Shadow

Fără efort: Fă mai ușor lucrurile care contează cu adevărat

Greg McKeown
Editura ACT și Politon

Mulți oameni asociază ideea de succes cu lucrul peste măsură, care poate duce chiar la burnout.

Greg McKeown susține că “epuizarea nu este o virtute”. Cu alte cuvinte, idealul nu trebuie să fie să le faci pe toate, ci să știi ce să faci, când și cum să faci în așa fel încât să îți optimizezi timpul și resursele, să lucrezi mai puțin, dar să se vadă rezultate.

McKeown este cunoscut și pentru o altă carte a sa, Esențialismul, care arată cât de important este să te axezi pe ceea ce este important, esențial, pe ceea ce contează cu adevărat. Cartea de față duce însă lucrurile și mai departe – și amintește chiar experiența autorului de după ce a publicat Esențialismul, perioadă în care era extrem de selectiv cu tot ceea ce făcea și totuși nu avea timp pentru ceea ce își dorea mai mult (să stea cu copiii săi).

Fără efort recenzie

“Ce faci când ai redis viața la lucrurile esențiale și tot ai prea multe lucruri de făcut?

(…) Iată ce am învățat: făceam toate lucrurile importante din motivele corecte, însă le făceam într-un mod greșit.”

“Motivația nu este suficientă, deoarece este o resursă limitată. Ca să facem cu adevărat progrese în lucrurile care contează, avem nevoie de un nou mod de a munci și de a trăi.

În loc să încercăm să ne îmbunătățim rezultatele forțându-ne din ce în ce mai mult, putem transforma activitățile esențiale în cele mai ușoare activități.”

“Ce s-ar putea întâmpla în viața ta dacă lucrurile ușoare, dar inutile, ar deveni mai dificile, iar lucrurile esențiale ar deveni mai ușoare? Dacă proiectele esențiale pe care le tot amâni ar deveni plăcute, în timp ce distragerile inutile și-ar pierde complet farmecul? O asemenea schimbare ne-ar avantaja în mod evident.

Ar schimba totul. Chiar schimbă cu adevărat totul.

Aceasta este valoarea pe care ți-o propune cartea Fără efort. Este vorba despre o modalitate complet nouă de a munci și de a trăi. O cale de a obține mai multe cu ușurință – de a obține mai multe pentru că ești ușurat. O modalitate de a face mai ușoare poverile inevitabile ale vieții și de a obține rezultatele dorite fără să te surmenezi.”

“Partea I te familiarizează din nou cu Starea fără Efort.

Partea a II-a îți arată cum să întreprinzi Acțiuni fără Efort.

Partea a III-a vorbește despre obținerea Rezultatelor fără Efort.”

“Starea fără Efort este acea stare în care ești odihnit fizic, despovărat din punct de vedere emoțional și energizat mental. Ești complet prezent, atent și concentrat pe lucrurile importante ale momentului. Ești capabil să faci cu ușurință ceea ce contează.”

“Acțiunea fără Efort înseamnă să realizezi mai multe încercând mai puțin. nu mai amâni lucrurile și faci primul pas evident. Ajungi la final fără să supraanalizezi lucrurile. Faci progrese fiind cumpătat, și nu depunând eforturi uriașe. Obții mai multe fără să te suprasoliciti.”

Fără efort: Fă mai ușor lucrurile care contează cu adevărat este o carte extrem de utilă mai ales în această perioadă în care foarte multe persoane se plâng că au prea multe lucruri de făcut și că nu au timp pentru toate, că nu găsesc balanța potrivită între timpul personal și cel profesional, că se simt copleșite.

Sigur, informațiile și sfaturile incluse în carte sunt extrem de utile, metoda poate funcționa cu siguranță, însă este nevoie ca persoana care citește cartea să dorească să schimbe ceva în activitate, să fie dispusă să încerce să implementeze această metodă și să nu renunțe după doar câteva zile.
Lucrare este extrem de accesibilă, se citește ușor, iar fiecare parte are un sumar la final.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *