaşi, desemnat drept „pol de creştere”. În Bucureşti, Danuta Hübner se va întâlni cu prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu şi cu alţi miniştri responsabili pentru punerea în aplicare a politicii de coeziune. „Suntem optimişti în ceea ce priveşte perspectivele de succes: autorităţile române au demonstrat că au o viziune coerentă şi au fost foarte cooperante în timpul pregătirii şi lansării programelor pentru perioada 2007–2013”, a declarat comisarul înainte de vizită. Danuta Hübner a mai fost în România în luna iulie, iar această nouă vizită este, pentru ea, o ocazie de a vedea progresele înregistrate în privinţa investiţiilor de preaderare. „Principalele ingrediente ale dezvoltării economice de succes sunt gestionarea solidă şi eficientă, prin instituţii capabile să lupte împotriva fraudelor şi a corupţiei. Mă aştept ca România să îndeplinească aceste condiţii cu succes şi, în acest caz, vom asista la îmbunătăţirea rapidă a performanţelor economice şi, cel mai important, a calităţii vieţii tuturor. Priorităţi de prim rang sunt reformarea sectorului transporturilor şi introducerea polilor de creştere care pot cataliza dezvoltarea.”

Împreună cu prim-ministrul şi cu alţi miniştri, comisarul va trece în revistă chestiuni generale legate de politica de coeziune în România. Danuta Hübner va sublinia, de asemenea, importanţa accelerării punerii în aplicare a proiectelor de preaderare pentru a se asigura absorbţia tuturor fondurilor disponibile înainte de sfârşitul anului 2010, conform reglementărilor.

La Iaşi, împreună cu oficialităţi locale şi regionale, comisarul va explora cea mai convenabilă strategie de dezvoltare în regiune. Ea va discuta, de asemenea, despre felul în care România poate fi ajutată prin politica de coeziune să se refacă după recentele inundaţii catastrofale. Pe agendă se află şi strategia polilor de creştere, dezvoltată de România în parteneriat cu Comisia. Această strategie va contribui la asigurarea unui impact pozitiv al investiţiilor în Iaşi, nu numai asupra oraşului şi regiunii, dar şi în zonele înconjurătoare.

Comisarul se întâlneşte cu reprezentanţi ai oamenilor de afaceri, ai societăţii civile şi ai mediului universitar, precum şi cu autorităţi locale şi regionale pentru a discuta felul în care regiunea Nord-Est poate să îşi învingă slăbiciunile – relativa sărăcie a zonei – şi să îşi valorifice la maximum punctele forte în inovaţie, turism şi cultură.

Comisarul va vizita, de asemenea, staţia de tratare a apei, modernizată şi adusă la standardele europene. Acest proiect fost ISPA (acum Fondul de Coeziune) este pe cale să se încheie cu succes.

Bucuresti, 18.09.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *