free download 78 travel guides written by experts

HBO – aprilie 2012

PREMIERE

AVALON (1990)
Regia: Barry Levinson
Cu: Armin Mueller-Stahl, Elizabeth Perkins, Joan Plowright, Aidan Quinn, Leo Fuchs
Dramă, SUA 1990
2,10,21

O familie de evrei ajunge în SUA la începutul secolului XX.

O familie de evrei călătorește din Europa de Est în SUA la începutul secolului XX. Părinţi și copii încearcă să-și construiască un viitor mai bun în “Ṭara Făgăduinţei”.

Avalon, cel de-al treilea capitol al trilogiei autobiografice Baltimore a regizorului Barry Levinson (primele două s-au numit Diner și Tin Men), acoperă aproape 40 de ani din viaţa unei familii de imigranţi evrei. Sam Krichinsky (Armin Mueller-Stahl) emigrează în Baltimore în 1915, acolo unde fraţii săi Gabriel (Lou Jacobi), Hymie (Leo L. Fuchs) și Nathan (Israel Rubinek) îi așteaptă sosirea. Aici, Sam își va întâlni viitoarea soţie, pe Eva (Joan Plowright). Odată cu introducerea în poveste a lui Jules, fiul acum matur al lui Krichinsky (Aidan Quinn), pelicula se aventurează într-o ţară divizată de diferenţele culturale. Pentru că nu vrea să devină un muncitor chinuit ca tatăl său, Jules optează pentru o viaţă de vânzător ambulant. În cele din urmă, face echipă cu vărul său Izzy (Kevin Pollak) pentru a-și deschide primul magazin de televizoare din Baltimore. Așadar, dezintegrarea familiei Krichinsky e văzută în paralel cu omniprezenţa televizoarelor în casele americane. Efectul elegiac și melancolic al lui Avalon e subliniat de superba coloană sonoră a lui Randy Newman.

BIG SHOT’S FUNERAL (AKA. DA WAN)
ÎNMORMÂNTAREA ŞEFULUI
Regia: Xiaogang Feng
Cu: You Ge, Rosamund Kwan, Donald Sutherland, Paul Mazursky, Da Ying
Comedie, China 2001

Un regizor american vrea să moară într-o manieră particulară și unică…

Un operator devenit om de afaceri plănuiește o înmormântare neconvenţională pentru un faimos regizor de film care e mort.. și nu prea.

O înmormântare… Nimic mai simplu, nu-i așa? Nici vorbă! Don Tyler (Donald Sutherland), un regizor celebru, se află în China, pentru a realiza un film, când, deodată, își pierde abilitatea de a regiza. Lucy (Rosamund Kwan), asistenta și cea care se ocupă de traduceri, îl angajează pe YoYo (Ge You), un cameraman a cărui carieră cunoscuse zile mai luminoase, pentru a realiza un documentar despre planul măreț pe care Tyler dorea să îl realizeze în China. YoYo și Tyler se împritenesc foarte repede. Regizorul nu se află nici el în cea mai bună etapă în ceea ce privește inspirația, fiind preocupat serios de propria mortalitate. YoYo îi povestește acestuia despre tradițile de înmormântare din China, dar regizorul crede că amicul lui cameraman vorbește, de fapt, despre o “comedie funerară”. Cu toate acestea, povestea devine din ce în ce mai serioasă, astfel încât Don Tyler îi cere lui YoYo să organizeze o astfel de cermonie pentru el. Amicul său chinez este de acord, așa că încep pregătirile. Pentru ca totul să iasă perfect, acesta apelează la Louis King (Ying Da), un specialist în organizarea unor astfel de evenimente. Ceremonia avea să fie una impresionată, însă, apare o problemă: Regiorul nu are bani pentru a plăti pentru tot ceea ce avea să se întâmple cu acestă ocazie. Atunci, King vine cu ideea de a face rost de sponsori. Nici nu vă imaginați ce urmează din acest moment… Corporațiile dau năvală, înghesuindu-se pentru a obține publicitate cu acest prilej.

CARS 2
MASINI 2
Regia: John Lasseter, Brad Lewis
Animaţie, SUA 2010
15,19,24
Versiunea subtitrată: 15,18,21

Celebrul șofer de curse McQueen, împreună cu Mater, cel mai bun amic al său, reintră în acţiune.

Celebrul șofer de curse Fulger McQueen se reîntoarce în acţiune, ajutat și de bunul său amic Mater. Mater și McQueen se trezesc într-o nouă lume de intrigă, senzaţii tari și escapade comice în timp ce străbat în viteză tot globul.

Sequel-ul unuia dintre cele mai de succes producţii ale faimosul studio Pixar are la bază prietenia dintre Fulger McQueen şi Bucşă. Totul începe atunci când Fulger decide să participe la Grand Prix-ul Mondial şi porneşte alături de prietenii săi în ceea ce va devini aventura vieţii lor. Graţie acestui concurs, personajele ajung să călătorească în ţări precum Italia, Marea Britanie sau Japonia, iar diferenţele culturale de care aceştia se izbesc dau naştere multor situaţii comice. Dar de data aceasta, cursele de maşini nu mai constituie subiectul central al poveştii. Şi asta datorită lui Bucşă, care se trezeşte în mijlocul unei operaţiuni secrete în care el însuşi este spionul principal. Astfel este prins într-o cursă incredibilă pe străzile Japoniei și Europei, în mijlocul unei aventuri pline de peripeții, tractat de prietenii lui și urmărit de o lume întreagă. Pe lângă personajele consacrate vom mai întâlni și o sumedenie de alte mașini, una mai atrăgătoare ca cealaltă, agenți secreți, răufăcători dar și curse cu concurenţi internaționali. Secvenţele spectaculoase de cursă sunt intercalate cu parodiile de tipul James Bond care se concentrează pe Finn Rachetă, o supermaşină cu super arme însufleţită vocal de legendarul Michael Caine. Ce va alege Bucşă, să se implice în operaţiunea de spionaj sau să îl susţină pe amicul său?

CHILDREN OF THE CORN (2009)
RECOLTA ÎNSÂNGERATĂ
Regia: Donald P. Borchers
Cu: David Anders, Kandyse Mcclure, Daniel Newman, Preston Bailey, Robert Gerdisch
Horror, SUA 2009
5,13

Un cuplu de călători cade pradă unui secte rurale de copii ucigași.

Un remake al clasicei adaptări după Stephen King din 1984: doi călători ajung într-un oraș unde copiii formează un straniu cult religios, nimeni nu trăiește mai mult de 19 ani și cu toţii urmează preceptele lui Issac, un profet de 8 ani.

În acest remake dupa clasica adaptare din 1984 a unui roman de Stephen King, Burt și Vicki Stanton sunt un cuplu care călătorește de-a lungul și de-a latul tării și care se ceartă constant. În timp ce călătoresc pe un drum lăturalnic, cei doi lovesc un băieţel. Cu copilul în portbagaj, cuplul gonește după ajutor și ajunge în Gatlin, Nebraska, un orășel unde copiii au format un straniu cult religios, nimeni nu trăiește mai mult de 19 ani și cu toţii urmează preceptele lui Issac, un profet de 8 ani.

CINEMA VERITE (2011)
CINEMA VERITE
Regia: Shari Springer Berman, Robert Pulcini
Cu: Diane Lane, Tim Robbins, James Gandolfini, Patrick Fugit, Kathleen Quinlan
Dramă, SUA 2011
8,9,11,12,14,24,25

O perspectivă din culisele primului reality show al televiziunii americane.

O perspectivă din culisele revoluţionarului documentar An American Family care făcea cronica unei familii la începutul anilor ’70, transformând niște oameni obișnuiţi în staruri și lansând astfel un nou gen: reality TV.

În 1973, familia Loud a devenit un fenomen al televiziunii. Se întâmpla cu mult timp înainte ca un star rock să-şi arate membrii excentrici ai familiei sale pe micile ecrane şi cu mulţi ani înainte ca soţiile casnice să se certe între ele la televizor, în faţa naţiunii. Cinema Verite, produs de HBO Films, spune povestea din culisele unui documentar revoluţionar, An American Family, care a urmărit vieţile membrilor familiei Loud la începutul anilor 1970 şi care a adus faima familiei din Santa Barbara şi, în acelaşi timp, a creat un nou gen de televiziune: serialul de reality TV. Când a fost difuzat în 1973, An American Family a reprezentat o mare diferenţă faţă de serialele acelei perioade. Membrii unei familii au fost supuşi examinării minuţioase a publicului şi nu erau pregătiţi pentru consecinţe. Familia Loud a fost pusă în lumina reflectoarelor în timp ce părinţii (Diane Lane, Tim Robbins) se zbăteau să-şi salveze căsnicia încercând să-şi crească şi cei cinci copii adolescenţi. În special, Pat a fost criticată pentru sprijinul evident acordat fiului său homosexual, Lance (Thomas Dekker), într-o perioadă când homosexualitatea era foarte rar arătată la televizor.

DRIVE ANGRY
IADUL SE DEZLĂNŢUIE
Regia: Patrick Lussier
Cu: Nicolas Cage, Amber Heard, William Fichtner, Billy Burke, David Morse
Acţiune, SUA 2011
21,27

Un tată răzbunător scapă din iad ca să-și salveze nepoata răpită.

Nicolas Cage e starul acestui thriller plin de adrenalină unde îl interpretează pe Milton, un pușcăriaș înrăit care evadează din iad ca să împiedice ca secta care a omorât-o pe fiica sa să-i sacrifice nepoata în același ritual.

Milton, un pușcăriaș înrăit, a evadat din iad și acum are o ultimă șansă la izbăvire. Intenţia lui este să decimeze un cult malefic care i-a ucis fiica. Are doar trei zile la dispoziţie până când ei îi vor sacrifica nepoata, într-o noapte cu lună plină. El face echipă cu Piper, o chelneriţă tânără și sexi care îi pune la dispoziţie mașina sport a fostului ei iubit (un diavol pe patru roţi în culoarea vișinei coapte). Acum, cei doi sunt pe urma lui Jonah King, sângerosul lider al cultului, care crede că destinul lui e să se folosească de copil ca să declanșeze iadul pe pământ. Dar Milton mai are și alte probleme: poliţia îl urmărește și ea. Colac peste pupăză, e hărţuit și de un ucigaș enigmatic cunoscut sub porecla de “Contabilul”, care a fost trimis de diavol ca să-l recupereze pe Milton și să-l trimită înapoi în iad. Cu o viclenie diabolică și cu puteri hipnotice, “Contabilul” se află mereu pe urmele lui Milton. Alimentat de puterea motoarelor și de pură furie, Milton trebuie să-și depășească limitele omenești și să răzbune moartea fiicei sale, înainte ca ultima sa șansă la izbăvire să-i fie revocată.

GULLIVER’S TRAVELS (2010)
CĂLĂTORIILE LUI GULLIVER
Regia: Rob Letterman
Cu: Jack Black, Jason Segel, Emily Blunt, Amanda Peet, Billy Connolly
Aventură, SUA 2010
8,9,11,12,14,24,26

Scriitorul Lemuel Gulliver se trezește prizonier pe o insula Lilliput.

O re-imaginare contemporană a faimoasei povești clasice. Gulliver e un jurnalist cu gură mare, dar leneș, care se trezește brusc “gigant printre oameni” atunci când eșuează pe misterioasa insulă Liliput, reședinţa unor pitici.

Într-o re-imaginare contemporana a faimoasei poveștii clasice, Jack Black îl interpretează pe Lemuel Gulliver, un jurnalist din New York care se dezlipește greu de biroul din redacţie. După ce își convinge șefii să-i îngăduie să scrie despre Triunghiul Bermudelor, călătorește acolo și este teleportat în Liliput, o insulă încă nedescoperită. În această fantastică “lume nouă”, Gulliver este, finalmente, “al mai mare și mai tare” – și în mărime și în ego – mai ales după ce începe să spună povești și gogomănii, să-și asume cele mai mari invenţii ale lumii și să se plaseze în centrul celor mai importante evenimente istorice. Poziţia lui Gulliver e întărită și mai tare atunci când își conduce noii săi prieteni într-o bătălie îndrăzneaţă împotriva vechilor inamici. Însă după ce o ia razna și îi pune pe liliputani în pericol, el trebuie să găsească o cale să repare stricăciunile. În cele din urmă, Gulliver devine cu adevărat un “gigant printre oameni” după ce află că nu statura contează, ci cât de mare ești pe dinauntru.

HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS: PART 1
HARRY POTTER ŞI TALISMANELE MORŞII: PARTEA 1
Regia: David Yates
Cu: Daniel Radcliffe, Bill Nighy, Emma Watson, Richard Griffiths, Rupert Grint
Fantastic, Marea Britanie 2010
8,9,11,12,14,24,27

Harry, Ron și Hermione caută bucăţi din sufletul lui Voldemort.

Harry, Ron și Hermione caută bucăţi din sufletului lui Voldemort pe care el le-a extras din propria-i fiinţă și le-ascuns în locuri întunecate și îndepărtate. Dacă nu vor fi în stare să le distrugă, Voldemort va rămâne nemuritor.

Harry Potter and the Deathly Hallows / Harry Potter şi Talismanele Morţii, cea de-a şaptea şi ultima din seria aventurilor lui Harry Potter, este realizată în două părţi. În partea întâi, Harry (Daniel Radcliffe), Ron (Rupert Grint) şi Hermione (Emma Watson) pornesc într-o misiune extrem de periculoasă: aceea de a găsi şi a distruge Horcruxurile, cheia imortalităţii Lordului Cap-de-Mort. Singuri, lipsiţi de îndrumarea şi protecţia profesorilor lor, cei trei prieteni trebuie să se bazeze doar pe propriile lor puteri. Forţele Întunericului îi pândesc la fiecare pas. Însă destinul lui Harry fusese deja hotărât în trecut, în acea zi fatidică în care devenise “Băiatul care a supravieţuit.” Acum, Harry este mai aproape ca oricând de momentul pentru care se pregătise din prima zi a intrării sale la Hogwarts: bătălia finală cu Lordul Cap-de-Mort. Prima parte a unui final apocaliptic, emoţionant, frisonant și memorabil, al celei mai populare francize din lume. Pregătiţi-vă să vă luaţi rămas bun de la vrăjitorul Harry, tocilarul miraculos de care o lume întreagă s-a îndrăgostit.

IDLE HANDS
MÂINI UCIGAŞE
Regia: Rodman Flender
Cu: Devon Sawa, Seth Green, Elden Henson, Jessica Alba, Vivica A. Fox
Horror, SUA 1999

Un tânăr pierde-vară descoperă că mâna sa e posedată și are intenţii criminale.

Tânărul Anton se trezește într-o dimineaţă și descoperă că ambii săi părinţi au fost decapitaţi și transformaţi în decoraţiuni de Halloween. Spre oroarea lui, își dă seama că mâna sa dreaptă nu-l mai ascultă și e însetată de sânge.

O mână leneșă devine “instrumentul diavolului” în această comedie horror dementă în care Devon Sawa interpretează un drogat suprem a cărui lipsă de ambiţie îl transformă în ţinta favorită a Satanei. Atunci când bătrânul diavol pune mâna pe mâna dreaptă a adolescentului puturos, lucrurile o iau razna și crimele încep să curgă.

MEAN GIRLS 2
FETE RELE 2
Regia: Melanie Mayron
Cu: Meaghan Martin, Maiara Walsh, Jennifer Stone, Nicole Gale Anderson, Claire Holt
Comedie, SUA 2011
24,29,30

Un sequel ce pune accent pe pericolele popularităţii în liceu.

“Fetele de plastic” s-au întors! Acum clica e și mai amuzantă, mai la modă și mai feroce ca oricând! O fata sarcastică intră într-o luptă pe care n-o poate câștiga într-un sequel care arată ce pericole te pasc dacă ești populară în liceu.

O fata sarcastică se aventurează într-o luptă pe care n-o poate câștiga în acest sequel care arată ce pericole te pasc dacă ești populară în liceu. Jo (Meaghan Martin) e în ultimul an de liceu, e foarte încrezătoare în sine și își vede mereu de treburile ei. Aceasta din urmă e o regulă care a ajutat-o, până acum, să nu stârnească furia găștii “fetelor de plastic”. Însă atunci când Jo vede cum liderul lor, Mandi, o hărţuiește pe Abby, o colegă de clasă neajutorată (Jennifer Stone), simte că e timpul să ia atitudine. În timp ce întreaga școală e implicată în bătălie, Jo se pregătește să-i dea lui Mandi și colegilor săi o lecţie pe care să n-o uite niciodată.

NO STRINGS ATTACHED (2011)
FĂRĂ OBLIGAŢII
Regia: Ivan Reitman
Cu: Natalie Portman, Ashton Kutcher, Kevin Kline, Cary Elwes, Greta Gerwig
Comedie, SUA 2011
8,9,11,12,14,24,28

Pot partenerii sexuali să rămână cei mai bun prieteni?

Emma e o doctoriţă ocupată care îi propune lui Adam, cel mai bun prieten al ei, o relaţie sexuală cu o singură regulă: fără obligaţii. Dat atunci când lucrurile se complică, vor putea ei să rămână prieteni?

Emma (Natalie Portman) și Adam (Ashton Kutcher) sunt prieteni de-o viaţă. E sufficientă o noapte de sex pentru ca totul să riște să se ducă pe apa sâmbetei. Pentru a-și proteja relaţia de prietenie, cei doi fac un pact și decid să aibă o relaţie “fără obligaţii.” “Fără obligeţii” înseamnă fără gelozie, fără așteptări, fără certuri, fără flori, fără alintături. Înseamnă că fiecare are voie să facă orice vrea, cu cine vrea, în orice loc public vrea, atâta timp cât niciunul nu se va îndrăgosti. Acum, se pune întrebarea: poţi face sex cu cineva fără să cazi în mrejele iubirii? Oare va supravieţui prietenia lor?

PIE IN THE SKY
VISE ÎMPLINITE
Regia: Bryan Gordon
Cu; Josh Charles, Anne Heche, John Goodman, Christine Lahti, Peter Riegert
Comedie, SUA 1996

Atunci când vine vorba de sex, dragoste și trafic, sincronizarea e cea mai importantă.

Cele două pasiuni de-o viaţă ale lui Charlie sunt evitarea ambuteiajelor și Amy, o dansatoare care i-a fost, odată, vecină. Charlie descoperă că viaţa e ca o autostradă: odată ce te pornești, nu te mai poţi opri.

Când vine vorba despre sex, iubire sau trafic, sincronizarea este cea mai importantă. Dacă aveți dubii, întrebați-l pe Charlie Dunlap. El și Amy s-au cunoscut în copilărie, iar acum destinele lor se întersectează din nou, dar ceva pare să nu meargă chiar așa cum și-ar dori… Ea își dorește ceva, iar el visează la altceva. Oare vor reuși cei doi să fie până la urmă pe aceeași frecvență? Din distribuție, John Goodman, Christine Lahti, Peter Riegert, Christine Ebersole, Bob Balaban și Wil Wheaton.

RANGO
Regia: Gore Verbinski
Animaţie, SUA 2011
16,19,20

Un cameleon, animal de companie, se trezește într-un oraș din vest terorizat de un bandit.

Rango e un cameleon alintat ce duce o viaţă pașnică în postură de animal de companie. După un accident de mașină, el se trezește într-un vechi oraș din vest pe nume “Praf”. Orașul are nevoie ca de apă de un erou și un șerif.

Atunci când un cameleon ce trăiește ca animal de companie suferă o criză de identitate și ajunge într-un orășel din vest ca desprins din filmele western pe nume “Praf”, el are oportunitatea unică de a se reinventa complet. Prezentându-se drept “Rango”, cameleonul pretinde a fi un erou și începe să mintă atât de bine, încât șeriful orașului în criză cere să-l vadă. Întrebarea e: poate acest cameleon complet neregătit și necalificat să schimbe în bine viitorul orașului? Şi cum întră revelaţiile spirituale și atmosfera vestului în ecuaţie? Premiul Oscar pentru cel mai bun film de animaţie a lui 2011.

ROLE MODELS
PRIETENI MODEL
Regia: David Wain
Cu: Seann William Scott, Paul Rudd, Elizabeth Banks, Christopher Mintz-Plasse, Bobb’E J. Thompson
Comedie, SUA 2008
7,13,23

După o zi alături de adolescenţi, pușcăria nu mai pare o perspectivă întunecată.

Doi agenţi de vânzări distrug un jeep într-o orgie bahică. Judecătorul le dă două posibilităţi: fie merg la închisoare, fie petrec150 de ore într-un program în care trebuie să păstorească niște puști. Prima varianta e si cea mai ușoară.

Wheeler şi Danny nu ar fi niciodată prima alegere a unor părinţi care sunt în căutare de babysitter, de fapt, aceştia nu ar fi luaţi în calcul nici măcar în glumă pentru un astfel de job. Ei bine, vorbim despre doi agenţi de vânzări burlaci care calcă pe bec şi ajung la închisoare. La proces, judecătorul le oferă inculpaţilor posibilitatea de a alege: închisoare sau 150 de ore de muncă în folosul comunităţii. De fapt, este vorba despre un program de îndrumare a adolescenţilor cu probleme. Ceea ce se întâmplă este că, după o zi petrecută cu puştii, varianta la care renunţaseră, adică închisoare, parcă nu li se mai pare celor doi una atât de rea. Pelicula lui David Wain a obţinut nominalizări la Broadcast Film Critics Association Awards, MTV Movie Awards, Teen Choice Awards.

SOUL SURFER
LUPTA CU VALURILE
Regia: Sean Mcnamara
Cu: Annasophia Robb, Helen Hunt, Dennis Quaid, Lorraine Nicholson, Kevin Sorbo
Dramă, SUA 2011
10,14,18,19,29

Un fată campioană la surfing își pierde braţul după ce e atacată de rechin.

O adolescentă ce face surfing încearcă să-și facă curaj să se întoarcă în ocean, după ce-și pierde un braţ din cauza atacului unui rechin. Un dramă sportivă inspirată dintre-o incredibilă poveste adevărată.

Soul Surfer e povestea adevărată, plină de inspiraţie, a adolescentei Bethany Hamilton, campioană la surfing, care și-a pierdut un braţ în urma atacului unui rechin și care a depășit, cu curaj, toate obstacolele, ca să devină din nou campioană graţie unei hotărâri de fier și a unei credinţe de nezdruncinat. După evenimentul care i-a schimbat viaţa și i-a luat braţul, ambiţia înverșunată a lui Bethany și idealurile sale o fac să se gândească la o revenire. Această luptă îi dă îndrăzneala de a-și transforma durerea într-un dar pentru cei din jur.

AUTOBIOGRAFIA LUI NICOLAE CEAUșESCU
Regia: Andrei Ujica
Documentar, România 2010
26

Dictatorul Nicolae Ceaușescu își trece în revistă lunga sa domnie: 1965-1989.

În timpul procesului sumar la care el și soţia sa au fost supuși, Ceausescu își revizitează lunga ședere la putere: 1965-1989. Filmul explorează imaginea dictatorului roman folosindu-se de materiale de arhiva oficiale, puţin cunoscute.

În timpul procesului sumar la care a fost supus împreuna cu soţia sa, Nicolae Ceausescu își trece în revistă perioada din viaţă în care a fost la putere: 1965 – 1989. Asistăm la un tablou de epocă, unul care ne aduce aminte prin amploare de frescele filmice americane despre generaţia războiului din Vietnam, de exemplu. Regizorul Andrei Ujica și-a compus documentarul din peste 1.000 de ore de material din arhive: secvenţe surprinse cu dictatorul și soţia sa, Elena pe santiere, în birou, la congrese, în timpul vacanţelor, atunci când joaca șah, inspectează ravagiile făcute de cutremurul din ‘77 sau participă la înmormântarea lui Dej.Documentarul este realizat exclusiv din imagini de arhivă (peste 1000 de ore de înregistrări) obţinute de la TVR şi de la Arhiva Naţională de Filme şi prezintă inclusiv scena judecăţii soţilor Ceauşescu, din decembrie ’89. Au fost incluse în documentar şi imagini în premieră, care nu au mai fost difuzate pentru că au “căzut” la cenzură.

THE BEAVER
CASTORUL
Regia: Jodie Foster
Mel Gibson, Jodie Foster, Anton Yelchin, Jennifer Lawrence, Cherry Jones
Dramă, SUA 2011
1,2,4,5,7,17,18

Un bărbat găsește o modalitate unică de-a face faţă bolii sale mintale.

Walter, odinioară un familist fericit, a atins acum fundul. În cele mai negre clipe ale sale, el își găsește un salvator neobișnuit: o marionetă-castor care preia controlul vieţii sale, într-o încercare de a i-o face mai bună.

Jodie Foster regizează și joacă, alături de Mel Gibson, în The Beaver – o poveste emoţionantă despre un om care se îmbarcă într-o călătorie de a-și redescoperi familia și de a-și lua existenţa de la capăt. Consumat acum de demoni, Walter Black a fost odată directorul de succes al unei companii de jucării și un familist fericit. Depresia, însă, l-a pus la pământ. Oricât s-ar strădui, Walter nu e în stare să-și revină.. până când o marionetă sub formă de castor îi intră în viaţă.

THE CRAIGSLIST KILLER
UCIGAŞUL DE PE CRAIGSLIST
Regia: Stephen Kay
Cu: Jake Mcdorman, Agnes Bruckner, Josh Close, Julia Campbell, Kevin Kilner
Thriller, SUA 2011
17

Phili Markoff, un conștiincios student la medicină, duce o viaţă dublă.

Phili Markoff, un conștiincios student la medicină, duce o viaţă dublă în care descinde în lumea bolnavă a jocurilor de noroc, a violenţei și, în cele din urmă, a crimei.

The Craigslist Killer urmărește viaţa sumbră, misterioasă pe care Philip Markoff a dus-o în timp ce se pregătea pentru un viitor promiţător ca doctor și o viaţă fericită alături de logodnica sa, Megan McAllister.
Markoff, unul dintre cei mai sclipitori studenţi de la Universitatea din Boston, era destinat pentru o carieră măreaţă. În ochii lui Megan, ai prietenilor săi, ai colegilor și ai profesorilor, părea că nu poate da greș. Dar ascunși de ochii celor apropiaţi, exista o pornire criminală pe care doar victimele lui o știau – totul începe în 14 aprilie 2009, odată cu uciderea unei maseuze care își făcea publicitate prin Craiglist. Atunci când poliţia descoperă că aceste crime brutale, cât și o serie de alte atacuri asupra femeilor sunt toate legate de anunţuri publicitare plasate pe Craiglist, ancheta îi va conduce în cele din urmă pe detectivi spre Markoff.

THE VIRGINITY HIT
CUM SĂ-ŢI PIERZI VIRGINITATEA
Regia: Huck Botko, Andrew Gurland
Cu: Matt Bennett, Jacob Davich, Ernst Jacobi, Justin Kline, Krysta Rodriguez
Comedie, SUA 2010
12,17,28

O aventură care demonstrează că întotdeauna îţi amintești “de prima dată”.

Patru bărbaţi, un aparat de filmat și experienţa lor hilară alcătuiesc cronica unei experienţe de maturizare excitante și terifiante: pierdera virginităţii.

Patru băieţi, o cameră video şi experienţa lor hilară a unuia dintre cele mai importante momente din viaţă: pierderea virginităţii. Matt (Matt Bennett) este singurul dintre cei patru care nu a mers până la capăt, deorece doreşte ca acest eveniment să aibă loc împreună cu prietena lui atunci când relaţia lor avea să împlinească doi ani. Dar află că fata îl înşela, aşa că devine stresant de important să rezolve această problemă a virginităţii. În această situaţie apăsătoare, prietenii îi sunt aproape şi îl ajută şi ei cum se pricep mai bine.

THE WORLD’S WORST PLACE TO BE GAY?
HOMOSEXUALI ÎN UGANDA
Regia: Chris Alcock
Documentar, SUA 2011
19

Cum e sa fii gay în Uganda, acolo unde homosexualitatea e ilegală?

Scott Mills călătorește în Uganda, acolo unde pedeapsa cu moartea ar putea fi introdusă pentru homosexualitate. El încearcă să afle cum e să trăiești într-o societate care persecută oameni ca el.

Când vedem atâtea personaje gay în serialele TV, ne vine dificil să ne imaginăm că în anumite părţi ale lumii, homosexualitatea e încă ilegală și e văzută ca un păcat. În film, animatorul de radio Scott Mills (care e gay), călătorește în Uganda, o ţară care, recent, a propus o lege ce introduce pedeapsa cu moartea pentru “actele homosexuale”.

Uganda, naţiune care găzduiește în jur de 33 de milioane de oameni, e o ţară periculoasă pentru gay. Discursurile înveninate împotriva homosexualilor sunt un sport naţional. Ziarele le expun numele pe primele pagini și promovează propagandă anti-gay. Homosexualii și lesbienele fug de acasă ca să-și salveze vieţile și sunt constrânși să se ascundă în locuri inumane. Scott Mills a fost martorul unor scene de coșmar încercând să demonstreze că principalul pilon al propagandei anti-gay este biserica, din moment ce primii misionari au predicat idea că homosexualitatea e o abominaţie și un rău.

TITEUF, LE FILM (AKA. TITEUF, THE FILM)
TITEUF
Regia: Zep
Animaţie, Franţa 2011
22

Catastrofă! Nadia își celebrează ziua de naștere și Titeuf nu e invitat?

Ce naiba se întâmplă? Nadia își aniversează ziua de naștere și Titeuf n-a fost invitat! Cum se poate? Cum a putut să-l uite, ţinând cont de atitudinea bine studiată, super-seducătoare pe care el o adoptă de câte ori se întâlnesc?

Titeuf e o comoară naţională în Franţa, acolo unde benzile sale desenate sunt imens de populare. Viziunea copilărească a lui Titeuf asupra lumii adulte e făcută din părţi egale de naivitate și rebeliune pre-adolescentină. Acum ajunge pe marele ecran, marcând debutul în ficţiune al autorului și desenatorului Zep (pseudonimul lui Philippe Chappuis), care își adaptează aici propriul său material. Titeuf face slalom între momentele petrecute cu bunica sa la ţară, sesiunile cu psihiatrul și conferinţele din curtea școlii. Imaginaţia sa îl va duce din vremurile preistorice, în vestul îndepărtat, acolo unde va întâlni un vechi aventurier care seamănă straniu cu Johnny Hallyday. Dar principala sa problemă e de ce nu l-a invitat Nadia la ziua ei? Cum se poate așa ceva? Cum a putut să-l uite, ţinând cont de atitudinea lui bine studiată, super-seducătoare pe care o adoptă de câte ori se întâlnesc?

VARG (AKA. WOLF)
LUPUL
Regia: Daniel Alfredson
Cu: Peter Stormare, Robin Lundberg, Marie Delleskog, Rolf Degerlund, Inga Sarri
Dramă, Suedia 2008
3,13,29

Tradiţiile poporului Sami se bat cap în cap cu regulile societăţii moderne.

Klemens și nepoata sa Nejla administrează o mică herghelie de reni în sălbăticie, la graniţa dintre Norvegia și Suedia. Atunci când turma e atacată, lumea lor fragilă e zdruncinată. Disperaţi, încearcă să-și facă singuri dreptate.

O poveste din sălbăticie, unde condiţiile de supravieţuire se bat cap în cap cu regulile societăţii. Klemens și nepoata sa Nejla au în grijă o mică turmă de reni în peisajul maiestuos și crud de la graniţa dintre Norvegia și SUedia. Lupii sălbatici erau, odinioară, frecvenţi în regiune, dar decenii de braconaj i-au transformat într-o specie pe cale de dispariţie și uciderea unuia e acum o crimă care îi poate aduce vânătorului patru ani în închisoare. Klemens e un bărbat singuratic care se luptă să menţină un stil de viaţă tradiţional, iar ambiţia lui Nejla e aceea de a putea trăi alături de unchiul său. Dar familia și presiunile societăţii moderne conspiră împotriva planurilor ei. Lumea lor fragilă e zguduită atunci când turma este atacată de lupi.

WHEN STRANGERS CLICK
ÎNTÂLNIRI ONLINE
Regia: Robert Kenner
Documentar, SUA 2011
12,17,23

Un documentar HBO despre căutarea dragostei pe internet.

Din ce în ce mai des, cuplările de pe internet evoluează în întâlniri în viaţa reală, sex, căsătorie și chiar familii. HBO investighează acest fenomen.

Din ce în ce mai des, cuplările de pe internet evoluează în întâlniri în viaţa reală, sex, căsătorie și chiar familii. HBO investighează acest fenomen, transpunându-l de pe ecranele computerelor, pe cel al televizoarelor. Internetul e Cupidon în acest documentar despre căutarea conexiunii umane prin conexiunea de internet. Petrecând majoritatea timpului liber în interiorul chat room-urilor, al site-urilor de dating și al lumilor virtuale, cele cinci personaje centrale navighează în “cea de-a doua lor viaţă” cu o ușurinţă mai mare decât în prima. Pe măsură ce fiecare dintre ele își povestesc aventurile pe care le-au avut în goana după companie, un fapt devine clar: internetul poate fi cea mai bună uneltă de a combate astăzi singurătatea.

WINNIE THE POOH
WINNIE DE PLUŞ
Regia: Stephen J. Anderson, Don Hall
Animaţie, SUA 2011
8,17

O goană nebunească de a-l salva pe Christopher Robin de un pericol imaginar.

Citind greșit o notiţă a lui Christopher Robin, Bufniţa îi convinge pe Tigru, Iepure, Porcușor, Pooh, Kanga, Roo și pe Aiurel că tânărul lor prieten a fost capturat de o creatură și cu toţii pleacă să-l salveze…

Având ca “arme” șarmul peren, inteligenţa și aiureala cărţuliilor originale, această prima aventură pe marele ecran a lui Pooh reunește publicul cu “ursuleţul prostuţ, dar filozof” și cu prietenii săi Tigrul, Iepurele, Porcușorul, Bufniţă, Kanga, Roo și, evident, Aiurel care și-a pierdut coada. “Ai trăit vreodată o zi în care toate să-ţi meargă prost, Aiurel?” întreabă Pooh. Bufniţa trimite întreaga gașcă într-o călătorie sălbatică pentru a-l salva pe Christopher Robin de la un pericol imaginar. Pentru toţi, va fi o zi extrem de obositoare.

WRONG TURN 3: LEFT FOR DEAD
DRUM INTERZIS 3
Regia: Declan O’Brien
Cu: Janet Montgomery, Tamer Hassan, Tom Frederic, Gil Kolirin, Borislav Iliev
Horror, SUA 2009
26

Un grup de tineri care fac camping dau peste o familie de canibali vicioși.

E sezon de vânătoare, iar “Trei Degete” și clanul său de mutanţi canibali vânează un grup de turiști prin pădure. Când un autobuz cu deţinuţi se prăbușește în apropiere, condamnaţii devin felul doi de mâncare.

De trei ori mai multă frică… de trei ori mai multă oroare.. de trei ori mai multă teroare! Trei Degete și familia sa nebună de canibali mutanţi au o poftă de mâncare incredibilă în această poveste terifiantă și sângeroasă. Primul fel de mâncare pentru familia însetată de sânge se conturează atunci când un grup de turiști le intră în raza vizuală. Aceștia își dau seama prea târziu că nu doar căpușele mușcă rău în pădure. Dar atunci când câţiva dintre cei mai cumpliţi ucigași din ţară evadează dintr-un autobuz care-i transporta spre închisoare, Trei Degete și familia se confruntă, în sfârșit, cu niște “delicatese” care nu le mai vin pe tavă. Cine va triumfa și cine va fi mâncat: pușcăriașii criminali sau ucigașii mutanţi?

ZATHURA: A SPACE ADVENTURE
ZATHURA: O AVENTURĂ SPAŢIALĂ
Regia: Jon Favreau
Cu: Jonah Bobo, Josh Hutcherson, Dax Shepard, Kristen Stewart, Tim Robbins
Fantastic, SUA 2005
9,17,29

Doi fraţi certăreţi sunt atrași într-o aventură inter-galactică.

Doi fraţi certăreţi sunt propulsaţi în spaţiu, în timp ce joacă un joc misterios pe care l-au descoperit în beciul lor. Dacă nu reușesc să ajungă pe misterioasa planeta Zathura, ei ar putea rămâne prizonieri în spaţiu pentru totdeauna.

După ce tatăl lor pleacă la muncă, lăsându-i în grija surorei cele mare, fraţii Danny și Walter de 6 și, respectiv, 10 ani, sunt propulsaţi în spaţiu în timp ce joacă un joc misterios pe care l-au descoperit în vechea lor casă. În această călătorie fantastică, li se alătură un astronaut în derivă, și cu toţii trebuie să supravieţuiască “dușurilor” de meteorit, extratereștrilor ostili și unui robot care o ia razna. Cu ajutorul astronautului, Danny și Walter renunţă la certurile lor și încearcă să termine jocul ca să se întoarcă acasă. Acum trebuie să se confrunte cu cea mai mare provocare din viaţa lor: o bătălie împotriva unei forţe gravitaţionale care îi trage în vidul întunecat al planetei Zathura. O film inspirat dintr-o carte best-seller al celebrului autor Chris Van Allsburg (The Polar Express, Jumanji).

GAME OF THRONES II
Urzeala tronurilor – II, Ep. 1

O luptă epică pentru putere amplasată într-un regat vast și violent.

Bazat pe faimoasele romane fantasy ale lui George R.R.Martin, serialul urmărește regi și regine, cavaleri și renegaţi, mincinoși și nobili în timp ce se luptă pentru putere.

Inspirat din faimoasa serie de romane fantasy scrisă de George R.R. Martin, Game Of Thrones urmărește regi și regine, cavaleri și renegaţi, mincinoși și nobili în timp ce se luptă pentru putere într-un ţinut în care verile ţin decenii și iernile pot dura o viaţă. Cazanul fierbe. De la sudul cel perfid, la estul sălbatic, trecând prin nordul cel îngheţat, unde un zid înalt de gheaţă protejează regatul de forţe sinistre, familii puternice sunt implicate într-un joc de-a șoarecele și pisica pentru controlul celor Şapte Ṭinute din Westeros. Bătălia pentru Tronul de fier a început.

CARRYOVER MOVIES

AGATHA (1979)
Regia: Michael Apted
Cu: Dustin Hoffman, Vanessa Redgrave, Timothy Dalton, Helen Morse, Tony Britton
UK, dramă 1979

Agatha Christie a dispărut într-o noapte de decembrie, în 1926

Agatha Christie, faimoasa autoare de romane poliţiste, a dispărut misterios într-o noapte de decembrie, în 1926. Întâmplările prin care a trecut cât a lipsit din viaţa publică au fost la fel de pline de suspans ca şi cărţile ei.

Vanessa Redgrave şi Dustin Hoffman sunt starurile acestui film despre faimoasa scriitoare de romane poliţiste Agatha Christie şi despre bărbatul cu care se presupune că a trăit o misterioasă poveste de dragoste. În viaţa reală, în decembrie 1926, scriitoarea de romane de suspans Agatha Christie a dispărut pentru 11 zile. Nici până astăzi, nu se ştie ce a făcut ea în acele zile. Pelicula regizată de Michael Apted vine cu un răspuns imaginar în ceea ce priveşte acest mister. Astfel, dezvoltă ipoteza că, după moartea mamei sale şi după vestea că soţul (Timothy Dalton) are de gând să o părăsească, doamna Christie (Vanessa Redgrave), a luat avionul şi s-a îndreptat către Harrogate. În vreme ce toată lumea îşi punea întrebări în ceea ce priveşte locul unde s-ar afla ea, Wally Stanton (Dustin Hoffman), un reporter american, reuşeşte să o găsească şi încearcă să o ajute.

B.A.P.S.
PRINŢESE DE CULOARE…
Regia: Robert Townsend
Cu: Halle Berry, Martin Landau, Ian Richardson, Natalie Desselle, Troy Beyer
Comedie, SUA 1997

Două femei îi redeşteaptă unui milionar din Los Angeles pofta de viaţă demult pierdută.

Halle Berry, câştigătoare a unui premiu Oscar, interpretează una dintre cele două prietene care îi reaprind unui milionar din Beverly Hills pofta de viaţă demult pierdută. În schimb, el le învaţă cum să devină “prinţese de culoare” în această comedie deliciousă.

Nisi (Halle Berry) şi Mickey (Natalie Desselle) au inimi mari şi vise chiar şi mai măreţe: vor să deschidă prima combinaţie de frizerie şi de restaurant cu mâncare tradiţională afro-americană. Într-un efort de-a câştiga bani ca să-şi pună în aplicare planul, ele dau o audiţie pentru un video clip muzical în Los Angeles şi, după câteva întâmplări neobişnuite, sfârşeşc prin a ajuta un servitor din Beverly Hills să îngrijească de un milionar în vârstă, care le primeşte pe fete în impozanta sa reşedinţă. În timp ce au grijă de bogătaş, fetele încep să trăiască pe picior mare şi se trezesc implicate, fără să vrea, într-un complot de escrocare a milionarului.

BLOODWORTH (AKA. PROVINCES OF NIGHT)
LEGĂTURI DE SÂNGE
Regia: Shane Dax Taylor
Cu: Val Kilmer, Kris Kristofferson, Hilary Duff, Reece Thompson, Frances Conroy
Dramă, SUA 2010

Un muzician country se întoarce acasă după 40 de ani de pelegrinări…

După 40 de ani de pelegrinări, un muzician country se reîntoarce acasă, într-un colţ uitat din Tennessee, ca să descopere că nevasta pe care-a părăsit-o este bolnavă psihic şi că cei trei fii ai săi sunt acum maturi şi furioşi pe el. Doar nepotul său îl tratează cu respect..

Au trecut 40 de ani de când E.F. Bloodworth (Kris Kristofferson), un muzician nomad de muzica country, şi-a abandonat soţia iubitoare şi fii pentru o viaţă petrecută mereu pe drumuri. Acum, la final de carieră, Bloodworth se întoarce acasă şi e forţat să se confrunte cu consecinţele a ceea ce a lăsat în urmă. Fosta sa soţie, Julia (Frances Conroy) e complet distrusă psihic şi cei trei fii ai săi, Warren (Val Kilmer), Boyd (Dwight Yoakam) şi Brady (W. Earl Brown) sunt foarte furioşi pe el. Singura consolare este relaţia din ce în ce mai strânsă cu Fleming, nepotul pe care, până acum, nu l-a cunoscut. Dar atunci când Fleming o întâlneşte pe Raven (Hilary Duff), femeia viselor sale, prezenţa lui Bloodworth ar putea face ca istoria să se repete…

CHANGELING (2008)
SCHIMBUL
Regia: Clint Eastwood
Cu: Angelina Jolie, John Malkovich, Amy Ryan, Jeffrey Donovan, Devon Gearhart
Dramă, SUA 2008

O mamă îndurerată se confruntă cu poliţia coruptă în încercarea sa disperată de a-şi recupera copilul răpit.

Rugăciunile lui Christine Collins (Angelina Jolie) sunt ascultate atunci când fiul ei răpit îi este redat. Dar nu trece mult până când realizează faptul că băiatul nu e al ei. Confruntându-se cu poliţia coruptă şi cu un public sceptic, ea caută cu disperare răspunsuri.

Los Angeles, anul 1928. Într-o sâmbătă dimineaţă, undeva într-o suburbie muncitorească, Christine (Angelina Jolie) îşi ia la revedere de la fiul ei şi pleacă la serviciu. Când se întoarce, descoperă că băiatul dispăruse. Urmează o căutare disperată, dar fără niciun rezultat. Câteva luni mai târziu, ea află că băieţelul ei a fost găsit. Deşi toată lumea este fericită pentru ea, Christine ştie că băiatul nu este copilul său. Femeia nu are de gând să renunţe la gândul că îşi va recăpăta copilul, aşa că face presiuni asupra autorităţilor să continue căutarea. Dar, nu este deloc uşor să fii femeie, mai ales că suntem în 1928!!!
Pelicula lui Clint Eastwood a primit nominalizări la Oscar, BAFTA, Cannes, Globurile de Aur şi Satellite Awards.

CIRQUE DU FREAK: THE VAMPIRE’S ASSISTANT
CIRCUL ORORILOR: ASISTENTUL VAMPIRULUI
Regia: Paul Weitz
Cu: John C. Reilly, Josh Hutcherson, Chris Massoglia, Patrick Fugit, Ken Watanabe
Fantastic, SUA 2009

Un adolescent rupe un străvechi pact de ne-agresiune dintre două facţiuni rivale de vampiri.

Atras într-o existenţă fantastică, populată cu monştri de circ renegaţi şi creaturi groteşti ale nopţii, un adolescent va abandona siguranţa unei existenţe plicticoase şi îşi va împlini destinul într-un univers coşmăresc.

Cirque Du Freak spune povestea unui băiat care rupe, involuntar, un pact de ne-agresiune vechi de 200 de ani dintre două facţiuni rivale de vampiri. Atras într-o existenţă fantastică, populată cu monştri de circ renegaţi şi creaturi groteşti ale nopţii, un adolescent va abandona siguranţa unei existenţe plicticoase şi îşi va împlini destinul într-un univers coşmăresc. Darren, un băiat de 14 ani, a crescut ca toţi ceilalţi copii din cartierul său suburban. Şi-a făcut prieteni, a luat note bune la şcoală şi a căutat să se ferească de necazuri. Dar atunci când el şi prietenii săi dau peste un circ ambulant, lucrurile încep să se schimbe. Acesta e exact momentul în care un vampir pe nume Larten Crepsley îl transformă într-o creatură însetată de sânge. Proaspăt devenit vampir, Darren se alătură trupei Cirque Du Freak, un show ambulant plin de creaturi monstroase. În timp ce băiatul îşi exersează puterile nou dobândite în această lume sumbră, el devine un trofeu preţios atât pentru vampiri, cât şi pentru rivalii lor şi mai periculoşi. În timp ce încearcă să supravieţuiască, puştiul se luptă să-şi păstreze şi ultima resursă de umanitate.

COP OUT (2010)
POLIŢIST ÎN MISIUNE
Regia: Kevin Smith
Cu: Bruce Willis, Tracy Morgan, Adam Brody, Kevin Pollack, Ana De La Reguera

Doi vechi poliţişti parteneri sunt pe urmele unui card rar de baseball care a fost furat.

O comedie despre un poliţist new yorkez veteran (Bruce Willis) al cărui preţios card de baseball e furat. Cum e singura modalitate prin care îşi poate permite să plătească pentru viitoare nuntă a fiicei sale, el îşi recrutează partenerul ca să dea de urma gangsterului obsedat de obiecte de colecţie.

O comedie plină de acţiune al cărui protagonist este Jimmy Monroe (Bruce Willis), un poliţist veteran căruia îi este furat un card rar de baseball. Situaţia este foarte delicată pentru că acel cartonaş preţios era singura modalitate de a plăti pentru nunta fiicei sale care urmează să aibă loc în curând. Astfel încât, el apelează la Paul Hodges (Tracy Morgan), partenerul său din poliţie, pentru a-l ajuta să pună mâna pe hoţ. Pentru că au deja o grămadă pe cap şi nu par a mai avea nimic de pierdut, Jimmy şi Paul vor încălca orice regulă pentru a putea recupera cardul de colecţie.

FRIENDS WITH MONEY
PRIETENI CU BANI
Regia: Nicole Holofcener
Cu: Jennifer Aniston, Frances Mcdormand, Joan Cusack, Catherine Keener, Greg Germann
Dramă, SUA

Patru prietene: trei dintre ele sunt bogate şi căsătorite. A treia e Olivia, care nu-i niciuna, nici alta.

Povestea a patru foarte bune prietene ale căror vieţi confortabile sunt date peste cap atunci când problemele vârstei mijlociii încep să-şi facă simţite prezenţa. Filmul pictează un portret dureros de hilar al vieţii moderne dintr-un cartier din Los Angeles foarte sensibil la diferenţele de clasă.

"O comedie cu un simt de observatie ascutit." Leah Rozen, People Jennifer Aniston, Catherine Keener, Frances McDormand si Joan Cusak joaca intr-un film pe care New York Times il lauda ca fiind "o comedie dulce-amaruie despre drama de a fi in viata…" – Manohla Dargis. "Friends With Money" – povestea a patru prietene foarte bune, ale caror vieti confortabile sunt date peste cap de realitatile varstei de mijloc, care tocmai se instaleaza. Filmul picteaza un portret dureros de hilar al vietii moderne in partea de vest a Los Angeles-ului, sensibila la ideea de clasa. Un film scris si regizat de Nicole Holofcener (Lovely and Amazing), "Friends With Money" a fost selectat pentru Seara Inaugurala la Festivalul de Film de la Sundance 2006 si este aplaudat ca fiind "inteligent, spiritual si derulat in ritm alert." – Peter Travers, Rolling Stone.

HEREAFTER
HEREAFTER: DINCOLO DE VIAŢĂ
Regia: Clint Eastwood
Cu: Matt Damon, Cécile De France, Frankie Mclaren, George Mclaren, Jay Mohr
Dramă, SUA 2010

Povestea a trei oameni care se confruntă cu moartea în moduri diferite.

O dramă care se concentrează asupra a trei oameni – un muncitor american, o jurnalistă franceză şi un licean londonez – care, fiecare în felul său unic şi profund, se confruntă cu moartea. În urma acestor experienţe, ei vor fi schimbaţi pentru totdeauna.

Hereafter spune povestea a trei oameni care se confruntă cu moartea în feluri diferite. George (Matt Damon) e un muncitor american care are o legătură specială cu viaţa de apoi ce datează încă din copilărie. La celălalt capăt al lumii, Marie (Cécile De France), o ziaristă franceză, a văzut moartea cu ochii şi a trecut “dincolo”, experienţă care i-a zguduit realitatea. Atunci când liceanul Marcus (Frankie şi George McLaren) îşi pierde persoana cea mai apropiată, el are nevoie disperată de răspunsuri. Fiecare dintre aceştia caută adevărul, iar vieţile lor se vor intersecta şi se vor schimba după întâlnirea cu moartea şi cu viaţa “de după”. Legendarul Clint Eastwood regizează această poveste originală, obsedantă, după un scenariu scris de Peter Morgan, autor nominalizat de două ori la premiile Oscar.

INVICTUS
NEÎNFRÂNT
Regia: Clint Eastwood
Cu: Morgan Freeman, Matt Damon, Tony Kgoroge, Patrick Mofokeng, Matt Stern
Dramă, SUA 2009

"Sportul are puterea de a schimba lumea…” – Nelson Mandela.

Regizorul Clint Eastwood spune în Invictus povestea adevărată şi plină de inspiraţie a felului în care Nelson Mandela (Morgan Freeman) şi-a coalizat forţele cu căpitanul echipei de rugby a Africii de Sud, Francois Pienaar (Matt Damon), ca să unească o ţară întreagă.

Africa de Sud, anul 1995. După ce a supravieţuit mulţi ani în închisoare, Nelson Mandela (Morgan Freeman) este eliberat, îşi conduce ţara pentru a învinge apartheidul şi este ales preşedinte. Dar, după cinzeci de ani, ura moştenită ameninţa să destrame ţara. Cam aceasta era situaţia în clipa în care Mandela a început să discute cu Francois Pienaar (Matt Damon), căpitanul celor de la Springboks, echipa naţională de rugby a Africii de Sud, care era de multă vreme considerată un simbol al opresiunii. În cele din urmă, Mandela, Pienaar şi jucătorii de la Springboks au reuşit să unească 43 de milioane de oameni într-o naţiune care avea acelaşi vis: câştigarea Cupei Mondiale de Rugby.

Două nominalizări la Oscar (pentru cel mai bun rol principal – Morgan Freeman- şi cel mai bun rol secundar – Matt Damon); precum şi premii şi nominalizări la Globurile de Aur, Awards of the Japanese Academy, Black Reel Awards, Broadcast Film Critics Association Awards, Dallas-Fort Worth Film Critics Association Awards, David di Donatello Awards, Image Awards.

IT’S COMPLICATED
E TARE COMPLICAT!
Regia: Nancy Meyers
Cu: Meryl Streep, Steve Martin, Alec Baldwin, John Krasinski, Lake Bell
Comedie, SUA 2009

Un cuplu divorţat de ani buni trăieşte o a doua poveste de dragoste, tardivă şi neaşteptată.

Jane (Meryl Streep) are copii mari, o băcănie prosperă şi o relaţie amicală cu fostul ei soţ, Jake (Alec Baldwin). Dar viaţa ei se complică atunci când un prânz inocent se transformă într-un lucru greu de imaginat… într-o nouă poveste de dragoste.

Magnifica Meryl Streep conduce o distribuţie extraordinara ce-i mai include pe Steve Martin şi pe Alec Baldwin în această hilară poveste romantică. Jane are trei copii maturi, o băcanie prosperă în Santa Barbara şi o relaţie amiabilă cu fostul ei soţ, Jake. Acum, la un deceniu după divorţ, un prânz inocent se transformă într-un lucru greu de imaginat – într-o nouă poveste de dragoste. Cei prinşi la mijloc în acest romance reaprins sunt tânăra soţie a lui Jake şi Adam, un arhitect recent divorţat care se îndrăgosteşte de Jane. Ar putea fi dragostea mai dulce a doua oară? Amuzantă, inteligentă şi revigorant de matură, această comedie şarmantă a regizoarei Nancy Meyers doveşte că dragostea, divorţul şi alte chestiuni romantice… sunt tare complicate!

JOUEUSE (AKA. QUEEN TO PLAY)
SAH LA REGINA
Regia: Caroline Bottaro
Cu: Sandrine Bonnaire, Kevin Kline, Valérie Lagrange, Francis Renaud, Alexandra Gentil
Dramă, Franţa 2009

O cameristă de vârstă mijlocie îşi găseşte un nou scop în viaţă graţie jocului de şah.

Într-un sătuc de provincie, Hélène duce o viaţă lipsită de evenimente, însă mulţumitoare. Are o căsnicie fericită, o fiică adolescentă şi lucrează ca şi cameristă într-un hotel. Într-o zi, ea vede un cuplu care joacă şah şi devine fascinată…

Existenţa lui Hélène într-un sătuc corsican e făcută din zile care se succed, una după alta, toate la fel. Această femeie discretă, ştearsă, este cameristă într-un hotel şi pare mulţumită de viaţa modestă şi monotonă alături de soţul ei şi fiica ei de 15 ani, Lisa. Însă totul se schimbă în ziua în care pe drumul către muncă se întâlneşte cu un tânăr cuplu american foarte atrăgător ce joacă şah pe balconul hotelului. Iniţial intrigată, ea devine apoi complet nebună după acest joc. Hélène îşi propune să stăpânească regulile şahului la perfecţie. Ea poate conta pe ajutorul doctorului Kröger, un locuitor misterios al satului. Dar această metamorfoză pozitivă spre o nouă formă de libertate va face ca relaţiile lui Hélène cu familia, prietenii şi alţi săteni să nu se schimbe complet.

JUST GO WITH IT
NEVASTĂ DE ÎMPRUMUT
Regia: Dennis Dugan
Cu: Adam Sandler, Jennifer Aniston, Nicole Kidman, Nick Swardson, Brooklyn Decker
Comedie, SUA, 2011

Un bărbat îi cere ajutorul asistentei sale ca s-o cucerească pe femeia viselor sale.

Danny (Adam Sandler), un chirurg plastician, curtează o profesoară mult mai tânără şi îi cere lui Katherine (Jennifer Aniston), asistenta sa foarte loială, să pretindă că e viitoarea sa ex-soţie, ca să acopere o minciună grosolană.

Danny (Adam Sandler) e un chirug plastician care pretinde că e nefericit în casătorie ca să cucerească femeile. Atunci când, finalmente, o întâlneşte pe cea pe care o crede femeia viselor sale, refuză să folosească această metodă, însă femeia îi găseşte în bagaje vergheta falsă. Pentru că nu se îndură să-i spună adevărul, el o minte că trece printr-un divorţ. Fata cere s-o cunoască pe viitoare fostă soţie. Aşa că doctorul apelează la asistenta luji, Katherine (Jennifer Aniston) ca să pozeze drept soţia sa pentru a-i confirma povestea, dar această minciună duce la altele şi mai gogonate, şi atunci copiii lui Katherine sunt forţaţi să intre în scenă. Totul culminează cu o excursie în Hawaii care le va schimba vieţile pentru totdeauna.

LOVE! VALOUR! COMPASSION!
O VARĂ CU PRIETENII
Regia: Joe Mantello
Cu: Jason Alexander, Stephen Spinella, Stephen Bogardus, Randy Becker, Justin Kirk
Dramă, SUA, 1997

Opt bărbaţi gay se confruntă cu probleme existenţiale şi amoroase în epoca SIDA.

În decursul unei singure veri, opt bărbaţi gay petrec weekend-urile împreună, la o casă de ţară de lângă New York, unde se confruntă cu probleme în căsnicie şi în dragoste, în perioda de maximă expansiune a SIDA.

Gregory invită şapte prieteni să-şi petreaca vara în impozanta şi retrasa sa reşedinţă de secolul XIX de lângă New York. Cei şapte sunt: Bobby, iubitul lui Gregory, care e orb, dar care adoră se exploreze gradina casei folosindu-se de celelalte simţuri; Art şi Perry, doi “yuppies” ce conduc un Volvo şi celebrează cea de-a 14 lor aniversare împreună; John, un expatriat britanic posac care îl detestă pe James, fratele său geamăn; Ramon, “companionul” lui John care se simte atras de Bobby şi care încearcă imediat să-l seducă pe orb; James, un suflet optimist care e într-o fază avansată a SIDA şi Buzz, un fan al muzicalurilor tradiţionale de pe Broadway care tocmai a aflat că e “pozitiv”.

MIDDLE MEN
REŢEAUA DE SEXUALIZARE
Regia: George Gallo
Cu: Luke Wilson, Giovanni Ribisi, Gabriel Macht, James Caan, Jacinda Barrett
Dramă, SUA 2009

Filmul îl are în centru pe Jack Harris, unul dintre pionierii comerţului de pe Internet.

Filmul îl urmăreşte pe Jack Harris, unul din pionierii comerţului de pe Internet, în timp ce se luptă cu dilemele sale morale şi încearcă să nu se lase înghiţit de lumea escrocilor, a mafioţilor, a dependenţilor de droguri şi a starurilor porno.

În 1995, toată lumea poseda un aparat video, muzica era vândută în magazinele de specialitate şi internetul era încă o noutate. Afaceristul Jack Harris (Luke Wilson) avea viaţa perfectă – o familie frumoasă şi o carieră de succes. Apoi îl întâlneşte pe Wayne Beering (Giovanni Ribisi) şi pe Buck Dolby (Gabriel Macht), două genii complicate, care au inventat felul în care entertainement-ul adult este vândut pe internet. Atunci când Jack hotărăşte să-i ajute să-şi extindă afacerea, se trezeşte prins la mijloc între un star porno de 23 de ani şi FBI. Între timp, devine unul dintre cei mai bogaţi afacerişti din lume. Fiţi martorii unei poveşti atât de scandaloase, că nu vă va veni să credeţi că e adevărată. O istorie care dovedeşte că afacerile sunt ca sexul: să-l faci e uşor, să te retragi la timp e greu.

MORNING GLORY
MATINAL CU SCANDAL
Regia: Roger Michell
Cu: Rachel Mcadams, Harrison Ford, Diane Keaton, Patrick Wilson, Jeff Goldblum
Comedie, SUA 2010

O producătoare TV acceptă provocarea de a revitaliza un matinal TV cu audienţă scăzută.

O perspectivă comică asupra lumii televiziunii în direct; o producătoare de televiziune încearcă cu disperare să revitalizeze un matinal obosit şi să scoată scântei din confruntarea dintre cei doi prezentatori, într-un ultim efort de a salva un matinal cu audienţă scăzută.

Atunci când Becky Fuller (adorabila Rachel McAdams), o harnică producătoare TV, este concediată de la un program de ştiri local, cariera sa începe să arate la fel de sumbra ca şi viaţa ei sentimentală ratată. După ce obţine slujbă la "Daybreak" (un matinal aflat în coada audienţelor TV), Becky decide să revitalizeze show-ul aducându-l ca moderator pe legendarul prezentatori de ştiri Mike Pomeroy (Harrison Ford). Din nefericire, Pomeroy refuză să vorbească despre subiecte degradante şi nesemnificative ca bârfa, moda, vremea şi bucătăria. Nu vrea nici în ruptul capului să lucreze cu noua sa co-prezentatoare Colleen Peck (Diane Keaton), o personalitate a show-urilor matinale. În timp ce Mike şi Colleen se confruntă, mai întâi în culise şi apoi chiar în direct, povestea de dragoste a lui Becky cu Adam Bennett (Patrick Wilson), un alt producător, începe să prindă proporţii. Curând, Becky se va luptă să-şi salveze atât relaţia, cât şi reputaţia, slujba şi, în cele din urmă, chiar emisiunea la care lucrează.

PEUT-ETRE (AKA. MAYBE)
POATE
Regia: Cedric Klapisch
Cu: Jean-Paul Belmondo, Romain Duris, Géraldine Pailhas, Julie Depardieu, Emmanuelle Devos
Dramă, Franţa 1999

Ce-ar fi dacă ai putea să călătoreşti 70 de ani în viitor, chiar din dormitorul tău?

Petrecerea de Revelion de pe 31 decembrie, 1999. Arthur, de 24 de ani, care refuză să aibă un copil cu iubita sa, este transportat misterios în Parisul anului 2070, acolo unde întâlneşte un bărbat de 70 de ani – şi odrasla pe care, în tinereţe, nu şi-a dorit-o.

Atunci când începe numărătoarea inversă de la miezul nopţii, Arthur se furişază în baie pentru a face dragoste cu iubita lui, Lucy. Femeia îi spune că ar dori să aibă un copil, iar Arthur se panichează şi renunţă în ultimul moment. Ceva mai târziu, când se întoarce în baie, el vede cum printr-o gaură din tavan se scurge nisip. De fapt, acel orificiu este calea către o altă lume, una foarte diferită şi din alte timpuri, este vorba despre unele viitoare. Astfel, el călătoreşte în timp şi ajunge la Paris, cândva ani mai târziu, şi este pe jumătate îngropat în nisip. Mai ciudat de atât este că are o discuţie cu fiul lui, Ako, şi chiar cu nepotul lui. Acesta îi spune lui Arthur că, că, dacă nu se întoarce pentru a o lăsa pe Lucy însărcinată, el şi familia sa vor înceta să mai existe. Neliniştit de gândul că va deveni părinte la vârsta asta şi cu salariu oe care îl avea acum, Arthur refuză. Timpul este pe sfârşite, dar Ako încearcă să îl convingă să se răzgândească.

PROM (2011)
BALUL DE ABSOLVIRE
Regia: Joe Nussbaum
Cu; Aimee Teegarden, Thomas Mcdonell, Devaughn Nixon, Danielle Campbell, Yin Chang
Dramă, SUA 2011

Un grup de adolescenţi se pregăteşte pentru balul de absolvire.

Câteva poveşti se intersectează într-un liceu, pe măsură ce marea petrecere de absolvire se apropie. Prom descrie pasajul fragil dintre liceu şi independenţă, acolo unde unele relaţii se destramă şi altele iau naştere.

În Prom, fiecare cuplu are o poveste şi niciuna nu seamănă cu alta. Câteva destine se intersetează pe fundalul unui liceu, pe măsură ce marea petrecere de absolvire sa apropie. Prom descrie pasajul fragil dintre liceu şi independenţă, acolo unde unele relaţii se destramă şi altele iau naştere. Nova Prescott (Aimee Teegarden) este implicată într-o bătălie a voinţelor pentru că se trezeşte atrasă de băiatul nepotrivit. Colegii săi Mei (Yin Chang) şi Tyler (De’Vaughn Nixon) ascund secrete, în timp ce alţii se confruntă cu nesiguranţa şi cu anticiparea ce înconjoară unul dintre evenimentele centrale ale liceului. Până la urmă, balul de absolvire se ţine într-o singură şi irepetabilă noapte.

QUELQUE CHOSE A TE DIRE (AKA. BLAME IT ON MUM)
AM CEVA SĂ-ŢI SPUN
Regia: Cécile Telerman
Cu: Mathilde Seigner, Pascal Elbé, Olivier Marchal, Charlotte Rampling, Patrick Chesnais
Dramă, SUA 2009

Sunt o familie franceză tipică, însă vieţile lor se vor schimba dramatic.

Superba Charlotte Rampling interpretează o matroană autoritară a unei familii marcate de disfuncţionalitate, eşec şi depresie. Însă vieţile membrilor ei se vor schimba dramatic după ce fiica lor începe o relaţie intensă cu un ofiţer de poliţie.

Sunt o tipică familie franceză. Mady, mama, petrece cea mai mare parte a timpului istorisind poveşti de groază despre cele două fiice ale sale şi despre soţul ei, Henry, care a deprins obiceiuri stranii de când s-a pensionat. Antoine, fratele mai mare, conduce compania spre faliment. Una dintre fiice, Annabelle, asistentă într-o unitate de urgenţă, încearcă să-i salveze pe cei din jurul său prezicându-le viitorul. Cealaltă fată, Alice, e predispusă la depresii şi, într-o noapte, întâlneşte un poliţist deziluzionat care va schimba iremediabil soarta familiei.

ROMY AND MICHELE’S HIGH SCHOOL REUNION
ROMY ŞI MICHELE
Regia: David Mirkin
Cu: Mira Sorvino, Lisa Kudrow, Janeane Garofalo, Alan Cumming, Julia Campbell
Comedie, SUA 1997

La o reuniune de clasă, două petrecăreţe încearcă să pretindă că sunt femei de success.

Romy şi Michele sunt două petrecăreţe iresponsabile care se reinventează pentru aniversarea de 10 ani de la terminarea liceului! Cu o nouă garderobă şi cu poveşti salbatice, ele fac impresie… până când o fostă colegă le spune tuturor adevărata lor poveste.

Romy şi Michele, două petrecăreţe compulsive, sunt cele mai bune prietene încă din copilărie şi colege de apartament de când au terminat liceul. Acum trăiesc în California de Sud. Atunci când aud despre reuniunea de clasă, cele două îşi dau seama că nu prea au cu ce se lăuda în faţa foştilor colegi. Ca să compenseze pentru lipsa lor de reuşite, decid să se reinventeze cu o poveste despre bogăţie şi succes care să-i dea pe spate pe foştii colegi. Romy şi Michele sosesc la reuniunea de clasă pregătite să joace un rol bine definit şi să dea cu tifla tuturor snobilor. Dar şarada lor bine pusă la punct începe să se destrame atunci când apare Heather Mooney (Janeane Garofalo) şi le spune tuturor adevărata poveste a fetelor.

SOURCE CODE
TRANSFER DE IDENTITATE
Regia: Duncan Jones
Cu: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga, Jeffrey Wright, Michael Arden
Acţiune/SF, SUA 2011

Un soldat se trezeşte că are misiunea de-a găsi o bombă într-un tren din Chicago.

Atunci când capitanul Stevens (Jake Gyllenhaal) se trezeşte în trupul unui bărbat necunoscut, el descoperă că face parte dintr-un program guvernamental experimental intitulat “Source Code” şi că are un rol crucial în găsirea unei bombe plasate într-un tren de navetişti din Chicago.

Atunci când căpitanul Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) se trezeşte în corpul unui bărbat necunoscut, descoperă că e implicat în misiunea de-a găsi un terorist care a plantat o bombă într-un tren de navetişti din Chicago. El face parte dintr-un experiment intitulat "Source Code”, un program care îi permite să preia identitatea altui bărbat, în ultimele 8 minute ale vieţii sale. Cum teroristul vizează şi o a doua ţintă, de proporţii mult mai mari, şi ameninţă, astfel, să ucidă milioane de oameni în centrul oraşului Chicago, Colter va trebui să retrăiască incidentul din nou şi din nou, adunând indicii de fiecare dată, până când va fi în stare să rezolve misterul omului care plantează bombele şi să prevină următorul atac. Plin cu întoarceri de situaţie uluitoare şi un suspans care-ţi taie respiraţia, Source Code e un action-thriller hiper-inteligent realizat de Duncan Jones (Moon).

THE CHRONICLES OF NARNIA: THE VOYAGE OF THE DAWN TREADER
CRONICILE DIN NARNIA: CĂLĂTORIE PE MARE CU ZORI-DE-ZI
Regia: Michael Apted
Cu: Georgie Henley, Skandar Keynes, Ben Barnes, Will Poulter, Gary Sweet

Lucy şi Edmund se întorc la Narnia, împreună cu Eustace, pentru o călătorie pe mare.

Edmund şi Lucy Pevensie, împreună cu vărul lor Eustace, cu regele Capian, prietenul lor loial, şi un şoarece războinic pe nume Reepicheep se trezesc aspiraţi într-o pictură şi catapultaţi pe un maiestuos vas regal.

O reîntoarcere la magia şi la splendoarea mult iubitei lumi a lui C.S. Lewis graţie unui vas narnian fantastic. În acest nou capitol al extraordinarei francize The Chronicles of Narnia, Edmund şi Lucy Pevensie, împreună cu vărul lor Eustace, sunt aspiraţi într-o pictură şi transportaţi înapoi în Narnia, pe o navă splendidă. Aici ei se alătură Regelui Caspian şi unui şoarece războinic pe nume Reepicheep într-o misiune de care depinde însăşi soarta ţinutului. Curajoşii călătorii îşi vor înfrânge cele mai mari tentaţii şi vor călători spre insule misterioase; vor avea confruntări fatidice cu creaturi magice şi cu inamici siniştri şi se vor reuni cu “marele leu” Aslan, prietenul şi protectorul lor.

THE LOSERS
FRAIERII
Regia: Sylvain White
Cu: Jeffrey Dean Morgan, Zoë Saldana, Chris Evans, Idris Elba, Columbus Short
Acţiune, SUA 2010

Povestea explozivă a trădării şi a răzbunării dintr-o unitate a Forţelor Speciale SUA.

O poveste explozivă despre membrii unei unităţi de elită a Forţelor Speciale americane trimişi în jungla boliviana, într-o misiune de căutare şi de distrugere. Însă echipa află curând că a devenit ţinta unei imense trădări.

Urmăriţi o peliculă de acţiune, o poveste explozivă despre trădare şi răzbunare. Fraierii îi are în centrul său pe membri ai unei unităţi de elită a Forţelor Speciale Americane care ajung într-o junglă din Bolivia într-o misiune de căutare şi distrugere. La scurt timp după ce sosesc, Clay, Jensen, Roque, Pooch şi Cougar realizează că, de fapt, sunt ţinte. Folosindu-se de faptul că erau consideraţi morţi, aceştia pun la cale o acţiune sub acoperire. Cea care li se alătură în această luptă este frumoasa Aisha, care are propriul plan.

UNSTOPPABLE (2010)
DE NEOPRIT
Regia: Tony Scott
Cu: Denzel Washington, Chris Pine, Rosario Dawson, Ethan Suplee, Kevin Dunn
Acţiune, SUA 2010

Un tren nesupravegheat se îndreaptă periculos către oraş…

Atunci când un tren masiv, nesupravegheat, ce transportă o încărcătură toxică, străbate provincia şi se îndreaptă spre o arie foarte populată, un inginer veteran şi un tânăr conductor aflat la bordul unui altui tren pun la cale un plan riscant pentru a-l opri.

Denzel Washington şi Chris Pine fac echipă cu Tony Scott, maestrul filmelor action, în acest thriller cu acţiune petardantă. O locomotivă masivă, fără conductor, poreclită “Bestia” şi încărcată cu un cargo toxic, străbate provinicia, distrugând tot ce întâlneşte în cale. Un inginer veteran (Washington) şi un tânăr conductor (Pine) pun alt tren în calea locomotivei şi concep un plan incredibil de-a opri vehicolul şi de-a preveni un cumplit dezastru într-o arie puternic populată.

VICTOR (2009)
Regia: Thomas Gilou
Cu: Pierre Richard, Lambert Wilson, Clémentine Célarié, Antoine Duléry, Sara Forestier
Comedie, Franţa 2009

Victor, un bătrân de 85 de ani, este adoptat de o familie care-l câştigă la un concurs.

Pelicula se concentrează asupra lui Victor, un bătrân de 85 de ani, care este adoptat de o familie ca premiu al unui concurs organizat de o revistă. Totuşi, Victor nu e cea ce pretinde a fi.

Pentru a impulsiona vânzările revistei unde lucrează ca intern, Alice, o fată de 23 de ani, pune la cale o competiţie naţională ca să-l adopte pe Victor, un bătrân de 85 de ani, rămas singur pe lume. Guillaume, soţia sa Sylvie şi copiii săi câştigă concursul şi banii puşi în joc. Familia îl primeşte pe Victor în casă, în ciuda împotrivirii iniţiale ale lui Sylvie. Copiii îl adoră pe acest nou “bunic”, soacra lui Guillaume flirtează cu el, iar Sylvie e prea ocupată să aibă o aventură cu redactorul şef al revistei ca să-i pese că Victor seamănă haosul în gospoderia ei. Între timp, Alice descoperă trecutul bătrânelului şi îşi dă seamă că a lăsat, fără să vrea, un lup între oi.

DOCUMENTARE

GENERACE SINGLES (AKA. GENERATION SINGLES)
GENERAŢIA CELOR SINGURI
Regia: Jana Počtová
Documentar, Cehia 2011

Sunt oare relaţiile pe termen lung un anacronism şi un ţel imposibil de atins?

Sunt necăsătoriţi, flexibili, independenţi financiar… şi single. Sunt oare relaţiile pe termen lung un anacronism şi un ţel imposibil de atins?

Sunt necăsătoriţi, flexibili, independenţi finaniciar şi single. Sunt oare relaţiile pe termen lung un anacronism şi un ţel imposibil de atins?
În ce măsură sunt influenţate şi ameninţate relaţiile noastre de către lumea în care trăim? Cum s-a schimbat viaţa sentimentală a cehilor în ultimii ani? Cum de ne-a dispărut frica de singurătate? Astăzi, din ce în ce mai mulţi oameni sunt singuri pentru că sistemul îi forţează să fie “orientaţi spre piaţă” şi responsabili. Aşa că ei se adaptează cerinţelor pieţei actuale, unde naşterea de copiii nu e considerată profitabilă. Numai bărbaţii şi femeile single posedă flexibilitatea şi mobilitatea cerută de piaţă. În ce mod se foloseşte piaţa liberă de ei şi cum generează ea persoane single? Viaţa personală devine un business… Filmul are următorul slogan: “Viaţa mea, banii tăi!”

HIS WAY
PRODUCĂTORUL
Regia: Douglas Mcgrath
Documentar, SUA 2011

Portretul intim al lui Jerry Weintraub, un legendar producător hollywoodian.

Jerry Weintraub, un producător legendar de film, iese din culise şi intră în luminile rampei în acest documentar HBO care face cronica unei cariere de peste cinci decenii a unui important pion hollywoodian care a schimbat regulile jocului.

Insistent. Norocos. Veros. Tupeist. De-a lungul timpului, lui Jerry Weintraub i-au fost atribuite multe epitete pentru că este unul dintre cei mai vechi producători hollywoodieni şi unul dintre cei mai puternici manageri de talente. Omul care l-a lansat pe Tarantino s-a folosit de orice mijloace ca să ajungă în fruntea jocului, a experimentat şi triumfuri şi căderi şi şi-a construit o carieră de invidiat de peste cinci decenii. În acest documentar plin de staruri, marele producător povesteşte cu onestitate despre viaţa, iubirile sale şi dragostea de cinema. Nimic nu-l opreşte pe Jerry Weintraub să obţină ce vrea.

RETURN MOVIES

BATMAN: UNDER THE RED HOOD
BATMAN: SUB MASCA ROŞIE
Regia: Brandon Vietti
Animaţie, SUA 2010

Crezând ca Robin a fost ucis de Joker, Batman îşi alege alt ucenic, pe Nightwing. Dupa 5 ani de la moartea lui Robin, în Gotham apare un personaj care isi spune Red Hood. Acesta încearcă să învrăjbească lumea interlopă din Gotham, condusa până atunci de Black Mask, pentru a se elimina unii pe alţii. În incercarea sa de a afla cine este Red Hood, Batman descoperă că acesta este chiar Robin, fostul său partener pi prieten.

CHANCE (2009)
Toña şi Paquita
Comedie, Panama, 2009

R: Abner Benaim
D: Francisco Gattorno, Isabella Santodomingo, Aída Morales, Rosa Lorenzo, Juan David Valdez Lauri

Această comedie hilară spune povestea lui Tona şi a lui Paquita, servitoarele familiei aristocrate González-Dubois. Aceşi angajate au fost mereu tratate prost şi s-au săturat de situaţia în care se află. Aşa că, atunci când familia plănuieşte o excursie la Miami pentru cumpărături, servitoarele ticluiesc cum să preia controlul reşedinţei. Din greşeală, descoperă un secret de familie.

CLASH OF THE TITANS (2010)
INFRUNTAREA TITANILOR
Regia: Louis Leterrier
Cu: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Sam Worthington
Acţiune, Marea Britanie, 2010

Născut din zei, dar crescut printre muritori, Perseus este neputincios atunci când Hades, răzbunătorul zeu al Infernului, îi omoară familia. Acum, când nu mai are nimic de pierdut, Perseu porneşte într-o misiune periculoasă pentru a-l învinge pe Hades, înainte ca acesta să dezlănţuie iadul pe pământ.

În “Clash of the Titans”, o teribilă luptă pentru putere îi opune pe oamenii simpli contra regilor, şi pe regi contra zeilor. Dar cel mai periculos este războiul dintre zeii înşişi, pentru că ar putea distruge planeta. Sam Worthington (Terminator Salvation, Avatar) îl interpretează pe eroul grec Perseu în această repovestire a faimosului mit clasic (care a inspirat şi un film cult în anii ’80). Născut din zei, dar crescut de pescari, Perseu nu reuşeşte să-şi salveze familia din ghearele lui Hades (Ralph Finnes), răzbunătorul zeu al Infernului. Pentru că nu mai are nimic de pierdut, el se oferă voluntar într-o misiune periculoasă: trebuie să-l învingă pe Hades înainte ca acesta să-i fure puterea lui Zeus (Liam Neeson) şi să dezlănţuie iadul pe pământ. Alături de o armată de războinci curajoşi, Perseu porneşte într-o călătorie periculoasă în adâncul lumilor interzise. Luptându-se şi cu demonii păgâni şi cu bestiile cumplite, el va putea triumfa doar dacă îşi va accepta condiţia de zeu, îşi va înfrunta destinul şi îşi va crea propriul destin.

CLUBBED
CLUBUL
Regia: Neil Thompson
Cu: Mel Raido, Shaun Parkes, Scott Williams, Maxine Peake, Colin Salmon
Dramă, Marea Britanie 2008

O călătorie prin lumea violentă a cluburilor anilor ’80 din Marea Britanie.

Danny, aflat în pragul unei crize de nervi, e bătut în faţa copiilor săi și decide să riposteze. Un grup de portari conduși de Louis îl învaţa să se apere, însă problemele sale sunt departe de a se fi sfârșit: se va confunta cu un cap al lumii interlope, iar consecinţele vor fi brutale.

Danny – un muncitor singuratic intimidat de viaţă – e bătut și umilit în faţa copiilor săi, în urma unui act gratuit de violenţă. Existenţa sa deja sumbră se cufundă și mai tare în abis. Aflat în pragul unei depresii profunde, decide să riposteze. Se întâlnește cu un grup de portari de la un club de noapte care îl învaţă cum să se bazeze pe forţele proprii. În timp ce devine din ce în ce mai implicat în lumea lor, va stârni interesul unui mafiot local, punând în mișcare un întreg șir de eveniment care vor avea consecinţe șocant de brutale.

COACH (2010)
ANTRENORUL
Regia: Will Frears
Cu: Hugh Dancy, Liane Balaban, Mamie Gummer, David Zayas, Gillian Jacobs
Comedie, SUA 2010

Un playboy de bani gata devine antrenorul echipei de tineret din vecini, după ce prietena sa manechin îi da papucii şi foştii amici de pahar decid să se maturizeze.

Atunci când vine vorba de motivaţii, Nick (Hugh Dancy) stă foarte prost: nu are niciuna. Se mulţumeşte doar să vadă cum viaţa-i defilează prin faţa ochilor, în timp ce se distrează cu prietenii. Dar acum, acest pierde-vară se luptă să se acomodeze cu faptul că toată lumea îl abandonează. Nick nu se pricepe deloc la antrenat, dar atunci când se iveşte oportunitatea de-a ghida o echipă locală de tinere talente, profită de ocazie. După ce se împrieteneşte rapid cu unul dintre elevii săi, trândavul trecut de prima tinereţe se îndrăgosteşte de Gabrielle, o tânară şi drăguţa doctoriţă care are foarte puţină răbdare pentru stilul său de viaţă iresponsabil. După o perioadă, lucrurile par a începe să meargă bine, dar atunci când fosta sa iubită se întoarce la el şi îl roagă să-l ierte, tot ce a clădit, începe să se destrame. Nick trebuie să găsească o modalitate de a-i arăta lui Gabrielle că s-a schimbat şi s-o convingă că e un bărbat care merită păstrat.

CRAZY HEART
INIMA NEBUNA
Regia: Scott Cooper
Cu: Jeff Bridges, Maggie Gyllenhaal, Robert Duvall, Ryan Bingham, James Keane
Dramă, SUA 2009

Crazy Heart ni-l oferă pe Bad Blake (interpretat de Jeff Bridges), un cântăreţ de muzică country falit, cu o viaţă furtunoasă în spate. Aflat la vârsta înţelepciunii, Bad a avut o droaie de soţii, a pierdut o prea mare parte din viaţă pe drumuri, în turnee, şi n-a ştiut niciodată să refuze încă un pahar de tărie. Cu toate astea, talentatul Bad se lasă salvat de Jean, o tânără jurnalistă care, săpând suficient de sârguincios, reuşeşte să descopere bărbatul din spatele muzicianului. Un premiu Oscar binemeritat pentru mereu fabulosul Jeff Bridges.

COUPLES RETREAT
VACANŢĂ ALL-INCLUSIVE
Regia: Peter Billingsley
Cu: Vince Vaughn, Jason Bateman, Faizon Love, Jon Favreau, Malin Akerman
Comedie, SUA 2009

Patru cupluri se duc în vacanţă “terapeutică” într-o staţiune de pe o insulă tropicală.

Patru cupluri călătoresc pe o insulă tropicală și se lasă prinși în sesiunile de terapie de cuplu organizate acolo. Dacă la început sunt sceptici în ceea ce privește psihologia new age, în cele din urmă își dau seama că relaţiile lor sunt departe de a fi perfecte.

Dave și Ronnie. Jason și Cynthia. Joey și Lucy. Cele trei cupluri sunt foarte apropiate. Grupul îi includea odinoară și pe Shame și Jennifer, dar ei au divorţat și ea a dispărut din peisaj. Brusc, Jason și Cynthia anunţă că mariajul lor are probleme și își roagă prietenii (și pe tânara iubită a lui Shane) să achiziţioneze același “pachet turistic”, pe o insultă tropicală. Ceilalţi acceptă cam fără chef, plănuind să se distreze în timp ce Jason și Cynthia încearcă să-și salveze căsătoria cu ajutorul psihologului insulei. Spre surpriza tuturor, pachetul de servicii e inflexibil: fiecare cuplu trebuie să participe la sesiunile celorlalţi. Curând, niciuna dintre relaţii nu mai pare perfectă. Ce le va oferi viitorul?

CYRUS
Regia: Jay Duplass, Mark Duplass
Cu; John C. Reilly, Jonah Hill, Marisa Tomei, Catherine Keener, Matt Walsh
Comedie, SUA 2010

Un bărbat divorţat întâlnește femeia viselor sale – însă apoi îl întâlnește și pe fiul ei.

Viaţa socială a lui John e în repaus complet și, colac peste pupăză, fosta sa soţie e pe pragul de a se recăsători. Ghinionistul întâlnește finalmente femeia viselor sale, doar ca să descopere că ea e încurcată cu un alt bărbat- fiul ei.

La șapte ani după divorţ, John (John C. Reilly) e încă singur, dar n-a încetat niciodată să spere la o nouă dragoste. Dar spre surpriza tuturor, el reușește
s-o întâlnească pe superba și spirituala Molly (Marisa Tomei) la o petrecere. Chimia dintre ei e imediată, însă Molly e ciudat de reticenta să se afișeze cu John. John o urmărește până acasă și îl descoperă pe celalalt bărbat din viaţa femeii: pe fiul său, Cyrus (Jonah Hill). Cyrus e cel mai bun prieten al mamei sale și ar face orice s-o protejeze. În niciun caz nu e dispus s-o împartă cu cineva. Curând, cei doi se trezesc implicaţi într-o bătălie înverșunată pentru femeia pe care amândoi o iubesc – și, în final, nu poate învinge decât unul.

DIVORCES!
DIVORŢURI
Regia: Valérie Guignabodet
Cu: François-Xavier Demaison, Pascale Arbillot, Mathias Mlekuz, Brigitte Catillon, Juliette Arnaud
Comedie, Franţa 2009

Un cuplu de avocaţi specializat în divorţuri vrea să divorţeze…

Soţii Valentine și Alex sunt specializaţi în divorţuri și încearcă să rezolve despărţirile pe cale amiabilă. Relaţia lor pare a fi foarte solidă, până în ziua când intervine infidelitatea și totul se duce de râpă.

Valentine și Alex, soţ și soţie, formează o echipă de succes de avocaţi specializaţi în divorţuri. Sunt faimoși pentru faptul că intermediază separări amiabile și că încearcă să ocolească scandalurile tradiţionale și cererile aberante dintr-o parte sau alta. Dar atunci când propriul lor mariaj începe să se clatine, teoriile pe care le-au avut o viaţă sunt puse și ele la test. Brusc, comportamentul civilizat nu li se mai pare atât de portrivit. Scenarista și regizoarea Valerie Guignabodet este autoarea acestei bătălii dintre sexe care dovedește că totul e permis în dragoste și în război!

DOWN AND OUT IN BEVERLY HILLS
LA ANANGHIE ÎN BEVERLY HILLS
Regia: Paul Mazursky
Cu: Nick Nolte, Bette Midler, Richard Dreyfuss, Little Richard, Tracey Nelson
Comedie, SUA 1986

Un bărbat fără adăpost decide să se sinucidă, înecându-se în piscina unei familii bogate.

Salvat de la înecarea în pisicina unui cuplu bogat din Beverly Hills (Richard Dreyfuss, Bette Midler), un vagabond dezolat (Nick Nolte) aduce transformări uluitoare și hilare întregii gospodării – nici câinele familiei nu va fi iertat.

Bette Midler şi Richard Dreyfuss sunt Barbara şi Dave Whiteman, un cuplu de noi îmbogăţiţi din Beverly Hills a cărui proprietate e întoarsă pe dos în urma unui act de o generozitate ieşită din comun. Într-o după-amiază însorită tipică, Dave îl surpinde pe Jerry, un vagabond fără adăpost, atunci când încearcă să se sinucidă în piscina lor. Dave îl salvează pe Jerry şi apoi îl invită să stea cu familia sa, şocându-i pe Barbara, sofisticata şi pretenţioasa sa soţie, pe Max, fiul său alienat şi pe Carmen, menajera şi nefericita sa amantă. Casa Whiteman e departe de a fi funcţională: mariajul e ratat; fiul comunică doar prin înregistrări video; fiică a fugit de la un colegiu străin; câinele e nevrotic şi are nevoie de un psihiatru. Şi, ca şi cum acestea n-ar fi fost de ajuns, casa e mereu plină de tot soiul de guru spirituali, pentru că Barbara încearcă să-şi găsească pacea interioară. Venirea neaşteptată a lui Jerry, carismatic şi amuzant, injectează un şuvoi de energie familiei sterile. Dave începe să se distreze cu prietenii acestuia, şi ei homeless. Barbara îşi defulează sălbaticele fantezii sexuale. Max le face loc părinţilor în viaţa lui intimă. Carmen incită la o revoltă comunistă. Jerry devine, deci, membru cu drepturi depline al clanului: îi încântă, îi dezamăgeşte si, în cele din urmă, le reaminteşte ce înseamnă sa fie o familie. Acest remake şarmant al farsei lui Jean Renoir, “Boudu saved from drowning”, e o satiră isteaţă cu ţintă directă spre excesul modern şi familia disfuncţională. “Down and out in Beverly Hills”, e plin de staruri şi de interpretări senzaţionale. Unul dintre puţinele filme ale lui Paul Mazursky complet reuşite.

DR. DOLITTLE: MILLION DOLLAR MUTTS
DR. DOLITTLE: CÂINI DE MILIOANE
Regia: Alex Zamm
Cu: Kyla Pratt, Tegan Moss, Brandon Jay Mclaren, Jason Bryden, Judge Reinhold

Maya Dolittle devine prizonieră în Hollywood-ul cel strălucitor.
Maya Dolittle, o fată ce aspiră să fie veterinar, devine prizonieră în “orașul viselor”, Hollywood, după ce-și folosește abilităţile ei speciale de a vorbi cu cânii ca să ajute un Chihuahua deprimat deţinut de o starletă.

După ce-și abandonează visele de a deveni veterinar, Maya Dolittle și câinele ei Lucky călătoresc la Los Angeles, unde talentul ei de a vorbi cu animalele o ajută să obţină o slujbă ca host al unui talk show despre animale, alături de faimoasa moștenitoare Tiffany Monaco. Dar, în timp ce Lucky se îndrăgostește de o căţelușă cu pedigree, Maya se satură până peste cap de ideile idioate ale lui Tiffany despre cum trebuie ajutate animalele. Exact atunci când Maya crede că va rămâne prizonieră pe vecie la Hollywood și că nu va mai ajunge niciodată veterinar, Lucky, noua sa iubită și prietenii săi necuvântători intră în acţiune ca s-o ajute.

DUE DATE
SOROCUL
Regia: Todd Phillips
Cu: Robert Downey Jr., Zach Galifianakis, Michelle Monaghan, Jamie Foxx, Juliette Lewis
Comedie, SUA 2010

Un bărbat pe cale să devină tată e forţat să facă o excursie terifiantă de-a lungul ţării.

Peter, un bărbat pe cale să devină tată, e forţat să se urce în mașină cu sonatul Ethan, ca să ajungă la timp la nașterea copilului său. În cele din urmă, excursia lor se va dovedi a fi cea mai terifiantă și mai angoasantă experienţă din viaţa lui Peter.

Robert Downey Jr. îl interpretează pe Peter Highman, un bărbat pe cale să devină tată pentru prima oară, a cărui soţie trebuie să nască în câteva zile. Peter se grăbește să prindă un zbor către Los Angeles ca să fie alături de femeia iubită la naștere, însă bunele sale intenţii deraiază complet atunci când o întâlnire întâmplătoare cu un actor aspirant care se întâmplă să fie și un magnet pentru dezastre. Din cauza lui Ethan Tremblay (Zach Galifianakis) cei doi sunt daţi afară din avion și plasaţi pe lista neagra a pasagerilor. Bagajul și portofelul lui Peter sunt trimise la Los Angeles fără el. Pentru că nu are de ales, Peter e forţat să închirieze o mașină împreună cu Ethan și câinele acestuia și să plece într-o excursie de pomină care va distruge câteva mașini, numeroase prietenii și nervii lui Peter.

EASY A
PĂCĂTOASA
Regia: Will Gluck
Cu: Emma Stone, Penn Badgley, Amanda Bynes, Thomas Haden Church, Patricia Clarkson
Comedie, SUA, 2010

Liceeana Olive devine centrul bârfelor atunci când își minte cea mai bună prietenă c-ar fi avut aventură sexuală de weekend cu un student fictiv. Vorba zboară repede cum că Olive e promiscuă, însă ea e fericită că, în sfârșit, are parte de atenţie.

Olive e virgină și se simte anonimă în liceul unde învaţă. Atunci când Rhiannon, cea mai bună amică a sa, o invită să-și petreacă weekend-ul cu familia ei, Olive o minte și îi spune că are o întâlnire cu un student fictiv. După weekend, Rhiannon intră cu Olive în baia liceului și o întreabă cum a fost întâlnirea. Olive o minte din nou, spunându-i că și-a pierdut virginitatea. Un coleg de școală aude conversaţia și începe să împrăștie vestea despre promiscuitatea lui Olive. Fata devine, peste noapte, celebră. Olive îi mărturisește adevărul lui Brandon, un amic gay care e șicanat pentru orientarea sa sexuală și căruia îi sugerează să mintă, la rândul lui, că s-a culcat co fată. Brandon o roagă pe Olive să-l ajute și ea se preface că face sex cu el la o petrecere. Ceilalţi băieţi-paria ai liceului vor acum cu toţii s-o plătească pe Olive ca să-și îmbunătăţească imaginea și reputaţia fetei ajunge la un nivel deplorabil. Atunci când Olive pierde controlul asupra situaţiei, ea trebuie să ia urgent atitudine și s-o schimbe.

EVERYBODY WANTS TO BE ITALIAN
AMOR IN STIL ITALIAN
Regia: Jason Todd Ipson
Cu: Jay Jablonski, Cerina Vincent, John Kapelos, John Enos Iii, Richard Libertini
Comedie, SUA 2007

"Everybody wants to be Italian” este o comedie spumoasă al cărei personaj principal, Jake Bianski, este un negustor de peşte părăsit de iubită, care nu s-a vindecat încă de aceasta dragoste nefericită. El încearcă de mai mult de 8 ani s-o recucerească pe femeia vieţii lui, deşi acum ea e căsătorita cu un alt barbat şi este mama a trei copii. Deoarece Jake este depresiv, incapabil să meargă mai departe şi să-şi uite trecutul, cei doi prieteni ai săi – Steve Bottino şi Gianluca Tempesti – decid să îl scoată din starea psihică deplorabilă în care s-a scufundat de atâta amar de vreme şi îi aranjeaza o întâlnire cu o frumoasă italiancă pe nume Marisa Costa din cartierul North End al Bostonului.

Irezistibil atras de către femeie şi convins că ea nu ar accepta niciodată să aibă o relaţie amorousă cu un partener care să nu fie de aceeaşi naţionalitate, Jake recurge la un truc pentru a o cuceri şi pretinde că este italian, studiind asiduu limba şi obiceiurile poporului italian pentru a fi mai credibil.

EVITA
Regia: Alan Parker
Cu: Madonna, Antonio Banderas, Jonathan Pryce, Jimmy Nail, Victoria Sus
Muzical, SUA 1996

Povestea vieţii Evitei Peron, eroina poporului argentinan.

Povestea vieţii Evei Duarte (Madonna) care pleacă din satul ei către Buenos Aires și devine, în cele din urmă, soţia președintelui Peron și o eroină pentru poporul argentinan. În ciuda numeroaselor controverse pe care le-a stârnit, pasiunea ei a schimbat pentru vecie o naţiune!

Dramă muzicală luxuriantă, bazată pe producţia teatrală a lui Andrew Lloyd Webber şi Tim Rice care spune povestea vieţii Evei Duarte (Madonna, Golden Globe pentru cea mai bună interpretare), o fată de condiţie modestă, care îşi părăseşte orăşelul rural pentru Buenos Aires, în compania cântăreţului latin Agustin Magaldi (Jimmy Nail), pentru ca, în cele din urmă, să devină soţia preşedintelui Juan Peron (Jonathan Pryce) şi o eroină pentru poporul argentinian. Superb regizat și coregrafiat, EVITA înseamnă noi culm în cinema… O combinaţie electrizantă de muzică, cinema și pură splendoare hollywoodiană.

FIGHTING
HAI! NE BATEM!
Regia: Dito Montiel
Cu: Channing Tatum, Terrence Howard, Brian White, Luis Guzmán, Zulay Henao
Acţiune, SUA 2009

Un tânăr escroc se implică în lumea subterană a luptelor de stradă.
Channing Tatum este starul acestui dur film de acţiune. El interpretează un escroc din New York care, după o întâlnire întâmplătoare cu un antrenor veteran de lupte stradale (Terrence Howard), începe o nouă carieră ca boxer în meciuri illegale.

Shawn MacArthur (Channing Tatum), un băiat dintr-un orășel prăfuit vine la New York fără niciun ban în buzunar. Abia dacă reușește să-și câștige existenţa vânzând produse contrafăcute pe stradă, dar soarta lui se schimbă atunci când Harvey Boarden (Terrence Howard) observă că are talent înnăscut pentru luptele de stradă. Harvey se oferă să-l ajute pe Shawn să facă bani, iar cei doi formează un parteneriat complicat. În rolul de manager al lui Shawn, Harvey îl introduce în circuitul corupt al luptelor cu pumnii goi, unde bogaţii pariază pe jucătorii ale căror vieţi nu contează. Peste noapte, Shawn devine un star-scandalagiu care înfrânge boxeri profesioniști, campioni de artă marţială și luptători vestiţi într-o serie de confruntări incredibil de intense. Dar dacă Shawn vrea să scape din lumea sumbră în care e prizonier, el va trebui să facă faţă celei mai grele lupte de până acum.

FLYPAPER (2011)
MARELE JAF
Regia: Rob Minkoff
Cu: Patrick Dempsey, Ashley Judd, Mekhi Phifer, Tim Blake Nelson, Pruitt Taylor Vince
Comedie, SUA 2011

Un bărbat e prins la mijloc între două jafuri concurente date la aceeași bancă.

Tripp (Patrick Dempsey ) intră într-o bancă ca să schimbe niște bani și sfârșește prin a fi luat ostatec de două echipe rivale de spargători care încearcă să dea un jaf. Dar nimic nu e ce pare a fi în această comedie-jaf care abundă în întoarceri de situaţie.

Tripp Kennedy (Patrick Dempsey) intră într-o bancă la ora închiderii, exact în momentul în care două grupuri diferite intenţionează să să spargă simultan banca. Urmează un schimb de focuri și Tripp se grăbește s-o protejeze pe drăguţă și isteaţa Kaitlin (Ashley Judd). Bandele de spărgători – una făcută din profesioniști și celaltă din niște păcălici – se trezesc închiși pe dinauntru pentru că se pornește sistemul de securitate al băncii. În timp ce noaptea progresează, începe un joc hilar de-a șoarecele și pisica.Tripp și Kaitilin încearcă să salveze situaţia, să evadeze înainte de-a fi uciși și să se abţină, pe cât se poate, de la a se îndrăgosti unul de celălalt.

FROST/NIXON
Regia: Ron Howard
Cu: Frank Langella, Michael Sheen, Kevin Bacon, Rebecca Hall, Toby Jones
Dramă, SUA 2008

Bătălia istorică dintre un președinte dizgraţiat și o vedetă de televiziune.

Ron Howard, câștigător al unui premiu Oscar, aduce pe ecran bătălia electrizantă dintre Richard Nixon, un președinte dizgraţiat care încearcă să se reabiliteze și David Frost, un om de televiziune care vrea să obţină interviul carierei sale.

Laureatul cu Oscar Ron Howard este regizorul acestei electrizante, nespuse poveşti din spatele unuia dintre cele mai importante momente din istoria contemporană. Atunci când preşedintele Richard Nixon (Frank Langhella) căzuse în dizgraţie, a acceptat să îi acorde un interviu lui David Frost (Michael Sheen). El se gândea că, dacă mai era ceva de reparat în ceea ce privea imaginea sa, acesta era momentul şi asta era calea. Dar, profesionistul Frost devine cel mai mare adversar al preşedintelui, iar disputa la care îl provoacă pe Nixon va schimba irevocabil istoria.

GENTLEMEN BRONCOS
Gentlemen Broncos
Comedie, SUA, 2009
R: Jared Hess
D: Michael Angarano, Jennifer Coolidge, Jemaine Clement, Mike White, Sam Rockwell

Benjamin e un tânăr timid care a fost crescut de o mamă foarte excentrică. El e pasionat de scris şi reuşeşte să conceapă un roman SF de calitate. Îl prezintă unui autor prestigios al genului care-l înşală, furându-i munca şi publicând-o ca fiind a sa. Acum Benjamin vrea să se răzbune, dar hoţul are toate mijloacele să-i facă viaţa grea. Viaţa lui devine şi mai complicată după ce romanul e transformat într-un film penibil de către un regizor ratat.

GOING THE DISTANCE (2010)
AMOR LA DISTANŢĂ
Regia: Nanette Burstein
Cu: Drew Barrymore, Justin Long, Charlie Day, Jason Sudeikis, Christina Applegate
Comedie, SUA 2010

Un cuplu încearcă, în ciuda tuturor obstacolelor, să menţină o relaţie la distanţă.

Garrett (Justin Long) și Erin (Drew Barrymore) petrec împreună o vară romantică în New York. Amândoi cred că e vorba de pasiune trecătoare, însă atunci când toamna se apropie și Erin se întoarce la San Francisco, sentimentele nu dispar.

Erin (Drew Barrymore) are un umor sec și o francheţe revigorantă care-l farmecă pe Garrett (Justin Long), un tânăr de curând single. Chimia dintre ei duce la o poveste de dragoste estivală; niciunul dintre ei nu se așteaptă ca legătura să ţină, pentru că Erin se întoarce acasă, în San Francisco, iar Garrett rămâne în New York, unde lucrează. Dar atunci când relaţia lor se dovedește mai profundă, amândoi își doresc s-o continue. Prietenii lui Garrett, Box (Jason Sudeikis) și Dan (Charlie Day) râd de el pentru că ţine regim înainte de un zbor către Erin și pentru că are o relaţie monogamă cu telefonul mobil; nu vor să-și piardă amicul de băutură din cauza altei relaţii care nu duce nicăieri. În acelaști timp, Corinne (Christina Applegate), sora măritată și foarte protectoare a lui Erin, vrea s-o împiedice s-o ia pe un drum prea familiar. Dar în ciuda faptului că trăiesc în două orașe aflate pe coaste diferite, că prietenii râd de ei, că familiile sunt sceptice și că trebuie să facă faţă tentaţiilor neașteptate, Erin și Garrett sunt din ce în ce mai îndrăgostiţi. Şi, cu ajutorul multor sms-uri și telefoane fierbinţi, speră să facă funcţională această relaţie la distanţă.

HAPPY EVER AFTERS
FERICIŢI PE VECI
Regia: Stephen Burke
Cu: Sally Hawkins, Tom Riley, Jade Yourell, Ariyon Bakare, Sinead Maguire
Comedie, Irlanda 2009

Freddie şi Maura se căsătoresc – dar nu unul cu celălalt. În timp ce Freddie se însoară a doua oară cu rigida Sophie, Maura se auto-convinge să se mărite cu Wilson, un imigrant Nigerian, mai mult pentru bani decât din dragoste. Dar, când cele două petreceri de nuntă se suprapun în aceelaşi restaurant, întreg castelul de cărţi de joc e pe cale să se prăbuşească peste tinerii însurăţei şi oaspeţii lor.

HELLO! HOW ARE YOU? (AKA. BUNA, CE FACI?)
BUNĂ! CE FACI?
Regia: Alexandru Maftei
Cu: Dana Voicu, Ionel Mihăilescu, Paul Diaconescu, Jordi García, Ana Popescu
Comedie romantică, România 2010

Un altfel de film românesc, de un realism magic, un love story tandru şi răvăşitor, dar şi foarte amuzant, din epoca Internetului, având ca protagonişti două personaje atipice – un cuplu de vârstă mijlocie, căsătorit, plictisit, care redescoperă pasiunea via IM (instant messaging) şi care nu realizează că persoanele de care se îndrăgostesc sunt mult mai aproape decât ar fi putut crede. Fiul lor, Vladimir, este foarte mirat să descopere că şi părinţii lui sunt mânaţi de dorinţe. La un moment dat, întâlnirea dintre iubiţii virtuali devine inevitabilă în viaţa reală.

Filmul lui Maftei este pelicula românească pe care o aşteptam de foarte mult timp: un amestec foarte fresh şi inventiv de comedie, aventuri erotice şi personaje pe care nu le veţi uita prea curând.

RED (2010)
GREU DE PENSIONAT
Regia: Robert Schwentke
Cu: Bruce Willis, Morgan Freeman, John Malkovich, Helen Mirren, Mary-Louise Parker

Frank e un fost agent CIA care duce o viaţă liniştită şi solitară… până când, într-o zi, o echipă de ucigaşi îi apare-n prag, hotărâtă să-l ucidă. Acum că identitatea i-a fost compromisă, Frank îşi recompune vechea sa echipă şi încearcă să reintre în joc.

Bazat pe romanele grafice ale lui Warren Ellis şi Cully Hamner, RED (în engleză, Retired Extremely Dangerous) e o comedie de acţiune explozivă. Frank (Bruce Willis), Joe (Morgan Freeman), Marvin (John Malkovich) şi Victoria (Helen Mirren) erau agenţi CIA de top – dar secretele pe care le-au aflat i-au transformat în prezent în ţintele principale ale Agenţiei. Acum li s-a înscenat o asasinare şi ei trebuie să-şi folosească experienţa, viclenia şi spiritul de echipă ca să fie cu un pas înaintea urmăritorilor şi să rămână în viaţă. Foştii agenţi se îmbarcă într-o misiune imposibilă care-i poartă în locuri dintre cele mai dierite şi mai periculoase, inclusiv în cartierul strict secret al CIA, acolo unde dau peste cea mai mare conspiraţie şi muşamalizare din istoria guvernului.

HONEY, I SHRUNK THE KIDS
DRAGĂ, AM MICŞORAT COPIII!
Regia Joe Johnston
Cu: Rick Moranis, Matt Frewer, Marcia Strassman, Kristine Sutherland, Thomas Brown
Comedie, SUA 1989

Un inventator își micșorează, din greșeală, fiul și pe prietenii acestuia.

Un om de știinţă își micșorează, din greșeală, copiii adolescenţi și încă doi băieţi din vecini până la dimensiunea unor insecte. În timp ce tatăl îi caută disperaţi, adolescenţii trebuie să se lupte cu neașteptate pericole minuscule.

Rick Moranis (Ghostbusters, Little Shop Of Horrors) joacă rolul unui inventator prolific a cărui mașină electro-magnetică îi micșorează, accidental, pe copiii săi și pe prietenii lor până la dimensiunea unui vârf de creion! După ce adultul îi aruncă, din greșeală, la gunoi, copiii trebuie să-și facă drum înapoi spre casă trecând printr-o jungla de pericole care se dovedește a fi propria lor grădină – se luptă cu insecte care îi atacă, cu albine malefice, cu mașini de tăiat iarbă și cu multe altele!

HOW DO YOU KNOW
CUM ŞTII DACĂ AI NOROC?
Regia: James L. Brooks
Cu: Reese Witherspoon, Owen Wilson, Paul Rudd, Jack Nicholson, Kathryn Hahn
Comedie, SUA 2010

Lisa e forţată să-și evalueze viaţa atunci când e implicată într-un triunghi amoros.

Pentru că se simte ușor expirată la cei 27 de ani ai săi, Lisa Jorgenson, o fostă atletă, se trezește în mijlocul unui triunghi amoros: bătălia pentru inima ei se dă între un corporatist apretat și actualul său iubit, un jucător de baseball.

Legendarul regizor și scenarist James L. Brooks este autorul acestei perspective amuzante și romantice despre indecizia amoroasă. Atunci când toată viaţa ei e brusc bulversată, Lisa (Reese Witherspoon) începe o aventură cu Matty (Owen Wilson), un jucător important de baseball și un afemeiat egoist. Înainte ca relaţia lor să se complice, Lisa îl cunoaște pe George, un om de afaceri fără prea mari profunzimi care are și el tot felul de necazuri, atât cu tatăl său (Jack Nicholson), cât și cu legea. Dar exact în momentul când totul pare că se destramă… lucrurile încep, de fapt, să se lege.

I AM NUMBER FOUR
NUMĂRUL PATRU
Regia: D.J. Caruso
Cu: Alex Pettyfer, Timothy Olyphant, Teresa Palmer, Dianna Agron, Callan Mcauliffe
SF, SUA 2011

Niște extratereștri care au fugit de pe planeta lor distrusă sunt vânaţi pe Pământ.

Extratereștrii și gardienii lor se ascund pe Pământ de niște vânători de recompense inter-galactici care îi ucid în ordine cronologică. “Numărul 4” este John, un adolescent extraordinar care trăiește sub o identitate falsă și trece drept un student de liceu tipic.

Un adolescent fugitiv cu un secret incredibil încearcă să fie cu un pas înaintea forţelor misterioase care caută să-l distrugă, în acest thriller SF plin de acţiune al regizorului D.J. Caruso (Disturbia, Eagle Eye). John Smith (Alex Pettyfer), un adolescent cu aparenţă perfect normală, nu se simte niciodată prea confortabil în același loc și cu aceeași identitate și, împreună cu gardianul său, Henri (Timothy Olyphant), se mută constant din oraș în oraș – e mereu un puști nou în școli straniu de familiare. În ciuda faptului că stilul său de viaţa nomad nu-i permite să formeze legături de durată, John experimentează bucuria primei iubiri și începe să-și dea seama de întregul său potenţial abia după ce ajunge într-un orășel din Ohio. Cu fiecare zi ce trece, John realizează tot mai mult ce puteri extraordinare are, iar legătura sa cu fiinţele cu care împărtășește același destin fantastic devine și mai puternică.

INCEPTION
INCEPUTUL
Regia: Christopher Nolan
Cu: Leonardo Dicaprio, Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Ellen Page
SF, SUA 2010

Leonardo DiCaprio este starul celui mai influent și mai comentat SF contemporan.

Un film SF psihologic despre un hoţ care posedă puterea de-a intra în visele celorlaţi. Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) nu fură lucuri, fură idei. În lumea spionajului corporatist, el e arma supremă.

Mult aclamatul regizor Christopher Nolan (The Dark Knight) dirijează o distribuţie internaţională în Inception, un SF original, plin de acţiune, care călătorește atât în jurul globului, cât și în lumea intimă și infinită a viselor.

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) e un hoţ îndemânatic, cel mai bun în arta periculoasă a “extracţiei” ce presupune furtul unor secrete valoroase din subconștientul profund, în timpul viselor, atunci când mintea e cea mai vulnerabilă. Rara abilitate a lui Cobb l-a transformat într-un jucător foarte solicitat în lumea înșelătoare a spionajului corporatist, dar l-a și transformat într-un fugar internaţional și l-a costat tot ce-a avut mai drag pe lume. Acum lui Cobb i se oferă o șansă la izbăvire. O ultimă slujbă i-ar putea da reda vechea viaţă, dar numai dacă poate îndeplini imposibilul – ÎNCEPUTUL. În locul unui jaf perfect, Cobb și echipa sa de specialiști trebuie să realizeze exact opusul: sarcina lor nu e să fure o idée, ci să planteze una. Dacă reușesc, ar putea fi crima perfectă.

Însă nici planificarea atentă și nici experienţa îndelungată nu poate pregăti echipa pentru inamicul periculos care le prevede fiecare mișcare. Un inamic pe care doar Cobb l-ar fi putut anticipa. Mintea devine scena unei crime.

INSPECTOR GADGET
Inspector Gadget
Comedie, SUA, 1999
R: David Kellogg
D: Matthew Broderick, Rupert Everett, Joely Fisher, Michelle Trachtenberg, Andy Dick

Când un paznic cumva naiv şi inept e rănit într-o explozie creată de maleficul Dr. Claw, Brenda, un om de ştiinţă şi o femeie superbă, îl ia sub aripa ei şi îl transformă în inspectorul Gadget – un instrument de luptă perfect.

În acest remake pentru televiziune al unui celebru serial TV, Matthew Broderick îl interpretează pe Gadget, care suferă un accident şi care se împrieteneşte cu Brenda (Joely Fisher), un chirurg robot. Aceasta îl repară şi-l transformă într-o maşină de luptă perfectă ca să-l poată înfrânge pe maleficul Claw (Everett). Între timp, Gadget şi Brenda se îndrăgostesc.

JACKASS 3D
Jackass 3
Acțiune, SUA, 2010
R: Jeff Tremaine
D: Johnny Knoxville, Bam Margera, Ryan Dunn, Chris Pontius, Steve-O

Echipa Jackass se reîntorce cu noi cascadorii şi accidente spectaculoase.

Johnny Knoxville şi colegii lui revin cu al treilea film adaptat după emisiunea lor de divertisment, în care cascadoriile periculoase şi accidentele explicite nu-i dezamăgesc nici de această dată pe fanii genului.

Încă o data, Johnny Knoxville şi gaşca lui pun în aplicare cele mai trăsnite idei, care te vor face să râzi cu lacrimi. Fie că se bat între ei sau că se atacă cu tot felul de obiecte, cum ar fi costume, obiectele de pe platoul de filmare, animale sălbatice, şi cel mai des, cu excremente, băieţii aduc în prim plan o comedie periculos de ilară.

LAND OF THE LOST
LUMEA PIERDUTĂ
Regia: Brad Silberling
Cu: Will Ferrell, Anna Friel, Danny Mcbride, Jorma Taccone, Matt Lauer
Aventură, SUA 2009

O comedie amplasată într-o lume plină de dinozauri și alte creaturi fantastice.

Dr. Marshall e aspirat într-un vortex spaţiu-timp alături de asistentul său și de un ţărănoi antipatic. În acest univers paralel, trioul se împrietenește cu o primată pe nume Chaka, singurul lor aliat într-o lume plină de dinozauri și de alte creaturi fantastice.

Geniul comic Will Ferrell îl interpretează pe doctorul Rick Marshall, un fizician -paleontolog care a fost discreditat de lumea știinţifică din cauza credinţei sale stridente în călătoria în timp ca leac pentru toate problemele omenirii. După ce ajunge în punctul cel mai de jos al carierei și e nevoit să predea lecţii copiilor de școala primară, doctorul Marshall întâlnește un tânără savantă pe nume Holly (Anna Friel), care îi spune că i-a urmărit îndeaproape munca și că îl consideră un geniu. Animat de entuziasmul ei, doctorul termină de construit o mașină care îi permite să călătorească în timp, colaborând atât cu cu Holly, cât și cu un vânzător cam cretin de artificii pe nume Will. Will îi conduce într-o peșteră ce pare locul potrivit de testare a noii mașini și așa sfârșeșc într-o lume plină de dinozauri, nisip și șoprârle fioroase. După ce rătăcesc dispozitivul care i-a adus în acest univers parallel, încearcă să-l recupereze cu ajutorul lui Chaka (Jorma Taccone), prietenul lor cu aspect de maimuţă pe care l-au cunoscut în acest loc straniu.

LE VILAIN (AKA. THE VILLAIN)
RĂUFĂCĂTORUL
Regia: Albert Dupontel
Cu: Catherine Frot, Albert Dupontel, Bouli Lanners, Nicolas Marié, Christine Murillo
Comedie, Franţa 2009

Un veteran spărgător de bancă intră într-o bătălie tensionată a voinţelor cu mama sa.

Un spărgător de bancă tupeist este urmărit de rivalii săi înarmaţi și e forţat se refugieze la dulcea sa mamă, dar e suprins să afle că ea e prinsă în mijlocul unei lupte îndârjite cu un dezvoltator imobiliar fără scrupule care vrea să-i dărâme casa.

Ca să fugă de rivalii săi înarmaţi, un spărgător de bancă tupeist se refugiază pe liniștita stradă residenţială pe care a crescut și unde mama sa, Maniette, trăiește încă. Korazy, un dezvoltator imobiliar fără scrupule a cumpărat întreg cartierul ca să-l transforme într-un nou district bancar luxos. Spre dezgustul fiului său, Maniette conduce rezistenţa locuitorilor împotriva acestui proiect. Metodele ei ingenioase îi stârnesc admiraţia băiatului, dar atunci când Maniette încearcă să-l forţeze să facă și el ceva bun în viaţă, hoţul se împotrivește cu capcane viclene și lovituri sub centură, O comedie amuzantă și bine scrisă a actorului Albert Dupontel, devenit aici scenarist și regizor.

LITTLE SHOP OF HORRORS (1986)
Prăvălia groazei
Comedie, SUA, 1986
R: Frank Oz
D: Rick Moranis, Ellen Greene, Vincent Gardenia, Steve Martin, James Belushi

În acest muzical aiurit, dar amuzant, timidul Seymour şi vivacea Audrey nu realizează că între ei se înfiripă un amor, dar îşi dau seama de potenţialul financiar al unei plante bizare. Doar că mâncarea favorită a acestei plante neobişnuite este sângele..

Seymour, un tocilar orfan care lucrează într-o florărie prăpădită, îşi petrece timpul cantonat în rutină şi visând la Audrey, colega lui de serviciu. Apoi, într-una din zile, chiar imediat după o eclipsă de soare, Seymour descoperă o plantă stranie. Această plantă exotică atrage clienţi, salvează magazinul de flori de la faliment şi-l face pe Seymour un erou în ochii lui Audrey. Dar planta are un apetit unic… şi e mai ales interesată Audrey. Bazat pe un film cult din 1961 şi pe un muzical de succes de pe Broadway.

LOTTERY TICKET (2010)
BILETUL DE LOTERIE
Regia: Erik White
Cu: Bow Wow, Brandon T. Jackson, Naturi Naughton, Keith David, Ice Cube
Comedie, SUA 2010

E tare amuzant până unde sunt în stare să meargă oamenii atunci când la mijloc sunt bani.

Chiar înainte de un weekend liber prelungit, Kevin Carson află că a câștigat 370 milioane dolari. Se teme că vecinii săi vor veni să-i bată la ușă în momentul în care vor afla de imensul său câștig. Şi are dreptate…

Kevin Carson (Bow Wow), un tânăr ce trăiește într-o locuinţă socială, e un tip oarecare.. până în momentul în care câștigă la loterie 370 de milioane de dolari. Asta-i vestea cea bună. Vestea cea proastă e că biroul loteriei e închis pentru weekend-ul de 4 iulie așa că, înainte de a-și putea colecta premiul, Kevin trebuie să găseasă modalităţi prin care să ţină secretă averea sa și să supravieţuiască pentru următoarele trei zile. Cum vestea norocului său se propagă în întreaga comunitate ca un pârjol, Kevin descoperă repede ce-i bun, ce-i rău și ce-i mai sinistru la prietenii și vecini săi. Fetele care nu-i dădeau nicio atenţie încep să-l fugărească. Toată lumea vreo bani– inclusiv reverendul, cămătarul local și niște foști pușcăriași foarte ameninţători și care nu acceptă niciun refuz. Stresat și mereu pe fugă, el ajunge să se îndoiască până și de intenţiile prietenului său cel mai bun. Începe, de asemenea, să-și dea seama ce putere posedă și ce ar putea însemna acest bilet de loterie pentru el, pentru viitorul său și pentru comunitate. E amuzant să vezi de ce sunt în stare oamenii atunci când la mijloc e o avere.

MAMMA MIA!
Regia: Phyllida Lloyd
Cu: Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård, Amanda Seyfried
Comedie, SUA 2008

O celebrare muzicală a iubirilor pierdute și regăsite pe muzică de ABBA.

Meryl Streep se află în fruntea unei distribuţii fenomenale în această celebrare muzicală a mamelor, a fetelor și a taţilor, a iubirilor pierdute și regăsite. Bazat pe un muzical de Broadway de mega-succes, plin de binecunoscutele și mult-iubitele piese ABBA.

Donna (Meryl Streep) este o femeie independentă care a crescut-o singură pe fiica ei, Sophie (Amanda Seyfried), care, la rândul său are un business de succes. Se întâmplă că, până la nunta fiicei au mai rămas doar câteva zile, iar Donna trebuie să se obişnuiască cu gândul dulce-amărui că puiul ei şi-a luat zborul. Prietenele de o viaţă ale mamei, Rosie (Julie Walters) şi Tanya (Christine Baranski) vor fi şi ele prezente la nuntă, însă mireasa i-a pregătit mamei sale o surpiză, deoarece la ceremonie vor fi prezenţi trei oaspeţi speciali. Ceea ce se întâmpă este de fapt foarte firesc: tânăra îşi doreşte să fie condusă la altar de tatăl său. Numai că, Donna nu i-a spus niciodată cine este acesta. În mod normal, unul dintre cei trei ar trebui să fie tatăl de care Sophia are nevoie în aceste momente unice. Astfel, personaje-cheie din trecutul Donnei revin neaşteptat în prezent, iar mama singuratică va simţi pe pielea ei că nu este niciodată prea târziu pentru iubire. Această poveste despre mame, fiice şi taţi este un muzical romantic şi amuzant, cu o coloană sonoră pe care o veţi recunoaşte imediat, este vorba despre cele mai cunoscute melodii ale trupei ABBA. Din distribuţie, Pierce Brosnan, Colin Firth şi Stellan Skarsgård.

MAMMUTH
Dramă, Franţa 2010
Regia: Gustave De Kervern, Benoit Delépine
Cu; Gérard Depardieu, Yolande Moreau, Isabelle Adjani, Miss Ming, Anna Mouglalis

Serge Pilardosse (GérardDepardieu) e un muncitor la un abator, uriaş şi tăcut, poreclit "Mammuth", care împlinit de curând 60 de ani. Lucrează de la vârsta de 16 ani şi acum a ieşit la pensie. Niciodată şomer, niciodată bolnav, lui Serge îi va fi acum foarte greu să îşi umple zilele. Nu îi place să citească, nici să îşi găsească lucruri inutile de făcut prin casă, cumpărăturile nu au fost niciodată vreun hobby pentru el…

Lucrurile se complică atunci când descoperă că nu va obţine toate drepturile financiare pe care le aduce pensionarea, pentru că unii dintre foştii săi angajatori nu i-au înregistrat toţi anii de muncă. Încurajat de soţia sa, Catherine (YolandeMoreau), se urcă pe motocicleta sa din anii’70, Mammuth (de unde şi porecla) şi pleacă în căutarea documentelor care lipsesc.

În timpul călătoriei îşi regăseşte trecutul şi înţelege că oamenii au văzut în el un om slab la minte. Cuprins de îndoială, bântuit de apariţiile fantomatice ale lui Yasmine (Isabelle Adjani), prima lui dragoste, pierdută într-un dramatic accident de motocicletă, căutarea documentelor trece pe un plan secund…

Salvarea vine de la tânăra lui nepoată (Miss Ming), a cărei prospeţime şi imaginaţie îi deschid noi orizonturi, pe care niciodată nu le-a bănuit…

MORGEN
Regia: Marian Crisan
Cu: András Hatházi, Yilmaz Yalcin, Elvira Rimbu, Dorin C. Zachei, Molnár Levente
Dramă, România 2010

Doi bărbaţi leagă o prietenie în ciuda faptului că nu se înţeleg unul cu celălalt.

Nelu, un bărbat de 40 și ceva de ani, lucrează că om de securitate la un supermarket dintr-un micuţ orășel la graniţă româno-ungară. Acesta este locul în care mulţi emigranţi încearcă să treacă graniţa illegal, în Ungaria și mai departe.

Filmul prezintă povestea lui Nelu (Andras Hathazi), un bărbat care trăiește la graniţă româno-ungară și căruia îi place să-și petreacă timpul pescuind. Într-o zi, acesta “pescuiește” un imigrant ilegal turc, pe Behran (Yilmaz Yalcin). Nelu îi oferă protectţie acestuia, găzduindu-l în casa lui. Chiar dacă nu vorbesc o limbă comună, cei doi se împrietenesc. Turcul dorește să treacă graniţă în Germania, dar Nelu nu poate face prea multe în acest sens. Cu toate acestea, Nelu îl asigură în fiecare zi că va încerca să îl ajute “morgen” (mâine, în limba germană). Filmul a câștigat 4 premii la festivalul de la Locarno, printre care premiul special al juriului. “Una dintre trăsăturile cele mai frumoase ale filmului este modul în care Crișan își dezvolta personajele, fără a da foarte multe detalii. Spiritul uman simplu al lui Nelu rămâne elemntal principal”, scrie Jay Weissberg în Variety.

MY GIRLFRIEND’S BOYFRIEND (2010)
PRIETENUL PRIETENEI MELE
Regia: Daryn Tufts
Cu: Alyssa Milano, Christopher Gorham, Michael Landes, Beau Bridges, Carol Kane
Comedie, SUA, 2010

Jesse e o femeie inteligentă care nu a găsit încă barbatul potrivit – până în momentul în care îl întâlnește pe Ethan. El deschide un capitol nou, romantic, în viaţa ei… dar aduce cu sine și o uriașă complicaţie.

Jesse (Alyssa Milano) e o femeie plină de viaţă și inteligentă care încă îl caută pe Dl Perfect, până când îl întâlnește pe Ethan (Christopher Gorham), un scriitor împins la disperare de faptul că editorii i-au respins încă un roman. Lui Jesse, întâlnirea îi oferă mai mult decât șansa de a-i servi lui Ethan ca muză. Deschide și un nou capitol romantic în viaţa ei… numai că vine la pachet cu o complicaţie uriașă. La câteva momente după ce l-a întâlnit pe acest “Prinţ Fermecat”, Jesse îl întâlnește pe “Făt Frumos” – mai exact pe Troy (Michael Landes), un director de agenţie de publicitate de success, încrezător, care transformă fiecare clipă petrecută împreună în ceva elegant și romantic. Curând, Jess e îndrăgotită pâna peste cap de el și se confruntă cu paradoxul romantic absolut: ce face o fată care-l întâlnește pe Făt Frumos după ce l-a întâlnit pe Prinţul fermecat?

PIECE MONTEE
Tortul de nuntă
Comedie, Franţa, 2010
R: Denys Granier-Deferre
D: Jérémie Renier, Clémence Poésy, Jean-Pïerre Marielle, Danielle Darrieux, Christophe Alévêque

Bérangère şi Vincent se căsătoresc, respectând toate tradiţiile nunţilor burgheze şi ale evenimentelor sociale. Punctele de vedere distorsionate ale invitaţilor – cinice, amuzante, reci sau emoţionante – vor revela, de-a lungul unei singure zile, defectele tuturor şi ipocrizia acestei celebrări: măştile vor cădea şi secrete de familie vor erupe.

PREDATORS
Regia: Nimród Antal
Cu: Adrien Brody, Topher Grace, Alice Braga, Walton Goggins, Laurence Fishburne
Acţiune, SUA 2010

Câţiva războinci de elită îşi dă seama c-au fost strânşi şi aduşi pe o planetă extraterestră ca să servească drept pradă. Sunt ucigaşi cu sânge rece, prădători umani care acum, la rândul lor, sunt sistematic vânaţi şi eliminaţi de o nouă specie de extratereştri.

Predators, un nou şi îndrăzneţ capitol din celebra franciză Predator, este filmat sub supravegherea artistică a lui Robert Rodriguez. Adrien Brody îl interpretează pe Royce, un mercenar cu sânge rece a cărui singură sursă de venit vine de la oamenii care-l pun sub contract. De voie, de nevoie, acceptă să conducă un grup de războinci de elită care, se pare, a fost selecţionat şi trimis pe o planetă pustie… ca pradă. Cu excepţia notabilă a lui Edwin (Topher Grace), un fizician dizgraţiat, ei sunt cu toţii ucigaşi cu sânge rece – mercenari, membrii ai mafiei Yakuza, puşcăriaşi, terorişti – “prădători” umani care acum sunt, la rândul lor, sunt vânaţi şi eliminaţi de o nouă specie, mai evoluată, de Predatori.

QUILLS
MARCHIZUL DE SADE
Regia: Phillip Kaufman
Cu: Geoffrey Rush, Kate Winslet, Joaquin Phoenix, Michael Caine, Billie Whitelaw
Dramă, SUA 2000

Un film despre marchizul de Sade ar trebui să stârnească interesul cinefililor, din două motive evidente: 1. foarte puţini ştiu câte ceva despre acest controversat personaj, iar ceea ce ştiu este deformat. 2. din punct de vedere cinematografic se pare că este primul film în care marchizul de Sade apare asa cum a fost şi a trăit.

În lucrarea poetului eseist Octavio Paz, laureat al premiului Nobel, intitulată “Erotic Beyound Sade” se spune: opera sa a fost extraordinară în comparaţie cu viaţa sa. A suferit pentru ideile sale, a fost victima filozofiei sale sadice. De asemenea, a fost o persoană generoasă chiar şi cu dusmanii şi cu torţionarii săi. “Teoreticianul cruzimii” a fost un om cu o inimă incantătoare. Rolul principal este interpretat de extraordinarul Geoffrey Rush, nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un rol principal.

Filmul istoriseşte perioada pe care marchizul a petrecut-o, încarcerat, în azilul de nebuni Chartenton. Cum tocmai a scăpat de execuţie în timpul Revoluţiei franceze, Sade are parte de un tratament preferenţial şi se permite să scrie. Dar după ce cartea sa Justine e furată din azil şi publicată la Paris, torţionarul Royer-Collard este trimis să-l disciplineze pe scriitor.

RAMONA AND BEEZUS
RAMONA ŞI BEEZUS
Regia: Elizabeth Allen
Cu: Joey King, Selena Gomez, John Corbett, Bridget Moynahan, Ginnifer Goodwin

Aventurile unei fete în şcoala primară pe nume Ramona şi ale surorei sale adolescente.

Imaginaţia vie a tinerei Ramona, energia sa nelimitată şi firea sa aventuroasă ce o predispune la accidente, îi pune în dificultate pe toţi cei din jurul ei. Dar irepresibila ei aplecare spre distracţie şi pozne devine folositoare atunci când îşi pune în minte să salveze casa familiei.

SECRET WINDOW
FEREASTRA SECRETĂ
Regia: David Koepp
Cu: Johnny Depp, John Turturro, Maria Bello, Timothy Hutton, Charles S. Dutton
Horror, SUA, 2004

Mort Rainey (Depp), un scriitor care tocmai a ieşit dintr-un divorţ complicat cu fosta lui soţie, Amy (Bello), descoperă că este urmărit până la locuinţa lui lacustră îndepărtată de un necunoscut psihopat (Turturro), care pretinde că Mort i-a furat cea mai bună idee pentru o poveste…

Mort Rainey (Depp), un scriitor care tocmai a ieşit dintr-un divorţ complicat cu fosta lui soţie, Amy (Bello), descoperă că este urmărit până la locuinţa lui lacustră îndepărtată de un necunoscut psihopat (Turturro), care pretinde că Mort i-a furat cea mai bună idee pentru o poveste… Hutton joacă rolul noului prieten al lui Bello, iar Dutton e un detectiv particular angajat să-l scape pe Depp de Turturro. Adaptarea unui roman al lui Stephen King, faimosul „rege al horror-ului”.

SECRETARIAT
Regia: Randall Wallace
Cu: Diane Lane, John Malkovich, Dylan Walsh, Dylan Baker, Margo Martindale
Dramă, SUA, 2010

Bazat pe o remarcabilă poveste adevărată, Secretariat relatează călătoria spectaculoasă a câştigătorului Triplei Coroane din 1973. Gospodină şi totodată mamă, Penny Chenery (Diane Lane) acceptă să preia herghelia din Virginia a tatălui ei bolnav, în ciuda lipsei de cunoştinţe în ceea ce priveşte creşterea cailor sau cursele de cai. Împotriva tuturor sorţilor, Chenery – cu ajutorul antrenorului veteran Lucien Laurin (John Malkovich) – reuşeşte să se impună într-o industrie dominată de bărbaţi, culminând cu câştigarea pentru prima dată după 25 de ani a Triplei Coroane în ceea ce se poate să fi fost cea mai bună cursă de cai a tuturor timpurilor.

SHREK FOREVER AFTER
Shrek pentru totdeauna
Animaţie, SUA, 2010
R: Mike Mitchell
Voci: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, Julie Andrews

Tânjind la vremurile când era un “adevărat căpcăun”, Shrek semnează un pact cu Rumpelstiltskin ca să-şi recapete vechea reputaţie de “băiat rău”, dar îşi dă peste cap familia. Şi acum are la dispoziţie doar 24 de ore ca să schimbe contractul şi să repare ce-a stricat.

Totul a început cu un căpăcun adorabil.. care s-a împrietenit cu un măgar vorbăreţ… şi a salvat o prinţesă frumoasă. Toate, într-o poveste de neuitat care a instaurat un model pentru toate filmele de animaţie ce au urmat.

Shrek Forever After este finalul hilar şi numai potrivit pentru un fenomen câştigător de Oscar. Tânjind la vremurile când era un “adevărat căpcăun”, Shrek semnează un pact cu Rumpelstiltskin ca să-şi recapete vechea sa reputaţie… dar îşi dă peste cap familia. Şi acum are la dispoziţie doar 24 de ore să schimbe contractul şi să restaureze ce-a stricat. Brusc, măgarul nu-şi mai aminteşte de cel mai bun prieten al lui, Fiona e acum o prinţesă războincă dură şi Puss e o pisică obeză! Împreună, au doar 24 de ore la dispoziţie să anuleze contractul şi să trăiască fericiţi până la adânci bătrâneţi.

SIMPLE SIMON (AKA. I RYMDEN FINNS INGA KANSLOR)
PRIETENA PERFECTĂ
Regia: Andreas Öhman
Cu: Bill Skarsgård, Martin Wallström, Cecilia Forss, Sofie Hamilton, Susanne Thorson
Comedie, Suedia 2010

Atunci când iubita îi dă papucii, Sam intră în depresie. Pentru a pune lucrurile pe un făgaş normal, Simon, fratele său antisocial care se luptă cu sindromul Asperger, decide să-i caute o iubită nouă şi perfectă.

“Sunt Simon. Am sindromul lui Asperger. Îmi place spaţiul, cercurile şi fratele meu Sam care are grijă de mine. Nu-mi plac sentimentele, alţi oameni, schimbările şi comediile cu Hugh Grant.” Aşa grăieşte Simon cel sărăc cu duhul la începutul unei comedii emoţionante şi hilare regizate de suedezul Andreas Öhman care ajuns pe short list-ul nominalizărilor Oscar la “cel bun film străin”. E povestea lui Sinom, un băiat de 18 ani cu sindromul Asperger, a cărui viaţă e întoarsă pe dus atunci când fratele său Sam se desparte de iubită. Simon are nevoie de ordine. Are nevoie ca lucrurile să urmeze un anume model – acelaşi program, aceleaşi mese, aceleaşi haine, săptămână de săptămână. Sam a fost cel care-a avut mereu grijă de Simon. Îi făcea mâncare în formă de cercuri şi-l făcea să înţeleagă oamenii. Dar acum Sam e deprimat din cauza despărţirii de iubita sa şi totul se schimbă: lumea lui Simon se transformă în haos. Dorindu-şi ca lucrurile să reintre în normal, Simon îşi ia pe umerii săi o misiune: să-i găsească lui Sam o nouă iubită. Din nefericire, Simon nu ştie nimic despre dragoste şi nu înţelege emoţiile – dar are un impecabil plan ştiinţific. Filmul îmbină umorul cu seriozitatea şi ne face să experimentăm lumea din punctul de vedere al lui Simon. În rolul acestuia, Bill Skarsgård (fratele lui Alexander, starul True Blood, şi fiul lui Stellan) demonstrează că talentul se transmite genetic.

SON-IN-LAW
UN GINERE DE ÎMPRUMUT
Regia: Steve Rash
Cu: Pauly Shore, Carla Gugino, Lane Smith, Cindy Pickett, Mason Adams
Comedie, SUA, 1993

O fată normală, din provincie, îl aduce acasă pentru Thanksgiving pe presupusul ei logodnic ca să-i cunoască pe parinţi. Aceștia, iniţial, nu sunt deloc impresionaţi de comportamentul său nonșalant. Curând, însă, îi cucerește iremediabil.

Toată tărășenia începe atunci când cuminţica Rebecca Warner vine la ferma familiei cu un musafir suspect – un student nebun, bizar, complet scandalos pe nume Crawl. Nu seamănă cu nimic din ce-au văzut părinţii ei vreodată, dar șocul lor iniţal nu se compară cu ceea ce simt atunci când Rebecca îi anunţă că ea și Crawl sunt logodiţi! Avându-l în rolul principal pe extravagantul comic Pauly hore, Son-in-law e o comedie hilară despre cel mai amuzant ginere pe care l-aţi cunoscut vreodată.

STEP UP 3-D
DANSUL DRAGOSTEI 3
Dramă, 2010
Regia: Jon Chu
Cu: Rick Malambri, Adam G. Sevani, Sharni Vinson, Alyson Stoner, Keith Stallworth

Tyler Grange (Tatum) este un delincvent obişnuit, un şmecher al străzii care dă de belea şi trebuie să facă ore de muncă pentru comunitate la un liceu.

Tyler nu vrea să aiba nimic de-a face cu elevii, dar se întâmplă să se îndrăgostească de o frumoasă dansatoare. Fata însă vrea să-l atragă în lumea ei. În ciuda tuturor asteptãrilor, Ty descoperă că are cu adevarăt talent pentru dans.

Filmul are o combinaţie infailibilă de muzică bună, coregrafie detonantă şi actori sexy. Totul devine o reinventare modernă a poveştii clasice despre tineri din lumi diferite, care nu au nimic în comun, dar se simt atraşi unul de celălalt. Şi mai e o poveste despre sacrificiul pe care trebuie sã-l facă fiecare dintre ei ca să-şi urmeze visul.

STUCK ON YOU
LIPIT DE TINE
Regia: Bobby Farrelly, Peter Farrelly
Cu: Matt Damon, Greg Kinnear, Eva Mendes, Cher, Seymour Cassel
Comedie, SUA, 2003

Relaţia dintre siamezii Bob şi Walt e pusă la test atunci când cei doi se mută la Los Angeles, pentru ca Walt să devină un actor. Acesta ajunge faimos şi bogat după ce obţine un rol într-un show TV al lui Cher, însă succesul ameninţă să-i despartă pe cei doi.

Bob şi Walt Tenor sunt doi fraţi nedespãrţiti – la propriu, deoarece sunt siamezi. Legãtura lor specialã duce la complicaţii serioase atunci când Walt se hotãrãste sã devinã actor şi trebuie sã-şi convingã fratele sã fie de acord cu alegerea sa. Bob (Matt Damon) şi Walt (Greg Kinnear) exceleazã în sport şi sunt mândrii posesori ai unui fast-food, unde lucreazã şi ei, mânuind grãtarul cu o vitezã uluitoare. Când Walt e cuprins de pasiunea pentru actorie, el îi cere lui Bob sã-şi respecte promisiunea din copilãrie ca nici unul dintre ei sã nu stea în calea realizãrii dorinţelor celuilalt. Cei doi fraţi ajung la Hollywood, unde se împrietenesc rapid cu vecina lor cea sexy, April (interpretatã de Eva Mendes). Aceasta îi face cunoştintã lui Walt cu un impresar, Morty O’Reilly (interpretat de Seymour Cassel), care îi propune lui Walt un rol într-un film porno. Lucrurile se îmbunãţãtesc pentru cei doi frati când o întâlnesc pe celebra Cher, care îi oferã lui Walt rolul secundar din serialul TV în care ea juca împotriva voinţei ei. Însã, în loc sã compromitã serialul, aşa cum îşi dorea Cher, Walt are mare succes şi cei doi fraţi devin celebri peste noapte. Aventura de-abia acum începe, deoarece Bob se îndrãgosteşte de o mai veche cunoştinţã, o femeie cu care coresponda pe Internet, şi cei doi frati iau o decizie care le va schimba viaţa.

TAKERS
FURĂ ŞI FUGI
Regia: John Luessenhop
Cu: Matt Dillon, Paul Walker, Idris Elba, Jay Hernandez, Hayden Christensen

Jafurile lor sunt plănuite perfect şi nu lasă nicio urmă. Dar atunci banda devine prea lacomă şi acceptă o ultimă spargere riscantă, un detectiv experimentat (Matt Dillon) jură să-i pună definitiv în spatele gratiilor.

Takers, regizat de John Luessenhop, are în centru un grup notoriu de criminali (Idris Elba, Paul Walker, T.I., Chris Brown, Hayden Christensen and Michael Ealy) care continuă să sfideze poliţia cu o serie de spargeri perfecte de bănci. Intră, fură şi ies conform unui mecanism perfect uns şi nu lasă nicio dovadă incriminatorie în urmă. Dar atunci când încearcă să dea o ultimă spargere extrem de ambiţioasă, echipa îşi vede planurile compromise de un detectiv cinic (Matt Dillon), care şi-a făcut un scop în viaţă din a-i prinde şi a-i închide.

TANGLED (2010)
O POVESTE ÎNCÂLCITĂ
Regia: Nathan Greno, Byron Howard
Animaţie, SUA, 2010

Atunci când Flynn, un fermecător bandit, se refugiază într-un turn misterios, el e luat ostatic de Rapunzel, o frumoasă și îndărătnică prizonieră, cu o cascadă de păr blond. Cuplul va avea parte de o escapadă hilară plină de aventură și umor.

Tangled e una dintre cele mai hilare și mai fermecătoare povești scrise vreodată. Atunci când banditul Flynn Rider, cel mai vânat om al ţinutului, dar și cel mai fermecător, se ascunde într-un turn misterios, el e luat ostatic de Rapunzel, o frumoasă adolescentă, cu o cascadă de păr magică. Strania fiinţă care-l ţine captiv pe Flynn caută o modalitate să iasă din turnul în care a fost închisă timp de ani de zile și ajunge la o înţelegere cu șarmantul hoţ. Cei doi pleacă într-o escapadă plină de acţiune împreună cu un cal cu fler de poliţist, un cameleon prea protector și o bandă de hoţi rufoși. Tangled e o poveste plină de aventură, inimă, umor și… păr. Foarte mult păr.

THE BACK-UP PLAN
PLAN DE REZERVĂ
Comedie, SUA 2010
Regia: Alan Poul
Cu: Jennifer Lopez, Alex O’Loughlin, Michaela Watkins, Eric Christian Olsen, Anthony Anderson

Plan de rezervă este o comedie care explorează întâlnirile amoroase, dragostea, căsătoria şi familia, numai că… în ordine inversă.

După ani de întâlniri amoroase, Zoe (Jennifer Lopez) s-a gândit că aşteptarea bărbatului potrivit durează prea mult. Hotărâtă să devină mamă, ea pune în aplicare un plan, se duce la doctor şi porneşte singură la drum. În aceeaşi zi, Zoe îl întâlneşte pe Stan (Alex O’Loughlin) – un bărbat care promite.

Încercarea lui Zoe de a încuraja relaţia aflată la început dar şi de a ascunde primele semne ale sarcinii, conduce la o comedie de situaţie care-i transmite semnale false lui Stan. Când Zoe îi dezvăluie, într-un acces de nervi, motivul comportării ei imprevizibile, Stan cade pe gânduri în legătură cu viitorul neobişnuit care se profilează; totuşi, el spune da. Nu s-a mai pomenit să faci curte unei fete si să petreci o noapte de sex nebun într-un pat unde se găsesc trei persoane – Stan, Zoe şi bebeluşul încă în fază de embrion.

Încercarea cea mare vine abia când cei doi îşi dau seama că de fapt, luaţi de valurile hormonilor şi ale pregătirilor pentru naştere, n-au avut timp să se cunoască cu adevărat. Cele nouă luni se vor scurge repede, aşa că cei doi încep să simtă fiori pe şira spinării. Oricine se poate îndrăgosti, se poate căsători şi poate avea un copil, dar să faci lucrurile astea în ordine inversă, şi încă în mare viteză, asta poate fi un semn că cei doi parteneri sunt făcuţi unul pentru celălalt.

THE BROKEN HEARTS CLUB: A ROMANTIC COMEDY
Clubul inimilor zdrobite
Comedie, SUA, 2000
R: Greg Berlanti
D: Timothy Olyphant, Andrew Keegan, John Mahoney, Dean Cain, Matt Mcgrath

În oaza cu palmieri din Hollywood-ul de vest, facem cunoştinţă cu Dennis, un fotograf promiţător. În timp ce se pregăteşte să-şi sărbătorească cea de-a 28 aniversare, el se lamentează: “Nu pot să mă hotărăsc dacă prietenii mei sunt cele mai bune sau cele mai rele lucruri care mi s-au întâmplat vreodată”.
Dennis e un fotograf promiţător din partea de vest a Hollywood-ului care, în pragul aniversării a 28 de ani, nu se poate decide dacă prietenii săi sunt cel mai bun sau cel mai rău lucru din viaţa sa. Printre aceştia se numără Benji, un punker inocent care are o apetenţă pentru trupurile musculoase; Howie, un absolvent de psihologie care gândeşte prea mult şi trăieşte prea puţin; Cole, un actor carismatic care vrea să fie mereu în centrul atenţiei; Patrick, cinicul şi Taylor, drama queen-ul rezident care, până recent, s-a mândrit cu relaţia sa de lungă durată. Cel care îi oferă şi sfaturi şi joburi este Jack, un patriarh îndrăgit al cărui restaurant e un paradis pentru toţi. Atunci când tragedia loveşte grupul, legăturile lor sunt puse la test.

THE EXTRA MAN
ULTIMUL GENTLEMAN
Regia: Shari Springer Berman, Robert Pulcini
Cu: Paul Dano, Kevin Kline, Katie Holmes, John C. Reilly, John Pankow
Comedie, SUA 2010

Un bărbat care îşi câştigă existenţa ca escortă pentru femeile înstărite din partea de est a New York-ului, ia sub aripa lui protectoare o tânără si ambiţioasă dramaturgă

THE KARATE KID (2010)
KARATE KID
Regia: Harald Zwart
Cu: Jaden Smith, Jackie Chan, Taraji P. Henson, Wenwen Han, Rongguang Yu
Acţiune, SUA, 2010

Dre Parker are 12 ani şi a crescut în Detroit, însă mama lui l-a luat cu ea în China. După ce colegii de clasă îl hărţuiesc şi îl umilesc, Dre e nevoit să apeleze la ajutorul lui Mr. Han (Jackie Chan), un maestru Kung Fu.

Dre Parker (Jaden Smith), un băiat de 12 ani, ar fi putut deveni cel mai popular puşti din Detroit, însa mama lui (Taraji P. Henson) obţine o slujbă în China şi cei doi trebuie să se mute acolo. Dre se îndrăgosteşte imediat de colega lui de clasă, Mei Ying, şi sentimentul e mutual – dar diferenţele culturale fac imposibilă prietenia lor. Şi mai rău, sentimentele lui Dre îl transformă în ţinta băieţilor duri din clasă, care încep să-l hărţuiască. Aflat în patria kung fu-ului, Dre ştie doar un pic de karate şi devine ciuca bătăilor. Pentru că nu are prieteni în această ţară stranie, Dre e nevoit să-i ceară ajutorul domnului Han, cel care se ocupă cu întreţinerea casei şi care e, în secret, un maestru kung fu. În timp ce învaţă de la Han că kung fu-ul nu se reduce la atac şi la apărare, ci la maturitate şi calm, Dre îşi dă seama că lupta cu duşmanii lui din clasă riscă să devină bătălia vieţii sale. Un remake al unui faimos film al anilor ’80 cu Jaden Smith, fiul faimosului Will Smith, în rolul principal.

THE OTHER GUYS
AGENŢII DE REZERVĂ
Regia: Adam Mckay
Cu: Will Ferrell, Mark Wahlberg, Eva Mendes, Michael Keaton, Dwayne Johnson
Comedie, SUA, 2010

Doi detectivi rataţi din New York profită de oportunitatea de a deveni egalii poliţiştilor faimoşi pe care-i idolatrizează – doar că lucurile nu merg conform planurilor.

Detectivii newyorkezi Gamble şi Hoitz (Will Ferrell şi Mark Wahlberg) sunt condamnaţi la… o viaţă de birou. Se urăsc unul pe celălalt şi detestă monotonia slubjelor lor nesemnificative, mai ales că sunt forţaţi să trăiască în umbra a doi dintre cei mai mari şi mai tari poliţişti din oraş (Samuel L. Jackson şi Dwayne Johnson). Dar atunci când aceşti tipi duri refuză un caz, Gamble şi Hoitz văd în el o oportunitate. Acum, că au dat peste una dintre cele mai mari crime din ultima vreme, vor fi aceşti agenţi de rezervă în stare să rezolve cazul, fără să se omoare unul pe altul şi fără să distrugă întreg oraşul?

THE ROMANTICS
ROMANTICII
Regia: Galt Niederhoffer
Cu; Katie Holmes, Josh Duhamel, Anna Paquin, Malin Akerman, Adam Brody
Dramă, SUA 2010

Şapte prieteni apropiaţi se reunesc pentru căsătoria a doi dintre ei.

Alianţele sunt puse la test atunci când șapte colegi de liceu se reunesc ca să-i vadă pe doi dintre ei căsătorindu-se într-o ceremonie pe malul mării. Însă domnișoara de onoare și mirele au împreună un trecut pasional care continuă să-i obsedeze…

Lila Hayes (Anna Paquin) și Tom McDevon (Josh Duhamel) s-au întâlnit pentru prima oară atunci când ambii frecventau aceeași facultate și făceau parte dintr-un cerc de prieteni apropiaţi care își spuneau “romanticii”. La șase ani după absolvire, Lila și Tom se căsătoresc și prietenii vechi se reunesc la ceremonie.

Laura Rosen (Katie Holmes), fosta colega de cameră a lui Lila, a fost invitată ca domnișoară de onoare. Dar, în ciuda faptului că sunt prietene foarte bune, Laura păstrează un secret: a avut o aventură cu Tom pe vremea când el se întâlnea cu Lila și e conștientă că încă mai au sentimente unul pentru celălalt. Pe măsură ce ziua nunţii se apropie, taine adânc îngropate ies la suprafaţă, iar Chip (Elijah Wood), fratele lui Lila, mărturisește că se simte atras de Laura.

THE TOURIST (2010)
TURISTUL
Regia: Florian Henckel Von Donnersmarck
Cu: Johnny Depp, Angelina Jolie, Paul Bettany, Timothy Dalton, Steven Berkoff
Thriller, SUA 2010

O frumuseţe misterioasă atrage un turist în lumea periculoasă a spionajului.

Frank (Johnny Depp), un american aflat în vacanţă în Veneţia, e sedus de Elise (Angelina Jolie), o femeie frumoasă cu un secret misterios. Curând, flirtul lor romantic se transformă într-un păienjăniș de minciuni periculoase.

Johnny Depp interpretează un turist american pe care un flirt frivol cu o fermecătoare străină îl aruncă într-o aventură plină de intrigă, romance și pericol. În timpul unei excursii neașteptate în Europa, unde a ajuns ca să-și vindece o inimă zdrobită, Frank (Depp) se trezește că flirtează, complet suprinzător, cu Elise (Angelina Jolie), o femeie extraordinară care îi iese deliberat în cale.

Pe fundalul superb al orașelor Paris și Veneţia, romance-ul lor ameţitor se transformă într-un păienjăniș complicat de minciună și trădare. În tot acest timp, ei sunt urmăriţi de Interpol, de poliţia italiană și de un ucigaș plătit rus.

THE WARLORDS (AKA. TAU MING CHONG)
RĂZBOINICII
Acţiune, Hong Kong 2007
Regia: Peter Chan
Cu: Jet Li, Andy Lau, Takeshi Kaneshiro, Jinglei Xu

Worlords spune povestea a trei fraţi de sânge, a căror viaţă este afectată de uciderea faimosului general Ma Xinyi (Jet Li), ucis chiar când trebuia să primească funcţia de guvernator al unei provincii. În vremurile de restrişte provocate de eveniment, cei trei fraţi vor avea nevoie de multă dragoste şi răbdare pentru a depăşi problemele care apar, mai ales când relaţiile dintre ei devin tensionate din cauza unei tinere de o frumuseţe neobişnuită.

THE WARRIOR’S WAY (AKA. THE LAUNDRY WARRIOR)
DESTINUL UNUI RĂZBOINIC
Regia: Sngmoo Lee
Cu: Dong-Gun Jang, Kate Bosworth, Geoffrey Rush, Danny Huston, Tony Cox
Acţiune, Noua Zeelandă, 2010

Un samurai asiatic are o mustrare de cunoştinţă şi cruţă un bebeluş, după ce ucide întreaga familie a inamicului său. Fugind de maestrul său, samuraiul ajunge în vestul Americii, unde caută refugiu la un vechi prieten.

După o viaţă de antrenament în artele marţiale şi în mânuirea sabiei, Yang
(Jang Dong Gun) i-a lichidat pe toţi inamicii clanului său, mai puţin pe un bebeluş al cărui zâmbet i-a topit inima. Pentru că nu e în stare s-o ucidă, dar nici nu poate s-o protejeze de tribul său ucigaş, Yang ia fetiţa şi fuge, plănuind să caute refugiu la un vechi prieten ce trăieşte în Lode, un oraş de frontieră din vestul Americii. Chiar la sosirea sa, află că prietenul său a murit şi că orăşelul, odată prosper datorită unei mine de aur, e locuit acum de doar 20 de excentrici. Printre aceştia se numără Lynne (Kate Bosworth), o cuţitară frumoasă şi focoasă şi Ron, un beţivan ratat (Geoffrey Rush). Ca să clădească un cămin sigur pentru copil, departe de influenţa clanului său ucigaş, Yang decide să-şi schimbe viaţa şi profesia şi să pună sabia în cui.

TIM BURTON’S THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS
COŞMAR ÎNAINTE DE CRĂCIUN
Regia: Henry Selick
Animaţie, SUA, 1993

Regele Dovleac al orașului Halloween l-a răpit pe Moș Crăciun și a pus stăpânire pe sărbătoarea Crăciunului! La ce se pot aștepta copiii, atunci când fantomele și strigoii încep să impartă cadouri?

Amplasat într-o lume în care fiecare mare sărbătoare are propriul său ţinut special, The Nightmare Before Christmas îl are în centru pe pasionalul și nefericitul Jack Skellington, mult iubitiul Rege Dovleac al orașului Halloween, cel care supraveghează creaţia tuturor deliciilor sinistre, a sperieturilor și a suprizelor fioroase pe care această sărbătoare le exportă în mod tradiţional în “lumea reală”. Plictisit de aceeași rutină anuală, Jack își găsește un nou scop în viaţă atunci când descoperă, din întâmplare, intrarea în orașul Crăciun și e vrăjit pe loc de culorile aprinse, de jucăriile vesele, de decoraţiunile și de spiritul cald pe care îl descoperă acolo. Se întoarce acasă obsedat să preia controlul Crăciunlui și își racolează oamenii loiali ca să-l ajute să-l înlocuiască pe Moș și să creeze o versiune “nouă și îmbunătăţită” a sărbătorii. Dar chiar și cele mai bune planuri o pot lua razna într-un fel cu totul și cu totul aiuritor. Un clasic al animaţiei, ieșit din imaginaţia nebună a lui Tim Burton.

TOOTH FAIRY
Zâna Măseluţă
Comedie, Canada, 2010
R: Michael Lembeck
D: Dwayne Johnson, Ashley Judd, Stephen Merchant, Ryan Sheckler, Julie Andrews

Tess, o puştoaică de şase ani, este extrem de mâhnită când Derek (Dwayne "The Rock" Johnson), un jucător de hochei lipsit de orice subtilitate în ceea ce priveşte convingerile celor mici, îi spune verde în faţă că nu există Zâna Măseluţă. Drept pedeapsă pentru gafa lui, imensul sportiv va trebui să preia pentru o vreme atribuţiile celebrei zâne, cu ce efect nu se ştie.

TRON: LEGACY
TRON: MOŞTENIREA
Regia: Joseph Kosinski
Cu: Jeff Bridges, Garrett Hedlund, Olivia Wilde, Bruce Boxleitner, James Frain
SF, SUA, 2010

Sam Flynn, aflat în căutarea tatălui său demult dispărut, se trezește aspirat în lumea digitală a lui Tron. Împreună, cei doi pleacă într-o aventură pe viaţă și pe moarte pentru a scăpa dintr-un cyber-univers splendid vi SUA,l, dar extrem de periculos.

TRON: Legacy e o aventură high-tech amplasată într-o lume digitală cum nu s-a mai văzut pe marele ecran. Sam Flynn (Garrett Hedlund), un rebel de 27 de ani, e bântuit de dispariţia misterioasă a tatălui său Kevin Flynn (Jeff Bridges), un om care, odinioară, era cel mai mare creator de jocuri video. Atunci când Sam investighează o semnal straniu venit de la vechiul aparat Arcade al lui Flynn – un semnat ce ar putea veni doar de la tatăl său – se trezește atras într-o lume digitală unde Kevin este prizonier de 20 de ani. Cu ajutorul neînfricatei războinice Quorra (Olivia Wilde), tatăl și fiul pornesc într-o călătorie pe viaţă și pe moarte de-a lungul și de-a latul unui cyber-univers ameţitor din punct de vedere vizual – o lume creată de însuși Kevin care a devenit extrem de avansată și care e plină de vehicule dincolo de orice imaginaţie, de arme distrugătoare și de peisaje uluitoare și condusă de un tiran fără scrupule care nu se dă în loc de la nimic pentru a-i împiedica să scape.

TUMBLEWEEDS
ÎN BĂTAIA VÂNTULUI
Regia: Gavin O’Connor
Cu: Janet Mcteer, Kimberly J. Brown, Jay O. Sanders, Gavin O’Connor, Michael J. Pollard
Dramă, SUA, 1999

Mary Jo, un spirit liber, s-a măritat de patru ori. Acum se mută din Missouri la San Diego cu fiica ei de 12 ani în căutarea unei noi case, a unei noi iubiri şi a unei noi vieţi, într-o poveste irezistibilă despre legătura indisolubilă dintre mamă şi fiică.

Mary Jo Walker s-a căsătorit pentru prima dată la vârsta de 17 şi de atunci şi-a adaugat la palmares încă trei soţi şi alţi numeroşi iubiţi. De câte ori eşuează într-o relaţie, Mary Jo se mută, împreună cu fiica ei, Ava, în căutarea unei noi case, a unei noi dragoste şi a unei noi vieţi. Acum, după ultima despărţire cu năbădăi, Mary Jo şi Ava ajung într-o comunitate liniştită de lângă San Diego, California. Ava speră că, de data asta, ea şi mama ei vor reuşi să trăiască singure, fără prezenţa distructivă a unul alt iubit nepotrivit. Însă independenţa lor nu durează mult, pentru că Mary Jo se încurcă cu Jack Ranson, un şofer de tir pe care l-a întâlnit pe drum spre California.

DOCUMENTARE

FOOD, INC
Regia: Robert Kenner
Cu: Michael Pollan, Eric Schlosser
Documentar, SUA 2008

Nu vei mai privi niciodată la fel în farfurie.

Metodele folosite astăzi în industria alimentară sunt, în mare parte, răspunsul la creşterea rapidă a industriei fast-food din anii ’50. Producţia de alimente, în întregul ei, s-a schimbat drastic de atunci, aşa cum nu s-a schimbat niciodată în mii de ani. Controlată de o mână de corporaţii multinaţionale, politicile de producţie şi prelucrare a alimentelor urmăresc, ca pe un cod nescris, scoaterea pe piaţă a unor cantităţi imense de produse, cu costuri de producţie reduse (cel mai des fiind, de fapt, minime). Rezultatul este, bineînţeles, un profit uriaş; profit ce, la rândul lui, permite coloşilor din industrie să controleze direct aprovizionarea globală cu produse alimentare.

I CAN’T DO THIS BUT I CAN DO THAT
DIFICULTĂŢI LA ÎNVĂŢĂTURĂ
Regia:
Documentar, SUA, 2010

Acest documentar are în centru câţiva copii cu dificultăţi la învăţătură care îşi exprimă sentimentele despre situaţia lor unică şi explică de ce nu se consideră diferiţi de cei de vârsta lor.

Daca ai o dizabilitate care te împiedică să înveţi, asta înseamnă că nu poţi învăţa deloc? În acest documentar HBO, opt copiii dovedesc că răspunsul e: cu siguranţă, nu!

Prin mărturiile unor tineri care au reuşit să-şi învingă problemele la învăţatură şi să-şi depăşească respectul de sine scăzut, descoperim forţa şi talentul care îi ajută pe aceşti copiii să-şi depăşească greutăţile şi să-şi găsească vocea unică.

MUSIC BY PRUDENCE
MUZICĂ DE PRUDENCE
Regia: Roger Ross Williams
Cu: Prudence Mabhena
Documentar, SUA 2010

Un profil plin de inspiraţie al unei cântăreţe din Zimbabwe pe nume Prudence Mabhena.

Music by Prudence trasează drumul unei fete cu o dizabilitate care se numește “arterogripoză” și remarcabila ei trecere de la o lume de ură și superstiţie, la una plină de muzică, dragoste și posibilităţi multiple.

Prudence trăiește în Zimbabwe și pentru o bună perioadă de timp nimeni n-a știut de vocea ei superbă, obsedantă. Nimeni n-a cunoscut femeia puternică și răzbătătoare din spatele vocii. Oamenii nu erau în stare să treacă peste felul în care arăta: a fost născută cu o boală debilitantă care se numește “arterogripoză”. Atunci când Prudence s-a născut, bunica din partea tatălui a vrut-o moartă. În Zimbabwe, copiii născuţi handicapaţi sunt consideraţi, uneori, rezultatul vrăjitoriei. În cazuri extreme, familiile îi ucid ca să îndepărteze “blestemul” din familie. Mama ei a păstrat-o și a hrănit-o. Alungată din casa soţului său, ea a dus copilul la mama ei la ţară. Patru ani mai târziu, a părasit-o.

Music by Prudence trasează drumul acestei fetiţe și evadarea ei dintr-o lume plină de ură și de superstiţie într-una plină de muzică, dragoste și șanse.

Această neobișnuită, dar foarte puternică pledoarie pentru speranţă, a primit un răspuns incredibil de la presa și de la publicul din America de Nord, câștigând premiul Oscar pentru cel mai bun documentar scurt în 2010.

TONY CURTIS, DRIVEN TO STARDOM
TONY CURTIS – DRUMUL SPRE CELEBRITATE
Documentar, Franţa 2010
Regia: Ian Ayres

Un documentarul despre şarmantul Tony Curtis, unul dintre cele mari staruri din istoria Hollywoodului, şi despre drumul său de la statutul de evreu foarte sarac, la cel de actor premiat cu Oscar.

WASTE LAND
VIAŢĂ DE GUNOIER
Regia: Lucy Walker
Documentar, Brazilia 2010

Un documentar social despre vieţile unor căutători prin gunoaie din Rio de Janeiro.

O incredibilă poveste adevărată din Rio de Janeiro, despre un renumit artist new yorkez și un grup de căutători prin gunoaie.

Filmat pe parcursul a trei ani, Waste Land îl urmărește pe renumitul artist Vik Muniz care călătorește de la locuinţa sa din Brooklyn în ţara sa natală, Brazila, și apoi până la cea mai mare groapă de gunoi din lume – Jardim Gramacho- localizată la periferia lui Rio de Janeiro. Acolo el fotografiază un grup eclectic de “catadores” – așa cum se numesc cei care scormonesc prin gunoaie în căutarea materialelor reciclabile. Obiectivul iniţial al lui Muniz e să îi “picteze” pe acești “catadores” cu gunoi. Colaborarea sa cu aceste personaje extraordinare care recreează imagini fotografice cu ei înșiși din gunoi, revelează simultan demnitatea și disperarea unor oameni care încearcă să-și reinventeze vieţile. Regizoarea Lucy Walker (Devil’s Playground, Blindsight și Countdown To Zero) și colaboratorii săi, João Jardim și Karen Harley au avut acces privilegiat la întregul proces artistic și, în final, ne livrează o dovadă tulburătoare despre puterea artei de a transforma existenţe și despre inefabila alchimie a spiritului uman.

ONE TIME ONLY

TRUE GRIT (2010)
ADEVĂRATUL CURAJ
Regia: Ethan Coen, Joel Coen
Cu: Jeff Bridges, Hailee Steinfeld, Matt Damon, Josh Brolin, Barry Pepper
Western, SUA 2010

Un şerif dur ajută o adolescentă să dea de urma ucigaşului tatălui său.

Tatăl lui Mattie Ross, o fată de 14 ani, a fost ucis cu sânge rece de laşul Tom Chaney, şi acum ea e hotărâtă să-l aducă în faţa justiţiei. Apelând la ajutorul unui şerif beţivan, Mattie pleacă să-l vâneze pe Chaney.

True Grit e o puternică poveste despre răzbunare şi onoare, amplasată într-o zonă de graniţă necruţătoare şi imprevizibilă, acolo unde justiţia e simplă şi mila e rară. Mattie Ross (Hailee Steinfeld) e hotărâtă să-şi răzbune tatăl şi să-l captureze pe Tom Chaney (Josh Brolin), bărbatul care l-a împuşcat şi ucis pentru două bucăţi de aur. Cum are abia 14 ani, ea apeleaza la ajutorul a doi oameni ca să dea de urma fugarului: la Rooster Cogburn (Jeff Bridges, câştigătorul premiului Oscar), un şerif pistolar şi chior căruia îi place să tragă la măsea, şi la pădurarul cinic LaBoeuf (Matt Damon, şi el laureat cu un Oscar). În ciuda diferenţelor dintre ei, dârzenia şi lipsa de scrupule îi vor conduce într-o aventură periculoasă care poate avea o singură finalitate: răzbunarea.

CARRYOVER RETURN MOVIES

STARRING MAJA (AKA. PRINSESSA)
PRINŢESA
Regia: Teresa Fabik
Cu: Zandra Andersson, Moa Silén, Anastasios Soulis, Maria Lundqvist, Thomas Hedengran
Dramă, Suedia 2009

În ultimul trimestru al liceului, Maja se luptă să-și împlinească visul de a fi actriţă.

Visul lui Maja, care are 18 ani, e să devină actriţă. Ea vrea să fie în centrul atenţie, astfel încât toată lumea să-i descopere frumuseţea interioară. Dar acest lucru e greu de întrezărit, pentru că Maja e grasă, neglijentă și ineptă social.

Maja are 18 ani și trăiește într-un orășel suedez fără perspective. Visul ei e să devină actriţă. Vrea să fie în centrul atenţiei, vrea ca toată lumea s-o vadă, vrea să arate ce splendoare interioară posedă. Doar că această frumuseţe sufletească nu e prea vizibilă. Obeză, neglijentă și ineptă social, Maja se luptă din greu să-și împlinească visul, în ultimul trimestru de școală. Drumul ei către succes e presărat cu comedie și tragedie, pentru că trebuie să facă faţa prejudecăţilor tuturor celor din jurul ei care consideră că nu are “înfăţișarea potrivită”. Şi, totuși, ea se luptă în continuare, încercând să găsească puterea și încrederea de sine necesare ca să ajungă sub luminile rampei –în felul în care vrea ea, și nu alţii.

WHERE THE WILD THINGS ARE
TĂRÂMUL MONŞTRILOR
Regia: Spike Jonze
Cu: Max Records, Catherine Keener, Mark Ruffalo, Pepita Emmerichs, Steve Mouzakis
Fantastic, SUA 2009

Max, un băieţel de 9 ani, devine rege peste“Tărâmul monștrilor”.

Max, un băieţel de 9 ani, fuge de acasă și trece marea ca să devină rege peste “Tărâmul monștrilor”. Regele Max domnește peste un regatul magic al monștrilor blănoși, gigantici – dar sarcina sa nu e chiar atât de simplă pe cât pare.

Inovatorul regizor Spike Jonze realizează ecranizarea uneia dintre cele mai îndrăgite cărţi din toate timpurile, este vorba despre “Where the Wild Things Are”, o poveste clasică despre copilările şi despre locurile în care ajungem pentru a înţelege lumea în care trăim. Pelicula spune povestea lui Max, un băiat sensibil în vârstă de nouă ani care are sentimentul că este neînţeles acasă, aşa că ajunge pe “Tărâmul monştrilor“, locul unde va întâlni creaturi ciudate ale căror emoţii sunt la fel de sălbatice şi de imprevizibile precum acţiunile lor. Aici, este nevoie disperată de un rege, iar Max este nerebdător să aibă un regat pe care să îl conducă. Cu toate acestea, el va realiza destul de repede că nu este aşa de simplu să fie conducător şi că totul este mult mai complicat decât anticipase el.

Pelicula a primit nominalizări şi premii la Chicago Film Critics Association Awards, Globurile de Aur, People’s Choice Awards, Satellite Awards, Washington DC Area Film Critics Association Awards şi Young Artist Awards.

YOU WILL MEET A TALL DARK STRANGER
ÎL VEI ÎNTÂLNI PE STRĂINUL VISURILOR TALE
Regia: Woody Allen
Cu: Antonio Banderas, Josh Brolin, Anthony Hopkins, Gemma Jones, Freida Pinto
Dramă, SUA 2010

Două cupluri își dau vieţile peste cap din cauza unor dorinţe neîmplinite.

FIlmul urmărește două cupluri căsătorite – pe Alfie și Helena, pe fata lor Sally și pe soţul ei, Roy-, în timp ce pasiunile, ambiţiile și anxietăţile lor le distrug nu numai mariajele, ci și minţile.

Pelicula lui Woody Allen urmărește două cupluri căsătorite, pe Alfie (Anthony Hopkins) și pe Helena (Gemma Jones), pe Sally (Naomi Watts), fiica lor, și pe soţul acesteia, Roy (Josh Brolin), în timp ce pasiunile, ambiţiile și anxietăţile lor le provoacă necazuri în căsnicie și le tulbură minţile.

Alfie o părăsește pe Helena într-o tentativă de a-și recupera tinereţea pierdută și se combină cu o fată “liberă spiritual” pe nume Charmaine (Lucy Punch). Helena abandonează comportamentul raţional și își schimbă complet viaţa, în urma unui sfat idiot al unei ghicitoare șarlatane.

Nefericită în căsnicie, Sally face o pasiune pentru Greg, un frumos proprietar de galerie de artă (Antonio Banderas), în timp ce Roy, un romancier ce așteaptă nervos răspunsul de la o editură în legătură cu ultimul său manuscris, se îndrăgostește nebunește și la prima vedere de Dia (Freida Pinto), o femeie misterioasă. Pentru că personajele încearcă să-și contracareze problemele cu vise deșarte și planuri impractice, ele vor ajunge în ape tulburi pline de dezolare, iraţionalitate și pericol. You Will Meet a Tall Dark Stranger ilustrează, cu umor sec, cât de ușor le este iluziilor să-și bată joc de noi.

Bucuresti, 16.03.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *